Huawei Mate 10 Pro – masser af kvaliteter [TEST]

Huawei Mate 10 Pro cementerer Huaweis position som mobilproducent af toptelefoner.

Huawei Mate 10 Pro – masser af kvaliteter [TEST]

Huawei har i sinde at overbevise omverdenen om, at de kan være med helt fremme, når det gælder smartphones. Selskabet har siden deres smartphone-debut skam også overbevist gang på gang, med stærke smartphones til lokkende priser.

Mate 10 Pro er næste bud på en toptelefon fra selskabet, som efterfølgeren til den vellidte Mate 9 Pro fra sidste efterår.

I år bydes der på en af markedets mest avancerede processorer, et lækkert 18:9 display med OLED teknologi og selskabets mest vellykkede finish til dato. Mon Huawei her har skabt endnu et hit?

Se også:  Huawei Mate 10 Pro – topmobil med kunstig intelligens

Huawei Mate 10 Pro
Foto: Mobilsiden.dk

Specifikationer Huawei Mate 10 Pro

Dimensioner: 154,2 x 74,5 x 7,9 mm, 178 gram
Skærm: 6,0″ Full View OLED (2.160 x 1.080 pixels), 112% NTSC, 402 PPI
Processor: Kirin 970 (octa-core op til 2,4 GHz. NPU-chip, Mali G72 grafik)
Lagerplads: 128 GB, UFS 2.1
RAM: 6 GB
Kamera: 20 MP monokrom + 12 MP farvemodul, f/1.6 optik med OIS, 4K video + 8 megapixel front
Batteri: 4.000 mAh, 22,5W kvikoplader, USB Type-C
Netværk: 2G/3G/4G Cat 12. LTE, Dual-SIM
Styresystem: Android 8.0 Oreo, EMUI 8
Farver: Fås i grå, blå eller brun
Andet: IP67 vandtæt, Desktop-interface via USB-C
Pris: Vejledende 5.999 kroner

Huawei Mate 10 Pro
Foto: Mobilsiden.dk

Når Huawei støber en topmobil, så bliver de fineste materialer taget i brug. I år synes mobilmoden at pege i retning af glastelefoner med et ekstra aflangt display – og denne mode følger Huawei naturligvis.

Huawei giver dog deres telefon et særligt twist, med en totonet finish på bagsiden som changerer, alt efter hvordan lyset falder på det. Det kan dog bedst ses på den guldbrune-model, for på den gråsorte model er effekten så subtil, at den nærmest bare virker ensfarvet.

Som med forgængeren, Mate 9 Pro, har Huawei gjort selve designet så symmetrisk som muligt, noget der unægtelig gør telefonen pænere at se på.

Dertil får telefonens en nærmest pudeagtig form, der gør den smallere ud ved kanterne, hvilket visuelt set får telefonen til at virke endnu slankere end før.

Læs også: Dansk pris og tilgængelighed på Huawei Mate 10 Pro  

Huawei Mate 10 Pro
Foto: Mobilsiden.dk

Anderledes i brug

Så snart du griber fat i den, vil du straks bemærke, at her er noget nyt på færde. Bagsiden er nu i buet glas, hvor det tidligere var fronten som bød på buet glas.

Dimensionerne er ikke ændret synderligt i forhold til forgængeren, hvilket er lidt af en bedrift når nu displayet er råder over 11 procent mere skærmareal. Kanterne er nu barberet ned i en sådan grad, at her er tale om en ægte væg-til-væg oplevelse. Huawei kalder det Full View – og der er noget om snakken, ligesom med Samsung S8 og Apples iPhone X får man det hele med her.

Displayets overflod betyder, at fingeraftrykslæseren ikke længere kan være på fronten, så denne flytter bagpå omtrent der, hvor ens pegefinger vil lande, når man betjener telefonen. Den fungerer ligesom Huaweis øvrige fingeraftrykslæsere fortrinligt. Mindre begejstret bliver man dog overfor Huaweis beslutning om også at fjerne jack-stikket – her er den medfølgende USB-C adapter kun en lille trøst.

Mate 10 Pro er samtidig kommet med på beatet ved at tilbyde en vandtæt IP-67 certificering. Denne vil ikke 100% garantere end mod vandskader, men et plask eller to bør den overleve. Glasset på displayet er også hærdet til 6H på Moh-skalaen – nok til at modstå ridser fra nøgler og lignende, men sandkorn eller det der hårdere, vil sandsynligvis sætte deres aftryk på de store glasflader.

Se også:  Nu kan du forudbestille Huawei Mate 10 Pro i Danmark

Huawei Mate 10 Pro
Foto: Mobilsiden.dk

Biograflærred med HDR-farver

18:9 displays er vist kommet for at blive – med god grund – for de gør det muligt at få maksimalt med display i et fortsat lommevenligt format.

