Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   HTC Gratia - en dyr legende (mobiltest)

HTC Gratia - en dyr legende (mobiltest)

TEST: HTC Gratia er i skarp konkurrence med Legend og Wildfire, men formår alligevel at være sin egen og overraske positivt. Desværre er prisen alt for høj.

HTC Gratia (Foto: Mobilsiden.dk)
HTC Gratia (Foto: Mobilsiden.dk)

Lad det være sagt med det samme. Overvejer du en HTC Gratia, Legend eller Wildfire kan du ikke vælge forkert. Der er i høj grad tale om stort set de samme produkter, blot pakket forskelligt ind.

Designet på Gratia er firkantet (på en pæn måde) og mobilen virker en tand mere eksklusiv end HTC Wildfire. Samtidigt er den helt lige, hvilket vil gøre mobilen interessant for dem, som ikke bryder sig om "knækket" på HTC Legend.

Bagsiden er i plastik, men kan godt ved første øjekast minde om metal med nitter.

Der er i høj grad tale om en lommevenlig mobil, som lige præcis har den størrelse som gør, at den hverken er for lille, eller for stor.

Klart nok er det ikke en multimedie-telefon, som f.eks. HTC Desire, men den er stadig meget anvendelig til nyhedslæsning på nettet og e-mails i ny og næ.

Kvaliteten af skærmen

Størrelsen på skærmen er 3,2 tommer, hvilket er en meget tilpas mellemstørrelse - og i øvrigt samme størrelse, som på Legend og Wildfire.

Billedekvaliteten er klart den bedste på den lidt ældre HTC Legend, som har en skærm af højere kvalitet (AMOLED), men jeg tvivler dog på, at brugere som ikke er mobileksperter, vil se forskellen i dagligt brug.

Berøringsfølsomheden på skærmen i Gratia er høj - den reagerer når der trykkes, hvilket klart opleves positivt under både surfing på nettet og skrivning af beskeder. Den høje følsomhed gør, at det er let at anvende det fulde QWERTY-tastatur (i både liggende og stående tilstand) - selvom skærmen er mindre, end på markedets topmodeller.

Det er dog muligt, at benytte et T9-telefontastatur på skærmen, hvis ikke et rigtigt tastatur tiltaler en.

HTC Gratia (Foto: Mobilsiden.dk)
HTC Gratia (Foto: Mobilsiden.dk)

Det daglige brug: Apps, SMS, internet m.v.

HTC Gratia er en udmærket SMS- og samtale telefon. Jeg synes lydkvalitet ved samtaler, såvel som SMS-oplevelsen er godkendt. Men Gratia kan mere end det.

Styresystemet Google Android 2.2 giver dig adgang til program- og spilbutikken Android Marked, hvorfra der kan hentes i tusindvis af spændende ekstra-programmer og spil.

Mange spil og programmer er gratis, mens andre koster penge. Gratia er ikke en arcadespil-telefon, men den håndterer alligevel fint populære spil som Angry Birds eller PaperToss.

Har du planer om at spille Hero Of Sparta, SIMS 3 HD og den slags, er Gratia dog ikke det rigtige valg. Så hedder det i stedet HTC Desire HD eller Samsung Galaxy S.

Internettet opleves fint og og der forbindes via enten mobilnettet eller trådløst netværk. Browseren har Adobe Flash 10,1 indbygget, som gør det muligt at se interaktivt-indhold som f.eks. YouTube videoer, men det vigtigste er egentlig, at tekster automatisk tilpasses skærmens bredde - uanset hvor tæt der zoomes ind, eller hvordan mobilen holdes.

Internet på HTC Gratia (Foto: Mobilsiden.dk)
Internet på HTC Gratia (Foto: Mobilsiden.dk)

Ingen sløvhed - men mange muligheder

I Gratia er der mange muligheder for at lave personlige tilpasninger. Med få tryk kan de syv forside-skærme designes med egne genveje eller interaktive widgets som vejrudsigter, Facebook-status og meget andet.

Det gode ved Android-telefonerne er, at hvis man mangler en feature, så kan den højest sandsynligt hentes via Android Marked.

Også baggrunden kan ændres til et billede af ens favorit kæledyr, ligesom det også er muligt at aktivere en række standardbaggrunde der er bevægelige (live wallpapers).

