Samsung Galaxy S III og iPhone 5 har de dårligste antenner

Dansk professor fra Aalborg har testet top-telefonerne og konkluderer, at telefonerne har forfærdelige antenner.

Samsung Galaxy S III og iPhone 5 har de dårligste antenner

Ejer du en topmodellerne iPhone 5 eller Samsung Galaxy S III, er der stor sandsynlighed for, at du kan have svært ved at få dækning uden for byerne.

Det viser en test af antennerne på de ni bedst sælgende mobiltelefoner, som er foretaget af professor Gert Frølund Pedersen, fra Aalborg Universitets Institut for Elektroniske Systemer, skriver Ingeniøren.

Specielt opkald på 900 MHz-båndet giver problemer. Båndet bruges særligt uden for byerne, fordi det rækker langt.

Både iPhone 5 og Galaxy S III dumper i testen og viser sig markant dårligere end den tredjedårligste telefon, en Nokia C2-01, der koster omkring 450 kroner.

Top ni-listen: Dommen over de populære telefoner

Antennerne bliver dårligere og dårligere

– ”Inden jeg begyndte at teste, var jeg overbevist om, at jeg ville se resultater, som var bedre på S3 og Iphone 5 end på forgængerne S2 og Iphone 4. Jeg kunne ikke forstå, at jeg tværtimod fik resultater, der var så meget værre,” siger professor Gert Frølund Pedersen.

Professorens test påpeger altså, at antennerne bliver dårligere fra år til år:

 – ”Modtagelsen bliver 4-5 dBm dårligere på et til to år. Hver dB koster 12 til 16 procent ekstra antenner, hvis dækningen skal bevares. Faldet svarer til, at mobilselskaberne næsten skal fordoble antallet af master, hvis de skal kompensere,” siger han.

Testen viser også med al tydelighed, at telefonens pris ikke har noget med antennens kvalitet at gøre. Den bedste antenne sidder nemlig i en Nokia 1800, der fås for under 250 kroner.

Hele den meget tekniske rapport kan læses her.

Opfølgning på historien

Her følger vi op med den seneste udvikling om emnet. mobilsiden kørte videre med bolden. 3/1/2013 fik historien nyt liv med nyheden; Næste iPhone kommer med flere skærmstørrelser og farver – Følg den videre udvikling her. Se også seneste nyt om tematikken her.