I Huawei Pro 10 bydes der på hele 6 tommer – hvilket sammen med den underliggende OLED-teknologi giver et fantastisk billede, med masser af albuerum til apps og spil.

Det er dog ikke alle apps, som endnu er klar på det aflange format. Når der streames video med YouTube får man ikke glæde af den fulde udsigt, for der kan hverken zoomes eller stretches så hele displayet udnyttes. Det vil der givetvis rettes op på med tiden.

Selve opløsningen på displayet drosles ned i forhold til sidste år. Nu er her kun 2.160 x 1.080 pixels, hvilket vil få eksempelvis tekst til at stå mindre skarpt, især fordi OLED-displayet benytter en såkaldte Pentile-anordning hvilket giver færre røde og blå subpixels, hvilket resulterer i et mere grynet udtryk. Dette er ikke det optimale displays til VR-headsets. Den maksimale lysstyrke er godkendt, om end ikke i samme klasse som Apples vilde iPhone 8 og 8 Plus display.

I hverdagen bliver det dog kun de mest skarpsynede der vil bemærke det, og hvad Huawei Mate 10 Pro også byder på, er imponerende. Farver og kontrast er simpelthen helt i top. Displayet understøtter den gryende HDR10-standard, og understøtter dine apps denne, vil nethinderne forkæles med yderst livlige farver.

De levende farver akkompagneres af en lige så frejdig lydside, der godt nok spiller højt. Når du nærmer dig maksvolumen vil det dog begynde at skratte en del, og det at lyden udelukkende kommer ud af en enkel højtaler i bunden, hjælper ikke rigtig på lydkvaliteten.

Se også:  Huawei Mate 9 Pro – Årets stærkeste smartphone [TEST]

Huawei Mate 10 Pro
Foto: Mobilsiden.dk

Styrke og kunstig intelligens

Hele foretagendet drives frem af Huaweis nyudviklede Kirin 970 processor, en ottekernet sag, som får sig en særlig NPU-enhed ombord – en Neural Processing Unit.

Den sædvanlige processordel er kort fortalt en udboret variant af sidste års Kirin 960 – den snurrer en ca. 20% hurtigere end forgængeren, men er især styrket på grafikfronten som er nærmest dobbelt så stærk som forgængerens ditto. Det rækker til at krone den som årets hurtigste mobilchip i Android-land.

Mobilspil, og lignende krævende apps, nyder godt af den øgede råstyrke, mens den lavere opløsning giver mere kraftoverskud til at sætte skub i 3D-spil. Her er samtidig 6GB RAM som sikrer en smooth overgang mellem apps. Her er 128GB lagerplads, som godt nok ikke kan udvides, men det bør alligevel række til de flestes behov.

Et kæmpemæssigt batteri på 4.000 mAh sørger for at holde lysene tændt igennem halvandet døgn, mens en kraftig 22,5W oplader pumper batteriet op til randen på under halvanden time. Bare en halv times pitstop får batteriet til at ræse fra 0 til 57 procent.

På netværksfronten byder Mate 10 Pro på verdenens første Cat 16. modem – hvilket muliggør netværkshastigheder op til 1,2 Gbps – her er det kun dit teleselskab der sætter begrænsningen.

Læs også:  Huawei Mate 10 Pro – de tekniske specifikationer

Huawei Mate 10 Pro
Foto: Mobilsiden.dk

Bedre software

Huawei Mate 10 Pro er en af årets første toptelefoner født med Googles nyeste Android 8.0 Oreo – og samtlige af det nye softwares funktioner er at finde ombord. De nye notifikationer og Picture-in-picture mode er altså at finde her, og det virker upåklageligt.

Huawei synes samtidigt at læne sig i stigende større grad mod Googles design forskrifter, hvilket klæder telefonen som tidligere havde tendenser til at ligne en iOS-klon.
En af mine tidligere anker ved Huawei-telefoner, deres dårlige oversættelser i interfacen, synes også at være rettede. Det var tiltrængt – især i en toptelefon.

En af de mest interessante features i Pro’en er dens nye desktop-modus, som i stil med Samsung Galaxy S8 og Note 8 giver mulighed for at forvandle mobilen til en bærbar kontormaskine. Her kræves der dog ingen dock – det eneste du behøver er USB-C til HDMI adapter samt et bluetooth keyboard og mus.

Når det er sagt, synes Huawei ikke at være helt i mål med softwaren, som af og til ter sig. Eksempelvis fik Messenger appens beskedbobler andre videoapps til at crashe – et issue som udelukkende kun rettes ved en decideret genstart af telefonen. Til Huaweis forsvar skal det nævnes at testmobilen ikke er leveret med sin endelige software endnu.

