HTC One (M8) anmeldelse: Velkommen til første klasse [MOBILTEST]

Den nyeste kreation fra HTC sammensmelter luksus og anvendelighed i en forrygende buket.

HTC One (M8) anmeldelse: Velkommen til første klasse [MOBILTEST]

Taiwanesiske HTC skal vende skuden. Sidste årsregnskab bankede HTC tilbage til 2009-niveau, svarende til stenalderen i smartphonebranchen – lidt af et paradoks, for sidste års HTC flagskib var deres mest solgte telefon nogensinde. 6,4 millioner ettere fik HTC solgt i 2013, imponerende i sig selv – men det blegner i forhold til de 62,9 millioner iPhone 5s og 43,3 millioner Galaxy S4’ere som røg over disken i samme periode.

Men kvantitet og kvalitet følges som bekendt ikke altid ad. HTC One vakte eksempelvis udelt begejstring hos anmelderne, høstede topkarakter her, der og i mobilsiden.dks egen stortest. Men den helt store kommercielle succes udeblev.

Læs også: HTC One Dual SIM – skræddersyet til businessklassen

Sidste års opskrift virkede ellers fornuftig. HTC sammensmeltede smukt design, god ydelse og spændende software ind i et metalkabinet, der vakte glæden frem ved hver berøring – men det var åbenbart ikke nok.

HTC er altså tvunget til at overgå sig selv i deres nye inkarnation af One serien: HTC One (M8)

Den eneste større plastflade på One M8 er i toppen hvor on/off knappen og den infrarøde fjernbetjening gemmer sig.

Ualmindelig velstøbt

Det hviler altså et stort pres på HTC’s nye darling. Men allerede første gang One M8 rammer håndfladen forstummer tvivlen og vokser begejstringen – HTC’s nye kreation er noget særligt som kan klare opgaven.

Læs også: HTC One M8 – Aldrig har elektronik været pakket så fint ind [FØRSTE KIG]

Uanset hvordan man tager fat om krabaten er det enten hærdet Gorilla Glas 3 eller spundet aluminium som hilser hånden. Ved præsentationen i London sidste uge pointerede HTC da også hvordan hele 90% af telefonens bagcover er svøbt ind i letvægtsmetal.

Aluminium kan bearbejdes på mange måder, HTC har derfor testet 130 forskellige poleringsolier og sandblæsninger for at opnå den helt rette finish på bagsiden. HTC har samtidigt leget med tekstur og former, hvor den afrundede bagside forenet med en lidt mere ru tekstur på kanterne, sikrer et godt greb.

Samlingerne er uden antydninger af gab mellem metal og plastik

Der er desuden ikke sparet på de ædle materialer, hele bagsiden består af 27 gram aluminium, og det resulterer i en telefon der er så solid at det er umuligt hverken at vride eller bøje – det føles som at holde en blok poleret rå-aluminium. Køkkenvægten viser derfor også 160 gram, omtrent 10% mere end de plastikbelagte konkurrenter fra Samsung og LG.

Det industrielle design er altså ulig noget vi hidtil har set. Her er det kun Apples iPhone 5S som træder frem som eneste seriøse rival. Men hvor M8 oser af robusthed, virker iPhone 5S lidt mere sart.

Det er dog ikke omkostningsfrit at skære en telefon ud i metal, for telefon- og datasignaler kan ikke penetrere det polerede aluminium. Derfor er HTC m8 belagt med plastikrender som fungerer som åndehul til antenner og indgang til nano-SIM og microSD-kort.

Flere fremskridt og nogle små skridt tilbage.

En anden konsekvens af det solide design er, at HTC ikke kan prale af at være vandtæt som Sonys Z-serie eller Samsungs nyeste Galaxy S5. Der florerer nogle videoer, af HTC One m8 på nettet, som antyder, at den skulle kunne overleve en dykketur – men den er altså kun designet til at overholde IPX3-standarden, hvilket maksimalt svarer til fem minutters plaskeri under bruseren.

I forhold til forgængeren er materialevalget en tydelig forbedring, selvom HTC One i forvejen markerede sig på byggekvaliteten. Selve designet er dog ikke nær så ret og snorlige som hos forgængeren, kanter er nu afrundede og de få plastikelementer er ikke nær så velintegrerede i designet. Fordelen med de blødere kanter er dog et langt mere behageligt greb om vidunderet.

