Huawei Mate 9 Pro – Årets stærkeste smartphone [TEST]

Huawei sætter baren rigtig højt med Mate 9 Pro

Huawei Mate 9 Pro – Årets stærkeste smartphone [TEST]

Huaweis Mate-serie kunne altid kendes på en ting: en gigantisk størrelse. Tili sidst blev resultatet ikke bare større, der blev rutinemæssigt flirtet med skærmstørrelser der normalt findes i tablets.

I år kommer Mate dog i to varianter, den sædvanlige Mate 9 som fortsat er et surfbræt af en smartphone, og så den mindre, men mere avancerede Mate 9 Pro – som bryder flere års trend med stadigt større skærme.

I denne omgang er det så topmodellen der er mindst. Men ikke desto mindre er det her, at ambitionerne er størst.

Huawei Mate 9 pro
Foto: huawei

Specifikationer Huawei Mate 9 Pro

Mål: 152,0 x 75,0 x 7,7 mm, 169 gram
Skærm: 5,5″ AMOLED (2.560 x 1.440 pixels), 538 PPI
Processor: Kirin 960 (octa-core op til 2,4 GHz. Mali G71 grafik)
Lagerplads: 128 GB
RAM: 6 GB
Kamera: 21 megapixel monokrom + 12 MP farvemodul, f/2.2 optik med OIS, 4K video + 8 megapixel front
Batteri: 4.000 mAh, 22,5W kvikoplader, USB Type-C
Netværk: 2G/3G/4G Cat 12. LTE, Dual-SIM
Styresystem: Android 7.0 Nougat, EMUI
Farver: Fås i grå eller guld
Andet: Fingeraftrykslæser
Pris: Vejledende  5.999 kroner

Huawei Mate 9 Pro og Porsche Design er faktisk den samme mobil

Er det en Porsche?

Faktisk var det slet ikke meningen at vi skulle have telefonen herhjemme. Huawei har tidligere forbeholdt nogle modeller til det kinesiske hjemmemarked – og Huawei Mate 9 Pro var altså en af dem.

Men i Danmark, og resten af Skandinavien, får vi dog som vi altså Huaweis ultimative topmobil som noget af en eksklusivitet.

Andre lande får i stedet glæde af en anden Mate 9 topmodel – den afsindigt dyre Mate 9 Porsche Edition til over ti tusinde kroner.

Jeg kan dog glædeligt meddele, at Mate 9 Pro og Porsche Edition er nøjagtige samme smartphone med undtagelse af et Porsche logo på fronten samt ’kun’ 128 frem for 256GB lagerplads.

Er du ferm med fingrene, kunne du sikkert godt printe et klistermærke med et Porsche-logo på, klistre det på fronten af en Mate 9 Pro og på den måde narre omverdenen til at tro at du har spenderet boksen på en Porsche-mobil.

Personligt ville jeg lade være og i stedet glæde mig over, at jeg nu sparer flere tusinde kroner i forhold til den skørt prissatte Mate 9 Porsche design.

Se også:  Huawei lancerer Mate 9 og Mate 9 Porsche design

Huawei Mate 9 Pro
Foto: Mobilsiden.dk

Et design der virker bekendt

Med P9-serien beviste Huawei for alvor, at de mestrer det med at skrue en eksklusiv smartphone sammen. Og det bliver de ved med hos selskabet, der i Mate 9 Pro byder på et endnu mere udsøgt design der med sin let afrundede for- og bagside vækker associationer til et årets bedste mobildesigns: Samsungs aflyste Galaxy Note 7.

Huawei trænger dog til at få sig sit eget signatur-design. Apple har det, Samsung har det, Sony har det – men Huawei har bare ikke noget designflair der indikerer, at her er Huaweis ultimative toptelefon.

Forfra er den nærmest identisk med en Samsung Note 7 og bagfra er den næsten en tro kopi af en OnePlus 3. Huawei er altså verdens tredjestørste mobilproducent og stormer frem i disse dage – men på designfronten er ambitionerne godt nok ikke store.

Se også:  Ny milepæl: Huawei P9 er nu solgt i 9 mio. i eksemplarer

Huawei Mate 9 Pro
Foto: Mobilsiden.dk

Stor, stærk og solid

At designet er uinspireret, gør dog ikke telefonen dårligere i brug. Den er som skåret ud af et massivt stykke aluminium og en bastant vægt på 169 gram får den til at virke uhyre stærk. I den testede version i champagneguld, får man oprigtigt fornemmelsen af at stå med en guldbar i hånden.

