Galaxy Nexus – Google gør Android bedst (mobiltest)

TEST: Google beviser med Galaxy Nexus, at Android bare er bedst, når ingen andre må pille i koden. Mobilen er over middel men ikke fremragende.

Galaxy Nexus – Google gør Android bedst (mobiltest)

Den tredje Google smartphone i rækken fik en hård medfart, inden den landede på vores skrivebord. Posten tabte pakken ud foran en bil, og indpakningen lignede ikke helt sig selv bagefter.

Heldigvis var Galaxy Nexus godt pakket ind og fik ikke en eneste skramme. Den fungerede helt uden problemer i testperioden, i hvert fald ikke problemer, der kan tilskrives den uheldige start.

Denne smartphone er blevet til i et samarbejde mellem Google og Samsung. Hardwaren har Samsung produceret, mens Google har ansvaret for softwaren.

– ”Med enhver Nexus telefon ønsker vi at vise hvad vores platform kan, og give brugeren en ’ren’ oplevelse. Galaxy Nexus er en ’lanceringstelefon’ som skal være den ’rene oplevelse’ og vise hvad det er vi vil med platformen Ice Cream Sandwich. Det er her, at vi sammen med Samsung viser, hvordan vi synes den super sejeste Ice Cream-telefon skal være,” fortæller kommunikationschef i Google Danmark, Christine Sørensen til Mobilsiden.dk.

Sådan var det også med Nexus One, som HTC producerede, og sidste års model Nexus S – der blev fremstillet af Samsung.

Android, Galaxy Nexus, Google, Samsung
Menuen i Galaxy Nexus (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Gode specifikationer

På specifikationslisten mangler der bestemt ikke noget. Skærmen er af typen Super AMOLED (4,65”) med en opløsning på 1280 x 720 pixels. Processoren er på 1,2 GHz (dual core). 

Der er desuden alt fra gyroskop, accelerometer, kompas, lysføler, barometer, Bluetooth, trådløst netværk, 32 GB hukommelse, 1 GB RAM, NFC og meget andet.

Der er ingen taster på fronten, alt sker på touchskærmen – hvilket fungerer overraskende godt. Der er desuden en notifikations LED, som pulserer når der f.eks. er ankommet ny post i indbakken.

Kameraet har kun en fem megapixels opløsning, men gør alligevel et forrygende job. Men mere om dette senere i testen.

Det hele styres af Googles seneste software kreation, Android 4.x Ice Cream Sandwich – som er et tigerspring frem, set i forhold til de foregående versioner.

Mobilen er omgivet af plastik og bagsiden er helt vild tynd. Det samlede designindtryk er dog godt, men ikke en oplevelsen der får en til at rykke ud på kanten af stolen. Valget af plastik betyder også, at vægten kan holdes nede på 145,5 gram.

Android, Galaxy Nexus, Google, Samsung
Widgets i Galaxy Nexus (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Super let opsætning, men!

Det er let at komme i gang med Galaxy Nexus. En flot opstartsguide hjælper brugeren på vej og det er tydeligt, at denne proces er bedre gennemtænkt, end det vi har set på de tidligere Nexus modeller.

Men kort efter opstarten ramte en dyb undren mig. For godt nok kunne der vælges dansk sprog, der også gav dansk interface og dansk tastatur med ÆØÅ i beskeddelen, men den danske ordbog var ikke at finde.

Uanset om der kan hentes et alternativt tastatur med dansk ordbog, f.eks. Smart Keyboard Pro, er det ikke acceptabelt, at mobilen ikke hele vejen igennem taler dansk. Ifølge teleselskabet 3 skulle en officiel dansk ordbog dog være på vej i starten af 2012.

Det er dog ikke noget, at Google Danmark vil bekræfte.

– ”Vi kan ikke kommentere på fremtidige softwareversioner,” siger Christine Sørensen, kommunikationschef i Google Danmark.

Den manglede ordbog var i øvrigt også et problem på forgængeren Nexus S.

Android, Galaxy Nexus, Google, Samsung
Her er genvejen til de seneste anvendte programmer i Galaxy Nexus (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Lækkert flydende interface

Jeg har tit haft en Android mobil i hænderne, der ikke i menu- og brugerinterface, levede op til de forventninger, som jeg har til en moderne smartphone.

Det SKAL være flydende og ikke hakkende! Men når de forskellige producenter begynder at rode i Android-koden, og smide deres eget interface-lag på – som eksempelvis Touchwiz eller HTC Sense, går det oftest ud over brugeroplevelsen.

