HTC Nexus 9: Næsten glimrende [TEST]

Anmeldelse: HTC og Google slår hovederne sammen for at kreere den ultimative tablet i Nexus 9. Forsøget er mere end godkendt, for software og hardware er skræddersyede til hinanden.

HTC Nexus 9: Næsten glimrende [TEST]

Det er med spændt forventning, at vi møder HTC’s comeback som tabletproducent. Trofaste læsere vil måske erindre HTC’s første og eneste tablet-bud: HTC Flyer. Husker du den ikke, er du tilgivet. Siden lanceringen i februar 2011 blev produktet droppet blot 10 måneder senere.

Læs også: HTC Flyer er god men ALT for dyr

Dengang var Flyer også et bud på en high-end tablet, med aluminiumskonstruktion og flot 7” skærm, men tabletten oplevede ingen kommerciel succes fordi man prøvede at sprede telefonsoftware over en stor skærm. Samtidig havde den kun en enkelkernet processor, i en tid hvor konkurrenterne kunne dele opgaverne på dobbeltkernede processorer.

Siden det kommercielle nederlag har HTC ladet andre bekymre sig om tabletmarkedet. Og det gjorde de indtil Google tilbød HTC en Nexus-aftale: et partnerskab hvor en producent skal vise hvordan en topenhed skal skæres, under søgegigantens supervision.

Forældede software og ynkelig ydelse er derfor fortid. Nu mødes Googles software-knowhow med HTC’s ekspertise inden for high-end produkter. Formlen lyder fristende, og mobilsiden.dk ser derfor nærmere på det lovende samarbejde: HTC Nexus 9.

Læs også: HTC Nexus 9 – første kig på Googles luksus-tablet [WEB-TV]

HTC Nexus 9 specifikationer

Mål: 228 x 154 x 7,9 mm, 425 gram (LTE: 436 gram)
Display: 8,9 tomme r, 2K opløsning (2048×1536), 281 PPI
Kamera: 8 MP, 1,6 MP front
Ydelse: Nvidia tegra K1 dual-core 2,3 Ghz, 2GB RAM, Kepler DX1 grafik
Lagerplads: 16/32GB
Batteri: 6700 mAh
Software: Android Lollipop 5.0
Netværk: Cat 4. LTE (mod merpris)
Øvrigt: frontvendte BoomSound stereohøjtalere, NFC.
Pris: 2899,- kr (16GB), 3699,- kr. (32GB), 4199,- kr. (32GB+ LTE)

HTC’s nye darling tilhører Googles Nexus-serie, og det kræver at den er designet med software-udviklerne i tankerne. Men hvor Google bestræbte sig på at ramme et prisleje hvor alle kan være med, er den nye Nexus 9 mere ambitiøs end den Nexus 7, som nu udgår fra Googles tablet-sortiment.

Bagsiden er udformet i samme softtouch plast som kendetegner både Nexus 5 og 7 og det styrker båndende i familien. En aluminiumsramme afgiver dog det stilligt kølige indtryk som kun metal besidder, og det løfter Nexus 9 en klasse over sine Nexus-brødre.

Set i forhold til Apples nyeste og dyreste, er der dog et klart skel mellem den umuligt tynde iPad Air 2 og dens gennemførte metal-chassis. Vægten på 425 gram er en anelse lettere end hos den større iPad Air 1 og 2, der får køkkenvægten til at vise henholdsvis 437 gram og 467 gram. Det mindre format gør den dog lettere at håndtere, uden at musklerne kramper til ved lange spil- eller læsesessioner.

Se også: HTC Nexus 9 – Det store billedgalleri

HTC Google Nexus 9
iPad Air 2 er tyndere end Nexus 9, men dens knapper er alligevel lettere at ramme.

Knapper er smalle og ærligt talt frusterende at anvende. Der er kun to, men de udgør tilsammen en kedelig cocktail af ubeslutsomhed og underdimensionering, for de går i et med rammen, og er derfor svære at ramme. Når fingeren endelig finder målet er klikket sjasket, og man tvivler på hvorvidt knappen overhovedet er aktiveret.

Heldigvis for HTC er knapperne ikke nær så central for brugen som i Apples iPads, de vigtigste knapper befinder sig på skærmen.

HTC kompenserer dog for unoderne, ved at levere lyd sådan som den bør være i en tablet: i stereo og rettet mod brugeren. At højtalerne samtidig arver HTC’s BoomSound-teknologi er kærkomment. I Nexus 9 drosler HTC dog ned for den maksimale volumen og lydbilledet er mindre veldefineret end i HTC’s One mobiler.

Læs også: Nexus 9 på lager hos Google

Nexus 9 fås enten i hvid eller sort. Den hvide, eller rettere råhvide, variant synes mest vellykket, især da den ikke skjuler den metalliske ramme bag en indfarvning, som er mere modtagelig for ridser og andre kosmetiske knubs. Den sandfarvede variant er ikke tilgængelig i Danmark i første omgang.

Ved bestillingen kan du enten vælge mellem 16 og 32GB lager – og ikke mere. For 4 år siden kom den oprindelige HTC Flyer med de samme lagermuligheder, og tilbød samtidig muligheden for micro-SD udvidelse – en kedelig udvikling.

