Fairphone 2 : En mobil med god samvittighed [TEST]

Anmeldelse: Fairphone 2 jager ikke efter at være hurtigst og bedst - i stedet er den etisk forsvarlig, enkel i brug og nem at fikse selv.

Fairphone 2 : En mobil med god samvittighed [TEST]

Når en mobiltelefon testes, så måles den og vejes oftest efter hvor hurtig den er, hvor gode billeder den tager og generelt hvor god den er at bruge i hverdagen.

I farten, kan man hurtigt glemme andre, helt oversete kvaliteter, som bæredygtighed, socialt ansvar og andre blødere værdier som sjældent kan måles i megahertz og megapixels.

I en tid, hvor der ofte rapporteres om kummerlige produktionsforhold, materialer fra konfliktramte områder og en brug-og-smid-væk mentalitet gør et lille hollandsk udbryderfirma, Fairphone nye veje: deres smartphones har både en social og bæredygtig dimension.

Og nu er selskabet klar med anden og mest ambitiøse smartphone i serien der debuterede i 2014: Fairphone 2.

Se også:  Fairphone 2 – første test af den bæredygtige smarphone [WEB-TV]

Fairphone 2

Fairphone 2 specifikationer

Mål: 143 x 73 x 11 mm, 168 gram
Display: 5 tommer IPS Full HD (446 PPI), 0,7-3mm hærdet Gorilla Glass
Ydelse: Snapdragon 801 2,26 GHz quad-core, 2GB RAM, Adreno 330 grafik
Lager: 32GB + micro-SD
Kamera: 8MP, 1,4 μm pixels BSI-sensor, f/2,8 optik,
Netværk: Dual-SIM, 2G/3G/4G LTE Cat. 4.
Batteri: 2.420 mAh – udskifteligt
Øvrigt: Modulær opbygning der kan repareres af brugeren selv, social- og miljømæssig bæredygtig fremstilling.
Pris: 529 Euro – omkring 3.935 kroner.

Fairphone 2
Fairphone 2 er minimalistisk i sin emballage. Foto: Mobilsiden.dk

Hvad er en ’fair’ mobil?

Når bæredygtighed skal gøres op, opererer Fairphone efter tre grundprincipper, Fairphone skal være etisk forsvarlig, den skal have en lang levetid og sluttelig skal den være funktionel.

Første delmål opnås ved at sikre at de materialer der indgår i produktionen ikke kommer fra konfliktramte områder -altså ingen ’blodmetaler’ her.

Selskabet holder derfor øje med hele værdikæden, fra udvindingen af eksempelvis guld i Peru, den videre forarbejdning i Schweiz og sluttelig den endelige anvendelse: printning af kredsløb i Kina.

Fairphone dokumenterer samtidig nøje komponenternes vej fra jorden og ind til mobilen. Turen kan følges på selskabets hjemmeside, mens små landetegninger på delkomponenterne indikerer deres nationalitet.

Processen med at følge hver enkel modul, råstof er yderst indviklet i en globaliseret økonomi – især i et produkt så komplekst, som det en smartphone reelt set er. Det er derfor ikke alt der kan spores tilbage til den enkelte mine og minearbejder, men alene det, at Fairphone delvist formår at løfte den opgave, er et bifald værd.

Læs også:  Fairphone 2 kan nu forudbestilles

Fairphone 2
Fairphone 2 coveret kan nemt tages af. Foto: Mobilsiden.dk

Herre over egen mobil

Anden målsætning for Fairphone er at satse på en lang levetid for produktet – et brud med den brug-og-smid-væk kultur der hersker i langt det meste forbrugerelektronik.

Den opgave løfter Fairphone ved at gøre Fairphone særlig robust og ved at give brugeren mulighed for selv at reparere telefonen – uden behov for særligt værktøj eller finkirurgisk fingernemhed.

Fairphone 2 er bygget op som en serie moduler der let kan udskiftes af brugeren selv. Enten ved at skyde nogle knapper til siden eller ved hjælp af en lille stjerneskruetrækker. Selv skærmen, en komponent der typisk er dyr at reparere, kan udskiftes uden brug af værktøj.

Se også:  FairPhone afslører ny bæredygtig og modulær smartphone

Skulle skærmen gå itu, kan et ny display kan erhverves hos Fairphone selv for 600 kroner og reparationen kan klares på under et minut. I længden vil det utvivlsomt give Fairphone 2 en længere levetid – da en dyr reparation nu ikke længere betyder at det er mere fordelagtigt at skifte telefonen ud med en ny af slagsen.

Idéen er genial – men den er ikke helt skudsikker. Jeg oplevede, at den første model jeg fik til test satte ud, netop på grund af en tvivlsom forbindelse mellem skærmen og den printplade der indeholder telefonens processor.

Den anden model jeg kastede mig over var mere driftssikker, men der kunne dog alligevel opstå nogle mystiske bugs af og til hvor skærmen ikke lystrede som den skulle. Efter et genstart virkede Fairphone 2 igen efter hensigten.

