Asus Zenbook UX31A slår Samsung Series-9 (produkttest)

TEST: Asus UX31A er en fantastisk ultrabook, der formår at overhale Samsungs tilsvarende Series-9 PC’er med et mulehår.

Asus Zenbook UX31A slår Samsung Series-9 (produkttest)

For relativt kort tid siden blev der solgt mange af de små netbooks på omkring 10 tommer. Fællesnævneren var en lav pris og ubegribelig dårlig brugeroplevelse.

I 2011 præsenterede Intel konceptet Ultrabook, der satte en ny standard for bærbare computere, f.eks. at vægten maksimalt må være 1,5 kilo. Tykkelsen skal holdes under 2,1 centimeter, hvis produktet må blive kaldt en Ultrabook.

Sådan en maskine er Asus Zenbook UX31A, der konkurrerer med Samsungs Series-9 PC’ere, som i en tidligere test jeg skrev, fik pæne ord med på vejen.

Web-TV: Se testen af Samsung 900X3C Series-9

Asus har anvendt aluminium som omdrejningspunkt for deres design, og på det tyndeste sted, er maskinen kun tre millimeter tyk.

Asus Zenbook UX31A
Asus Zenbook UX31A.

HD-skærm med udfordringer

Skærmen er på begge produkter 13,3 tommer, men opløsningen på Asus-computeren er Full HD 1920 x 1080 pixels. Og dét er bare monster flot! Hovedparten af bærbare PC’ere kommer til at ligne et bleget farve-tv fra 80’erne, sammenlignet med Asus computeren.

Opløsningen kommer dog ikke uden udfordringer. Alt bliver MEGET småt på de 13,3 tommer, og man tvinges nærmest til at nedjustere opløsningen, for at kunne bruge den på nettet og til skrivning af tekster, med mindre, ens øjne er fantastisk gode.

Ulempen er også, at programmerne i Windows 7 ikke er optimeret til den høje opløsning. Ikoner og tekst i f.eks. Microsoft Word bliver meget små, det samme gør systemikonerne. Ingen tvivl om at de nye skærmtyper kommer til at udfordre grafiske designere og softwareudviklere.

På jobbet har jeg over sommeren også brugt maskinen sammen med ekstern HD-skærm og tastatur/mus, hvilket bestemt har været en super god oplevelse.

Asus Zenbook UX31A
Asus Zenbook UX31A.

Lækkert tastatur men for lidt plads

Vores data rykker i skyen til såkaldte cloud-tjenester som Skydrive, Dropbox, Sharepoint m.fl., hvilket minimerer behovet for kæmpe harddiske i vores computere.

Men Asus har kun sat 128 GB SSD-drev i denne maskine, hvilket jeg synes er i underkanten. Det var også noget jeg påpegede, som et problem, i Samsungs tilsvarende produkt.

Skriver du meget tekst vil du blive glad for tastaturet Asus har sat i computeren. Tasterne er gode, har en pæn størrelse og en lille afstand mellem dem minimerer antallet af slåfejl. Og så er der lækkert baggrundslys omkring tasterne.

I salgspakken medfølger adapter til kablet netværk, samt stik til VGA-skærm, hvis ikke du har mulighed for at anvende micro-HDMI udgangen. Der er også en lækker beskyttelseslomme, at maskinen kan transporteres i.

Asus Zenbook UX31A
Asus Zenbook UX31A.

Konklusion: Asus vinder med få point

Med Intels Core i7 processor, 4 GB RAM og Icepower-forstærker fra Bang & Olufsen samt naturligvis Full HD-opløsning, mente Asus, at kunne slå det konkurrerende produkt Samsung 13,3” 900X3C.

Min konklusion er, at Asus bestemt godt kan være med i denne liga. Men det er små forskelle, der adskiller de to produkter. F.eks. vejer Samsungs 200 gram mindre. HD-opløsningen hos Asus har både fordele og ulemper.

Begge produkter har lang batteritid (omkring 6 timer uden at bruge batterispare-tilstand og med normalt lys på skærmen). Opstarten er desuden noget, der sker på få sekunder.

Alligevel er Asus det produkt jeg ville vælge, hvis prisen var den samme og jeg skulle forlade butikken, efter at have smidt lige omkring 10.000 kroner på disken.

Asus Zenbook UX31A ender på et stort fem tal med pil op, hvilket er en pil mere end Samsung fik.

Hovedspecikationer for Asus Zenbook UX31A

– Windows 7 Home Premium 64 Bit
– Intel Core i7 3517U
– 128 GB SSD-drev
– 13,3” skærm 16:9 HD+ (1920 x 1080)
– Vægt: 1,3 kg.
– Baggrundsbelyst tastatur

Mere information om specifikationer finder du her.