HTC One A9: En chance til? [TEST]

Anmeldelse: Én topmobil per år er ikke længere kutymen, og HTC hopper med på denne vogn, der bringer en spændende mobil.

HTC One A9: En chance til? [TEST]

Som alle store smartphone-producenter præsenterede HTC deres flagskib for 2015 i foråret til Mobile World Congress.

Denne lancering blev mødt med skepsis, eftersom størstedelen, og deriblandt aktionærene, ikke syntes, der var sket nok innovation og nytænkning i det tech-orientede tawainesiske selskab.

HTC måtte gøre noget.

For at imødegå kritikken af HTC One M9 blev en ny og innovativ topmodel lovet til den forventningsfulde befolkning allerede kort tid efter fiaskoen. Hertil blomstrede internettet med rygter og lækkede billeder af den såkaldte Aero-mobil, der skulle redde HTC og deres omdømme.

Nu er den her så, men under navnet One A9 – HTCs efterårsskud på mobilen, der kan erstatte din iPhone.

Læs også: HTC One A9 – Første kig på iPhone-udfordreren

Specifikationer for HTC One A9

Mål: 145,8 x 70,8 x 7,3 mm, 143 gram
Skærm: 5.0” Full HD AMOLED-skærm, 441 PPI
Ydelse: Snapdragon 617 octa-core (4 x 1,2 + 4 x 1,5 GHz), 2 GB RAM
Batteri: 2.100 mAh
Kamera: 13 MP, 4 Ultrapixel frontkamera
Lager: 16 GB + op til 200 GB micro-SD
Software: Android 6.0 Lollipop
Netværk: 2G, 3G, 4G
Øvrigt: Fingeraftrykslæser, 2.5D-skærmglas, Quick Charge 2.0 (kompatibel med 3.0)
Pris: 4.990,- kroner. Kan findes billigst på Mobilpriser.dk

iPhone A9 eller?

Først og fremmest, lad os få snakket om elefanten i rummet – HTC One A9 ligner meget en iPhone 6, eller er det omvendt?

Bølgerne i religionskrigen går højt i tiden på, hvem der kopierede hvem.

Æblefolk mener, at One A9 er en direkte kopi, hvor Android-tilhængere insisterer på, at man skal tilbage til HTC One M7 for at finde Apples kilde til inspiration ved deres 6’ers ankomst.

Uanset hvad – så ligner disse aluminiums-stænger hinanden hvad angår materialer, den lettere buede skærm, kameraets udformning og en del mere.

For god ro og orden vil denne anmeldelse fokusere på One A9 alene frem for at sammenligne ved hvert punkt. Man er dog ikke i tvivl om, hvilken telefons strube A9’eren går efter.

Læs også: HTC: Ny smartphone bliver et godt alternativ til iPhone

Aluminium? – Mjah

HTC er uden tvivl kendt for veldrejede mobiler i adelige materialer, og denne DNA er til dels at spore i One A9.

Når man samler forrige HTC-topmobiler op, såsom M8 og M9, fornemmer man kvalitet og tykt metal, der omsvøber enheden. Denne følelse er desværre ikke helt så berigende ved One A9.

Den tynde metal, der omgiver den 7,3 mm tykke krop, afgiver det kølige touch, som aluminium nu gør, men ud over dette kan man narres til at tro, det er plastik. Fire tilfældigt udvalgte venner gættede i hvert fald på plastik som værende materialevalget.

Læs også: HTC-direktør: Det er Apple, der kopierede vores design 

Forstå mig ret, One A9 er ikke dårligt bygget og holder stærkt sin figur, selvom du skulle udsætte den for en bend-test. Med en vægt på 143 gram og en skærm på 5” er dette en let håndtérbar enhed, der kærkommer énhåndsbetjening.

På bagsiden finder man de subtile antenne-striber, der lader signalet passere gennem aluminiumskroppen såvel som et HTC-logo og et 13 MP-kamera, der akkompagneres af en dobbelt tonet-LED blitz.