Men i Galaxy Nexus er det anderledes. Alt flyder som en drøm; ingen irriterede animationer der hakker, eller ting der hænger. Det er megafedt!

Android, Galaxy Nexus, Google, Samsung
Dataforbruget kan let aflæses i Galaxy Nexus (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Tænkt over flere detaljer

Med Android Ice Cream Sandwich har designerne tydelig vis tænkt sig godt om.  Det ER faktisk lykkedes at lave en knap-fri oplevelse, hvor det altså er indholdet på skærmen, som er ”knapperne”.

Programmenuen er delt op i ”programmer” og ”widgets” og det giver et godt overblik. Det simpelthen blevet meget lettere at overskue hvilke widgets man har installeret, og mange widgets kan desuden tilpasses i størrelse, når de tilføjes en af de fem forside skærme.

Som i tidligere Android-versioner kan genveje oprettes ved at holde på et program i menuen, og trække det ud på forsiden. Men en forfriskende nyskabelse er, at man i samme handling, kan trække programmet op på ”afinstaller”. Super godt tænkt, at der ikke skal rodes rundt i mobilen, for at finde en afinstallations-mulighed.

Ved at placere genveje oven på hinanden, kan der let oprettes mapper, der kan navngives individuelt, og mappe-grafikken er flot og anvendelig.

Der er stadig funktioner som Galaxy Nexus ikke har, men som findes på andre mobiler. F.eks. smart-dial. Men det er alligevel forfriskende, at Google ikke forsøger at ville alt, men tager nogle valg for brugerne. I sidste ende skaber det mindre forvirring.

Virkelig godt kamera

Fem megapixels lyder i disse tider ikke af meget. Men det er ganske rigeligt.

Et godt objektiv kombineret med et godt kameraprogram og intern billedbehandling, giver et tæt på fremragende resultat.

Når der tages billeder, selv i mørke omgivelser, er resultatet virkelig godt. Det har været en fornøjelse at tage billeder i testperioden, og man glædes gang på gang over resultatet.

Galaxy Nexus giver desuden muligheden for at tage billeder meget hurtigt efter hinanden. Og der er også forskellige fotoeffekter, som kan være ganske sjove.

Optager du videoklips ind i mellem, så kan du nok glædes over muligheden for at optage i Full HD 1080p.

Billeder kan let sendes ud på nettet og deles i beskeder og mails.

Billeder taget med Galaxy Nexus

En browser der halter

Det vigtigste i en smartphone – altså ud over det at kunne ringe, er nok internet-browseren.  Men her er det svært, at være overdreven positiv.

Når websites, der ikke er specielt datatunge indlæses, sker det lynende hurtigt – og ja, her er der ingen problemer.

Men så snart siderne bliver større og tungere som eksempelvis Ekstra Bladet, B.T. , Theverge, EPN m.v., begynder problemerne. Det er svært at zoom og flytte mens der indlæses – og ja, det hele hakker / pauser lidt ekstra.

Galaxy Nexus er ikke født med Adobe Flash, men et plugin kan hentes via Andoid Market. Og tro mig – det kan ikke anbefales. Nu bliver hakkerne flere, pauserne længere og irritationen større.

Et realistisk gæt er nok, at Flash bevist er udeladt fra udviklernes side. Så er det op til brugerne, selv at hente funktionen, hvis den ønskes. Dermed ligger Google sig altså i anti-Flash-gruppen som i forvejen tæller Apple, Microsoft og Nokia.

Jeg er ikke forudindtaget eller for den sags skyld ”ham der ikke kan lide Android”. Men jeg nødt til at påpege, at både mobiler som Samsung Omnia W og Nokia Lumia 800, der kører på systemet Windows Phone – samt iPhone og iPad, har vist vejen, når det kommer til håndtering af websites på mobilen.

Galaxy Nexus er ikke som sådan ubrugelig på nettet – men i forhold til, hvad der ellers findes, så fungerer det ringe og skuffende, specielt set i lyset af, at der er tale om en helt ny topmodel samt en smartphone, der skal vise hvad Ice Cream Sandwich kan.

Funktionen ”Dataforbrug” bør i øvrigt skamroses. Her kan du se, hvor meget data der er forbrugt over en periode, sætte alarmer og ikke mindst se, hvilke funktioner, der har tappet på dataforbindesen.

