Huawei Mate 10 Lite – Mere eller mindre Mate [TEST]

Huawei Mate 10 Lite låner fra både Mate og P10 Lite-serien. Det er der kommet en fornuftig telefon ud af.

Huawei Mate 10 Lite – Mere eller mindre Mate [TEST]

Huaweis har efterhånden en mangeårig tradtion for at udgive ’Lite’-versioner af deres toptelefoner. Selskabets nyeste udstyrsstykke af en smartphone, Huawei Mate 10 Pro skulle da heller ikke snydes for den behandling.

Resultatet er, ganske forventeligt, en Mate 10 Lite der arver flere af topmobilens kvaliteter såsom storskærm, innovative kameraer og en relativ skarp pris. Mon opskriften igen fungerer for den kinesiske mobilproducent?

Læs også:  Huawei Mate 10 Pro – masser af kvaliteter [TEST]

Huawei Mate 10 Lite
Mate 10 Lite fås i tre farver. Foto: Venturebeat.com

Specifikationer Huawei Mate 10 Lite

Mål: 156,2 x 75,2 x 7,5 mm, 164 gram
Skærm: 5,9″ IPS Full HD+ (2.160 x 1.080 pixels), 409 PPI
Processor: Kirin 659 (octa-core op til 2,4GHz, Mali T830MP2 grafik)
Lagerplads: 64 GB + micro-SD
RAM: 4 GB
Kamera: 16MP PDAF med f/2,0 optik + 2MP
Frontkamera: 13 MP f/2,0 optik + 2MP
Batteri: 3.340 mAh, micro-USB
Netværk: Dual SIM 2G/3G/4G Cat 6 LTE
Styresystem: Android 7.1.2 Nougat
Farver: Fås i blå, guld eller sort
Pris: Få den bedste pris på mobilpriser.dk

Huawei Mate 10 Lite
Designet på Mate 10 Lite minder mest af alt om en Huawei P10’er. Foto: Mobilsiden.dk

Huawei kalder denne smartphone for en Mate, men udseendet minder nu mest af alt om noget fra selskabets P10-serie – en telefon som vist har haft iPhone 7 som en stor inspirationskilde.

Her får du et nydeligt design i ren alu der svøber sig om hele telefonen – ligesom i P10. Mate 10 Lite lever dog op til sit navn på størrelsen, for her er displayet pustet op fra 5,1 til 5,9 tommer i forhold til P10’eren.

Man kunne frygte, at det gjorde telefonen mindre handy i hverdagen, men displayet i 18:9 format (som egentlig også er to til en) er altså det smallere, så den føles ikke så bred som man kunne frygte med 5,9 tommer storlærred.

Displayets udfylder næsten hele fronten, hvorfor fingeraftrykslæseren er forvist til bagsiden. Denne fungerer ualmindeligt kvikt, men den kan være lidt sværere at nå med pegefingeren hos dem med kortere fingre.

Power- og volumenknapper er nemme at ramme og betjene. En lille ulempe med designet er, at de to kameraer på bagsiden rager meget ud og derfor er mere udsat for ridser og skrammer. Heldigvis inkluderer Huawei et gennemsigtigt cover med telefonen, som vil yde en god beskyttelse.

Se også:  Huawei Mate 10 Lite forsalg starter i dag

Huawei Mate 10 Lite
Foto: Mobilsiden.dk

Flot biograflærred, kedelig lyd

Displayet er en af de helt store salgsargumenter for Huawei Mate 10 Lite. Her har Huawei tydeligvis ønsket, at Mate 10 Lite skulle markere sig. Det er kontrast- og farverigt mens det spreder sig over 5,9 tommer – man får en vaskeægte storskærmsoplevelse til rimelige penge her.

Opløsningen på 2.160 x 1.080 pixels er skarpt nok til, at alt står skarpt så længe du ikke presser næsetippen mod skærmen.

Helt perfekt er displayet dog ikke – farverne er en kende for blålige ud af boksen, og selv om der kan justeres på dem får de i stedet et mere grønligt udtryk fremfor det ønskede stik mod det rødere. Det samme gør sig gældende i displayets ’nattemodus’, hvor skærmen viger mod det gulgrønne frem for det rødlige – og det ser altså ikke synderligt pænt ud.

Det flotte display ledsages desværre ikke af en lige så stærk lydside. Det er kun en enlig højtaler der pumper lyd ud fra bunden og den døjer med at levere bare det der kunne tilnærmelsesvis kaldes for en bas.

Huawei kompenserer for den middelmådige højtaler ved at inkludere et headset. Det er tydeligvis et billigt et af slagsen, men spiller da bedre end den højtaler Mate 10 Lite byder på.

Læs også:  Huawei Mate 10 Pro – topmobil med kunstig intelligens

Huawei Mate 10 Lite
Foto: Mobilsiden.dk

Strømbesparende processor

Kræfterne i Mate 10 Lite leveres fra en egenudviklet processor fra Huawei: en Kirin 659 octa-core. Den snurrer ved livlige 2,4 GHz og har 4GB RAM at arbejde med. Samtidig er den printet med den strømvenlige 16nm finFET procesteknologi, hvilket er lovende for driftstiden.

Ydelsen er dog ikke så vild igen: den er sammenlignelig med Kirin 935 fra Huawei P8 generationen. Det rækker til dagen og vejen, men blegner i forhold til toptelefoner fra både 2016 og 2017 som efterhånden begynder at findes i samme prisleje som Mate 10 Lite – kun få procent adskiller i øvrigt Mate Lite og den nu langt billigere P10 Lite.

Det vil især mærkes i spil, hvor Mate 10 Lite hurtigt vil tabe pusten, når der kræves noget af grafikchippen. Det opvejes dog delvist af, at 4GB RAM og 64GB lagerplads levner plads til multitasking på denne sag.

