Huawei Ascend Y550: Billig, hurtig, god – men intet pletskud [TEST]

Anmeldelse: Y550 er Huaweis 2015-satsning i budgetgenren. Her er masser af funktioner til prisen, men på et enkelt punkt er der sparet for meget.

Huawei Ascend Y550: Billig, hurtig, god – men intet pletskud [TEST]

Kinesiske Huawei er gået fra ukendt dongle-producent til en verdens bedst sælgende mobilproducenter på få år. Spørger man Huawei selv, er en storstilet satsning på telefoner med ’valuta-for-pengene’ årsagen til succesen på mobilscenen.

Huaweis seneste budgetmobil i budgetserien, Ascend Y, hedder Y550. Den er derfor seneste bud på det Huawei gør bedst: at levere maksimal værdi for pengene.

Prisskiltet er småt, faktisk mindre end en tusindelap, men det er en omvej værd, for det gemmer sig meget mobil bag udsalgsskiltet.

Specifikationer Huawei Y550

Mål: 133 x 68 x 9,5 mm, 158 gram

Display: 4,5 tommer, 854 x 480 pixels, 218 PPI
Kamera: 5 MP, 2MP frontkamera, LED-flash, HD video
Ydelse: Snapdragon 410 quad-core 1,2 GHz, Adreno 306 grafik, 1GB RAM
Lagerplads: 4GB + op til 32GB micro-SD
Batteri: 2000 mAh
Software: Emotion Ui 2.3, Android KitKat 4.4
Øvrigt: Cat 4 LTE/4G, Fås i hvid eller sort.

Huawei Ascend Y550

Når en budgetmobil udvikles, skal der balanceres mellem det nødvendige og overflødige. Skæres der for drastisk ned på kvalitet eller komponenter, bliver telefonen nær ubrugelig og bliver en falsk besparelse, for mange vil hurtigt længes efter noget bedre – og dyrere.

Læs også: Huawei Ascend Y530 – Til stramme budgetter og begyndere [TEST]

Går du teknikbladet igennem er der dog ingen synlige mangler at spore i Huaweis seneste budgetkriger. Det skulle da lige være lagerpladsen på 4GB som synes at være i underkanten – men det kommer jeg tilbage til.

Ved første rundtur omkring mobilen er der heller ingen anmærkninger. Det er plast, ja, men det er af den hårdføre slags som ikke har tænkt sig at give sig ved de første stød.

Ved nærmere fysisk inspektion er der heller ingen grund til kritik. Knapperne på højre side klikker som de skal, og den anselige vægt på 158 gram giver en tæt massefylde der bekræfter det solide indtryk. Størrelsen på 133 x 68 x 9,5mm er også nærmest perfekt til enhåndsbetjening.

Huawei Ascend Y550

50 nuancer af grå

Alligevel vil Huawei Y550 ikke narre nogen til at tro at den er andet end en simpel, billig mobil. Og det skyldes udelukkende et gabende kedeligt design. Hvor Nokias budgetmobiler er humørpiller i neonfarver, er Y550 en uhyre traditionel modsætning.

Heldigvis er der nogle der foretrækker et konservativt design, men jeg er ikke i tvivl om at en kosmetisk vitaminkur ville have klædt den lille mobil.

Læs også: Nokia Lumia 630 – mega meget mobil for få penge [TEST]

Det grå indtryk styrkes når mobilen tændes for skærmen, for her er heller ingen farveeksplosion til nethinderne. Der er rettere tale om et snusfornuftig display med en opløsning på 858×480 pixel der lige nøjagtig er skarp nok til at tekst og fotos ikke virker alt for kornede.

Størrelsen på 4,5” er stort nok til to-finger tastning og det meste indhold. Den brede sorte ramme omkring får dog skærmen til at synes mindre end den egentlig er.

Når det er sagt skal man ikke være for streng mod den tapre budgetmobil, for der findes ikke bedre skærme syd for tusinde kroner. Og så er Y550 propfyldt med andre kvaliteter, de gemmer sig bare under overfladen.

Huawei Ascend Y550
Bagcoveret er aftageligt og gemmer på micro-SIM, micro-SD og et aftageligt batteri.

Gevaldigt spring i ydelse

Hvor ydelsen i sidste års forgænger, Y530, bedst kunne beskrives som tilstrækkelig, er oplevelsen en helt anden i Y550. Den er faktisk hurtig.

Årsagen er, ikke overraskende, en større opgradering i motorrummet. Nu er det en firekernet processor der svinger taktstokken, mod tidligere to, mens RAM’en er fordoblet til 1GB. Når styresystemet samtidig opdateret til den mere smidige og avancerede Android 4.4 KitKat, betyder det en generel fordobling af ydelsen.

Huawei klarer ganske enkelt ærterne og mere til. Multitasking, browsen på nettet eller Facebook afvikles prompte, og de fleste spil tager sig godt ud på den lille skærm. Skeller du til benchmarks vil du også se at Y550 overhaler mellemklassemobilerne fra 2014 – ikke dumt, når nu man koster det halve.

Men inden du farer ud af døren og køber det kvikke lille kræ, skal du være opmærksom på en ting: lagerpladsen, eller manglen på samme.