Lyd og billede bliver større – og bedre

Det næste man bemærker er den nye Ones velvoksne skærm og øgede dimensioner. Skærmen er vokset fra 4,7 til 5 tommer og den nye One er nu hele 14,6 cm høj. Dermed er den lidt mindre lommevenlig, men selve bredden har ikke ændret sig synderligt, den 70,6 mm bredde krop kan stadigt betjenes af de fleste med en hånd.

Den lidt større skærm udemærker sig også ved at forbedre sidste år ellers nærmeste perfekte skærm. Opløsningen er stadigt knivskarp Full-HD, men kontrasten og betragtningsvinkler er forbedrede. Største forbedring ligger dog i den automatiske lysstyrke som justerer lysstyrken og rammer det rette niveau med skræmmende præcision, både indendørs og udendørs.

Fremskridt finder man også i BoomSound – HTC’s frontvendte stereohøjtalere som nu leverer 25% højere volumen, og samtidig er blevet klarere og tydeligere. De nye højtalere er ganske enkelt de bedste man finder i telefonverdenen, og selv de fleste tablets må se sig slået her. Særligt anvendeligt er det eksempelvis under madlavningen – med telefonen tunet ind på yndlingskanalen eller favoritpodcasten kan den snildt overdøve emhætten og pastaen der koger over.

Alt i alt, så veksler forbedringerne i forhold til den tidligere HTC One (M8) mellem det positive og yderst begejstrende. Eneste anke er at den medfølgende lagerplads er krympet fra 32GB til 16GB, men muligheden for at tilføje op til 128GB ekstra lagerplads, via microSD, kan afhjælpe eventuel pladsmangel.

Usmart smartcover

HTC har også forsøgt at gøre tilbehøret til telefonen lidt smartere end de sædvanlige flip-covers. Det intelligente beskyttelse hedder HTC Dot View og virker som en smart kombination. Flappen adskiller sig fra almindelige covers ved at være præget af millimeter store huller, der lader 8-bit notifikationer skinne igennem ved et dobbeltprik, og ved at swype nedad kan man kommandere telefonen til at ringe op.

Det undrer at HTC ikke anvender læder eller andre adelige materialer til deres cover. Det bløde plast fungerer, men dækker det ellers så noble metalkabinet – ærgerligt. Rolex-uret skal ikke beskæmmes med en plastikrem, og en HTC One bør heller ikke beklædes med plastik, uanset hvor smart det måtte være.

Samtidig er fjederingen i Dot View lidt for ivrig efter at klappe sammen over fingre og tastatur. Folder man det bagud er det igen lidt for stift og hindrer det ellers sikre greb om telefonen.

Økonomisk formel 1 motor i maskinrummet

Løfter man motorhjelmen finder man også en gennemgående opdatering her. Telefonen er udstyret med den nyeste fire-kernede platform fra Qualcomm: Snapdragon 801 og 2GB RAM. Teknisk set er den meget lig med efterårets 800-serie som man kender fra Samsung Note 3, Sony Z1 og LG G2, men den nye serie udmærket sig ved at være ekstra mådeholden med strømforbruget.

Ydelsesmæssigt befinder de sig allesammen i samme topklasse, men ingeniørerne ved HTC har udført et godt stykke tuningsarbejde M8’eren. I praksis betyder det at man aldrig venter på HTC One M8. Tunge hjemmesider, multitasking, og 3D-spil, med grafikken skruet helt op, kører uden hakken eller tøven. Denne telefon føles som den hurtigste til dato.

Samtidig har HTC arbejdet grundigt med at minimere strømforbruget i sammenspillet med Googles seneste udgave af Android. Blandt andet er en særskilt, yderst strømbesparende processor tilføjet, for at styre de indbyggede sensorer. One M8 undgår derved at fyre op for de store strømslugende Snapdragon-cylindre til andet end krævende opgaver.

Det afspejles i driftstiden, som HTC lover er 40% bedre end hos forgængeren. For det meste holder den påstand vand. Ved almindeligt brug kunne forgængeren holde en dags tid før den tiggede om en USB-lader, i den nyeste inkarnation kan man snildt presse halvanden dags almindeligt brug.

