Fujifilm Instax SHARE SP-1 anmeldelse: Charmerende vintage-printer [TEST]

70’ernes Polaroid-billeder er døde, men genopstår nu i Fujifilms digitale reinkarnation.

Fujifilm Instax SHARE SP-1 anmeldelse: Charmerende vintage-printer [TEST]

Millennium-generationen erindrer nok ikke at billeder i gamle dage (før Facebook) ikke blev delt. Turen gik til fotohandleren eller dias-projektoren og man samledes i flok omkring fotos fra den årlige familietur til Gardasøen.

Som en modreaktion på det blev Polaroid-billedet til. Billeder snappes og kunne gives videre – i samme øjeblik. Billederne var dyre, små, uskarpe og farverne havde Instagram-kulør. Men de var der her og nu – og så kan man tilgive meget.

Polaroid er siden den gang kulsejlet, opkøbt og reinkarneret som billig kameraproducent. Det ikoniske klapsammen kamera er nu vintage og findes kun i få hipster-reservater.

Der findes altså et tomrum som japanske Fujifilm nu vil overtage. Først i form af Instax-kameraserien som ret beset er en efterligning af Polaroid-kameraet. Men nu også som Instax SHARE printeren – en digital pendant til et stykke 70’er historie.

Slut med vintage-look

Så snart Instax pakkes op, er der slet intet vintage over oplevelsen. Det er skinnende hvid plast der beklæder mekanikken, og det taktile feel fra 70’ernes uopslidelige kultkameraer er for længst glemt.

I mine øjne, rammer Fujifilm ved siden af her. Præmissen som tidsløs, delevenligt kamera, handler vel også om at omgå nutidens ’brug og smid væk’-tanke og så rækker generisk design og plast ikke. Det skæmmer også at printeren ikke anvender genopladelige batterier men i stedet skal bruge 2 dyre CR2 batterier.

Eneste nostalgiske flashback opstod under udpakningen af filmen. Det er en kassette med 10 fotos, viklet ind i Fuji-grøn pap og cellofan. Kassetten proppes op i bagsiden på Instax og filmen snurres på plads. Printeren lader sig i øvrigt narre hvis man åbner bagklappen før alle skud er opbrugt, den tæller igen ned fra 10 selvom der er færre skud tilbage i kassetten.

Flashbacken stopper der, for lysdioder blusser op og markerer nu hvor mange skud Instax har i sig. 3 andre lysdioder viser hvor meget juice der er tilbage i batteriet.

Vaks opsætning og nostalgiske fornemmelser

Instax Share fyres op men skal parres med mobilen før der printes, det foregår via Fujis egen Instax SHARE-app hvori man kan tage billeder eller udvælge billeder til print i telefonens hukommelse eller fra Facebook og Instagram.

SHARE-app’en byder på basiske filtre og redigeringsfunktioner. Der kan påklistres en række foruddefinerede tekster og grafik som ’Happy Birthday’ eller ’Party’ og andre lykønskninger i den dur. Det hele foregår fikst og hurtigt. Og nu er billedet klar til udskrivning.

Hele udskrivningsritualet tager bare få sekunder og så er billedet ellers klar. Selve billedet er dog blankt.

De printede fotos er nemlig printet på ægte fotopapir. Det er tykt, holdbart, vandfast og så føles det som hedengangne Polaroid-billeder. Og ligesom originalen skal der ventes et minuts tid før billedet toner frem.

Selve billederne er på størrelse med et kreditkort, og dermed lidt mindre end Polaroid originalerne. Det virker til gengæld som et materiale der vil ældes med ynde – også lang tid efter at NAS’en, Facebook eller Instagram er gået nedenom og hjem.

Farver og kontrast vækker også minder til 70’erne, med deres nostalgiske mangel på farve og kontrast.

Unoderne er dog hurtigt glemt, for det er sjovt, og det er festligt, at kunne give et print til kæresten, kammesjukken eller kollegaen. Her og nu.

Kluntet men forførende

Fuji forsøger at ramme en nostalgisk nerve, men rammer skævt med det intetsigende design. At det ovenikøbet er klodset, tungt og dyrt i drift gavner heller ikke ejerglæden. Det er især printerens fysiske fremtræden der trækker ned.

Hele ritualet omkring instant-billeder tiltaler jo vintage-fans. Derfor skyder Fuji langt forbi med det kønsløse plast.

Den vejledende pris på 1299,- befinder sig i den høje ende for hvad der dybest set bare er en gadget. En pakke med 10 billeder koster 89,- kroner og gør den dyr i drift.

Men, men, instant-billedet har unægtelig en charme og bliver let festens omdrejningspunkt. Billederne er stadigt små og uskarpe, men ligesom hos Polaroid-originalen kan man tilgive meget, for billederne er her og nu.

Fujifilm instax SHARE SP-1 får derfor 4 ud af 6 mulige stjerner.

Dét betyder mobilsiden.dks karakterer

Instax SHARE SP-1 føres hos landets fotohandlere. Find den nærmeste forhandler hos www.instax.dk.

Fordele:

  • Sjove og delevenlige udskrifter
  • Hurtig og nem opsætning
  • Nostalgisk genmøde med instant-billeder

Ulemper:

  • Dyr i drift
  • Plastik-look
  • Små udskrifter