Mange af de features der hører med toptelefoner finder du dog ikke her. Altså ingen kvikopladning, ingen USB-C port og ej heller nogen desktop-mode fra Pro-modellen. Mate 10 Lite minder her mere om P10 Lite en nogen anden Mate.

Læs også:  Huawei P10 Lite – Sikkert håndværk [TEST]

Det kæmpemæssige batteri der kendetegner Mate-serien er heller ikke at finde. Her er 3.340 mAh hvilket, isoleret set, er OK. Det rækker til en dags brug og endda lidt til.

Når tanken er tom er den medfølgende 10W-oplader ikke den kvikkeste til at få fyldt op igen. Måleren siger 27 pct. efter en halv time og der tanket godt halvt op efter en time. Den fulde opladning tager sin tid: to timer og tyve minutter i alt.

Modemmet er af den aldrende Cat 6 standard, men Huaweis netværksekspertise skinner igen igennem med solide netværkshastigheder både indendørs og udendørs. Du får desuden mulighed for at installere et ekstra SIM-kort i stedet for et micro-SD kort.

Huawei Mate 10 Lite
Foto: Mobilsiden.dk

Velkendt Huawei-software

Mens både Mate 10 og Mate 10 Pro har fået nye Android-versioner ombord, er Mate 10 Lite ekviperet med den aldrende Android 7.0 – selv punktopdateringen til Android 7.1 er ikke kommet med.

Udseendet på softwaren falder dog ikke langt fra da du finder EMUI 5.1 interfacet som med P10 og P10 Lite byder på sit eget look – og af til på visse sjove fejloversættelser.

Her blander Huawei elementer fra iOS ned i Android, med blandt andet en spotlight-søgefunktion der gør det nemt at finde ens favoritapp eller kontakter. Samtidig får du Androids fleksibilitet med masser af mulighed for at fintune både udseendet og styringen over telefonen.

Huawei inkluderer en del apps med telefonen som man egentlig godt kunne være foruden. Facebook, Instagram og Swiftkey-keyboardet vil nok blive værdsat af de fleste, mens andre apps som Booking.com, Asphalt og Spider-man: UP kan betegnes som værende bloatware. Disse kan heldigvis afinstalleres.

Huawei Mate 10 Lite
Foto: Mobilsiden.dk

Fire kameraer ombord!

Huawei var blandt en af de første til at inkorporere flere kameramoduler i smartphone, for på den vis at udvide de fotografiske udfoldelser med blandt andet portrætfunktioner, hvor baggrunden sløres. Denne pionér-tilgang lever i den grad videre i Mate 10 Lite som er den første smartphone herhjemme med både dobbeltkamera foran og bagpå.

Setupet er dog lidt anderledes end det, der hidtil er set, hvor både kameraet foran og bagpå suppleres af et lille 2 megapixel modul til netop portrætfunktioner. Det minder om den løsning HTC i sin tid introducerede sammen med One M8 tilbage i 2014.

Resultaterne bærer præg af, at løsningen ikke er nær så effektiv, som den der findes i andre telefoner med dobbeltkamera. Men så længe dit motiv er fjern fra baggrunden – og at det ikke er for kompleks en scene – så lykkedes det da i et eller to forsøg.

Som kameraer klarer både hovedkameraet på 16 megapixels og selfikameraet på 13 megapixels sig godt i dagslys. Huawei har en tendens til at levere livlige og veltunede farver med en god dynamik – omend der synes at være en lille tendens til overeksponere.

Se også:  Huawei Honor 9 – Et stille hit [TEST]

Huawei Mate 10 Lite kameraet leverer fine resulater i dagslys

Når det bliver mørkt, lider resultaterne af, at både sensor og optik ikke er synderligt lysfølsomme – og her hjælper det ikke, at der heller ikke er nogen form for optisk stabilisering ombord.

På videofronten skuffer Mate 10 lite en anelse. Den tager som sådan ganske farverige og veleksponerede optagelser, men optisk eller digital stabilisering er der ikke nogen af, hvilket oftest reducerer de håndholdte optagelser til noget blæverværk.

Huawei Mate 10 Lite
Foto: Mobilsiden.dk

En P10 Lite Plus?

Der er nu ikke meget ’Mate’ over Huawei Mate 10 Lite. Her finder du ikke meget af det, der har karakteriseret serien og dennes kompromisløse stræben efter store skærme og vild ydelse.

Mate 10 Lite kan kort opsummeres som en blanding mellem P10 Plus og en P10 Lite. Designet er nydeligt med den lidt større og lidt mere aflange skærm, men indvendigt er Mate Lite en ydmyg opdatering af den prisbillige P10 Lite. Måske man kunne døbe den P10 Lite Plus i stedet?

Heldigvis er prisen på Mate 10 Lite faldet mange steder siden introduktionen, hvorfor du nu får en ganske kompetent telefon til en ofte meget fornuftig pris.

Vi lander derfor på 4½ ud af 6 stjerner for den letbenede Mate 10’er.

Få den bedste pris på Mate 10 Lite på mobilpriser.dk

Fordele:

  • Nydeligt metaldesign
  • Flot 18:9 display
  • 64GB lager og dual-SIM
  • Mange portrætfunktioner

Ulemper:

  • Gennemsnittelig ydelse og driftstid
  • Aldrende software
  • Flere Mate-features savnes
 

Sagen fortsætter

Næste artikel om temaet er også interessant. mobilsiden valgte at gå videre med sagen. 27/12/2017 puplicerede vi en ny vinkel på sagen med artiklen Mobilsiden kårer: Årets nye feature 2017 – Næste artikel om temaet finder du her. Temaet er stadig aktuelt. Klik her for at læse seneste nyt..