Apple Watch til test: Sporty og kringlet luksus [TEST]

Anmeldelse: Apples sports-Watch kan næsten alt, og det bliver for meget af det gode.

Apple Watch til test: Sporty og kringlet luksus [TEST]

Wearables, og især smart-ure er ingen ny opfindelse. Går du historiebøgerne igennem vil du finde håndledselektronik med smart-funktioner helt tilbage til slutningen af halvfemserne og nullerne. Fulgte du godt med IT-branchen i 2003 husker du måske Fossils ’Wrist PDA’?

Ur-PDA’en høstede anerkendelse og blev af flere spået som en kommende revolution. 2 år senere blev Wrist PDA trukket af markedet. Der skulle gå flere år, og en smartphone-revolution, før smartwatchen skulle genoplives.

Spoler du frem til 2013, markerer projektet Pebble sig for den første kommercielle succes. Den lille start-up med Kickstarter-baggrund kreerede et enkelt, men brugbart ur, der skulle vise sig at blive det mest populære af sin salgs, og overgå etablerede producenter som Samsung og Sony på salgslisterne.

I 2014 tog udviklingen fart, Google introducerede sit Android Wear styresystem til håndledscomputerne, mens Motorola beviste at et smartwatch kunne indtage nye spændende former med sit Moto 360. Og Pebble rundede sin første million solgte enheder.

Imens gik tech-giganten Apple i al stilhed med egne planer om at erobre verdenens håndled med æble-elektronik. Og resultatet blev af Tim Cook og hans hold hyldet som den næste revolution. I efteråret 2014 blev Apple Watch er født.

Se også: Apple Watch: Unboxing og første test [WEB-TV]

Specifikationer Apple Watch

Mål: 38,6 x 33 x 10,5 mm / 42 x 36 x 10,5 mm
Vægt: 25 gram (Sport), 40 gram (Watch), 55 gram (Edition) / 30 gram (Sport), 50 gram (Watch), 69 gram (Edition)
Skærm: OLED skærm, 1,32” 326 PPI (272×340) / 1,5” 326 PPI (312 x 390)
Glas: Ion-x (Sport), Safirglas (Watch/Edition)
Ydelse: Apple S1, 512 MB RAM
Batteri: 205 mAh / 246 mAh
Lager: 8GB
Netværk: Bluetooth 4.0 LE, NFC, WiFi
Sensorer: Gyro, kompas, accelerometer, skridttæller, optisk pulsmåler, lysmåler, dual-mikrofoner
Øvrigt: kræver iOS 8.3, fås i sølv, guld eller mat sort, IP67 vand- og støvtæt
Modeller: 10 Sports-modeller, 20 Watch-modeller, 8 Edition-modeller
Pris: Sport: 3.100- 3.900 kr., Watch 5.400-9.999,- kr., Edition: 67.700-114.500,- kr.

Få den bedste pris på mobilpriser.dk

Apple Watch Sport

Fint og småt

Der hviler den så, Apples første helt nye produktklasse, siden Tim Cook overtog roret efter Steve Jobs. Og dermed første æbleprodukt i årtier som ikke er bygget ud fra Jobs visioner.

Den hvide, minimalistiske emballage antyder dog, at Apple betragter produkter som hørende til deres etablerede familie af lækkert udskåret elektronik som iPad, iPhone eller Macbooks.

Når uret pakkes ud er man ikke i tvivl: Det her driver med Apple-DNA.

Første overraskelse kommer derfor ikke fra designet, men af de fysiske mål. Det er den mindste og letteste 38 mm Sport-variant jeg tester. Med mål på 38,6 x 33 mm og en fluevægt på 25 gram for uret alene er den ubestridt den mindste og letteste smartwatch der kan købes i dag. Glem de billeder du har set af Watch indtil videre, uret er og ser mindre ud virkeligheden.

Selve designet, følger Apples forskrifter til punkt og prikke. Minimalisme er mantraet, og børstet aluminium regerer. Her er bløde kurver, med et display der nænsomt dykker ned i hver side for at slutte sig til den afrundede aluminiums-krop.

Apple Watch Sport

Igen giver fotos af uret ikke rigtig et retvisende indtryk. Uret synes buttet, men profilen på 10,5mm er faktisk slankere end noget andet smartwatch derude.

