Asus Zenfone Zoom S – Sejlivet kameramobil [TEST]

Asus’ comeback-smartphone forener glimrende idéer med tvivlsomme beslutninger.

Asus Zenfone Zoom S – Sejlivet kameramobil [TEST]

Asus er tilbage som mobilproducent i Danmark. Efter en lang pause er producenten tilbage med en trio af Zenfones, med dagens testemne, Zenfone Zoom S, i toppen af porteføljen.

Den taiwanesiske tech-gigant har traditionelt ikke været bange for at afsøge alternative løsninger i deres produkter: eksempelvis med deres både gale og geniale Padfone, der forenede både smartphone og tablet i en og samme enhed.

Med Zenfone Zoom S, som i øvrigt også bliver kaldt Zenfone 3 Zoom i andre regioner, tøjles galskaben og der satses hovedsageligt på to områder, som er kritiske for de fleste mobilbrugere: kameraet og batteriet.

Se også:  Asus’ Zenfones er tilbage i Danmark

Asus Zenfone Zoom s
Foto: ASUS.com

Specifikationer Asus Zenfone Zoom S

Mål: 154,3 x 77 x 8 mm, 170 gram
Skærm: 5,5” Full HD AMOLED-skærm, 401 PPI,
Ydelse: Snapdragon 625 (8×2,0 GHz), 4 GB RAM
Batteri: 5.000 mAh
Kamera: 12 MP 1/2,5” f/1,7 OIS-optik (25mm vidvinkel), 12MP 1/2,5” f/2,8 (59mm tele), 4K video
Frontkamera: 13 MP f/2,0
Lager: 64GB + micro-SD
Software: Android 7.0 Nougat
Netværk: 2G, 3G, 4G Cat. 6 LTE
Øvrigt: Dual-SIM, Fingeraftrykslæser, USB-C (Quick Charge),
Pris: Kan findes billigst på Mobilpriser.dk

Asus Zenfone Zoom S
Asus Zenfone Zoom S er en stor mobilen. Foto: Mobilsiden.dk

Asus har længe udvist en vis forkærlighed til noble materialer i deres produkter. Metal indgår ofte i produktionen i selskabets ‘zen’-produkter. Denne lever videre i Zenfone Zoom S der får en nydelig bagbeklædning i matbørstet aluminium.

Designmæssigt opfinder Asus intet nyt. Formgivningen er enkel og afrundet, om end den trækker en del på Apples iPhone 7 Plus’ udseende. Og som inspirationskilden, iPhone 7 Plus, er Asus Zenfone Zoom S noget af en krabat, der vil fylde godt i lommen og i hånden med sine dimensioner på 154 x 77 x 8 mm.

Du får dog også meget mobil her: der bydes på et stort 5,5″ display og inde i mobilen finder du et kæmpemæssigt batteri på 5.000 mAh – en størrelse som normalt kun findes tablets, men som altså er klemt ned i en smartphone!

Zenfone Zoom S opleves derfor også som lidt af en kolos i hånden, og her hjælper det ikke, at Asus har placeret den ellers velfungerende fingeraftrykslæser for højt oppe på bagsiden. Der skal altså jongleres en del når telefonen betjenes med en hånd – eller man kan ty til tohåndsbetjening.

Se også:  ASUS ZenFone AR: Verdens første telefon med 8 GB RAM

Asus Zenfone Zoom S
Displayet på Asus Zenfone Zoom S. Foto: Mobilsiden.dk

Veltunet display og voldsom lyd

Skærmen på Zenfone Zoom S ligner noget man har set før: et 5,5” stort AMOLED display med Full HD opløsning. De specifikationer matcher det der i dag findes i OnePlus 3 og 5, og også her gør den en god figur.

Farverne er mættede, kontrasten er tårnhøj og lysstyrken er kraftig nok til at displayet kan aflæses i sommersolen.

Displayet er fra Asus’ hånd indstillet til at være yderst farverigt, men indstillingerne giver rige muligheder for at tune displayets farvemæthed, samt fintune både hvid, rød, grøn og blå-balancen.