HTC's egne funktioner som Bilpanel, der giver store ikoner, så betjening under bilkørsel er lettere, eller AppShare (Del applikation), hvor man kan tippe vennerne med links til gode applikationer, er også fulgt med over på HTC Gratia.

Selv det gratis kort- og navigationsprogram Google Maps Navigation virker fint på denne mobil.

Til trods for de mange features, er HTC Gratia ikke langsom og sløv. Jeg synes faktisk, at det generelt har været en "smooth" oplevelse at benytte denne HTC-model.

Skinger højtaler

Lydoplevelsen fra den indbyggede højtaler er ingen oplevelse - den er alt for skinger. Det mest positive der her kan siges er, at man da trods alt kan genkende sangene.

Men her ligner Gratia de fleste andre mobiler på markedet, både dyre og billige. Der er langt imellem mobiler, hvor højtaleren lyder godt. Heldigvis kan der sluttes hovedtelefoner i toppen af mobilen, via 3.5 mm. standard jackstik, hvilket tildels forbedrer lyden, alt efter headsettets kvalitet.

Gratia har også FM-radio (med RDS), som virker ganske glimrende.

Man kan afspille både musik og radio i baggrunden, således der kan tjekkes SMS'er eller åbnes websites, mens musikken spiller.

Kamera på fem megapixels

HTC Gratia kommer med et fem megapixels kamera uden blitz eller fotolys.

Billederne er som det kan forventes fra en mobiltelefon, hverken fantastiske eller det modsatte. Det egner sig bedst til de hurtige snapshots fra ens hverdag, som efterfølgende deles på Facebook - hvilket kan ske direkte fra fotogalleriet.

Videokameraet har vi desværre ikke kunne teste, da optageren går ned efter få sekunders optagelse. Traditionelt har HTC dog ikke for vane at imponere på netop denne del.

Billeder taget med HTC Gratia

Konklusion: Fin mobil - men lidt for dyr

Når mobilerne Gratia, Wildfire og Legend er så ens som de er, er det utroligt vanskeligt at rådgive om, hvilken model der er bedst.

Derfor skal du gå ind i en forretning og mærke på dem, og føle hvad der er bedst for dig. Vælg den model, som du synes har det bedste design og den rigtige pris for dig.

Personligt synes jeg Gratia er bedre end Wildfire - men ringere end Legend. Men det kører også med til historien, at Gratia uden abonnement koster lidt under 3.000 kroner, mens Wildfire aktuelt er lige under 2.000 kroner. Legend koster også omkring 3.000 kroner.

HTC Gratia er glimrende som begynder smartphone og er en oplevelse, der er fem stjerner værd. Men det er hos HTC Wildfire, du aktuelt får "bedst til prisen" og på Legend du får den bedste skærm.

Læs også:
- Mobiltest: HTC Wildfire
- Mobiltest: HTC Legend


HTC Gratia - billigste pris fra -kr.
Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Line 07-01-2011 10:59:56

Utroligt de sælger den så billigt, det jo halv pris af andre steder.

0 0
Michael 06-01-2011 10:00:36

..til min søn. Jeg er selv iPhone4 bruger - men blev vildt imponeret over sønnens nye HTC til en fjerdedel af prisen for min iPhone... Var ved at købe en billig SonyE X8, da jeg tilfældigt så Gratia´en.

Den ser og føles langt mere exclusiv ud - og ville også være et seriøst alternativ til min iPhone, som jeg bruger til forretningsbrug.

Jeg er ikke synderligt teknisk interesseret og kan se en lille forskel i skærmen og den manglende blits. Men prisforskellen taget i betragtning ....

Han har fået et super fed telefon !

0 0
Mathias 03-01-2011 19:43:01

- har set den til 1499,- i føtex og det er uden abbonnement, så tænk lige :-D
synes ikke at mobilsiden.dk opdaterer alle priser på telefoner, så de rent faktisk kan vildlede folk

0 0
JB 03-01-2011 20:42:24

Beklager at jeg forbeholder mig skeptisk, men det bliver jeg altså nødt til at se før jeg tror det... Er der nogen der kan fremlægge dokumentation for dette tilbud i Føtex?

0 0
Mathias 04-01-2011 23:06:48

jeg kan godt tage ned i den nærmeste og fremsende et billede

forbehold for at der er udsolgt, de skulle gerne stå i radio & tv afdelingen, i går var der 4 på hylden :D

0 0
Mathias 04-01-2011 23:05:10

jeg kan godt tage ned i den nærmeste og fremsende et billede

0 0
Mobilsiden.dk 04-01-2011 12:45:07

HTC Wildfire koster i Føtex-avisen i denne uge 1.999 kroner. Men HTC Gratia kan jeg ikke se nogle steder.