Android, Galaxy Nexus, Google, Samsung
Internet-oplevelsen fungerer efter vores vurdering, ikke godt nok på Galaxy Nexus (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Web-TV: Så dårligt virker internettet på Galaxy Nexus

Ualmindelig dårlig batteritid

I Galaxy Nexus sidder et stort batteri på 1750 mAh og heldigvis for det. For ellers havde den nok været helt uudholdelig at bruge.

For at kunne køre min dag til ende, er opladning i løbet af arbejdsdagen et absolut must. Dette er bare ikke godkendt. Andre mobiler som Samsung Galaxy S II, Nokia Lumia 800 og iPhone 4S, klarer en hel dag, ved samme brug.

Desuden snyder Galaxy Nexus på vægten. Som standard er skærmlyset (når det står til automatisk) skruet meget langt ned. Jeg kan kun se det som, at udviklerne godt ved, at skærmen bruger meget strøm, og derfor er dæmpet meget, for at spare strøm. 

Som det altid er med Android-telefoner, er det meget vanskeligt at finde ud af, hvor strømmen bliver af. Det virker oftest som om, at der hele tiden ligger noget, som suger strømmen ud.

I Galaxy Nexus kan menupunktet ”Dataforbrug” vise hvad ens datatrafik er gået til, på henholdsvis mobilnet og trådløst netværk. Her er det tankevækkende at Google+ i testperioden har benyttet godt 10 MB på mobilnettet og 40 MB via trådsløst netværk.

Jeg har ikke haft Google+ aktiveret… Så ligger der her et hemmeligt strømforbrug? Jeg ved det ikke, men jeg bliver skræmt, når min mobil så tydeligt foretager sig noget, jeg ikke synes at have bedt om.

Android, Galaxy Nexus, Google, Samsung
Galaxy Nexus (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Mange andre gode funktioner

Galaxy Nexus er som alle andre moderne smartphones fyldt med funktioner som musikafspiller, galleri, kalender, Youtube osv. Men Nexus’en her, er naturligvis også spækket med Googles egne tjenester som Earth, Maps (med navigation), Gmail osv.

Men også andre standardtjenester som Microsoft Exchange er understøttet.

Der er kommet et lille videoredigeringsprogram, hvor man selv kan lege filminstruktør med sine egne klips.

Android, Galaxy Nexus, Google, Samsung
Galaxy Nexus med tilbehøret fra salgspakken. (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Konklusion: Er Galaxy Nexus god nok?

At fælde dom over Galaxy Nexus er ikke let. På den ene side er der tale om en, på mange områder, velfungerende Android smartphone. På den anden side, er der ting, hvor den ikke lever op til det, som man med rette kan betegne som markedsstandarder.

Smartphonen her, vil begejstre first-movers, der skal være først med det nyeste, mens de mere uøvede brugere, blot vil leve med mobilen som den her.

Min opgave er at påpege overfor køberne, hvor styrkerne og svaghederne ved produktet er. Og på en række punkter synes jeg ikke Galaxy Nexus er helt god nok. Personligt ville jeg hellere købe en Samsung Galaxy S II, hvis det var en Android-mobil, som jeg jagtede.

Når prisen på 4.200 til 5.400 kroner uden abonnement drages ind i ligningen, så trækker det i hvert fald ikke op.

Jeg er vild med den rene Google Android-oplevelse, og på de fleste områder, er der slet ikke behov for HTC Sense, MotoBlur, Touchwiz og hvad de forskellige tilpasninger hos andre Android-producenter ellers hedder – Google viser tydeligt, at der på ingen måde er behov for disse.

At opdateringerne til Android kommer først til Nexus-modellerne er også et plus. SMS, MMS, samtaler og andre basale funktioner fungerer også glimrende.

Jeg synes klart bedst om Android når ingen andre end Google har pillet rundt i koden – men Galaxy Nexus ender alligevel kun på karakteren fem ud af seks stjerner.

Android, Galaxy Nexus, Google, Samsung
Galaxy Nexus (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Plus og minus

+ God skærm
+ Fremragende kamera
+ Velfungerende Android-version
 

– Dårlig battertid
– Internet-oplevelsen ikke god nok
– Manglende dansk ordbog

Mere til historien

Få efterfølgende nyt i kronologien og tjek absolut seneste nyt om emnet. mobilsiden kunne ikke lade sagen ligge. 22/12/2011 puplicerede vi en ny vinkel om temaet med et indlæg omkring emnet Nokia ombytter Lumia’er med batterifejl – Det videre forløb i sagen finder du her. Og der er sket meget siden. Klik her for at læse seneste nyt om temaet..