Asus Transformer Pad TF300TG (produkttest)

TEST: Asus tilbyder med Pad TF 300 en Android-tablet til lavere pris, end Asus’ topprodukter. Du får meget tablet for pengene.

Asus Transformer Pad TF300TG (produkttest)

Asus har en række tabletprodukter på hylderne baseret på Android-systemet, og må anses for at være en seriøs spiller på tablet-markedet, der dog fortsat domineres af Apples iPad.

Da jeg i slutningen af 2011 testede Asus Transformer Prime, var jeg imponeret over både design og performance. ”Den bedste Android-tablet” skrev jeg blandt andet, og kvitterede med fem stjerner.

Test af Asus Transformer Prime TF201

Så højt op på skalaen når vi ikke med Asus Pad TF300, der trods det nyere modelnavn, på flere punkter, er ringere end TF201. Men prisen er lavere, og derfor kommer Asus med dette produkt ind i konkurrence med Samsung Galaxy Tab 2 10.1, der i vores test bestemt ikke imponerede.

Samsung Galaxy Tab 2 – læs testen

Asus TF300TG, tablet
Asus Pad TF300

Mindre af det hele

Asus Pad TF300 er udført i plastik, og i modsætning til forgængeren der havde et lækkert aluminiumsdesign, er der nu ikke længere problemer med WiFi- og GPS-forbindelser, da plastik som bekendt ikke blokerer for radiosignaler.

Der sidder stadig en quad-core processor i enheden, men clockfrekvensen er rykket ned fra 1,3 til 1,2 GHz. Kameraet er på 8 megapixels men LED-fotolyset er fjernet. Hardwaren er fortsat baseret på Nvidias Tegra 3-chipset.

Batteriet har ligeledes fået en nedgradering, hvilket skærmen også har. Der er nu kun tale om et IPS LCD-design, hvor der i TF201 sad et Super IPS+ panel. Opløsning og pixeltæthed er dog på 1280 x 800 pixels og 149 PPI (10,1 tommer), for begge produkters vedkommende.

For lige at toppe det hele er vægten forøget fra 586 til 635 gram.

Så mindre af det hele i Asus Pad TF 300. Men prisen er også noget lavere.

Asus TF300TG, screenshot
Screenshot fra Asus Pad TF300TG. (Foto: Mobilsiden.dk).

Med Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Denne tablet leveres med Android 4.0 Ice Cream Sandwich, hvilket bestemt ikke har gjort produktet ringere.

I menuen glider grafikken flot og ubesværet, hvilket også går igen på frontskærmen, som kan give en næsten flydende oplevelse, selvom man kører med live-wallpaper, der kræver noget mere af enheden, end en statisk baggrund. I forhold til Samsung Galaxy Tab 2, er brugeroplevelse hos Asus langt bedre.

Asus har ikke fedtet brugerfladen ind i en masse specialtilpasninger, hvilket på alle måder er en fordel. Det betyder ikke et kedeligt produkt, da der stadig er spændende mail, ur og vejrwidgets installeret out-of-the-box.

Da jeg satte enheden op første gang, blev jeg mødt af muligheden for at opdatere til en nyere softwareversion. At jeg ikke selv skal gøre noget aktivt, for at få denne mulighed er fantastisk dejligt, da jeg som køber dermed får fornemmelsen af, at producenten tager mig som bruger seriøst.

Asus Pad TF300.

Sløv på nettet, men bedre

Denne Asus tablet er langt fra hurtig på nettet, set i forhold til iPad, men den er hurtigere og mere effektiv end TF201 og Galaxy Tab 2 fra Samsung, der på store sites slet ikke renderer siderne hurtigt nok, til at det bliver en god oplevelse.

Enheden har ikke Adobe Flash installeret fra salgsboksen, men et lille stykke tid endnu, kan det hentes som plugin via Google Play Store. Dette hænger sammen med, at Adobe trækker Flash væk fra mobilplatformene.

– Adobe trækker stikket for Flash support i år

Mailprogrammet til Exchange-mail er rigtigt fint, dog irriterer manglen på at kunne vise mails i tråde mig grænseløst, men programmet udnytter til gengæld fint den store skærm, og benytter man det eksterne tastatur, er det effektivt at svare mails fra denne enhed.

Asus TF300TG, screenshot
Screenshot fra Asus Pad TF300TG. (Foto: Mobilsiden.dk).

