Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Den første weekend med iPad 2

Den første weekend med iPad 2

De amerikanske anmeldere har allerede fældet dom over den nye iPad i USA, og langt størstedelen er vilde med iPad 2, der imponerer med sit slankere og lettere design, hurtigere indmad og brugervenlige software.

Men hvad synes vi egentlig her på Recordere?

Efter at have brugt det meste af wekeenden i selskab med de nye model med 64 gigabyte lagerplads og 3G+Wi-Fi, så må erklære os enige i, at konkurrenterne får travlt, hvis de for alvor skal udfordre Apple når det kommer til den totale brugeroplevelse.

Og det på trods af, at vi tilbøjelige til at synes bedre om Googles mere åbne tilgang til Android 3.0.

Størrelsen betyder altså noget

Maskinens lavere vægt på lidt over 600 gram og meget tynde profil på blot 8,8 millimeter betyder altså noget, i alt fald når du slæber maskinen med omkring.

iPad 2 er nemmere at have med på farten, og selvom du stadigvæk skal have gang i begge hænder for at bruge den, så er den dejlig let at holde i én hånd.

Det gennemtænkte design med de nye covers er også et hit, og det er lækkert at du altid har en stander til maskinen, når du vil skrive på den, spille en omgang Angry Birds eller se film.

De nye magnetiske covere kræver dog også, at du ændrer dine vaner, for maskinens bagside bliver nemt ridset. Derfor giver det mening, at lægge iPad 2 med coveret mod overfladen - også selvom det virker unaturligt starten.

Den nye, hurtigere dualcore-processor giver en lidt hurtigere brugeroplevelse end hos iPad 2. Det kan mærkes, men gør ikke en verden til forskel.

iPad 2 føles aldrig langsom, og websider loader hurtigere takket være optimeringerne i webbrowseren i iOS 4.3.

Denne anmelder havde håbet, at indmaden nu var hurtig nok til at afspille 720p-videofiler i DivX- og MKV-format uden hakken, men både VLC og Oplayer HD måtte give op.

Måske kan softwareudviklerne over tid optimere koden og hive mere hastighed ud af processoren, men indtil videre må vi holde os til standard-opløsning, hvis vi vil spille videoformater, der ikke er optimeret til at blive afspillet med Apples egen QuickTime-afspiller.

Skærm og batteri

Skærmen har ikke forandret sig i forhold til origalen, men leverer en god, lysstærk oplevelse - også fra skæve vinkler. Du får stadigvæk masser af genskin i direkte solskin, men den er bedre udenfor sammenlignet med Motorolas nye XOOM-maskine med Android 3.0.

Steve Jobs lover, at iPad 2 leverer samme lange batterilevetid som originalen, men vi oplevede, at batteriet blevet suget tomt rimelig hurtigt. Det kan måske skyldes, at vi har brugt maskinen mere intensivt her i starten (og med højere brug af 3G-data) end vi normalt ville, men det er klar noget vi vil undersøge senere i en mere grundig test.

FaceTime virker fint, ligesom på iPhone 4, men kameraet på fronten er rimelig elendigt.

Jo, det er fint til videochat, men mere eller mindre ubrugeligt til alt andet. Kameraet på bagsiden levere bedre videokvalitet, endda i 720p HD-opløsning, men kvaliteten er stadigvæk hvad vi vil betegne som tvivlsom.

Spørgsmålet er hvor meget det egentlig betyder i det lange løb - skal der skydes fotos og video på farten, så vil de fleste af os nok stadigvæk bruge dedikerede kameraer eller hive fat i vores mobiler.

Vælg 3G-model hvis du vil pendle med iPad

I starten prøvede vi at bruge iPad uden 3G, og fik i stedet leveret internet af en iPhone 4 via hotspot-funktionaltieten i iOS 4.3, men det viste sig hurtigt at blive en irriterende oplevelse.

Har du planer om at tage din iPad 2 med dig, så køb modellen med 3G. Det tager simpelthen for lang tid at oprette, finde og koble iPad 2 på din mobils Wi-Fi-hotspot hver gang du lige vil tjekke et eller andet på nettet.

Alt i alt levere iPad 2 en meget tilfredsstillende brugeroplevelse, men vi håber nu stadigvæk at Apple snart levere ren større opdatering af iOS-operativsystemet.

På ønskelisten har vi blandt andet understøttelse af faneblade i Safari-browseren, et bedre system til orienteringer og trådløs synkronisering med iTunes via Wi-Fi.

Det er stadigvæk irriterende, at iPad ikke kan klare websider med Flash, og at du skal have fat i et væld af forskellige adaptere for at tilslutte maskinen til andet udstyr.