Alskens batteribesparende funktioner kan dog ikke redde HTC One M8 under voldsom stress – i tunge 3D-spil lænses batteriet på omtrent 4 timer. En bedrift i sig selv, da den derved placerer sig i samme liga som maratonløbere som LG G2 og Samsung Galaxy Note 3, til trods for det mindre batteri på 2600 mAh.

Er der lange udsigter til næste USB-pitstop, kan man aktivere det HTC kalder ’Ekstrem Strømbesparelsestilstand’ – en minimalistisk interface hvor al smartphone funktionalitet deaktiveres. Kun simpel telefoni, kalender, mail og beskedfunktioner består.

Skærmen lysstyrke skrues desuden i bund og det er en skrabet oplevelse man møder – men det fungerer i overraskende høj grad, lader man telefonen står natten over mister man bare 2% af batteriet.

Når USB-laderen igen er tilgængelig, kan HTC’en lade op forholdsvis tjept – fra 5% til 85% på halvanden time. Bestemt godkendt.

På antennefronten er det 4G i cat4 og b/g/n wifi der leverer data til telefonen, dermed er HTC udstyret med det seneste nye inden for telekommunikation. Man kunne frygte at al den metal ville dæmpe antennesignalet, men HTC One M8 formår konsekvent at tilknytte sig det hurtigste netværk. Der har dog glimtvis været nogle få udfald under tale, men der var langt mellem episoderne.

Sanserne i fulde brug

HTC’s tilpasning af Android styresystemet, kaldet HTC Sense, er hos One M8 revideret til 6.0 versionen. Og den er, i sin seneste udgave, en fornøjelse at anvende. Styresystemet veksler mellem mørkegråt og hvidt i menuerne drysset med vellykkede gennemsigtige effekter og en smagfuld, svagt mættet, grøn farve i de aktive menu-elementer.

Det overordnede indtryk er utroligt vellykket, og HTC forstår tydeligvis den svære kunst at balancere mellem brugervenlig minimalisme og ekstrem brugertilpasning. Googles Nexus 5, som hidtil har ageret målestok inden for Android-økosystemet, må se sig slået her.

HTC har desuden krydret Android med en lille, men brugbar, softwarepakke. De sædvanlige kalender, e-mail og andre grundlæggende funktioner er alle til stede. Mest i øjenfaldende er dog Blinkfeed, en nyhedstjeneste som samler trådende fra nyhedstjenester, Facebook, Twitter, Instagram, mm. og omformulerer dem til en lang strøm af billeder med tilhørende tekst. Det ser flot ud og fungerer fejlfrit. Spørgsmålet er dog, hvorvidt ens brugertilpassede indhold er tjent ved, at blive mikset sammen i en pærevælling.

Zoé er en anden af HTC’s stærke hjemmedyrkede applikationer. I galleriet kan man udvælge billeder hvorefter Zoé sammenstykker dem til en delevenlig videosekvens med stemningsmusik og spændende filtre. Det er nemt og det giver overbevisende resultater.

HTC er selvfølgeligt også hoppet med på wearables-vognen, og taler sammen med Fitbit-applikationen for at levere selftracking til vægttab, motion eller bare almen nysgerrighed. HTC One M8 kan, i kraft af sin integrererede sensorer fungere præcis som et Fitbit-armbånd – det kræver dog at man altid slæber på sin One M8 for at få brugbare data.

De integrerede sensorer er også aktive når HTC One er i vågeblus, hvor en række simple bevægelser kan aktivere etteren. Et dobbeltprik på skærmen åbner låseskærmen, et swype til højre åbner Blinkfeed, et swype til venstre åbner home-skærmen og et swype nedad åbner op for stemmekommandoer. Simpelt og utroligt anvendeligt.

Aldrig blændende, altid brugbare fotos

Er der et område hvor HTC skiller vandende, er det på kamerafronten. HTC har nemlig holdt fast i at anvende deres kontroversielle ’Ultrapixels’, et marketing-udtryk, opfundet af HTC for få, men ekstra store og lysfølsomme pixels.

Billederne fra HTC One er derfor på magre 4 megapixels, ganske vist fire gode, veleksponerede og klare megapixels – men altså langt mindre end hos direkte konkurrenter, hvor 8, 13, 16 og endda 20 megapixels er at finde.