Generelt er One A9 venlig mod din håndflade med sine afrunede hjørner og en skærm, der let buer mod siderne kaldet 2.5D glas.

På højre side i tommelfingerafstand finder du den mønsterbeklædte power-knap og ovenover et par velklikkende lydtaster. På stikmodsatte side hviler skuffen til dit Nano-SIM-kort og ligeså muligheden for at indsætte et microSD-kort og udvide hukommelsen.

I modsætning til M-seriens frontvendte stereohøjtalere har HTC valgt at flytte denne signatur-hardware til bunden, hvor nu kun en enkelt højtaler kan få lov at larme. Her finder man også jacksticket samt en micro-USB-port, der tillader Qualcomms Quick Charge 2.0.

Ved at opgive frontvendt stereolyd får du til gengæld en aflang knaplignende udhuling, der altså ikke kan trykkes – dette er en fingeraftryksscanner. Hvis du ønsker kode på din telefon, men hader det trivielle oplåsningsmønster, er dette en nyhed for dig.

HTC har implementeret en scanner, der genkender din finger blot ved at ligge den på sensoren, tændt skærm eller ej. Den er bare hurtig og yderst anvendelig. Opsætningen er nem, og du kan huse flere fingeraftryk, så du altid kan komme ind i din telefon uanset hvilken finger, der er ledig.

Når notifikationerne bare skal tjekkes, kan man strejfe scanner-området hurtigt og få indblik i presserende sager. Med en oplåst A9 kan scanneren også fungere som hjem-knap, hvis man ønsker det.

Flere telefoner nu til dags skænkes AMOLED-skærme, og One A9 er en af dem. Den 5” store skærm er bestøvet med 1920 x 1080 pixels, der præsenterer flotte, og en anelse overstyrede, farver og kulsorte skygger, når det kræves.

Hertil bidrager det førnævnte 2.5D glas til en god oplevelse, eftersom ikonerne fremstår flotte og som limet på indersiden af glasset – der synes altså at være meget kort afstand fra finger til pixlerne.

Dertil er betragningsvinklerne også aldeles godkendt, og skærmen er alt i alt rigtig fin.
One A9s skærm synes dog ikke at være så lysstærk. Telefonen er anvendelig i efterårssolens skær ved høj lysstyrke, men sommersolen vil få dig til at dække telefonen med den frie hånd.

Læs også: Motorola lover: Ny skærmteknologi er umulig at ødelægge

Ved enhver telefones afprøvning af højtalere sammenlignes der altid med HTCs Boomsound-lyd, men desværre slutter One A9 sig til mængden af middelmåddigt sktratteri med sin enkelte højtaler i bunden.

Væk er den sprøde og fyldige lyd, og i stedet får du en anelse hul lydoplevelse. Dette vil ikke være i højsædet for mange forbrugere, men som værende stolt M8-ejer savnes det, at en HTC-telefon pludseligt ikke er en minihøjtaler.

Man kan dog ikke få det hele, og HTC vurderede, at pladsen var bedre udnyttet til en fingeraftryksscanner.

Der er fokusereret på at levere et højere Watt-ouput i hovedtelefonstikket, der skulle sikre bedre lyd, men om der lyttes til Drake fra One A9 eller min iPod, synes at være det samme.

En rolig drage indeni

HTC One A9 er født med en filosofi, der fokuserer på, hvad der virker frem for at rykke grænserne for en smartphones kunnen.

I maven på metalmobilen finder du nemlig den nye Snapdragon 617 fra Qualcomm med otte kerner, hvor fire heraf svinger med 1,2 GHz og den anden halvdel med 1,5 GHz. Dette betyder, at de stærkere kerner først bringes til live, når der rigtigt skal games, som har til formål at skåne batteriet.

Følger du med i mobilverdenen, ved du, at en topmobil i 2015 ofte har de hurtige 808- eller 810-processorer, men HTC har ikke set behov for den mængde råstyrke i One A9.