Mere følger....

Se frem til en længere og mere fyldestgørende anmeldelse af iPad 2 senere på ugen her på Recordere.dk

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

26-04-2011 00:57:49

Lige i dette øjeblik er der jo ikke reelle alternativer til iPad2. Men selv som en ganske tilfreds bruger af andre af Apples produkter, så er der altså en del forhold, der skaber tvivl hos mig, om iPad 2'eren er den rigtige tablet (i anmeldelsen herover + i flere af kommentarerne nævnes vel de fleste af forholdene, som jeg også er enig i). At Apple kan finde på at lave så ridse-følsom en bagside, er mig simpelthen en gåde - og egentlig er det så stor en fejl, at man kunne have en berettiget tvivl om holdbarheden af produktet i øvrigt.

Et andet meget negativt aspekt, som bestemt også øger min tvivl om iPad'en, er mere generelt for Apples produkter, og det er deres support og hvordan de forholder sig til reklamationer. (F.eks. er det en kendt sag, at en del iPhone 4 brugere oplever defekte hjem-knapper, men selv om fejlen optræder mindre end én måned efter købet, accepteres købelovens formodningsregel (§77a stk 3) helt åbenlyst ikke, og man - d.v.s. distributørerne - nægter at ombytte produktet på stedet, og man lader folk vente i ugevis uden en klar besked.)

iPad 2 er utvivlsomt en på mange måde fortræffelig tablet, og jeg er ved, at mange allerede er glade for den. Købere af iPad 2 har sikkert ret høje forventninger til produktet, og det er sandelig også rimeligt, da dette for de fleste er et ret kostbart produkt.

Men en smule skuffelse omkring iPad 2 hardwaren, ubestridelige (og indlysende) mangler omkring softwaren, og så en usikkerhed omkring supportsiden, har betydet at jeg har besluttet mig for at vente på Samsung's Galaxy Tab 10.1, der jo så småt er ved at blive rullet ud på også det europæiske marked.

Måske Apple skulle lave en iPad 2 Pro, der lige havde det ekstra, som vi Apple brugere jo i forvejen gerne betaler for.

0 0
carsten nielsen 26-03-2011 15:39:09

Jeg er ikke saa geeked', men eksisterer der ikke allerede USB stik paa apple, hvis man erhverver sig et hun/hun adapterstik fra feks. av-cables og kobler kablet man faar med til at koble i computeren til Ipaden og saetter denne hun/hun adapter paa? Man kan saa efterfoelgende koble en stor flashdisk paa eller en hd eller en.. whatever, kan man ikke?

0 0
Nicolai 14-03-2011 17:53:25

Fra kr. 3999,- på mobilityshoppen!:)

Tjek dem selv - http://www.mobilityshop.dk/shop/apple-ipad-2-1754p.html

0 0
Joddler 14-03-2011 13:46:47

Efter at have set en Fransk film/teaser der viser hvad Samsung får frem i Android 3.0 så er jeg nu 100% overbevist om at Apple allerede har kamp til stregen,,,

Se for jer selv: http://www.youtube.com/watch?v=rtqXLGPzVMk&feature=player_embedded

Og se nu hele videoen inden i bedømmer
den er knap 12 min. lang!!!

0 0
Shawn S. Ø 14-03-2011 18:31:10

Det ser spændende ud og så kan den faktisk afspille HD flydende ;) og man kan benytte flash

0 0
Allan 14-03-2011 11:51:23

Undskyld min indre grammar-nazi, men hele tre steder i artiklen står der "levere" i stedet for det korrekte "leverer" - det skærer i mine øjne...

0 0
Bob 14-03-2011 12:34:06

Troll ;)

0 0
Shawn S. Ø 14-03-2011 11:47:45

På trods af en god anmeldelse så var der plads til lidt tæv undervejs. Problemerne med at afspille HD undre mig med den der A5 processor og Samsung Galaxy Tab 10.1 ser ud til at klare det del ret glidende og så kører Flash jo fint på den.

0 0
Zeb 14-03-2011 13:51:22

Nu er det jo kommet frem at deres A5 faktisk "kun" er en 900Mhz dual core, og ikke 1Ghz som Tegra2. Endvidere er det også blevet verificeret at der kun er 512MB ram. Så måske er det bare en lidt for stor mundfuld? Man kan så sige at den burde vel kunne klare det når skærmen har lavere opløsning end konkurrenterne.

0 0
Jesper Zuschlag 14-03-2011 15:43:02

Det er ikke korrekt. Apple's A4 er faktisk 1GHz som det blev oplyst ved anonceringen, men klokfrekvensen justeres dynamisk for at reducere strømforbruget.