HDMI og tastatur

På Asus’ tabletprodukter har tastaturet været omdrejningspunktet siden Asus Eee Pad Transformer, der kom i efteråret 2011 – en noget kluntet sag, i forhold til nutidens produkter.

Skærmen sættes ned i skinnen på tastaturet, hvorefter du nu har en mini-bærbar baseret på Android-systemet. Det store plus er rigtige taster og mulighed for at indsætte SD-kort direkte i enheden.

Men skærmdelen har faktisk micro-HDMI udgang til ekstern skærm, og i kombination med USB-porten på tastaturet, kan du faktisk tilslutte helt almindelige trådløse mus og tastaturer. Dermed kan du få hele interfacet op på en stor skærm, hvilket på nogle områder kan minimere behovet for en ekstra computer.

Det er præcis dette koncept, at Microsoft Surface introducerer i efteråret 2012 med introduktionen af Windows 8. Men Asus har det altså allerede, og det virker fint.

Som standalone med tastatur fungerer Asus Pad TF 300 fremragende, særligt når der skal besvares mails, surfes på nettet eller skrives nogles hurtige tekster.

Selvom tastaturet er lidt småt til mine store hænder, kan det fint anvendes. Genvejstasterne til funktioner i Android-systemet er bestemt heller ikke dårlige, men et glimrende supplement.

Tastaturet indeholder som tabletskærmen et batteri, så ved at sætte de to enheder sammen, forlænges driftstiden markant. Batteriet er dog med mindre kapacitet, end på forgængeren.

Når denne Asus tablet udfordres med mange vinduer og programmer kørerende, samt et par store websites, mærkes det, at den mangler luft og overskud. Til mere dagligdags opgaver, er performance dog godkendt.

Asus TF300TG, tablet
Tastatur til Asus Pad TF300.

Konklusion: Køb eller ej?

Overordnet set har jeg været ganske tilfreds med Asus Pad TF300, og selvom skærmen på papiret er ringere end på TF201, er det ikke noget man bemærker i dagligdagen. Og da slet ikke, når man ikke har produkterne ved siden af hinanden.

Når du har den komplette TF300-pakke er der både adgang til at benytte ekstra hukommelse via microSD og SD-kort, men det er irriterende, at der kun kan oplades med Asus’ specielle oplader og stik. Det betyder også, at du ikke kan tilslutte den til computeren med almindelige USB-kabler der kendes fra mobiltelefonen.

TF300 er en Android tablet i den bedre ende, og den slår uden problemer Samsung Galaxy Tab 2.

Den vejledende udsalgspris er for tabletdelen med WIFi, 32GB hukommelse, uden tastatur og 3G, omkring 3.200 kroner. Skal du have tastaturet med bliver prisen 4.200 kroner. Skal der være både WiFi og 3G ligger prisen lige under 5.000 kroner.

Jeg synes det er for mange penge, da Android fortsat mangler rigtige tablet-apps. Jeg mener desuden ikke det er klogt at ligge sig helt op af priserne på iPad. En større priskonkurrence vil gøre det mere attraktivt at købe f.eks. Asus, og give Apple lidt mere konkurrence.

Status på tabletmarkedet med Android-systemet her ved udgangen af juli 2012 er, at Asus fører, og klart er den producent der skal vælges, hvis ikke man magter Apples håndjern og bestemmende indflydelse på iPad.

Asus Pad TF 300 ender på fire ud af seks stjerner.

Læs også Asus’ egen præsentation af produktet

Asus TF300TG, screenshot
Screenshot fra Asus Pad TF300TG. (Foto: Mobilsiden.dk).

Plus og minus

+ Rimelig god skærm og betragtningsvinkel
+ Mulighed for ekstra hukommelse og tilslutning af skærm via HDMI
+ Tastatur med rigtige taster – mini Android-laptop

– For høj pris i forhold til markedslederen
– Plastikdesign – aluminium er pænere
– Sløv på internettet

Sagen efterfølgende

Siden redaktionen publicerede artiklen er der kommet nyt i sagen. mobilsiden gik videre med historien. 11/7/2012 vinklede vi sagen videre med fortællingen om Her er Danmarks bedste mobilbank-applikation – Forstættelsen i sagen kan læses her. De seneste nyheder om temaet kan du læse her.