0 0
Mathias 04-01-2011 23:04:10

så prøv at tage ned i en af deres butikker, det er nok ikke alle der har dem og jeg ved ihvertfald at de derfor ikke vil reklamere med det, fordi det er en udsalgsvarer.

- kan evt. sende bilede

0 0
Sandra 03-01-2011 08:27:05

Når Gratia nu er en ny mobil, har den så også nyeste version af HTC Sense, for det ville jo i nogles optik være et rigtig godt salgsargument ifht de andre telefoner? Og er der nogen tidshorisont på, hvornår den forventes at blive lanceret ved fx TDC?

0 0
Noia 30-12-2010 12:00:14

Det virker som et fint alternativ til Legend, men jeg er fuldt ud enig med de andre om at Wildfire ikke kan måle sig med disse to.

Jeg er ikke i tvivl om at de fleste ikke-eksperter ville kunne se forskel på Wildfire og Legends skærme, de to er ikke i samme klasse. Legends skærm står klart, mens Wildfires er gryned og pixeleret.

0 0
Henrik 29-12-2010 17:43:40

"Videokameraet har vi desværre ikke kunne teste, da optageren går ned efter få sekunders optagelse. Traditionelt har HTC dog ikke for vane, at imponere på netop denne del."

Haha...hvornår er det blevet til en fem-stjernet oplevelse? Hahem...

0 0
Anderstoft 30-12-2010 02:13:41

Det vel ligesom, at iPad får 6 stjerner på trods af flash og java problemerne - et problem man tilsyneladende hurtigt vænner sig til at gå udenom????

Men det er vel en helhedsbedømmelse han går ud fra. Resten af telefonen er så god, at den stadig får 5 stjener.

0 0
Lecter 30-12-2010 03:13:38

Java og Flash er et bevidst fravalgt af Apple.

Jeg har svært ved at tro at HTC bevidst sender produkter på markedet som ikke virker.

@John G.

Er telefonen testet med et nyt formateret SD-kort, eller har du brugt et med filer på. Jeg har før oplevet problemer med video, som forsvandt efter formatering af SD kort.

0 0
30-12-2010 22:29:43

@Lector

Sikke en gang Applefan sludder. Det at apple har fravalgt flash og java gør ikke det lige pludseligt bliver en ligegyldig faktor. Android m.fl. har flash og java, hvilket bruges på rigtigt mange sider, det har iPad og iPhone ikke, dermed er det en mangel i forhold til andre produkter konkurene produkter.

0 0
Lecter 30-12-2010 23:11:31

Man kan vel ikke tillade sig at brokke sig over det, når man ved det ved køb. Samtidig kan det vel ikke trække ned i en anmeldelse.

En del af telefonen, som på Gratia der ikke virker, skal derimod trække ned.

Jeg har iøvrigt aldrig ejet et Apple produkt.

0 0
31-12-2010 13:06:01

Pas på du ikke blander køb og anmeldelser sammen, det er ikke det samme.

Husk på at alle produkter er blevet til ved til og fravalg. Uden fravalg kunne du have en mobiltelefon med mere regnekraft end en moderne top notch gamercomputer, men den ville formenligt ikke være specielt lommevenlig.

Fravalg er lige så meget en del af et produkt som tilvalg, så derfor at skrive at fravalg ikke skal bedømmes fordi de er fravalg fra producentens side er og bliver noget sludder.

M$ valgte at kunder i DK og andre lande ikke skulle have adgang til M$ market og heller ikke fik lokale ordbøger. Det er også bevidste fravalg fra producentens side, men jf. det du skriver så skal det ikke bedømmes.

0 0
Lecter 31-12-2010 14:09:30

Så hvis du skulle anmelde to identiske telefoner, et med kamera som ikke virker og et uden kamera, ville du så give dem samme karakter ?

Det samme ved køb. Ville du være lige tilfreds med begge produkter ?

0 0
Mobilsiden.dk 31-12-2010 15:24:27

Nu vil jeg tro at kameraet (video) virker i salgsversionen af produktet. Jeg skriver blot, at jeg ikke har haft mulighed for at prøve det.

