Asus transformer T200: nydelig alt-i-en løsning [TEST]

Anmeldelse: Asus T200 er både tablet og laptop i en og samme enhed. Den kan det hele - men er det nu også nok?

Asus transformer T200: nydelig alt-i-en løsning [TEST]

Asus har egenhændigt skabt sig en populær niche med Transformer serien. Den første af sin slags, en krydsning mellem laptoppen og tabletten, blev til i 2010. Siden er flere modeller stødt til, med Asus T100 som den hidtil mest udbredte.

Læs også: Asus T100 anmeldelse – Skøn og uskøn alt-i-en løsning

Konceptuelt er simpelt, et enkelt klik skiller den netbook-lignende enhed i to dele: en vaskeægte tablet og en dock. Vaskeægte tablets har dog en ulempe. Skærme på 10 tommer og tastaturer i fuld størrelse er to forskellige størrelse og med forgængeren T100 betød det at tasturet skulle krympes.

Dette problem omgår Asus i T200, ved ganske enkelt at skrotte 10 tommer-formatet og puste tabletten op til 11,6 tommer. Med mere skærm- og tastaturplads at råde over, er Asus’ seneste hybrid mere troværdig som decideret kontormaskine.
Mobilsiden.dk tester i dag T200 og ser på fordelene ved forstørrelsen.

Specifikationer Asus T200

Mål: 305 x 194 x 12,0 mm (tablet), 305 x 200 x 26 mm (tablet+dock)
Vægt: 780 gram (tablet), 1540 gram (tablet + dock)
Skærm: 11,6″ touch-skærm, 1366×768 pixels, 135 PPI
CPU: 2,4 GHz Intel Z3775 Atom quad-core, 2GB/4GB RAM
Lagerplads: 32/64GB+ op til 128GB microSD og 1GB 2,5” harddisk.
Kamera: 5MP, 2MP front
Batteri: 37 Wh/10.000 mAh
Styresystem: Windows 8.1 32-bit
Øvrigt: Aftagelig dock
Pris: fra 2970 kroner

Asus Transformer T200

En trickmager

Ved første øjekast røber Asus T200 ikke sine hybrid-aner. Den ligner en ganske sædvanlig begynder-laptop. Det er plast hele vejen rundt, men i forhold til T100 er den skinnende plast vraget til fordel for en mat variant med en præget overflade – hvilket løfter kvalitetsindtrykket gevaldigt.

Den nye plast sikrer et godt greb om T200, både i sin laptop-klæder, eller når tablet-delen står alene. Det gode greb er desuden nødvendigt for T200 er nemlig en halvtung størrelse på 780 gram.

Læs også: Samsung Galaxy Note Pro 12.2 Tablet : Pro-duktiv eller Pro-fessionel? [TEST]

Målt som tablet alene er den en atypisk. Dimensioner på 305 x 194 x 12,0 mm gør, at den er stor og småfed, og betjenes derfor udelukkende med to hænder. Fordelen er her at du får et display som med et 27% mere areal end eksempelvis en ipad – den vejer dog 78% mere end Apples seneste Air 2 tablet.

Vægten på T200 gør derfor, at tablet-delen ikke er den der naturligt søges imod, selvom magasin-apps som Zinio får et dejligt stort lærred at sprede sig ud over. Det er et praktisk alternativ, men T200 fungerer bedst når den klikkes til den medfølgende dock. Som en bærbar.

Asus Transformer T200

Brug den som bærbar

Den sømløse sammenslutning af dock og tablet noterer sig for sammenlagt 1540 gram, ikke ligefrem let for en computer i denne størrelse. I nogle af Asus tidligere Transformer-modeller er overvægten retfærdiggjort ved at docken inkluderer et supplerende batteri. Men det er ikke tilfældet her.

Vægtfordelingen er samtidig uheldig, for i og med at displayet vejer til, måtte Asus begrænse hvor langt bagud skærmen kunne kippes. Det gør at skærmen ofte ikke kan rettes plant mod øjnene der ser.

Selve docken giver T200 adgang til et solidt tastatur og et stort trackpad. Tastaturet er fjedrer og klikker som det skal, men kan ikke løbe fra sine budgetrødder: docken klinger hult når der tastes. Trackpaden er derimod en positiv overraskelse, arealet er større end gennemsnittet og afgiver fine, omend højlydte, klik.

Hængslen mellem tablet og dock er desuden solid og vil ikke frygte hyppige skift.

Asus Transformer T200

Udvidelsernes holdeplads

Docken udvider tabletten med de to USB porte (den ene af dem af den hurtige USB 3.0 variant) og et netværkstik. Har du en lille stjerneskruetrækker kan du få adgang til en udvidelsesport til 2,5” harddiske. Således kan du altså udvide tablet-delen med 2,5” harddisk som pt fås i op til 1000 GB.

Tabletten-delen er også forandringsparat, for et micro-SD kortlæser kan udvide lagerpladsen fra 64GB med yderlige 128GB. Er det ikke nok kan du tilslutte tilbehør igennem en micro-USB port. Udvidelserne rundes af en micro-HDMI udgang, hvor du nemt kan tilslutte et eksternt display og bruge T200 som fuldblods kontormaskine.

Flot uskarp skærm

Du kan altså ikke altid vende skærmen optimalt, men det råder Asus bod på ved at inkludere et display med gode betragtningsvinkler, god kontrast og mættede farver – et særsyn i denne budgetklasse.

Opløsningen på 1366×768 lyder ikke af meget i år 2015, men eftersom at det ikke er alle Windows-applikationer der understøtter tårnhøje opløsninger endnu kan det være en fordel at opløsningen ikke er enorm.