Fairphone 2
Fairphone 2 kan skilles helt fra hinanden. Foto: Mobilsiden.dk

Utilitaristisk design

Inden æsken åbnes, løsnes banderollen med overskriften ’Open it, it’s yours’ – igen en hentydning til Fairphone 2’s modulære egenskaber og eventuelle enkle reparationer.

Mobilen mødes derefter i sin rå form – uden bagsiden som du selv skal klikke på. Allerede her vil du møde første udfordring med Fairphone: det kræver brug af samtlige fingre og negle at få den gummierede kant til at strække sig ud over mobilen, noget som givetvis kommer med øvelse, men som voldte mange minutters kvaler i starten.

Når telefonen omsider er samlet, kan designet, eller rettere mangel på samme, betragtes. I en tid, hvor mobiler for længst er blevet væsentlig tyndere end en centimeter, føler man sig hensat fem år i tiden. Mobilen er nemlig over 11mm tyk, 73mm bred og så vejer den næsten 170 gram. Den er kort sagt klodset.

Her hjælper coverets halvbløde plast heller ikke på indtrykket – det er hverken særlig lækkert at røre ved og er meget modtageligt overfor ridser. Det tykke cover vil dog utvivlsomt beskytte mobilen mod mange stød og slag – men det har altså samme utilitaristiske charme som kofangeren fra en Opel Kadett anno 1983.

Detaljer som bagkameraet virker heller ikke velintegrerede. Kameraet er nemlig sunket lidt ned i kabinettet, hvilket godt nok beskytter det, men flot bliver det aldrig.

Råheden opleves også i hverdagen, med knapper som ikke helt lystrer når der klikkes på dem. Det kræver et fast tryk at tænde telefonen eller at skrue volumen op eller ned – en dedikeret kameraknap er dog en fin detalje til fotoentusiasterne.

Alt i alt ender man med et indtryk af en mobil som befinder sig i prototype-stadiet, hvor ergonomi og materialer mangler den sidste finish. Du skal altså ikke købe denne mobil for designet eller ergonomien.

Fairphone 2
Fairphone 2’s materialer virker meget billige. Foto: Mobilsiden.dk

En middelmådig skærm og højttaler

Når mobilen tændes skal du først regne med en lang opstartstid på omkring et halvt minut. Fairphone logoet dukker op, og allerede her bliver det tydeligt, at skærmen ikke er af samme kaliber som det nutidens smartphones byder på.

Logoets sorte baggrund er nærmest grålig, et umiskendeligt tegn på, at kontrasten ikke er særlig høj – især når skærmen betragtes fra siden. Samme lidt matte fornemmelse får man også udendørs, hvor lav kontrast og lysstyrke ikke gavner læsbarheden.

Selve displayet strækker sig over 5 tommer og er med sin Full HD-opløsning rigelig skarp, og farverne er generelt lidt matte og vil virke lidt blodfattig i forhold til nutidens meget kulørte skærme – især dem med AMOLED-teknologi om bord.

Billedsiden akkompagneres af en enlig højttaler der spiller rimelig højt, men let kommer til at skratte når der skrues op og der står musik eller film på programmet.

Læs også:  Waze vil hjælpe med at finde forsvundne børn

Fairphone 2
Fairphone 2 er bestemt ikke nogen slank sag. Foto: Mobilsiden.dk

Hæderlig ydelse

Under motorhjelmen er det en gammel kending der flekser med musklerne og driver Android 5.1 Lollipop frem: Qualcomms Snapdragon 801 processor.

Det er samme mekanik der drev topmobilerne fra 2014 frem og som stadig har kræfter nok til at levere en hæderlig ydelse i dag – ligesom den gjorde i efterårets prisbasker OnePlus X.

I hverdagen kan den dog ingenlunde måle sig med feltets nyeste og hurtigste, men så længe du ikke har i sinde at multitaske vildt opleves den sjældent som sløv med sine 2GB RAM.

Eneste større men synes at være selve lageret, som kan være en del tid om at loade større apps. Spil, fotoalbummet og andre større apps lader derfor vente på sig når de startes op.

Batteriet er en forholdsvis beskeden størrelse efter nutidens standard, med en kapacitet på 2.420 mAh. Processoren er heldigvis ikke forslugen. Fairphone 2 holder derfor strømmen hele dagen og lidt til – og så kan batteriet også skiftes ud – hvilket er noget af en sjældenhed efterhånden.

Antenner findes der to af i Fairphone 2, som understøtter dual-SIM. En praktisk feature der gør, at du kan vælge det mest fordelagtige abonnement eller have både arbejds- og privatnummer samlet i en og samme enhed.

Mobilen understøtter 4G, men altså kun den sløvere Cat 4. standard som i praksis halverer datahastighederne når du surfer på nettet eller henter apps.