Målene alene gør uret diskret og underspillet. Men designet vil unægtelig dele vandende. Generelt har min omgangskreds været positive, mens enkelte vrænger på næsen og beklager sig over et gadget-præget design der ikke helt forstår at nærme sig klassisk urværk.

Sat op mod rivaliserende smartwatches som Moto 360 eller LG’s G Watch Urbane er det en ny kurs som Apple stikker: en interessant retning der placerer sig imellem de store Android-smart-ure og større fitnesstrackere som Sony Smartband Talk og Fitbit Surge.

Ønsker du et ur med mere gods i, kan du i stedet vende dig mod den dyrere Watch (eller den latterligt prissatte Edition i 18 karat guld). Her vil du i stedet få et ur i rustfrit stål med 15 til 20 grams mere tyngde. Al indmaden vil forblive den samme, men Ion-X glasset vil afløses af det ekstremt ridsefaste, og hundedyre, safirglas.

Apple Watch Sport

Apple genopfinder urremmen

Der lader til at være en vis ære i at genopfinde den nye tallerken hos Apple. Og det er ikke altid dumt at genoverveje løsninger som indtil videre er taget som gode varer. Det er, hvad Apple gør med remmen.

Den medfølgende sportsrem er i blød silikone, men skrotter de små, notorisk skrøbelige stænger der holder fast i remmen. I stedet fæstnes remmen ved at køre den igennem en slidske på hver side af uret. En sikker løsning der samtidig muliggør remskifte på få sekunder – uden behov for specialværktøj.

Den nye rem tillader også nye muligheder med remme der kan have en indbygget batteri som f.eks. denne her.

En anden nytænkning er selve sportsremmens låsemekanisme. På Watch Sport propper du remmen ind i sig selv, en mekanisme der sikrer at remmen ikke flagrer løs. Det er sikkert, men kræver en del tilvænning før uret kvikt kan tages af og på.

Læs også: Huawei Watch: Første kig på ny smartwach-konge

Apple Watch Sport

En lille, men genial skærm

Det næste der springer i øjnene er skærmen. Selvom den er et frimærke på 1,3 tommer, er den en fornøjelse at se på. Opløsningen på 272 x 340 lyder ikke af meget, men rækker til Apples retina-standard, og gør at alt står skarpt.

Den største glæde ved skærmen er dog hvor kontrast og farverig den er. Det er OLED-teknologi bag panelet og dens karakteristiske opulente farver og kontrast er til stede. Samtidig er Apple automatiske lysjustering altid spot on, så skærmen blusser helt op som den skal udendørs og dæmpes automatisk indendørs. Det gør, at skærmen altid er fuldt ud læselig – hvilket ikke er en selvfølge i nutidens smart-ure.

Apple Watch gemmer samtidig på nogle små sensorer der registrerer hvad vej uret vender. Det gør at den forstår at tænde når du vender den for at læse klokken eller tjekke hvad din seneste notifikation er. Den er yderst pålidelig, men tager et halvt sekund om at varme op før skærmen vågner til live.

Læs også: 

Få, men flotte urskiver

Et Watch er, som navnet antyder først og fremmest et ur. Som på andre smartwatches kan du vælge mellem forskellige urskiver, men i modsætning til f.eks. Android Wear, er du henvist til det magre udvalg af 9 urskiver som Apple inkluderer med uret:

  • Utility: et basisk rundt ur med 3 visere og 3 infofelter
  • Modular: et tekstbaseret ur med plads til mange og store infofelter
  • Simple: et minimalistisk ur med 3 visere og 4 små infoikoner i hvert hjørne
  • Motion: et enkelt ur med animeret baggrund
  • Astronomy: et enkelt ur med jordkloden som animeret baggrund og 2 infoikoner
  • Color: et minimalistisk ur, med valgfrie farver
  • Solar: et enkelt ur med solfase
  • Chronograph: Chronometer-ur med og 4 små infoikoner i hvert hjørne
  • Mickey: Et Mickey Mouse ur til barnlige sjæle
  • X-Large: Et ur med ekstra stor læsbarhed

Elsker du, som jeg, at eksperimentere med forskellige urtyper på smarturet er det ærgerligt at udvalget er så begrænset. Jeg glædes dog over at Apple giver igen ved at tilbyde mulighed for at tilpasse de enkelte urskiver, med såkaldte ’komplikationer’.