Med dette nye chipset leveres grafikken af en Adreno 405-chip og hukommelsen hjælpes på vej af blot 2 GB RAM.

Når amerikanerne erhverver sig en One A9, får de 32 GB lagringsplads og hele 3 GB RAM, hvor vi i Europa må se os tilfredse med 16 GB, der kan udvides med SD-kort op til 200 GB og 2 GB RAM.

Læs også: Snapdragon 820-test lækket med lovende resultater

HTC One A9 er ikke langsom, men heller ikke synderligt hurtig. Ydelsen kan bedst beskrives som stabil og kontrolleret.

Applikationer som Maps og Chrome kan tage sin tid at starte op, og du får altså ikke samme prompte start af programmer som ved en iPhone eller Samsung Galaxy S6.

De 2 GB RAM rækker til et skift mellem seneste applikationer, men skal du mere end fem tilbage, begynder den begrænsede hukommelse at vise sig ved at programmet genindlæses.

Al navigation på telefonen foregår ellers fint og flydende.

Den knapt så hidsige motor i One A9 sluger ikke strøm som mere kapable processorer, og gud tak og lov for det, eftersom batteriet er på beskedne 2.100 mAh.

Dette kan oversættes til en mobil, der ikke holder dagen ud på en enkelt opladning. De fleste dage er One A9 blevet taget fra dens opladestation klokken 06:45, og efter et tjek på de sociale medier, Play Music på vej til CBS og et enkelt opkald ligger batterisatsen på 75 % allerede klokken 09:15.

Heldigvis understøtter A9 turbolade-funktionen, Qualcomm Quick Charge 2.0 (og 3.0 efter en kommende opdatering), og det 2.100 mAh store batteri kan tankes fra 0 til 50 % på 30 minutter og helt op på blot 75 minutter – men du skal altså forbi en oplader midt eller sidst på dagen, hvis du bare bruger mobilen ind imellem, hvilket mildest talt er skuffende.

Turboladeren følger dog ikke med og skal købes seperat.

Læs også: Sammenligning: HTC One A9 mod topmodellen One M9

Standby-tiden er heldigvis sublim takket være ”Doze” i seneste Android-version, som One A9 fødes med. Det kræver, at nallerne holdes fra mobilen i længere tid for at virke, eftersom sensorerne i telefonen skal registrere, at mobilen ikke bevæges eller bruges.

Hvis mobilen daser på skrivebordet natten over, vil du altså kun opleve et batterifald på 2-3%.

Først med Android 6.0 Skumfidus

Fragmentering – et ord som Android-systemet længe har været udskældt for. Producenter har som oftest være bagud med den seneste software-version til deres enheder, men tiderne skifter og tidsafstanden formindskes.

Derfor er det glædeligt at se HTC One A9 fødes med Android 6.0 Marshmallow, som ellers kun er at finde på Googles egne Nexus-enheder i skrivende stund.

Læs også: Disse HTC-modeller får Android 6.0 Marshmallow

HTC lægger som altid deres eget skin herover kaldet HTC Sense, som fortsat bygger på en minimalistisk tilgang. Man vil kunne se, at der lænes mere og mere op ad den rene version af Android, som også blev gjort klart ved annonceringen.

Derfor er mange af HTC-programmerne ikke længere at finde såsom deres egen browser, da de gjorde plads til mere Google.

Kosmetisk er der ikke sket meget siden Lollipop-opdateringen, men animationer hersker stadig, når der trykkes og slides, hvilket giver en tilfredsstillende og en generel opstramning.

Læs også: Får min telefon Android 6.0 Marshmallow – og hvornår?

Ved åbning af applikationer møder du, jævnfør undertegnede, dog en lettere ”fesen” overgangsanimation, hvor skærmen bare langsomt skifter billedet. Dette føles en anelse handlingsforladt i forhold til ren Android, hvor programmer popper op fra bunden af skærmen.