Læs også: Kameraduel – Samsung Galaxy S5 mod HTC One (M8)

HTC’s argument er at langt, langt størstedelen af vores telefonbilleder hverken bliver printet ud i plakatstørrelse, eller beskåret til ukendelighed. Dermed er det vigtigere at få kameraet til at yde godt i alle lysforhold – og så skal der færre pixels til.

De mindre billeder udemærker sig bestemt også under svære lysforhold, faktisk sætter HTC konkurrenterne eftertrykkeligt til vægs i aften og nattetimerne. Fotolys er sjældent nødvendigt her, og skal det i brug kan HTC One M8 justere fotolysets farve for at få så naturlige farver som muligt.

Selve kamerasoftwaren er, ligesom HTC Sense, en brilliant øvelse i vægtning af simpelthed og avancerede kreative funktioner. Der er ligetil for både begyndere og øvede at tilpasse kameraet så det arter sig og al betjening, lige fra fokusering til deling, lagring, og fotosekvenser foregår hurtigt og simpelt.

Ved siden af Ultrapixels-kameraet finder man endnu et kamera, og det giver HTC One helt nye fotografiske muligheder. HTC har døbt teknologien Ufocus og virker ved at tilføje 3D-data til billedet. Bevæbnet med disse kan man tilføje cremede, slørede baggrunde (eller forgrunde) til billedet – ligesom på et spejlreflekskamera. Resultatet er overbevisende og er en sjov effekt, men i visse tilfælde er bliver UFocus altså snydt og effekten ser unaturlig ud.

Hvor HTC har holdt igen med opløsningen på bagsiden, er de gået den modsatte vej med frontkameraet: her er hele 5 megapixels og en lysstærk f/2.0 optik. Selfies og videosamtaler med HTC One er i særklasse her.

Til videoentusiasterne er der ikke meget nyt. Videokvaliteten er nærmest uændret i forhold til sidste år, man finder samme robuste kvalitet i Full HD-optagelser og HDR-mikrofonen sikrer at lyden ikke forvrænger i støjfulde omgivelser.

Men HTC, har i år, sparet den optiske billedstabilisering væk, et stort tab for videokvaliteten der nu ikke længere bliver korrigeret for koffeinrystende hænder. Samtidig må M8 se sig forbigået af konkurrenternes højopløsnings 4K-optagelser.

HTC M8 er stadigt en ener.

Sidste års model scorede topkarakter her på mobilsiden.dk, og i år er HTC’s nye ener meget tæt på at gøre kunsten efter. I 2013 levede HTC One på et pragtfuldt design, men ikke uden nogle få irritationsmomenter.

I år, er den nye etter, næsten fri for svagheder. HTC har formået at finpudse brugergrænsefladen til nye højder og alt virker gennemtænkt, velpoleret og smidigt: både nybegyndere og smartphone-aficionadoer vil føle sig hjemme her.

Det nye flagskib sætter samtidig en ny standard for byggekvalitet i en telefon og fremviser en ofte glemt kvalitet i high-end produkter i Android-verdenen – den skal føles luksuriøs.

Eneste ømme punkt finder man i kameradelen, hvorvidt HTC er krukkede eller geniale i deres tilgang må den enkelte vurdere. Faktum er dog, at man altid hiver brugbare billeder ud af HTC One M8 – på nær når de bliver rystede. Her er det eneste større kritikpunkt ved One M8, den manglende optiske billedstabilisering er et skridt tilbage i forhold til forrige generation, og den savnes.

Når det er sagt har HTC One M8 så mange dyder at jeg ikke kan få mig selv til at pille en stjerne fra topkarakteren. Et hurtigt greb på den kølige aluminiums overflade og HTC One er tilgivet.

HTC One M8 er stadigt en ener og får derfor igen topkarakteren, 6 ud af 6 stjerner.

HTC One M8 fås i sølv, grå eller guld. Find den bedste pris på HTC One M8 på mobilpriser.dk.

Fordele:
Eminent industriel design
Lang driftstid
Lynende hurtig
Poleret brugergrænseflade
Billedkvalitet i svagt lys
Fantastisk skærm og højtalere

Ulemper:
Billedkvalitet i dagslys
Ingen billedstabilisering
For stor til nogle hænder

Opfølgning af sagen

Emnet er stadig relevant. mobilsiden har bragt sagen videre. 25/3/2014 blev bolden spillet videre med artiklen HTC One (M8) – her er de nye funktioner – Læs her. Se også de seneste nyheder om temaet her.