512MB RAM er en fordobling i forhold til den oprindelige iPad. Kombineret med en dual-core Cortex A9 og en dual-core PowerVR SGX543MP2 GPU, så kan du være temmelig sikker på at evt. problemer med afspilning HD-indhold alene er et optimeringsspørgsmål.

0 0
Shawn S. Ø 14-03-2011 18:30:15

512MB ram er jo ikke meget i forhold til konkurrenterne på markedet. Og hvis det er optimeringen så er det da en smule sløvt at det ikke er gjort inden den er lanceret.

Med med hensyn til det strømforbrug så er det da noget jeg vil følge.

0 0
Jesper Zuschlag 14-03-2011 19:12:01

Som jeg sagde, så er alt andet lige 512MB mindre end 1GB (præcis halvdelen, er det lidt er eller meget?), men man kommer altså ikke uden om at kigge på hvor stor hukommelseskrav den enkelte platform stiller. Eller sagt på en anden måde, vil det overhovedet være realistisk at afvikle Android 3.0 på 256MB? Mindre hukommelseskrav er jo også med til at holde prisen nede, et område hvor konkurrenter ihvert fald indtil videre, har det temmeligt svært.

Mht. HD, så var der jo tale om 3.-parts afspillere/codecs, sååå ligefrem forvente at de havde iPad 2 optimerede versioner klar inden den overhovedet var offentliggjort, er måske lidt meget at forlange, ikke også?

0 0
Zeb 14-03-2011 19:52:22

Men så kan man undrer sig over at den ikke er født med det?

Mht. Ram så er de latterligt billige i øjeblikket, 1GB fylder jo ikke nævneværdigt mere end 512 MB fysisk.

I øvrigt så lagde jeg bare ud med at komme med et gæt på hvorfor den tilsyneladende har problemer med HD video.

0 0
Jesper Zuschlag 14-03-2011 20:53:14

Fair nok, men jeg prøver bare at belyse at dine præmisser ikke er valide. Der er intet hardware-mæssigt til hinde for at afspille HD indhold (jeg formoder du antager 1080p når du henviser til HD da 720p ikke er noget problem). Når testerne rapportere problemer skyldes det alene at de anvender 3.-parts applikationer som af gode grunde endnu ikke udnytter iPad 2'ens muligheder.

Mht. til RAM, så er det ikke så simpelt som du antager. Apple anvender ikke separate off-the-shelf DRAM komponenter i deres iOS produkter. Derimod er DRAM og SoC oakket i det samme hus, hvilket giver åbenlyse fordele i form af formindsket strømforbrug og en langt hurtigere data-bus imellem CPU'en og DRAM hukommelsen. Dette design er således medvirkende til at give iPad'en dens høje ydelse og lave strømforbrug, men gør det relativt dyrere at fordoble hukommelsens størrelse. Så der er som alle andre aspekter omkring godt design, tale om et trade-of.

0 0
Shawn S. Ø 14-03-2011 22:02:08

ØØ uanset hvad du skriver var det 720p de havde problemer med. Så Jesper du synger en sang som en faleret stjerne.

Og du kan heller ikke give den mere ram selv om du forsøger med al magt. Og griner rigtigt meget af den med 3 åarts apps.. he he

Ud over de andre kritikpunkter som påpeges er det underligt at den ikke kan afspille 720p. Lads da håbe det bliver rettet hvis det er optimeringen det er galt med.. ellers er de allerede langt efter Samsung Galaxy Tab 10.1

0 0
Jesper Zuschlag 14-03-2011 22:48:13

Jeg ved ikke rigtig hvad du prøver at sige Shawn, men kunne du ikke prøve at holde dig til fakta i stedet forfalde til banaliteter.

Ok hvis det er 720p, så er der absolut ikke noget problem, både iPad 1 og 2 kan afspille 720p uden problemer. Skal vi ikke være enig om, at det ikke er en test af iPad'en HD-egenskaber som de har testet, men nogle 3.-parts afspillere som ikke end ikke er optimeret med henblik på iPad 2.

Såvidt jeg kan læse, har jeg ikke på noget tidpunkt hævedet at iPad 2 har mere en 512MB DRAM, så jeg ved ikke hvor du har fisket din påstand. Jeg påpeger alene at 1) 2 forskellige platforme ikke nødvendigvis har samme hukommelsesbehov 2) Apple benytter deres eget SoC design hvor DRAM er placeret i samme hus som CPU/GPU og hvorfor præmissen om at "Ram så er de latterligt billige i øjeblikket" ikke er valid og at dette designvalgt er en medvirkende årsag til iPad'ens overlegen ydelse og batterilevetid.