Kniber med pladsen

Med 4GB indbygget lager, er der kun 1,3 GB ledigt til dine apps, film, fotos, mm. Du kan heldigvis udvide lageret via micro-SD, men i 2015 er der mange apps som kræver flere hundrede mb ledigt på selve telefonen. Og så bliver du henvist til benhårdt at sortere i dine apps, for Android opfører sig sjældent pænt når lageret er fyldt til randen.

Lærer du dig selv mådehold og artigt rydder op i lageret, får du glæde af en anden af Y550’s gode kvaliteter: driftstiden. Batteriet er vokset med 14% i forhold til Y530, men selve driftstiden, den er forlænget med en tredjedel.

Nu kan du trygt stole på at Y550 vil klare dagen, inklusiv aktiv brug af mobilen. Er der lange udsigter til næste ladestation kan du endda slå over til en særlig sparemodus, der reducerer funktionerne drastisk men til gengæld holder dig forbundet i dagevis.

Sidste glædelige overraskelse er at Huawei har budgetteret med en 4G-antenne. Det er uhørt med de hurtige frekvenser i dette prisleje, men der er her altså, og den rammer jævnligt tophastigheder. Den dyre antenne er dog ikke ensbetydende med at der altid er hul igennem. Ved visse telefonsamtaler genskabte Y550 kun sløret og utydelig tale.

Til både øvede og begyndere

Med Y550 følger Huaweis Emotion UI 2.3, en tilpasning der nu hviler oven på Android 4.4 KitKat. Designet i Y550’s software synes at bygge på et look inspireret af Apples iOS. App-bakken er her vraget og din applikationer er nu spredt over de mange hjemmeskærme.

Er du mest fortrolig med Android vil det kræve lidt tilvænning, men du vil til gengæld glædes over den høje grad af brugertilpasning og finjusteringer Emotion UI tilbyder. Menuerne rummer et væld af indstillinger hvor du blandt andet kan give strenge instrukser til hvad dine apps må og ikke må.

Se også: Købeguide – De bedste kompakte smartphones

Visuelt er tilpasningen også i højsædet. Der kan vælges blandt hundredevis af temaer, så din telefon kan få sit eget personlige look. Visse grafiske elementer kan dog ikke tilpasses, menuer, notifikationsgardin, ikoner og Huaweis egne apps er ikke nær så pæne som man oplever i Huaweis seneste topmobil, Mate 7 med Emotion UI 3.0.
Det ses blandt andet i tastaturet, som er anvendeligt, men ikke så let at læse. Til gengæld er det funktionsrigt, og kan bruges med Swypes glide-input.

Er du nybegynder, eller ønsker du bare en simpel mobil kan du ty til Huaweis ’simpel’-modus. Nu vil telefonens interface kun bestå af 2 gange 4 ruder med hver deres tydeligt afmærkede funktion. En enkel løsning til ældre eller de helt unge, som debuterer i smartphone-verdenen.

Huawei Ascend Y550

Brugbart kamera

Et godt mobilkamera koster. Budgetmobiler må derfor ofte se sig forbigået på den front, så funktioner som autofokus og fotolys spares væk. Huawei er undtagelsen i prisklassen og tilbyder her mere end nogen anden rival under 1000 kroner.

Her er 5 megapixel kamera som præsterer bedre end hvad der kan frygtes. Optikken leverer detaljerede billeder og farver og kontrast er fornuftige.

I mørke er det mere sparsomt med detaljer for billedstøjen tager over. Her kan du med fordel slå over til LED-flashen som giver et tiltrængt skud lys.

Videoer optages i HD og formår ikke at leve op til kameraet gode takter. Farver og kontrast er igen rimelige, men detaljerne, de er udviskede.

Y550 eksponerer godt og leverer relativt detaljerige billeder

Tæt på årets budgetmobil

Mange features og funktioner skal grundigt overvejes og skæres benhårdt fra, når et prisleje under 1000 kroner skal rammes. Den kinesiske gigant beviser igen, at det er en øvelse de forstår sig på. Huaweis Y550 er en glimrende budgetbasker.

Alligevel er det ikke muligt at give en uforbeholden anbefaling af Y550, for Huawei snubler på nogle centrale områder: designet, skærmen og talekvaliteten består lige, men den dumper på grund af sin sparsomme lagerplads.

Med kun 1,3 GB at give ud af, vil alle, på nær basiske brugere, før eller senere støde ind i pladsproblemer. Det vil medføre forringet ydelse, fejlmeddelelser og apps som ganske enkelt ikke kan installeres. Det kan afhjælpes med et micro-SD kort, men mange apps nægter desværre at flytte dertil.

Kan du leve med Y550s begrænsninger vil du dog mødes af en hurtig, solid og driftssikker mobil til en pris alle kan være med på. Med den skarpe pris i mente, får Y550 derfor 4½ ud af 6 stjerner.

Læs også: Mobilsiden kårer: Den bedste budgetmobil 2014

Klik her for at finde den bedste pris på Y550.

Fordele:

  • Skarp pris
  • Kvik mobil
  • 4G-hastigheder
  • Brugbart kamera

Ulemper:

  • Kun 4GB lagerplads
  • Middelmådig skærm og opkaldskvalitet
 

Mere til fortællingen

Tematikken er fortsat aktuel. mobilsiden fulgte op på sagen. 2/12/2014 kørte vi en historie med fokus på Huawei-chef: Ingen tjener penge på Windows Phone – Artiklen kan du læse her her. Se også de seneste nyheder om temaet her.