Lærredet suppleres af et stereolydbillede som pumpes bagud af to små stereohøjtalere. Lyden vil ikke overdøve din tablet eller mobil, men rækker an til spil og film. Audiofile bør her vende sig mod et headset eller anden ekstern lyd.

Asus Transformer T200
Skærmen er betragtelig større end hos iPad Air 2

Windows udfordrer

Asus T200 har ellers en fire-kernet processor fra Intel på 2,4 GHz at arbejde med. Processoren hører bare til Intels billige, men også strømvenlige, Atom-serie – en processor som typisk anvendes i tablets og telefoner. RAM’en er på 2GB, hvilket igen er i den lave ende for en bærbar anno 2015.

Alligevel er T200 ikke ukompetent når det kommer til det fleste kontoropgaver. Lidt Word og andre Office-opgaver klares tjept, mens surfen på nettet eller YouTube glider derudaf. Selv simpel fotoredigering i Photoshop fik ikke T200 til at stamme.

Det er både en styrke og en svaghed at det er fuld Windows 8.1 man får glæde af i Asus T200. Det åbner for over et årti af apps og programmer udviklet til platformen – applikationer som du nu får glæde af, men som samtidig kræver et lille offer.

Problemerne opstår hvis du ønsker at spille spil som er udviklet til desktop computere. Grafikchippen i Atom-processoren hører til bunden af PC-markedet, under Intels Celeron, Pentium og Core-familer. Avancerede 3D-spil kører derfor kun marginalt. Det er ærgerligt for Windows Market er ikke nær så rig i tablet-optimerede spil som pendanterne fra Apple og Google.

Det betyder at spil som eksempelvis X-COM: Enemy Unknown og Grand Theft Auto er tilgængelige, men de afvikles ikke lige så flydende og gnidningsfrit som i deres tablet-varianter. Til gengæld er spiludvalget i Steams Windows-butik omvejen værd.

En kort arbejdsdag

Hvis du ikke bruger al din tid på spil kan du i stedet være ganske produktiv på Asus T200.

Batteriet har 6 til 8 timer at give af, hvilket placerer den i den bedre halvdel blandt konkurrerende bærbare. Jeg ærgres dog over at Asus ikke benytter lejligheden til at inkludere et ekstra batteri i docken. Dels vil mere vægt i bunden fjerne dens tilbøjelighed til at vælte bagover, samtidig vil det betyde op til to dage driftstid – som i Dells Venue 11 Pro.

Læs også: Dell Venue 11 Pro – Mobilkontor i topklasse! [TEST]

En fuld opladning tager lige under 2 timer med den medfølgende 33Wh lader. Opladeren er kompakt, hvilket er velset, for du kan ikke bruge micro-USB porten til nødopladning, hvis du skulle glemme originalopladeren derhjemme.

Et andet savn er Microsoft Office pakken som ellers medfølger med den billigere Asus T100. Den er nu sparet væk – et træk der ikke stemmer overens med enhedens ellers mere produktive format.

Et nødkamera

Kameradelen er sjældent opprioriteret i tablets, og Asus T200 afviger ikke fra den regel. Frontkameraet på 2 megapixels rækker til videoopkald og et hurtigt selvportræt, men vil ikke vinde nogen fotopriser.

Det bagerste kamera er mere ambitiøst med sine 5 megapixels – og langt foran sædvanlige laptops der slet ikke har noget kamera. Det bærer dog præg af at være et skrabet kameramodul, for det gryner og klumper gevaldigt i billederne. Positivt er det farverne er korrekte, og at eksponeringen tilpasses det motiv du peger på.

Under videooptagelser er de værste unoder mindre tydelige, men det er kun fordi fokuseringens tøven gør motivet uskarpt. Selvom der optages i Fuld HD ved en høj bitrate skal du altså ikke forvente film i særklasse her.

Et fornuftigt kompromis

Asus T200 slår sig på sin blandede rødder, men det betyder også flere steder ikke kan følge med det bedste i hver kategori.   

Læs også: Surface Pro 3 anmeldelse – En kærlighedshistorie [TEST]

Flere aspekter er vellykkede: designet er nydeligt, skærmens farver er fine og den virker både hårdfør og pålidelig. Asus T200 største styrke ligger dog i alsidigheden, denne transformer kan være en troværdig afløser til både en tablet og en bærbar i kraft af sit fleksible koncept.

Som tablet er den tung, men den vil belønne dig med et lærred i storformat som især kommer til live i spil, eller når der bladres i magasiner. Vægten gør dog, at dine arme vil krampe til, hvis du læser eller spiller i timevis.

Den affinder sig bedst i rollen som kontormaskine, hvor den er hurtig nok, og holder til en (kort) arbejdsdag på farten. De mange udvidelsesmuligheder styrker dens produktive evner: prop en HDMI-ledning og en harddisk i, og du har nu en maskine der vil løse de flestes hjemme- og kontoropgaver.

Prisen for dette multiværktøj starter ved 2970,- kroner for modellen med 2GB RAM, og stiger til 3340,- med 4GB RAM – en skarp pris for en alsidig maskine. Asus T200 får derfor 4½ stjerne ud af 6 mulige.

Fordele:

  • Komplet alt-i-en løsning
  • God touchpad
  • Hæderlig ydelse
  • 64GB lager

Ulemper:

  • Lavopløst skærm
  • Tung og klodset som tablet
  • Skærmen tilter ikke nok bagud
 

Fortællingen går videre

Her får du den kronologiske fortsættelse i historien og anvisning til absolut seneste nyt om temaet. mobilsiden fastholdt sit fokus på emnet. 16/12/2014 kom der nyt i sagen med fortællingen Hearthstone får blød Android-start [UPDATE] – Du finder artiklen her. Læs også seneste nyt om emnet her..