Software giver ro i sindet

Det er sidste års Android 5.1 Lollipop der driver Fairphone frem, hvilket gør at du ikke vil få de nyeste funktioner som Android 6.0 rummer.

Fairphone satser dog ikke så ensidigt på funktioner og features i interface og prioriterer i stedet en minimalistisk oplevelse der gør op med notifikationsslaveriet.

Således mødes du med en velkomsthilsen der pointerer hvor længe der er gået siden mobilen sidst var i brug: ”You have had peace of mind for 6 minutes” og giver dig samtidig en high-score på dit længste afbræk fra notifikationsdiktaturet – ”your record peace of mind was 2117 minutes”

Mindre mobilbrug er altså godt i følge selskabet – og her har de vist en pointe, som jeg, som mobilanmelder, nok vil være overhørig.

Se også:  ID1-mobil til test: En snublende start [TEST]

Filosofien med korte mobilseancer efterleves også i Fairphones tilpasning af Android som prioriterer din mest benyttede apps og kontakter højest. Disse er hver især tildelt deres egen hjemmeskærm som er let at gå til, og du vil derfor sjældent spendere mere tid en højst nødvendigt foran skærmen.

Ud over de enkle, men effektive tilpasninger ligner Fairphone ren Android til forveksling. Menuer og indstillinger ligner noget fra en af Googles egne Nexus-mobiler – rent, enkelt og nydeligt.

Skulle du have lyst til at proppe mobilen med apps er muligheden der dog også. Der er ingen bloatware her, ud over det strengt nødvendige fra Google og du har 32GB lagerplads at rute rundt med.

Fairphone 2
Foto: Mobilsiden.dk

Fotos til husbehov

Kameraet på Fairphone vil ikke imponere fotoentusiasterne derude. Dels er det sløvt om at komme i gang, til trods for en dedikeret kameraknap og med 8 megapixels at arbejde med er det i underkanten i disse dage.

Sensoren kommer heldigvis med BSI-teknologi, hvilket hjælper i mørke, men det er et fedt når optikken kun åbner op til f/2,8 – hvilket lader under halvt så meget lys passere end hos resten af markedet. Her er f/2.0 eller lavere bedst.

Billederne og filmene vil da heller ikke vinde nogle præmier for kvalitet, men det rækker da lige hvis fotoambitionerne ikke er høje. Resultaterne kan for det mest bruges, med tilstrækkelig kontrast og farver.

I visse tilfælde, eksempelvis i modlys eller i mørke omgivelser, indtræder der henholdsvis et rosa skær og så meget billedstøj at resultaterne bare ikke er gode nok.

Når der optages video er resultaterne straks værre. Kameraet stiller ganske enkelt skarpt som det skal og de fleste videoer er ganske enkelt ubruglige.

At kameradelen er basisk, understreges også i selve valget af kamera-app, som er Googles egen minimalistiske app.

Er der meget modlys vil billederne få et rosa skær

Svær at bedømme

Det svære valg mellem det bæredygtige og det prisbillige er ikke noget nyt dilemma. Når jeg står lænet over køledisken i Brugsen, opvejer jeg ofte hvorvidt det røde ø-mærke eller fairtraide-mærket nu også er værd at spendere det dobbelte eller mere.

Og samme problemstilling gør sig nu gældende med Fairphones på mange måder gennemsnittelige, men alligevel sympatiske, mobil.

Listeprisen lyder på små fire tusinde kroner, hvilket den nøgtern set slet ikke er værd – jeg kan nævne dusinvis af smartphones til under det halve som præsterer mindst lige så godt.

Men som med øko-bøffen og Max Havelaar-kaffen betaler du for mere end bare produktet.

Fairphone 2 kommer med en god samvittighed og er en af de meget få bannerførere for en mere bæredygtighed og ja, fair, elektronikproduktion. Det har værdi, men præcis hvor meget det er værd må den enkelte vurdere.

Som mobil alene, er den lige under bestået, med en karakter på 3 stjerner – men jeg vil lade det være op til dig, kære læser, at lægge en stjerne eller to til, for det bæredygtige element som Fairphone 2 utvivlsomt rummer.

Er du interesseret i Fairphone 2, kan du klikke her for at bestille den.

Læs også:   MobilePay kan også bruges til at støtte velgørenhed

Fordele:

  • Modulær opbygning
  • Slidstærk og robust
  • Kan repareres af brugeren selv
  • Rimelig ydelse
  • Dual SIM

Ulemper:

  • Lyssvag skærm med lav kontrast
  • Småfejl i samlingerne
  • Ringe knapper
  • Middelmådig driftstid
  • Klodset størrelse
  • Ringe kamera
 

Opfølgning på historien

Siden vi bragte artiklen er der kommet nyt i sagen. mobilsiden kunne ikke lade sagen ligge. 23/6/2016 rettede vi nyt fokus på sagen med artiklen Amazon lancerer to nye Kindle-e-bogslæsere – Historien kan læses her. Tjek også seneste nyt om temaet ved at trykke her..