Er du storforbruger af film og musik på din tablet, kan pladsen derfor hurtig blive en mangelvare, ellers må du vende dig mod 4G-varianten, tilsat en stor datapakke.

En god skærm med skavanker

HTC Nexus 9 adskiller sig fra de fleste Android tablets ved at have et mere kvadratisk format. Skærmen bredder sig nu over 8,9 tommer i 4:3 format, hvilket giver et 72% større areal end hos Nexus 7 og langt mere albuerum til dine fotos og magasiner. Det går dog udover film, YouTube og TV-serier, og deres aflange 16:9 proportioner, som får store, sorte rammer for oven og neden.

Displayets byder på 2048 x 1536 pixels, ligesom i Apples retina iPads. Det svarer til 281 PPI og vil være skarpt nok for alle der ikke presser næsetippen mod skærmen. Displayet sikrer gode, brede betragtningsvinkler og er lysstærk nok til udendørs brug. Faktisk er lyset sine steder for meget af det gode, for belysningen er ujævn nær skærmens top, hvor en lys stribe kan optræde.

Farver og kontrast er derimod tæt på at være perfekt afstemte mellem det flatterende, kontrastrige og en naturlig gengivelse af farver.

Altid lynhurtig

Til at drive det nyeste og mest avancerede mobile styresystem er en nyudviklet variant af grafikspecialisten Nvidias K1 processor. Det er en dobbeltkernet chip, ligesom i Apples iPad Air 2, men her tikker de enkelte kerner ved 2,3 GHz mod 1,4 GHz hos Apple. Begge har 2GB RAM at arbejde med.

En dual-core processor lyder ikke af meget, når både fire- og ottekernede processorer for længst har fundet deres indpas i en stribe mobiltelefoner. Det er dog ikke alle processorer der er født lige, og Nvidias K1 yder langt højere end hvad teknikbladet antyder.

Nexus 9 er nemlig den hurtigste Android-enhed til dato.

Uanset hvilken benchmark der måles med, placerer Nexus 9 sig enten markant foran eller i førerfeltet. En bedrift der også reflekteres i hverdagen, hvor det endnu ikke er lykkedes at få Nexus 9 til hverken at hakke, stamme eller tøve – selv under heftig multitasking, med både krævende spil og regnetunge opgaver. Sammen med Apples iPad Air 2 er Nexus 9 den hurtigste tablet du kan købe i dag.

Den kraftige ydelse er dog ikke helt uden omkostninger – det tærer på batteriet som ellers er i en komfortabel størrelse med 6700 mAh at give af. Ved almindeligt brug er Nexus 9 dog kapabel til opgaver som netsurfen, læsning eller videokiggeri. Her overbeviser Nexus 9 ved at levere adspredelse i op til 10 timer. Rigeligt.

Det er ved susen rundt i 3D-spil som X-COM eller Real Racing 3, at Nvidias K1 bliver forslugen. Skruer du op for grafikken og lyset kan du nemlig blæse igennem batteriet på lidt over 4 timer. Det er ikke katastrofalt, men det er bestemt set bedre.

Android Slikkepind 5.0

Nexus 9 er ikke kun en nyhed på hardwarefronten, sammen med Motorola Nexus 6 er de frontløbere for Googles seneste Android software, 5.0 Lollipop. Dette er ingen lille opdatering: Googles slikkepind er den største nytænkning i Android-lejren, siden Android 4.0 udkom for 2½ år siden.

Google er vendt tilbage til tegnebrættet, og har gentænkt hvordan et mobilt styresystemet skal opleves. Det nye design-mantra har Google døbt ’Material Design’ og hensigten er at skabe et univers hvor grafikken er flad og minimalistisk, men alligevel afgiver en dybdefornemmelse.

Se også: Android Lollipop er landet – De 10 bedste nyheder

Et tabletdisplay er naturligvis hjælpeløst fladt, for at skabe illusionen af dybde vælger Google derfor at skabe små bølger ved hvert tryk, ligesom en dråbes ringe når den rammer en vandpyt. Samtidig er ikoner og menuer forenklede, mens farvepaletten skrotter de mørke flader og erstatter dem med hvid. Det styrker det enkle og fjerlette udtryk, som dog afbrydes af farverige flader – ligesom Googles egen hjemmeside.

Google har også kredset omkring notifikationerne. De er nu hurtigere at komme til, for de er at finde direkte på låseskærmen. Samtidig er de mere meddelsomme, hvor et svirp nedad kan udvide notifikationen til at afsløre indholdet fra låseskærmen eller notifikationsgardinet (hvis app’en ellers understøtter det)

Med Lollipop bliver det nemmere at navigere mellem applikationer og hjemmesider som dukker op som et rolodex i multitasking-vinduet. Google, en internet-virksomhed, værdsætter altså dine åbner faner ligeså højt som dine åbne apps. Synes du ikke om den prioritering kan du dog slå den fra.