Eksempelvis kan ’Simple’-temaet gå fra en hyperminimalistisk visning med kun 3 visere, eller vise minut, time og sekundmærker suppleret med f.eks. vejr, dato, kalender, batteri og aktivitets-felter. Apple lovede dog sidste uge, at nye Apple-urskiver vil slippes løs i efteråret.

Apple Watch urskive – Simple

Kronen på værket

Apple inkluder mange måder til at betjene uret. Skærmen understøtter touch-input med flere fingre end man kan mase på den mikroskopiske skærm, og flankeres af en knap samt den såkaldte ’krone’.

Kronen er et jog-hjul der både kan klikkes på, eller snurres op og ned. Med omkring 6mm i diameter er den ikke altid lige nem at ramme og kræver at du fintuner motorikken når du skal scrolle eller zoome med den. Når du klikker den, agerer den nærmest som en home-knap, for den bringer dig tilbage til urskiven.

Knappen under kronen er for det meste forbeholdt til Apples vennefunktion. Du kan tilføje op til 12 venner som optræder på en cirkulær skive hvorfra du ved få klik kan ringe eller sende foruddefinerede beskeder til dem.

Selve lydkvaliteten er tilstrækkelig høj til at den kan bruges indendørs uden at skulle føre uret helt op til munden eller øret. Men støjer det i baggrunden vil jeg langt hellere fiske mobilen op af lommen, da visse udfald opleves.

Side-knappen agerer også power-knap når den holdes nede i længere tid. Her slukker du Watch eller sætter den i vågeblus-modus.

Sidste betjeningsmulighed ligger i ’Force Touch’. Ved at mase lidt hårdere end sædvanligt, kan du hive nye funktioner frem. Det er dog ikke til at se noget sted, hvornår power-trykket opfattes – man må prøve sig frem.

Apple Watch Sport

Før du kommer i gang

Til Watch har Apple udviklet sit helt eget styresystem det forbundne ur: Watch OS. Det betyder dog ikke at uret kan klare sig selv.

Selvom Apple Watch har sin egen hjerne af en CPU, er det altså din iPhone der sammen med Watch-app styrer uret. Faktisk kan du slet få gang i uret før du har parret den med en iPhone og værtsapp’en. Applikationen er standard med iOS 8.3 og kræver at du har bluetooth slået til på mobilen. Det betyder så også at Watch ikke vil virke med hverken Windows Phone og Android telefoner.

Læs også: ASUS VivoWatch – knap så smart og temmelig upræcist[TEST]

Værtsapp’en vækker mange associationer til iOS’ indstillings-app, både i muligheder, men desværre også i uoverskuelighed. Men det er et nødvendigt onde, for Apple Watch rummer et væld af features som vil være endnu sværere at administrere på mikroskærmen.

Selve parringen af Watch og app tager dog kun få minutter. Derefter kan du dykke ned i indstillingsmuligheder som app-udvalget, hvilke notifikationer der skal føres videre til håndleddet, samt hvordan både ur og apps skal opføre sig på uret.

Apple Watch Sport

Semi-smarte notifikationer

En af smartwatchenes fornemmeste opgaver er at holde dig opdateret. Og måden Watch håndterer strømmen af input fra omverdenen er vellykket.

En lille rød knap indikerer at notifikationer venter på dig, og kræver et svirp ned på skærmen for at listen fylder skærmen med overskrifter på 4 linjer der giver et hurtigt indblik i hvad der tikker ind på mobilen.

Et ekstra klik på den enkelte besked åbner dog ikke hele mailen, beskeden eller Facebook-opdateringen, der skal du gå ind i app’en (hvis denne findes til Watch) eller have fat i mobilen. Men alene muligheden for at arkivere en ligegyldig tilbudsmail fra uret vil spare dig for mange unødvendige ture til mobilens skærm.

Se også: Stor opdatering ruller ud til Android Wear-ure

Apple Watch Sport

Apps i bonsai-format

Apple inkluderer 16 Watch-apps: Aktivitet, Beskeder, Fotos, Kalender, Kontakter, Kort, Mail, Musik, Passbook, Påmindelser, Telefon, Ur, Vejr, Venner og Værdipapirer.

Ud over disse, kan tredjeparter tilbyde Watch-udvidelser til deres apps, her har jeg benyttet mig af Endomondo, EBay, Fotmob (fodbold-updates) og Soundcloud.

