Den lille smarte Windows Phone – Samsung Omnia W (mobiltest)

TEST: Samsung Omnia W er en lommevenlig mobil med systemet Windows Phone. Hurtig betjening og LANG batteritid er på pluslisten.

Den lille smarte Windows Phone – Samsung Omnia W (mobiltest)

Hvis du er på udkig efter en smartphone med en god lommestørrelse, og længere batterilevetid end det, som de fleste på markedet kan tilbyde, så tag et tjek på Samsung Omnia W, der er efterfølgeren til sidste års Windows Phone-debut, Omnia 7.

Det ydre består af et ret simpelt finish med ”tilbage” og ”søg” som touchtaster, og ”Windows” som en fysisk knap.  På siden er der volumentaster, power og kameratast.

Vægten er nede på 115 gram, mens målene er 116 x 58.8 x 10,9 mm.

Stikket til opladeren (microUSB) sidder i bunden, og i toppen findes et standard 3,5 mm. jackstik til headsettet.

 

Samsung Omnia W, Windows Phone
Samsung Omnia W (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Windows Phone på 1,4 GHz

Trods sin kompakte størrelse, er Omnia W hurtig nok til de fleste opgaver.

Windows Phone-systemet kører perfekt på den single-core 1,4 GHz processor, der sidder under motorhjælmen – her er der ikke behov for at tale om dual-core, og andre smarte ord. Der er ganske simpelt ikke en finger at sætte på den generelle ydelse i dagligdagen.

Der, hvor tempoet kan være begrænset er på nettet, hvor indlæsningen af store websites ikke er den hurtigste, jeg har set. Men selvom en side ikke er HELT indlæst, kan der stadig navigeres rundt på den – også uden hele mobilen går i baglås.

Som på andre Windows Phones er der ikke Adobe Flash, men HTML 5, og YouTube videoklips åbner automatisk op, i den dedikerede applikation.

Samsung Omnia W, Windows Phone
Samsung Omnia W (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

God lydkvalitet

Til sine absolut mest primære opgave, samtaler, er Samsung Omnia W ret god. Den lyder godt både ved afsender og modtager, og er god til at holde fast i mobilnettet, så de såkaldte call-drops, er minimale (testet med Telia).

Den indbyggede højtaler klarer sig hæderligt, både ved samtaler og musik. Men der er i sagens natur ikke tale om HIFI-lyd.

Også via hovedtelefon-udgangen er lyden ganske fornuftig.

Mere om Windows Phone

Hvis ikke du ved noget om Windows Phone, styresystemet til mobiler fra Microsoft, så skal du blot forholde dig til følgende.

– Windows Phone er nyere end iOS til iPhone og Android-systemet. Derfor findes der flere apps i de to andre systemer, og disse er mere funktionstunge.

– Windows Phone er efter en kort introduktion virkelig let at betjene, og i øvrigt mindst lige så enkelt at anvende som en iPhone – måske lettere.

– Skærmen består af ”fliser” også kaldet ”tiles”. Dette er genveje til funktioner eller programmer, der kan vise forskellige informationer, f.eks. tidspunktet for ens alarm, eller en vejrudsigt. Disse kan flyttes rundt efter behov – der kan desuden være flere eller færre. En ”flise” kan også være en kontaktperson eller et link til en hjemmeside.

– Windows Phone understøtter synkronisering med alle større tjenester som Microsoft, Google, Facebook osv.

– Alle mobiler med Windows Phone fungerer grundlæggende set, ens. Det er applikationerne, hukommelsen, designet og hardwaren der er forskellige fra mobile til mobil.

Du kan læse mere om Windows Phone i artiklen ”Sådan er Windows Phone”.

Samsung Omnia W, Windows Phone
Samsung Omnia W (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Utrolig lang batteritid

I Omnia W sidder et batteri med en kapacitet på 1500 mAh, hvilket er ret meget, i forhold til størrelsen på mobilen.

Windows Phone er som system meget strømøkonomisk, selv når man taler meget og har flere konti med synkronisering kørende, men Samsungs hardware må have fået nogle små justeringer også.

Jeg har i testperioden været helt oppe på halvandet døgn, uden at lade op, hvilket med mit forbrug, er helt uhørt. Normalt holder mine smartphones kun omkring 18 timer som et maksimum.

Så blandt de smartphones jeg har testet det seneste år, er Omnia W klart den, der holder strøm i længst tid.

Rimeligt kamera

Megapixels er ikke et udtryk for kvalitet, når det kommer til fotos. I denne mobil sidder et fem-megapixels kamera, samt en enkelt fotolys-diode, og dette er egentlig ganske rigeligt.

Billederne er ikke verdensklasse eller kunst, men rimelige når der tages forbehold for, at de er taget med en mobiltelefon. Udendørs-billederne er klart bedst, mens indebilleder er temmelig skuffende. Tilgengæld er mobilen god til at sætte præcis GPS-position på.

Selvom telefonen er låst, kan kameraet aktiveres, blot ved at holde kameratasten nede et kort øjeblik. Fotos kan uploades til Facebook, sendes som mail osv. Det er også muligt at foretage simple fotorettelser.

Det er i øvrigt muligt at optaget videoklips i HD-kvaliteten 720p med 30 billeder pr. sekund.

Billeder taget med Samsung Omnia W

God skærm, men

Samsung kan noget med skærme, ingen tvivl om det.

I Omnia W sidder en Super AMOLED skærm på 3,7 tommer og en opløsning på 480 x 800 pixels.

Grafik, billeder osv. står virkelig flot – men set i forhold til f.eks. Nokia Lumia 800, der kun har en AMOLED-type, er den ikke helt god nok.

Til sammenligning så ser tingene på Nokia’en bare bedre og mere detaljeret ud. Det betyder ikke at Omnia W har en dårlig skærm – slet ikke. 

Ikke meget plads til musik

Musikafspilleren i Windows Phone er ret god, og der kan desuden streames musik via Spotify, der hentes i Windows Marketplace.

Men Omnia W er ikke mobilen for musikentusiaster – eller mobilkøbere med et stort medieforbrug. Dertil er pladsen for trang.

Der er kun 8 GB indbygget hukommelse, hvilket slet ikke er nok, særligt fordi den ikke kan udvides. Du kan med andre ord ikke sætte et microSD-kort i mobilen.

Samsung Omnia W, Windows Phone
Samsung Omnia W (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Konklusion: Glimrende smartphone til begyndere

Samsung Omnia W er ikke værd at anbefale til hardcore smartphone-brugere, men den er glimrende til dem, som ikke har den store smartphone-erfaring.

Windows Phone er let og overskueligt – mobilen og systemet gør det man forventer, når man forventer det. Desuden er både størrelsen og batteritiden helt perfekt.

Omnia W er ikke på niveau med Nokia Lumia 800, der sættes til salg i starten af januar 2012, men den er et godt stykke ad vejen. Og til en pris på 2.699 kroner, ifølge Mobilpriser.dk, uden abonnement, rammer Samsung næsten plet.

Fem ud af seks stjerner.

Sidste nye om historien

Redaktionen følger op med den seneste udvikling. mobilsiden gik videre med historien. d. 1/12/2011 gik vi videre med temaet i en artikel der tunede ind på Spotify – nu med apps – Klik her. Meget er sket siden. Du kan klikke her for aktuelle nyheder om emnet..