HP Envy 13: Overdreven fed luksus – til en god pris?

TEST: HP har designet yderst mobil bærbar computer hvor den har fået på alle tangenter med design og ydelse. 16 timers batteritid lyder som en drøm - hvilket det desværre også er.

HP Envy 13: Overdreven fed luksus – til en god pris?

Ved udpakningen af HP Envy13 opleves den første luksus. Salgsæsken er udført i et overdrevet kraftigt papmateriale, der minder om træ – og nede i kæmpekassen, findes den lille bærbare på under 1,7 KG.

Designudtrykket fra selve maskinen er det bedste jeg nogensinde har oplevet. Magnesium og aluminium ER bare noget HELT andet end plastik. Skærmen understreger alvoren ved at være belagt med en helt blank glasoverflade.

Tastaturet er ualmindeligt godt at skrive på, og både tasternes størrelse og afstand, giver klart lyst til at skrive rigtig meget.

Netop tastaturet får Envy13 til at minde ganske meget, om computere fra en anden computerproducent, og en hurtig tur på Google afslører da også, at deres tilhængere slet ikke synes om HP’s nye design.

HP envy13 nyt artikelfoto
HP Envy13

Må jeg godt være fri for snask?

Nu leger vi lige, at jeg har betalt 13.995 kroner for denne computer! Til den pris, skal jeg ikke spises af med en prøveversion af Norton Internet-sikkerhedsprogrammet – det bør følge gratis med!

Når maskinen starter op, møder et hav af HP’s programmer ens øjne…

Min pointe her er, at brugeroplevelsen efter opstarten slet ikke lever op til det designmæssige ydre. Her burde HP havde gjort mere ud af en “ren” oplevelse.

Nu vel – efter jeg har afinstalleret Norton programmet, installeret F-Secure og fået ryddet op i opstartsprogrammer osv., går det nu meget godt.

Brugen i dagligdagen

Envy-serien er klart til den kræsne bruger samt til dem, som godt vil have noget ekstra. Grundlæggende er der jo bare tale om en Windows 7 computer – og så alligevel ikke. Der er noget helt særligt over denne.

HP har lavet et mini-styresystem der aktiveres, når computeren tændes. To sekunder efter power-on, er Envy på internettet i denne minitilstand.

Det betyder, at du ikke skal starte Windows op, hvis det blot handler om at tjekke mails, bruge Skype, Messenger eller lige surfe nogle nyheder. Dertil kommer, at strømforbruget i denne tilstand, er ret minimalt.

I Windows 7-tilstand sprinter maskinen derudaf, og man glemmer hurtigt, hvor lille computeren egentlig er – ja, den har nærmest en tiger i maven. Billederedigering i Photoshop, musikafspilning eller let videoredigering – det hele er bestået.

Det eneste jeg synes hænger lidt er Internet Explorer, der opleves træg. Men det er heldigvis ikke noget, som Google Chrome ikke formår at løse.

16 timers batteritid….? Year Right!

Noget af det jeg faldt for i reklamen for Envy13 var batteritiden. HP lover “op til 16 timers batteritid” hvilket lyder som en drøm, hvilket det desværre også viste sig at være.

Efter en måneds brug af Envy13 undres jeg stadig over, hvordan HP er kommet frem til dette resultat.

Virkeligheden er, at standardbatteriet holder strøm i cirka tre timer – alt efter brug. Dette er målt ved forskellig brug af computeren, adgang til nettet osv.

Ekstrabatteriet er fladt, og monteres ved at sætte maskinen ned ovenpå det og låse det fast. Man kan sige, at computeren får en helt ny bund efter monteringen. Hotswap er understøttet – med andre ord, der kan sættes ekstra batteri på – uden at lukke ned.

Når ekstra batteriet er helt fladt, betyder det også, at det er let at have med i computertasken, uden at være irriterende.

Driftstiden har vi målt til omkring tre timer. Så alt i alt, er der omkring seks timers drift i computeren med begge batterier på.

Jeg medgiver at det er lang tid, og at der sikkert sagtens kan hentes endnu længere tid, ved fx konsekvent at køre i fuld strømsparetilstand. Men uanset hvad, så er forskellen mellem det annoncerede, og den faktiske virkelighed så stor, at det ender med at trække ned i point på den samlede bedømmelse.

Skærmlysstyrken har i testen ikke været skruet helt op – ej heller helt ned og strømprofilen har været sat på “Anbefalet af HP”. Der kan formodenlig trækkes en smule mere ud af maskinen, ved at gå på “strømspare” og skrue lyset ned.

I øvrigt er opladeren forholdsvis lille – og matcher godt computerens udtryk.

Intet CD-rom drev

Denne PC’er er så lille, at der ikke er noget CD-rom drev i den. Vil du bruge kablet netværk, sker det via en lille USB-adapter der medfølger i kassen.

Er dette så en mangel? Ikke for mig… CD-rom bruges alligevel kun når man en sjælden gang skal installere et program – men i disse tider, hvor det er let at tilslutte et eksternt drev via USB eller bare hente fra nettet, har det ikke været et issue.

I den venstre side sidder i øvrigt en læser til SD-hukommelseskort.

Samlet bedømmelse af HP Envy13

Teknikken i Envy13 spiller – det samme gør design, vægt og den samlede brugeroplevelse. Uden sammenligning er dette den bedste bærbare med 13″ skærm jeg nogensinde har prøvet.

De to store problemer for HP er batteritiden og prisen. Selvom der medfølger både et standard- og ekstrabatteri i salgspakken, lover annoncerne bare alt alt for meget. Der er langt fra 6-7 timers drift i dagligdagen til de 16 timer som der loves.

Prisen er for høj! Vejledende udsalgspris på 13.995 kroner vil få de fleste til at blegne. Jeg er nok mere i retning af, at 9.995 kr. ville være den korrekte pris.

Ser vi bort fra annoncerne lovprisninger ender HP Envy13 på topkarakteren 6 ud 6 mulige stjerner. Men batteri og pris, bringer den ned på 4 ud af 6 mulige.

PLUS
– Design og vægt
– Tastatur og ydelse
– Lang batteritid

MINUS
– Brugeroplevelse ved førstegangs start halter
– Mousepad kræver øvelse
– Batteritid under halvdelen af det lovede

Link:
 – HP’s side om Envy13

Redaktionen fastholder fokus på sagen

Sagen er ikke slut. Vi har fulgt op på historien. mobilsiden fortsatte historien. 17/2/2010 kørte vi en artikel omkring Danskerne er for alvor blevet trådløse – Den næste artikel om emnet finder du her. Se også seneste nyt om temaet her..