Låseskærmen indeholder nu notifikationer der kan udvides

Nyt bag facaden

Udover den visuelle nytænkning gemmer Android 5.0 på mange forbedringer under motorhjelmen. Nu ydes der support til 64-bit applikationer og den nye ART-arkitektur. Begge dele giver et boost til applikationers ydelse og giver samtidig både udviklere og producenter mulighed for at tildele over 4GB RAM til applikationer og telefoner i fremtiden.

Største nyhed for forbrugerne er dog at finde i strømstyringen. ’Project Butter’ skulle få Android til at køre som smurt i Android Jelly Bean, ’Project Svelte’ slankede Android til enheder med bare 512 MB RAM og nu søsætter Google ’Project Volta’ – et særligt fokus på strømforbruget.

Nu går styresystemet applikationerne i sømmene og neddrosler baggrundsapps som stjæler uforholdsvis meget af de sparsomme strømressourcer. En mere fintfølende processor-styring sikrer desuden, at den store motorkraft i maskinrummet kun slippes løs når der er brug for det, for senere at skynde sig ned i vågetilstand igen. Driftstiden er derfor også god i Nexus 9, så længe Android får lov til at styre ressourcerne. Krævende apps og spil vil dog stadigt være forslugne så længe de er i brug.

Missionen må siges at være lykkedes for Google, for Lollipop forstår både at se enkel ud, men samtidig at rumme de avancerede funktioner som skal sikre et godt fundament for fremtidige applikationer.

Kamera med potentiale

Tablets bliver i stigende grad anvendt til at tage fotos, forståeligt nok, for tabletten udgør et flot lærred til at fremvise resultaterne i al deres skønhed. Desværre er selve kameramodullet ofte uimponerende i dagens tabletmarked.

Nexus 9 sigter end tand højere end konkurrenterne her. Opløsning er nu højnet til 8 megapixels, der er en LED-flash indbygget og en revurderet kamera-app fra Googles hånd vidner om ambitioner om mere end et alibi-kamera.

Og det er et kapabelt kamera Nexus 9 besidder, men med en fatal fejl. Billederne er detaljerede, farverne er velafstemte og naturlige mens kontrasten er nedtonet, men naturlig. Alle de gode takter hjælper dog ikke hvis eksponeringen ikke rammer – og det gør den sjældent.

Se også: Vi kårer den bedste kameramobil 2014

Billederne er typisk så underbelyst at motivet tager sig kedeligt og blodfattigt ud. Det kan der rettes op på, men først når et flueben er krydset af i bunden af menuen for avancerede indstillinger.

Og det bringer os til kamera-applikationen. Med Lollipop 5 er brugergrænsefladen revideret, og minimalisme er igen nøgleordet. Kameraet er fri for forstyrrende ikoner og elementer, hvilket er praktisk og overskueligt.

Desuden ligger smarte sammenstykningsfunktioner lige ved venstre hånd. Refokusering, panorama og 360 graders fotos er mulige, men i praksis skæmmet af den utilregnelige eksponering.

Frontkameraet på 1,6 megapixel gør derimod en god figur og leverer gode farver, selv i svagt lys

I videomodus støder man ind i de samme problemer, men nu er motivet overbelyst og fokusering kan ikke følge med livlige motiver. Selv vores, ellers ganske statiske, kontorbygning magtede den ikke at holde i fokus.

Først er billedet underbelyst

En glimrende tablet trods småfejl

Efterlyser du det nyeste software samt den bedste ydelse i Android-land behøver du ikke søge længere end til HTC’s Nexus 9. Men selvom den også udmærker sig ved sin glimrende lyd, den gode skærm og et godt format er der noget du skal have i mente inden du investerer i Nexus ni.

Første anke er den begrænsede lagerplads. HTC og Google leverer kun 16GB eller 32GB (mod en heftig merpris på 800 kroner). Det vil blive for lidt for de mere entusiastiske brugere som Nexus 9 henvender sig til. Er dine data i skyen og streamer du som regel film og musik er det dog en bagatel.

Derefter trækker nogle små hardware-skavanker det generelle indtryk ned, skærmens såkaldte ’light-bleed’ er svær at ignorere så snart man har opdaget den, lyden lever kun knapt op til HTC’s BoomSound-prædikat og batteriet kan give tidligt op hvis du er en ivrig gamer.

Alt i alt er Nexus 9 dog stadigt et vellykket samarbejde som både Google og HTC kan være stolte af, men som ved lidt yderlige finpudsning kan hive en topkarakter hjem.

HTC Google Nexus 9 lander derfor på 5 ud af 6 stjerner.

Fordele:

  • Lynhurtig
  • Velbygget
  • God skærm og lyd
  • Android 5.0 er enkel og funktionsrig

Ulemper:

  • Max 32GB lager
  • Småfejl i skærm
  • Kort driftstid ved gaming
 

Sagens videre forløb

Her følger vi op med den seneste udvikling i sagen. mobilsiden gik videre med historien. Efterfølgende d. 26/11/2014 bragte vi nyheden; Tablet-salget sænker farten med Apple som stor taber – Den videre beretning kan læses her. Få også seneste nyt i sagen ved at trykke her..