Til det pæne display, har Asus ekviperet Zoom S med en fyrig sag af en højtaler. Den spiller højt – på nær bastonerne – og lyder udmærket for en telefonhøjtaler.

Er det ikke højt nok, er den indbyggede ’udendørs’-funktion handy – maxvolumen er fordoblet og der bydes på et decideret drøn. Lydkvaliteten tager dog skade her, hvorfor det medfølgende headset som regel vil være at foretrække.

Højtaleren lider samtidig af sin placering i bunden på telefonen, hvor man let kommer til at skærme for lyden når telefonen holdes i landskabsmode.

Se også:  Asus Zenbook 3 – Imponerer mest på papiret [TEST]

Asus Zenfone Zoom S
Højtaleren på Asus Zenfone Zoom S skratter afsindigt højt. Foto: Mobilsiden.dk

Rimelig ydelse, fabelagtigt batteri

Selvom Zoom S er småpebret, er det ikke den hurtigste mekanik du finder i telefonen. I stedet råder telefonen over mellemklasseprocessor signeret af Qualcomm: en Snapdragon 625 octa-core på 2,0 GHz. Dertil følger 4GB RAM og 64GB lagerplads med mulighed for micro-SD udvidelse.

I praksis kan Zoom S derfor ikke helt følge med de øvrige telefoner i samme prisklasse, men et hæderligt bundniveau samt den rigelige mængde RAM gør dog at den aldrig opleves som decideret sløv.

Processoren er dog bygget på den strømbesparende 14nm procesteknologi, hvilket sammen med den middelmådige ydelse holder strømforbruget nede på det minimale.
Når telefonen samtidig er parret med et rekordstort batteri på 5.000 mAh giver det telefonen en levetid uden lige.

Hvor batterilevetid typisk måles i timer, kan den her måles i døgn. To døgn kan du sagtens presse ud af telefonen – og holder du lidt igen med brugen, kan du nøjes med at besøge stikkontakten et par gange om ugen.

Telefonens strømoverskud kan endda bruges til at oplade andre enheder, såfremt at du har en adapter.

ladningen vil dog tage sin tid. Et kæmpemæssigt batteri og en middelmådig 10W-oplader gør at du skal regne med næsten tre timer til en optankning. Det tager en time at tanke batteriet til bare 42 procent, men den er heldigvis nok til næsten en dags brug.

På antennefronten er Zenfone Zoom S udstyret med to antenner til hvert deres SIM-kort. Det er dog kun det ene af dine abonnementer, der vil kunne slutte sig til de hurtige 4G-bølger. Den gør det til gengæld godt, ved at ramme gode overførselshastigheder under selv svære netværksforhold.

Læs også:  ASUS inviterer til Zenfone 4-lancering den 17. august

Asus Zenfone Zoom S
Interfacet på Asus Zenfone Zoom S virker outdatet. Foto: Mobilsiden.dk

Software med plads til forbedring

Asus Zenfone Zoom S blev oprindeligt lanceret med Android 6.0, men har i løbet af testperioden modtaget Android 7.0 Nougat. Dermed er telefonen næsten up-to-date med Googles nyeste software som i dag findes i version 7.1.1.

Asus går dog helt egne veje når det kommer til softwarens udseende, som i Zenfonen byder på en visuelt ret spartansk oplevelse. Toggles, ikoner og især tekst synes at være blæst op til maksimal størrelse, hvilket givetvis vil hjælpe svagtseende, men som overordnet set virker som et interface i betastadiet.

Situationen kan afhjælpes inde under indstillingerne, hvor tekststørrelse kan skaleres ned, men der vil fortsat opstå visse steder hvor tekst enten er for stort eller for småt alt efter type.

Menuer og ikoner lider af samme mangel på finish og man kommer hurtigt til at søge efter alternative ’launchers’, som eksempelvis Nova Launcher, for at få et interface der i højere grad ligner noget fra 2017.