Huawei Mate 10 Pro
Foto: Mobilsiden.dk

Kunstig intelligens har en del at lære

En af Mate 10 Pros store salgsargumenter ligger i mobilens indbyggede kunstige intelligens. En teknologi med kæmpepotentiale, men som ofte minder om, at denne fortsat er på fosterstadiet.

Et lovende eksempel er den medfølgende translatør-app, som er udviklet i samarbejde med Microsoft. Den fungerer offline – hvilket ofte er en fordel mens man rejser – men den har det så svært med at forstå dansk, at resultatet oftest er ubrugeligt. Men sjovt er det da, når man spørger om vejen til kirken og får følgende volapyk retur: ”What is dad I want for all time happy”. Kan man kalde det for kunstig dumhed?

Helt ubrugelig er den dog ikke, holder du til større, mere udbredte sprog som engelsk eller fransk, leverer den rimelige resultater som vil være nyttige på den næste tur til Paris.
Den kunstige intelligens bliver også brugt til mere, usynlige opgaver. Her bliver apps strømforbrug og tilladelser konstant monitoreret, for at optimere deres ydelse.

Benyttes en app kun lejlighedsvis, vil dennes notifikationer ikke tikke ind så ofte, og strømforbruget vil nedsættes. ’Born fast, stay fast’ kalder Huawei funktionen..

Huawei Mate 10 Pro
Foto: Mobilsiden.dk

Semi-intelligent kamera

Den kunstige intelligens har også sneget sig inde i kamera-app’en, hvor såkaldt ’machine vision’ forsøger at forsåt hvad der tages billeder og indstillingerne justeres automatisk.

Som med translatør-app’en så har den kunstige intelligens kun begrænset held med at forstå hvad der fotograferes, plus nogle af indstillingerne som ’mad’-moden er ærligt talt tegneserieagtige.

Slår du automatikken fra, bliver resultaterne generelt bedre, med flotte, veleksponerede og farverige resultater, som klæder de fleste motiver i både lys og mørke.

Du skal dog ikke lade dig forblænde af, at kameraet har 20 megapixels at arbejde med. Det leverer skarpe billeder, men de er i realiteten ikke skarpere end det andre gode kameratelefoner som iPhone 8 og Note 8 med 12 megapixels præsterer.

Læs også:  DXOMark: Huawei Mate 10 Pros kamera stryger til tops

Når det bliver rigtig mørkt, skal du også helst slå over på den manuelle modus for at tvinge kameraet til at bruge længere lukkertider. Ellers får du undereksponerede resultater.

En dobbeltoptik giver som med Huaweis tidligere topmobiler mulighed for at sløre baggrunden eller arbejde i ren sort/hvid. Sløringsfunktionen har det dog stadig svært med at skelne mellem for og baggrund, men alt efter motiv, kan man opnå overbevisende resultater.

På videofronten, leverer Huawei igen et solidt videokamera, omend den optiske billedstabilsering er set bedre i andre kameramobiler.

En solid topmobil

Med mate 10 Pro byder Huawei på en naturlig udvikling af sidste års vellykkede 9’er. Displayet er større, ydelsen er boostet og designet er forfinet yderligere.

En af de største salgsargumenter, den kunstige intelligens, er dog i praksis svær at se fordele i. Potentialet er der, men som så mange andre lærende algoritmer, kræver det træning, før de virkelig overbeviser.

Mate 10 Pros største styrker ligger derfor i de mere klassiske mobildyder som design, driftstid, ydelse og kameraevner. Det udløser i sig selv 5 stjerner. Prisen er dog holdt i ave, hvor andre producenter som Samsung og Apple har det med at søge mod nye, ekstreme prisniveauer. Det udløser en halv stjerne ekstra herfra, og vi lander derfor på 5½ ud af 6 mulige.

Få den bedste pris på Huawei Mate 10 Pro på mobilpriser.dk

Fordele:

  • Topydelse
  • Stærkt batteri
  • Lækkert, vandtæt design
  • Godt kamera
  • Desktop-mode

Ulemper:

  • AI indfrier ikke forventningerne
  • Småfejl i software
 

Sidste tilføjelse til historien

Vi følger op med den seneste udvikling om temaet. mobilsiden kunne ikke slippe temaet. 3/11/2017 gik redaktionen videre og kørte en opfølgning med en nyhedsartikel med fokus på Opdateringer: Google halter fortsat efter Apple – Læs her. Emnet dækkes fortløbende af redaktionen. Aktuelle nyheder om Smartphone finder du her. .