HTC One Mini – lige lidt for lille (mobiltest)

TEST: One Mini er en lækker sag med en god størrelse. Men i den samlede oplevelse er der lidt for mange kompromisser.

HTC One Mini – lige lidt for lille (mobiltest)

I marts måned skrev jeg en meget positiv test af HTC One, der endte som ”den eneste ene” og topkarakteren 6 ud af 6 stjerner. Nu følger HTC telefonen op af en mini-model, altså en slanket udgave af topmodellen.

  – HTC One – se den store test

Produkterne er på ydersiden fuldkommen ens, med undtagelse af den fysiske størrelse, der nu er blevet noget mere lommevenlig.

Med til historien hører dog, at selvom skærmen er skrumpet fra 4,7 til 4,3 tommer, og vægten er gået ned fra 143 til 122 gram, har telefonerne stadig samme tykkelse (9.3 mm) og HTC One Mini er, trods mini-navnet, større end iPhone 5.

HTC One Mini
HTC One Mini (Foto: HTC)

Meget af det samme

One Mini er en videreførelse af mange gode fede funktioner fra HTC One.

Du får stadig Beats Audio med Boomsound stereohøjtalere på fronten, og det lyder forsat fantastisk. Vær her opmærksom på, at HTC One Mini er en smule mere flad i lyden end topmodellen, sandsynligvis begrundet i, at der er lidt mindre plads til højtalere og teknikken omkring dem.

Der er også fortsat højfølsomme mikrofoner (HDR) der kan opfange et bredere lydspektrum, hvilket er særligt relevant ved optagelse af video.

Netværksdelen er der heller ikke hørt ved. Du kan forsatte benytte 4G, 3G, Bluetooth og trådløst netværk (WiFi).

Kameraet er det såkaldte Ultrapixels-kamera der kendes fra HTC One, med 4 megapixels opløsning og høj lysfølsomhed, men du går glip af optisk billede-stabilisator, der netop var med til at gøre kameraoplevelsen fra HTC One ganske speciel. Så hvis du tager mange billeder, ligger et af de store kompromisser her.

 – HTC Ones kamera er opdateret – se forskellen

HTC One Mini
HTC One Mini (Foto: HTC)

Mindre af det samme

Og her starter forskellene så. For ikke nok med at skærmens opløsning er gået fra 1080 x 1920 pixels til 720 x 1280 pixels, så er skærmtypen nedgraderet fra Super LCD3 til Super LCD2, hukommelsen er gået fra 32 til 16 GB, der fortsat ikke kan udvides med hukommelseskort, og så skal du undvære NFC.

Omkring den nedskalerede hukommelse så skal du regne på, om du kan højes med de 12 GB, der er ledig til brugeren, når systemet i telefonen har taget hvad det skal bruge.

Også frontkameraet er blevet er justeret. Her taler vi nu om 1.6 megapixels mod 2.1 i HTC One. Desuden optager dette kamera nu maksimalt i 720p opløsning, hvor der i storebroderen kan optages i Full HD med 1080p og 30 billeder i sekundet.

FM-radioen er forsvundet og processor / grafikprocessor er markant forskellige. 1.6 GHZ quad-core er blevet til 1.4 GHz dual-core mens grafikdelen nu køres af Adreno 305 fremfor Adreno 320.

Og så skal vi huske, at batterikapaciteten i One Mini er 1.800 mAh, en minimering fra 2.300 mAh.

Det mærkes, desværre

De mange forskellige punkter af nedgraderinger mærkes desværre lidt for meget på HTC One Mini.

Brugerinterfacet kører fint og flydende, men alt for mange instruktioner af gangen fungerer ikke så godt. Alene det at gå direkte fra en Facebook notifikation, til det enkelte indlæg i Facebook applikationen, er en langsommelig affære.

Og sådan er der hele tiden nogle småting, som er en lille smule irriterende, desværre.

Ved en direkte sammenligning af skærmene ses det også tydeligt, at HTC One Mini benytter en billigere skærmtype. Flottere detaljer, mere lysstyrke og dybere farver opleves på den store model, sat op imod i den lille.

Jeg har lavet en simpel benchmarkmåling med Antutu Benchmark der også markant viser en forskel. HTC One scorer 24.287, mens One Mini ligger på 11.127, så der er ingen tvivl om, at HTC One Mini besidder en noget mere langsommelig hardware.

Selvom der burde være samspil mellem mindre krævende hardware og mindre batteri, er min oplevelse, at batteritiden på One Mini også er kortere, end på HTC One.

HTC Blinkfeed
HTC Blinkfeed

Mange gode funktioner

Når HTC One Mini anvendes i dagligdagen er det i hovedtræk mange af de samme oplevelser der møder en, sammenlignet med HTC One.

Du får den samme lækre stilede oplevelse med HTC Blinkfeed, der præsenterer de seneste opdateringer og nyheder. Også den underliggende menu er den samme, ligeledes topgardinet og genvejene til de mest anvendte indstillinger.

 – Vælg en anden startside end HTC Blinkfeed

I kameraet og galleriet finder vi også stadig mulighed for at lave Zoe Highlights, samt naturligvis optage de små korte Zoe-klips af begivenheder. Men billederne fra kameraet er ikke på det niveau, der findes på nogle af de andre telefoner på markedet.

Når der browses rundt på hjemmesider, er der heller ikke den store forskel på de to produkter – indlæsning af sider samt navigation rundt på dem, har jeg ikke kunne måle nogen væsentlig forskel på.

HTC One Mini
HTC One Mini (Foto: HTC)

Konklusion: En lille – der vil være stor

I denne test har jeg ikke gennemgået funktionerne i produktet i detaljer. I stedet vil jeg opfordre dig til at læse min store test af HTC One, for at få et større indblik i, hvilke muligheder at der bydes på i den nye One-familie.

Jeg er lidt skuffet over HTC One Mini. Jo, den har en god størrelse og et fremragende design, men der er et stort stykke op til niveauet på topmodellen HTC One, når det kommer til den samlede oplevelse.

Den vejledende pris er meldt ud til at være 3.499 kroner uden abonnement, hvilket er en tand mindre end de 4.600 kroner at storebroderen koster. Du kan købe en Samsung Galaxy S4 Mini ned til 2.800 kroner, hvor ydelsen minder om den HTC One Mini tilbyder, men så er designet og lyden fra højtalerne også dårligere.

HTC One Mini lander på 4 ud af 6 stjerner.

Plus / minus

+ Lækkert design og kompakt størrelse
+ God lyd ved samtaler og musik
+ Flydende brugerflade

– Bliver let presset på ydelsen
– For mange specifikationer er skåret væk
– Ikke optimal skærmoplevelse