Du får adgang til de mange applikationer ved at klikke på kronen hvor de alle optræder som en farverige M&Ms. De cirkulære ikoner er dog så små at de er svære at ramme og bluetooth forbindelsen kan skabe flaskehalse og give ventetider på op til flere sekunder når nye apps åbnes.

Nogle apps giver desuden slet ingen mening. Foto-app’en overfører op 75MB fotos til uret, og vil du se billederne er selve betjening ganske snappy – men det er et fedt, for hvem gider at se på fotos i frimærkeformat når nu iPhonen og dens markant større skærm er lige ved hånden?

Apple Watch Sport

Hos tredjeparts apps er der heller ikke grund til begejstring. Som start/stop knap til Endomondo virker det fortrinligt, efter lidt ventetid – men den indbyggede pulsmåler understøttes ikke (endnu).

Soundcloud, Fotmob og eBay opleves alle som yderst begrænsede varianter af deres iPhone-pendant. Soundcloud kræver at du vælger en sang på mobilen, før den vil agere fjernbetjening. Fotmob kan intet ud over at vise notifikationer, mens eBay giver et skrabet overblik over dine aktiviteter. Der er et stykke vej endnu, før udviklerne får det bedste ud af Watch i deres apps.

Det er især skærmens mikromål der gør, at jeg ikke benytter mig af applikationerne som Apple håber. Den kringlede betjening gør, at jeg oftest fanger mig selv i at hive iPhonen frem i stedet – for der er oplevelsen bare hurtigere og bedre.

Visse apps ser jeg nu en vis ræson i: eksempelvis virker Kort-app’en fortrinligt som vejviser. Apple mestrer desuden at bruge urets lille vibrator til at afgive en diskret dirren: 12 hurtige rystelser for at dreje til højre, og 3 gange 2 rystelser for at dreje til venstre.
Med andre ord: de bedste apps pt. er dem der kræver minimal interaktion med skærmen.

Apple Watch Sport
Et svirp nedad, og et par til siden og jeg får et smugkig på vejret.

Glances – vejen frem

I grænselandet mellem notifikationer og apps introducerer Apple en tredje vej: Glances – eller ’smugkig’ på rigsdansk.

De er mini-apps som hives frem med et svirp opad, og kan bladres ved at svirpe fra side til side. Hvert glance kan slås fra eller til inde i Watch app’en og virker glimrende i kraft af deres enkelhed.

Der er 20 at vælge imellem, blandt andet musikafspiller, pulsmåler, kontrolpanel, kalender og vejrinfo. Fælles for dem er, at du kun et swype væk, og vigtigst, de behøver ikke at vente på kommunikation med iPhonen. Det gør dem reelt brugbare. I modsætning til apps forventer, og kræver, de nemlig ikke, at du skal bruge mange sekunder på dem.
Det er blot et smugkig, og efter min mening også det et smartwatch bør brillere med. Ellers kunne man jo lige så godt hive smartphonen frem.

Apple Watch Sport

Watch som træningsmakker

Inde i et Watch gemmer sig et arsenal af sensorer som måler bevægelser i alle dimensioner. Tydeligst er den cirkulære pulsmåler på bagsiden hvor 2 store dioder skyder med grønt lys der opsnappes af to ligeså store kameraer. Måleren er klasser større end nogen anden af sin slags, og resultatet opererer også i en eller to ligaer over konkurrencen. Den virker faktisk.

Til at udnytte de mange data introducerer Apple ’Aktivitet’-appen som holder styr på dagens motion og skiftevis udfordrer og belønner dig med nogle konkrette mål som forbrænding af 400 kalorier ved let motion, 30 minutters træning og for at stå op i tolv minutlange pauser i hverdagen.

Læs også: Sony Smartwatch 3 SWR50 – Aktivt og vågent smart-ur [TEST]

Alt efter hvor ambitiøs du er med træningsplanen kan du samtidig skrue op og ned for målene så de passer din dagligdag. Apple skridt- og aktivitetstæller har vist sig at stemme godt overens med virkeligheden – uden at forveksle et spil bordfodbold eller brug af piskeris med tusindvis af skridt.