HTCs egen nyhedstjeneste, Blinkfeed, er fortsat at finde til venstre for hjemmeskærmen og er en hurtig måde at erhverve sig dagens nyheder på. Skulle du ændre tema og farver på dine menuer, vil du ligeledes kunne se Blinkfeed skifte farve.

Læs også: Køb dine Android-apps med et fingertaftryk 

De interessante tiltag findes under overfladen. Den førnævnte fingeraftryksscanner giver dig selvfølgelig mulighed for at oplåse telefonen, men ligeså lade dig erhverve køb i Google Play-butikken ved en enkelt berøring.

En subtil, men kærkommen ændring, er lyd- og alarmjusteringen. I Lollipop var det svært at se sig ud af de mange tilstande, som helt eller til dels bremsede notifikationer, og den simple lydløse tilstand var væk.

Her kan du skrue helt ned til ”Kun vibration” og ved et ekstra klik gå i en ”Do-not-disturb”-tilstand, der kun tillader alarmer. Ligeså kan denne aktiveres ved at trække topgardinet ned og finde genvejen der.

Den helt store stjerne ved 6.0 Marshmallow ankomst er uden tvivl Google Now on Tap.
Du får en søgemaskine med dig overalt i telefonen, uanset applikation, der, ved et langt tryk på hjem-knappen, scanner din skærm og finder relevant information om omtalte restaurant, film eller by som set i ovenstående billedgalleri.

Når du bliver spurgt af kammeraten, om I skal se The Martian med Matt Damon, kan Now on Tap altså hente information om filmen og skuespilleren. Dette er yderst handy og sparer tid ved, at man ikke skal ind og søge i Chrome.

I skrivende stund fungerer Now on Tap kun på engelsk, og jeg satte derfor systemsproget til amerikansk.

Personligt synes jeg, at Now on Tap er fantastisk smart – hvor meget det faktisk vil bruges, må tiden vise. I øjeblikket kan Google genkende mange steder og film, adskillige skuespillere og meget mere, men du vil højst sandsynligt opleve en del tilfælde, hvor Now on Tap er dig svar skyldig.

Det er en funktion med potentiale, som har brug for at vokse med tiden, og teksten, der ønskes analyseret, bør fremgå tydeligt og selvfølgelig helt korrekt stavet. Da jeg i en besked til min kammerat havde skrevet ”… som sendt fra himlen.”, hentede Now on Tap lige lidt information om en film fra 1951 med udtrykket som titel – lidt sjovt.

Læs også: Android 6.0 Marshmallow nu ude til de første telefoner

Mange vil ryste på hovedet, når de ser de kun 16 GB indbygget lagerplads at boltre sig på, eftersom et par spil, applikationer og optagede film hurtigt vil fylde dette op – men der er nogen hjælp at hende i skumfidusen.

Google lader dig nu formattere dit indsatte microSD-kort, så det kan fungere som intern hukommelse.

I skrivende stund er det kun visse data og applikationer der kan sendes til det eksterne kort i One A9, men fremtidsplanen er, at store fyldige spil som Asphalt 8 vil kunne frigøres fra den knappe 16 GB plads.

Du bliver fint hjulpet her igennem ved hjælp af en guide, der gør dig opmærksom på, at dit SD-kort bør være af en vis hastighedsstandard for ikke at opleve ualmindelig lang ventetid ved opstart af tunge programmer.

Og hvad sker der, hvis man fjerner kortet? Du bliver påmindet at indsætte SD-kortet, og i mellemtiden vil gældende programmer vises med et fejlikon og ikke fungere. Så snart det genindsættes, fungerer alt som før – den store frygt var, at applikationer og data blot ville forsvinde.

Endelig et ordentligt kamera

Optikken i HTC-telefoner har aldrig været banebrydende, og i nogle tilfælde direkte skuffende. HTC One M9 fik hug for at tage billeder, der var værre end en 3 år gammel iPhone.

Den lunkne tiltro til de lysstærke Ultrapixels har fået HTC til skubbe denne teknologi til forsiden, så dine selfies får rigeligt lys med det frontvendte 4 MP kamera, der ikke er prangende, men får opgaven løst.