Modsat hedengangne Asus-enheder, leveres Zenfonen ikke med et væld af bloatware-apps. Her er et par medfølgende spilapps, men disse kan heldigvis afinstalleres på sædvanlig vis.

Se også: Asus lancerer ZenBook Flip S – Verdens slankeste

Asus Zenfone Zoom S
Dobbeltkameraet der giver Asus Zenfone Zoom Ssit navn. Foto: Mobilsiden.dk

Godt med zoom i kameraet

Asus Zenfone Zoom S er med på bølgen med de dobbelte kameramoduler, hvor to moduler arbejder sammen for at give både zoom og portrætfunktioner.

Her er to sensorer på 12 megapixels, hvor begge arbejder ret forskelligt. Den ene er vidvinklet og er fintunet til at samle godt med lys under svage lysforhold med sin stabiliserede f/1,7 optik.

Den anden er derimod bygget til at zoome ind med brændvidde som er zoomer 2,4x ind i forhold til vidvinkeloptiken. Du kan derfor komme tættere på end med anden mobil med dobbeltkamera.

Selve fotokvaliteten er generelt med helt fremme, med masser af detaljer krydret emd både god dynamik og flotte farver. Softwaremæssigt synes Zenfone Zoom S dog at hænge lidt i håndbremsen med avancerede modes som HDR og portrætfunktioner der let lader sig narre. Kontrasten i HDR-fotos får resultaterne til at se unaturlige ud, mens portrætfunktionen ofte slører dele af billedet som ikke bør sløres.

Se også:  ASUS lancerer ZenFone 3 Zoom med optisk zoom og kæmpe batteri

Asus Zenfone Zoom S test
Asus Zenfone Zoom S leverer flotte fotos i standard mode. Foto: Mobilsiden.dk

I mørke opnår Zenfone Zoom S også gode resultater, takket være den lysstærke f/1,7 optik samt en optisk stabilisering. Til trods for det svigtende lys, er farverne er velbevarede selvom detaljerne har det med at blive lidt udviskede under de vanskelige forhold.

Når der zoomes ind, kommer den optiske zoom tæt på motivet, men her er ingen optisk stabilisering hvorfor du skal være omhyggelig med at holde mobilen i ro for at få optimale resultater. Når det bliver mørkt er optikken ikke lysstærk nok, hvorfor den i stedet tyr til den vidvinklede optik – og det går naturligvis ud over detaljegraden.

På videofronten er Zenfone Zoom S i stand til at både at optage Full HD og 4K. Sidstnævnte opløsning bør dog undgås, for stabiliseringen opfører sig mærkværdigt ved at give en bølgende effekt. Så er du bedre tjent ved at benytte almindelig Full HD optagelse for samtidig at få en mere effektiv stabilisering.

Asus Zenfone Zoom S
Asus er nogle fintuninger fra at have en toptelefon i porteføljen. Foto: Mobilsiden.dk

Asus tilbage med noget særligt

Asus første comeback-telefon på det danske marked tilbyder noget særligt. Den er hverken hurtigst, flottest eller bedst på softwaren, men den forstår alligevel at markere sig takket været det kolonorme batteri Asus har klemt ned i mobilen.

Har du behov for en telefon som rutinemæssigt holder i to dage eller mere er Asus Zenfone Zoom S ganske enkel i en klasse for sig.

Der er dog nogle svipsere på vejen der gør at den relativt høje pris blive svær at retfærdiggøre. Selve interfacen synes kun at være halvt bagt færdigt, mens småfejl i kameraet gør at det potentielt stærke kamera ikke indfrier forventningerne helt.

Vi lander derfor på 4½ ud af 6 muligt stjerner.

Få den bedste pris på mobilpriser.dk.

Fordele:

  • Fænomenal driftstid
  • Godt, funktionsrigt kamera
  • Flot display og stærk højtaler

Ulemper:

  • Ingen topydelse
  • Småfejl i fotofunktioner
  • Interface trænger til opfriskning