0 0
Lecter 31-12-2010 16:11:41

Jeps. Det er jeg da også sikker på at det gør. :)

0 0
01-01-2011 11:48:51

Fravalg og defekte komponenter er to forskellige ting. Jeg tror ikke du i vores tid, med den konkurrence der er nu finder en mobilproducent som vælger at sende defekte produkter til mobiltestere... og så alligevel.

Så ville jeg lade begge dele trække ned, ja, men af to forskellige årsager. At sende et defekt produkt til en anmelder virker temmeligt dumt, men som John G skriver, det virker formentligt i den endelige version. Ikke desto mindre signalerer en defekt mobil sendt til en anmelder ikke tryghed ved produktets kvalitet eller producenten evne til kvalitetssikring.

For den identiske mobil uden kamera, gælder det at jeg i de fleste mobiler vil forvente at der er et kamera. Eksemplet med det manglende kamera er præcist det samme som med iPhones manglende flash og java.

0 0
Mobilsiden.dk 30-12-2010 08:16:45

Den er testet med Sandisk 32 GB microSD-kort. Det bruger jeg i alle telefoner, som ellers understøtter det.

0 0
Lecter 29-12-2010 17:04:55

I glemmer at fortælle at wildfire har en dårligere processor og lavere opløsning, hvilket i mine øjne, gør at den ikke kan sammenlignes med Legend og Gratia.

Gratia og Legend er stort set ens. Legends skærm er meget bedre og den har et batteri med større kapacitet.

Jeg har ikke haft Gratia i hånden, men knapperne på telefonen, ser ud som om de er lavet på samme måde som på Desire HD, hvilket er ærgeligt, da de er elendige.

Legend er en helt klar vinder af disse tre telefoner.

0 0
Mobilsiden.dk 29-12-2010 22:24:48

Hej Lecter

Opløsningen på Gratia er 320x480 px (som Legend) mens den på Wildfire er 240 x 320 px.

Processoren i Gratia og Legend er Qualcomm MSM 7227 med 600 MHz mens modelnummeret for Wildfire er Qualcomm MSM7225 528 MHz.

Jeg mener sagtens at alle tre modeller kan sammenlignes. Det er primært i designet, at forskellene ligger.

Den helt almindelige jævne mobilkøber, vil aldrig opleve processor-forskellen - og som sådan heller ikke skærmen. Her skal man huske på, at der er forskel på sådan en som mig - såkaldt ekspert, og så helt almindelige købere.

Knapperne på fronten af Gratia er berørings-følsomme, og jeg synes, det fungerer fantastisk godt.

0 0
30-12-2010 22:24:44

@John G.

Jeg vil mene at du nemt bemærker wildfires lave opløsning. Jeg ved der er en del som vil være ligeglade, men Wildfires skærm er så uklar og pixeleret at det ikke er kønt. Husk desuden at hvis du køber/ser en Wildfire i en telebutik så ligger den som regel ved siden af andre HTC'er fx Legend og Desire og så bliver forskellen endnu mere åbenlys.

0 0
Karoline Sophie 15-03-2011 09:35:08

Igår skulle jeg hjælpe en med hendes Wildfire, og jeg kunne godt mærke forskellen på min Desire. Nu ved jeg ikke om folk måske vil sige at der er stor forskel på Legend og Desire, men udover skærmstørrelsen føler jeg det ikke.

0 0
Lecter 29-12-2010 23:22:11

Det var nu mere knapperne på siden og i toppen jeg hentydede til :)

MSM7225 har hverken floating point unit eller level 2 cahce, hvilket betyder en del for hastigheden. Og så bruger den mere strøm.

I brug, synes jeg der er kæmpe stor forskel på Wildfire og Legend.

0 0
JB 29-12-2010 22:16:15

Hvorfor har Gratia egentlig kun en skærm med 256K farver, når både Wildfire, Legend og Desire disker op med 16 mio? Det virker som et skridt ned af bakke...

0 0
vonGoldschmidt 29-12-2010 22:09:05

Synes også den sammenligning med Wildfire sprang skarpt ind i øjnene.

Sammenligning mellem Gratia og Legend virker dog helt fair, da specs er ens.
Men 3000 for en flad legend? Det kan HTC sq godt gøre bedre.

Og så er der jo det, at Legend er udformet af et enkelt stykke aluminium, hvilket virkelig giver et lækkert præg.

Legend er virkelig vinderen her.

0 0

Om brug af cookies