Det mere ”almindelige” kamera finder vi på bagsiden – og ja, det rager ud fra den ellers helt glatte bagside. Det gør dog ikke, at telefonen vipper synderligt meget på bordet, og glasset er heldigvis af diamant, så ridser ikke bør forekomme.

Kameraet starter relativt hurtigt og fører dig til HTCs egen kamera-app. Her finder du det mest nødvendige ved første øjekast, og den er yderst brugernem.

Som noget nyt har du mulighed for at skyde dine billeder i RAW. Heraf får du muligheden for at redigere ned til mindste detaljer hvad angår hvidbalance, ISO, lukkerhastighed og meget mere til kameraentusiasterne.

Ligeså kan dit kreative indre give sig i kast med Hyperlapse for at lave sjove, små hurtigtbevægende videoer. Dette fungerer yderst godt og er nemt at redigere direkte efter optagelse.

HTC har endeligt formået at skænke deres topmobil et godkendt kamera. De 13 MP sikrer dig generelt gode billeder med realistiske farver og en behagelig mængde detaljer.

Bemærk at One A9 ved opstart er sat til at skyde med 10 MP i 16:9 format, og at man altså skal ned i 4:3 for at få alle 13 MP at trække med.

Ved optimal belysning på en solskinsrig efterårsdag får du nogle aldeles flotte billeder – men det er der efterhånden mange smartphones, der kan. Hvor HTC først lige er begyndt at få gode kamerakundskaber, har konkurrenterne i 2015 virkeligt slået igennem på optikfronten og efterladt kun acceptable billeder.

HTC One A9 gør dog et rigeligt stykke arbejde ved lavere lys, bedre end gennemsnittet, men hører ikke til toppen som Xperia Z5 eller Galaxy S6.

Optisk billedstabilisering er ikke en selvfølge, men det vil glæde dig, at One A9 ejer det og vil modvirke den naturlige rysten på hånden, når der filmes.

Som det kan ses i videoen herunder, foregår alt fint og flydende med flotte farver.

Videoen er skudt med Full HD-indstillinger, og er du kameraentusiast, vil du skuffes over, at der ikke findes 4K-optagelse i One A9.

En mindre forbier

HTC har efter en turbulent tid hårdt brug for en stjerne i deres portefølje – og det er HTC One A9 desværre ikke.

Du får skam en telefon med et nydeligt design, en fin skærm, et fkamera og den nyeste software. Men udover at være den første på pletten med Android 6.0 Marshmallow, er der desværre ikke nok nyt.

Det hele fungerer, men det hele er også set før, så One A9 er nok ikke mobilen, der vender skuden for HTC.

Vi danskere må nemlig betale den høje pris af cirka 4.990,- for denne telfon, der ikke holder til en dags brug, en sørgelig højtaler og generelt mellemklasse-specifikationer, der i Android-verden typisk byder på mere power. Der er altså rigtigt mange bedre alternativer end A9 til den her pris.

Og nåede du lige at blive begejstret over HTCs løfte om fremtidige Android-opdateringer senest 15 dage efter udgivelse, må jeg skuffe dig – det gælder nemlig kun en amerikansk version, hvor det er 100 % ren Android-software.

HTC One A9 er for dig, der elsker HTC og har manglet dette design i Android-verdenen.

One A9 lander derfor på 4 ud af 6 stjerner.

Fordele:

  • Nyeste Android-version
  • SD-kort
  • Turboladning

Ulemper:

  • Kort batteritid
  • Pris
  • Ikke nok nyt
  • Dårlig højtaler

Det næste i sagen

Redaktionens interesse for emnet fortsatte. mobilsiden fortsatte historien. 29/10/2015 stillede igen redaktiornen skarpt på temaet med historien om Sammenligning: OnePlus X mod OnePlus 2 og OnePlus One – Læs fortsættelsen her. Meget er sket siden. Du kan klikke her for sidste nyt i sagen..