Så vidt jeg kan se, er det ikke noget forkert i disse betragtninger.

0 0
Shawn S. Ø 14-03-2011 23:12:43

Ja men jeg holder mig da til fakta ;)
Som du kan se her i artiklen så har de problemr med afspilning af 720 uanset at det er 3 parts apps. Det burde den da kunne klare uden problemer ;)

Min påstand er nu ikke at du siger der er mere ;) men dine bortforklaringer med tekniske data ændre ikke ved at der kun er 512MB.
Ja du har ret i at forskellige platforme kan afvige i forbrug af ram! men der er ikke rigtig noget der tyder på at der er den store forskel på Android eller IOS.

Nu syntes jeg faktisk at iPad er en lækker sag og faktisk ville jeg have købt inden så længe. Men er komet meget meget i tivl om hvorvidt den lever op til de gyldne påstande fra sidste uge. Jeg vil helt sikkert følge godt med i de tests der kommer fra de seriøse medier og specielt på batteritiden.

Lige nu ser Samsung Galaxy Tab 10.1 ud til at være ret stærk og mon ikke der venter et par tablets der er endnu stærkere de næste måneder. Og så er iPad 2 ikke speciel overlegen.

0 0
Jesper Zuschlag 15-03-2011 00:33:19

OK, så siger jeg én gang til. Både iPad 1 og 2 kan afspille 720p uden problemer, det er ubestridligt. Hvad diverse 3. parts applikationer kan eller ikke kan, fortæller alene noget om deres kodekvaliteten.

Hvis du opfatter mine overvejelser omking DRAM som en bortforklaring, burde du måske læse dem igen. Det er et forsøg på at perspektivere sagen ud fra præmissen at større ikke nødvendigvis er bedre. iPad 1 fungerer rent faktisk ganske fint med 256MB og iPad 2 har rent faktisk den dobbelte hukommelse. Apple kunne selvfølgelig havde valgt 1GB i stedet, men når prisen er ringere ydelse og større strømforbrug, hvad vil du så vælge? Som sagt; al design er et spørgsmål om valg.

Jeg har prøvet de fleste af de Android tablets som er på vej, og jeg er af den opfattelse er, at der ikke er nogen der (endnu) kommer op siden af iPad'en. Det er primært et spørgsmål om deres pris/størrelse og Android 3.0 som stadigvæk er noget ufærdig. Min vurdering er, at softwaren nok skal igennem et par iterationer, før bliver rigtig brugbar. Men det skal da nok komme på et tidspunkt.

0 0
molleXD 25-03-2011 18:16:13

IOS behøver ikke så meget ram fordi den exempel vis ikke kan multitaske (på den orginal måde)og fordi det bare ikke er så tungt som andre systemer men når de laver den ååå så smal så er det ikke plads til så meget hardware jeg som person syntes det er ****ing lige meget om den er 8,8mm eller 12mm eller 15mm der er så LIGEGYLDIGT når du sidder med den i hånden! den kan faktisk også blive for tynd! siger ikke den er men den er ved at være der. Den er ikke kommet med 1gb ram fordi IOS ikke understøtter det :)

0 0
Jesper Zuschlag 25-03-2011 23:39:15

Vil du ikke være så flik og fortælle os hvad du opfatter som multitaksing på den "originale måde"; er det pre-emptive eller cooperative MT, single- eller -multithreaded, shared- eller separate address space (hvilken process model?) og hvilken scheduling policy skal der anvendes? Jeg kan oplyse dig, at iOS (og OS X) er baseret på en XNU/MACH kerne som er af UNIX familien og som understøtter fuld prioriteret, multi-threaded pre-emptive mulittasking hvis process-model er POSIX-kompatibel. Dét plejer at være nok for de fleste!

Når 3.-parts applikationer under iOS ikke frit har lov til at starte nye processer eller kører ukontrolleret i baggrunden, men er begrænset til udføre en række pre-defineret baggrundsoperationer, skyldes det primært et behov for at kunne reducerer resourceforbruget, primært strømtforbruget.

For en mobil enhed som f.eks. en tablet er dens formfaktor alt afgørende og selvom den første iPad var en imponerende produkt, har iPad 2 mindre vægt og tykkelse absolut sin fordel. Det er alt andet end "ligegyldigt". Hvis Apple havde valgt at anvende separate dram-kredse, vil iPad 2 uden problemer havde kunnet huse 1GB, men som jeg før forklarede, er integrationen af dram og cpu/gpu i sammen pakning, en afgørende faktor for at opnå iPad'ens suveræne batterilevetid. Så nå alt kommer til alt har der været tale om en afvejning af design hensyn, samtidig med at produktets BOM sikkert også har haft indflydelse.