Til gang, cykling eller løb tilbyder Watch også træningsdata som normalt er forbeholdt løbe-ure med indbygget GPS. Tricket her, er at du først skal lære Apple Watch at genkende din gang- og løberytme sammen med din iPhone.

Efter 20 minutters løb er Watch kalibreret og den forstår nu at omsætte din løbetur til en tilbagelagt distance med få procents nøjagtighed – nu kan du lade mobilen blive hjemme.

Taget i betragtning af, at der ingen GPS er med ombord, virker det nogenlunde, men til tider rammer den et par hundrede meter ved siden af på en 5 kilometers løbetur. Fint til motionister og løbebåndet, men det vil skuffe langdistanceløberne.

Mere avancerede træningsregimer skal du heller ikke forvente: træningsapp’en vil hverken tilbyde interval- eller pulstræning og din rute vil naturligvis ikke fremgå. Samtidig ærgrer jeg mig over, at jeg ikke kan eksportere til mere sociale træningsapps som Endomondo, Runkeeper eller Strava.

Apple Watch Sport

Tilfredsstillende batteri

Apple er rig på funktioner, og når Apple selv kun lover 18 timers brug er det bekymrende. Samtidig er den lille 38mm Watch kun er ekviperet med et 205 mAh batteri frygter jeg det værste, for det svarer til omtrent det halve af hvad smartwatches typisk rummer.
Lad mig sige det med samme: der ingen grund til panik.

Apple er dygtige til at optimere deres hardware, og de har tydeligvis forstået at klemme det bedste ud af det mikroskopiske batteri.

Læs også: LG G Watch Urbane: En mislykket stiløvelse [TEST]

Selv ved aktivt brug og med to timers træning er det ikke lykkedes mig at løbe tør for strøm på en enkel dag. Typisk kunne Watch holde sig vågen fra morgenstunden til aftenen den efterfølgende dag. Det placerer Watch i den bedre halvdel blandt smartwatches.

Det er en god ting, for opladningsritualet er en langsommelig affære der kan tage op til to timer med den medfølgende trådløse lader.

Selve opladeren er ellers en fin størrelse med en lang ledning og kompakte dimensioner. Den hæfter sig magnetisk og sikrer at du ikke skal rode med klodsede docks eller små micro-USB porte. Desværre, måske endda forventeligt når nu det er Apple, er Watch ikke kompatibel med andre trådløse ladere. Det er en skam.

Når et smartwatch løber tør forvandles det hurtigt til en dum, ugidelig klods om armen. Den slags pinlige situationer undgår Apple ved at tilbyde en yderst effektiv vågeblus-tilstand. Når batteriet rammer 10% foreslår Watch at gå i dvale hvilket forlænger driftstiden med 3 døgn. Alle funktioner på nær tidsvisningen slås godt nok fra, men helt dødt er den så ikke.

Apple Watch Sport
Apple Watch på vågeblus

Hvad vi ikke får i Danmark

Teknisk set er Apple Watch ikke officiel udgivet i Danmark. Det betyder at du enten skal få en ven eller bekendt til at købe den for dig i udlandet eller købe den igennem Applesolutions.dk som pt. er de eneste der importerer uret til landet.

Det skaber desuden et par begrænsninger som givetvis vil rettes op når Apple vælger at have Watch i sin danske portefølje. Alle Siri stemmefunktioner understøttes ikke, og du kan eksempelvis ikke diktere en besked med uret.

Apples NFC-baserede betaling Apple Pay er heller ikke understøttet i Danmark. Endnu.

[UPDATE] Der er kommet en opdatering som nu giver Siri og stemmekontrol til uret på dansk.

Watch OS 2

En del af de issues som jeg oplevede med Watch er Apple udmærket klar over. Ved sidste uges MWDC-udviklerevent løftede æblegiganten derfor sløret for en ny version af Watch OS som adresserer de mange småproblemer.

Med Watch OS 2 vil uret ikke være så afhængig af livslinen til iPhone. Watch vil kunne gå på nette på egen hånd via Wi-Fi og få sit eget app-udvalg, med applikationer der kan lagres direkte på uret. Det bør givetvis rette op på den til tider sløve kommunikation mellem ur og telefon.

Samtidig vil tredjeparts-udviklere få adgang til flere af urets funktioner. Din Endomondo eller Strava vil fremover kunne hente pulsdata og inkludere dem i din oversigt.