I øvrigt kan jeg oplyse de om, at iOS ikke har noget problem med at understøtte 1GB dram eller større mængder for den sags skyld.

0 0
Zeb 14-03-2011 16:15:28

Sandt nok den er dynamisk clocked men som jeg har forstået det er det omkring 900Mhz, og ikke 1Ghz? (http://www.engadget.com/2011/03/12/ipad-2-specs-discerned-900mhz-arm-cortex-a9-and-powervr-sgx543m)
Jeg ved godt 512MB RAM er en fordobling fra den gamle, men stort set alle andre tablets kommer med 1GB.

At det så stadig burde kunne køre når man tænker på GPU er så en anden sag. iPad1 kan da godt afspille HD går jeg ud fra?

0 0
Jesper Zuschlag 14-03-2011 17:36:12

Nu har Apple jo ikke ligefrem offentliggjort et spec-sheet på A5, men dels fastholder de i deres tekniske specifikation på iPad 2 at der er tale om en 1GHz chip og dels er der andre analyser der taler i sammen retning (se bl.a. http://www.appleinsider.com/articles/11/03/13/inside_apples_ipad_2_a5_fast_lpddr2_ram_costs_66_more_than_tegra_2.html). Mit gæt er, at der er tale om en øvre grænse på 1GHz, men at den i de fleste tilfælde ligger omkring 900MHz afhængig af hvilken algoritme de benytter til at styre frekvensdynamikken. De omtalte test er benchmarkbaserede (f.eks. Geekbench) og kan derfor kun give en estimeret frekvens som er dikteret af de enkelte tests karakteristika. (se bl.a. http://www.anandtech.com/show/4215/apple-ipad-2-benchmarked-dualcore-cortex-a9-powervr-sgx-543mp2/2), men konklusionerne er entydige; iPad 2 er knap dobbelt så hurtig som iPad 1.

Mht. RAM så sandt nok. De fleste Android tablets kommer med 1GB og alt andet lige er 1GB bedre end 512MB, men det er selvfølgelig relativt i forhold til det typiske forbrugsmønster som er gældende på de pågældende platforme. Ellers sagt på en anden måde; Selvom iOS til tider kan være forslugende når det gælder hukommelse, så var det ikke et specielt problem på iPad 1 og med en fordobling af hukommelsen på iPad 2, er nogle af de få irritationsmomenter som var til stede f.eks. i Safari, blevet elimineret.

På grafiksiden er der helt klart tale om en voldsom forbedring (http://www.anandtech.com/show/4216/apple-ipad-2-gpu-performance-explored-powervr-sgx543mp2-benchmarked), så HD er fra et hardware synspunkt ikke noget problem (HDMI adaptoren kan også klare 1080p).

Om iPad 1 kan vise HD? DET Tror jeg nok, men rent faktisk har jeg aldrig afspillet 1080p (det giver jo ikke så megen mening på en skærm med 768 linier), men 720p giver ingen problemer. Der er måske andre som kan uddybe her.

Men alt dette skal selvfølgelig sammenholdes med, at Apple rent faktisk har været i stand til at reducere tykkelsen og vægten markant, samtidig med at de stort set har bevaret den samme batterilevetid. Dét tror jeg kommer til at gøre en lige så stor forskel for brugerne som den forøget regnekraft.

0 0
Jax 14-03-2011 11:21:40

- hvornår kommer der en Chrome OS tablet?

En let, billig tablet, der understøtter det man reelt har brug for - en mobil browser, der kan åbne alle websider (også de '90'% der indeholder flash, opdateret java etc.).

Ingen apps og ingen proprietære begrænsninger.
Browser, browser og atter browser - intet andet - gid altig var så simpelt (tak til Beauvais :)

0 0
David 21-03-2011 16:09:03

Det ER faktisk ikke så slemt at mangle Flash som man skulle tro (og som det har været). Det skyldes at de fleste større sider (stort set alle) jo ved at iOS ikke viser flash, med de vil jo gerne have iOS på deres sider, så de erstatter flash video med HTML5, quicktime eller noget andet.

Der selvfølgelig sider der er helt flash baserede, men de har meget tit lavet en App som de så henviser til.

Jeg prøver ikke at bortforklare noget som helst, jeg gør dig bare opmærksom på det. Det er langt fra 9/10 der ikke virker.

0 0
Shawn S. Ø 14-03-2011 12:46:35

Nu er Chrome OS jo ikke optimeret til tablets og mon dog Google har lyst til at konkurrere med sig selv ;)

0 0

Om brug af cookies