Watch OS 2 vil dog kræve at du har iOS 9 på mobilen. Begge vil debutere i efteråret.

Læs også: Apple WWDC: Her er nyhederne

Apple Watch

Unødvendig luksus eller sporty tilbehør?

En test af Apple Watch vil ikke være komplet uden en skelen til prisen. Hvor dagens smartwatches typisk befinder sig i prislejet omkring to tusinde kroner, bryder Apple prismuren. Du skal slippe mellem 3 og 10 tusinde kroner for at blive Watch-ejer – for slet ikke at tale om den hysterisk dyre Watch Edition i ægte guld.

Apple Watch er altså prissat som et luksusprodukt.

Se også: Se unboxing af Apple Watch i guld til 82.000 kroner

Luksus er svær at sætte på formel. Der gælder dog for luksusgoder, at de skal krydres med en god portion mystik og uopnåelighed for at retfærdiggøre, at pris og kvalitet ikke længere følger hinanden trofast.

Det er Apple godt klar over, men det har sikkert lydt så lokkende for Tim Cook & Co. at man har ment, at afkoble pris og kvalitet var forsøget værd. Eksempelvis ved at sælge et Watch til flere penge end en iPhone.

Med et hurtigt kig på den etablerede ur-branche og luksus-logikken i baghovedet giver Apple Watchs pris mere mening. Jeg er dog ikke overbevist om at Apple som brand kan, og bør, gå i Rolex’, Omegas eller Breitlings fodspor. Masseproduktion og luksus rimer sjældent.

Derfor har jeg mest fidus til den testede Sports-version i 38mm. Den er fortsat dyr, men forbliver under stratosfæren, og Apples gode kvalitet og solide håndværk er fortsat at finde i den allerbilligste variant.

Læs også: Derfor er Apple Watch Edition ekstrem dyr

Apple Watch Sport

Dommen: Godt håndværk og for meget af det gode

Med prisdiskussionen af vejen er fokus på selve uret. Er det lykkedes for Apple at kreere smart-uret over dem alle?

Både og.

Jeg mener at Apple rammer plet med de fysiske dimensioner og det underspillede ydre. Det resulterer i et ekstremt komfortabelt produkt med yderst vellykket hardware som skærmen og pulsmåleren.

Apples begår dog samme fejl som Samsung, Google og mange andre smartwatch-producenter ved at forsøge at proppe mere software ned end godt er. Det gør hele uret mere komplekst end nødvendigt. Jeg undrer mig over, at Apple ikke indser at noget er gået galt, når brugermanualen fylder over 200 sider.

For et smartwatch gælder begrænsningens kunst. Bliver det for indviklet og tungt, hiver man jo mobilen frem i stedet. Less is more.

Se også: Se priserne på alle Apple Watch-udgaver

Heldigvis retter Apple delvist op på oplevelsen ved at give god og enkel adgang til notifikationer samt smugkig til nøglefeatures. Det er smart, og sidste ende der, hvor Watch finder sin berettigelse – sammen med fitness-funktionerne.

Watch Sport er altså ikke altid lige vellykket som smartwatch, men den kan fortsat være uret for dig, hvis du vil benytte dig af motionsfunktionerne.

Som fitness-tracker er den en GPS-chip fra at være perfekt at sparre med, krydret med smart-funktioner, og derfor 5 stjerner værd. Men som smartwatch er den mere kompleks – og dyr, end hvad den lille skærm kan bære, hvilket maksimalt fortjener 4 stjerner. Gennemsnittet må derfor lande på 4½ ud af seks stjerner.

Klik her for at få den bedste pris på Apple Watch.

Fordele:

  • Nydeligt, kompakt design
  • Yderst komfortabel
  • Rimeligt batteri
  • Gode motions-funktioner
  • Glimrende skærm

Ulemper:

  • Pris, pris, pris
  • Kompleks app-interface
  • Sløv og inkompatibel trådløs opladning
  • Langsom forbindelse mellem ur og iPhone
 

Videre om emnet

Siden vi publicerede denne artikel er der kommet nyt i sagen. mobilsiden fortsatte fortællingen. 8/6/2015 blev sagen bragt videre med en artikel omkring Apple WWDC: Her er nyhederne – Den næste artikel om emnet finder du her. Meget er sket siden. Du kan klikke her for aktuelle nyheder om emnet..