Betjeningsmæssigt er Mate 9 Pro også en massiv sag, men det er de fleste smartphones, når deres displays runder en diagonal på 5,5 tommer.

Volumen- og powerknapper er der hvor de plejer, tæt på tommeltotten, men fingeraftrykslæseren er nu flyttet fra bagsiden til ned under displayet – ligesom i Samsungs Note og S-serie. Det er nok en vanesag, hvad der egentligt er bedst, men jeg savner dog muligheden for at kunne have kvikadgang til funktioner igennem bagknappen.

Til gengæld fungerer fingeraftrykslæseren hurtigere end nogensinde – det tager nu kun et splitsekund at låse mobilen op.

Rent betjeningsmæssigt ærgrer det mig dog lidt, at Huawei ikke kunne barbere lidt mere af kanterne af. Eksempelvis var Samsung Galaxy Note 7 faktisk smallere end Mate 9 Pro, til trods for at displayet var en halv centimeter større. Selv sidste års Mate 8 og den nu billigere Mate 9 har væsentligt smallere kanter.

Se også:  Samsung Galaxy Note 7 – Årets bedste [TEST]

Huawei Mate 9 Pro
Foto: Mobilsiden.dk

Display med fordele og bagdele

Telefonens store format giver en klar fordel: du får et stort display som giver masser af albuerum til dine apps og spil.

Den er af den farverige AMOLED-type og med sin Quad HD opløsning er den rigeligt skarpt til, at alt står skarpt. Alt tager sig generelt meget godt ud på denne skærm, men foretrækker du mere naturtro farver kan du desværre ikke neddæmpe farvepaletten under indstillingerne. Du kan dog ændre farvestikket mod det varmere eller det mere kølige.

En ’øjenkomfort’ feature er også til stede, og skruer automatisk paletten mod det varmere i nattetimerne.

Displayet kan mønstre en endeløs kontrast – en klassisk fordel ved AMOLED-teknologien – til gengæld er den maksimale lysstyrke mærkbart svagere end i Apples iPhone 7.

På lydsiden er Mate 9 Pro bygget op på samme måde som de vellydende HTC 10 og Apple iPhone 7. Øverst pumper en frontvendt højtaler lyden frem mod brugeren, mens den assisteres af en ekstra højtaler i bunden for at genere stereolyd.

Desværre satser Mate 9 Pro her mere på kvantitet end kvalitet. Der spilles godt nok højt, men det lyder væsentligt ringere, især i mellemtonerne, end hos de to andre lydspecialister.

Se også:  Apple iPhone 7 Plus: En luksusfærge af en mobil [TEST]

Huawei Mate 9 Pro
Foto: Mobilsiden.dk

Rå power – og masser af den

Kvantitet kan dog være en kvalitet i sig selv, hvilket man straks bemærker når motorrummet visiteres. Her er Mate 9 Pro decideret forbløffende.

Bag displayet er det en termonuklear sag med otte kerner der brummer. Den hedder Kirin 960 og er brygget efter Huaweis egen opskrift – og det gør den først med nye teknologier såsom ARM’s A73 arkitektur.

Når den samtidig snurrer med op til 2,4 GHz og ledsages af 6GB RAM, samt den avancerede Mali G71 grafik, er grundlaget for noget rigtig stort til stede.
Og Huawei leverer varen her.

Lige meget hvad Mate 9 Pro sættes til, lever den op til sit ’Pro’ efternavn og leverer ydelse der befinder sig et stykke over hvad vi har set til dato. Apps åbnes prompte, der kan multitaskes i et væk og der findes ikke det Android-spil i dag som kan bringe Mate 9 Pro i knæ.

Læs også:  Huawei Mate 9 Pro: Pris, specs og tilgængelighed

Huawei Mate 9 Pro
Huawei Mate 9 Pro er ikke særlig tyk, men den gemmer alligevel på det største batteri vi længe har set. Foto: Mobilsiden.dk

Det der virkeligt får smilet frem, er dog batteriet. Med 4.000 mAh at dele ud af, får du samme kapacitet som sidste års Mate 9 – men altså i et væsentligt mere kompakt format.

Igen er resultatet derefter: Mate 9 Pro er en sand maratonmester, der rutinemæssigt kan holde strøm i to dage. Vil du lænse batteriet på en enkel dag, skal du derfor stå meget tidligt op.

Ikke nok med det, så leveres Mate 9 Pro med den kraftigste mobiloplader vi har set til dato. Den er i stand til at levere 22,5 Watt hvilket er velset, når nu batteriet er så stort som det er.

Omsat til ladetider betyder det, at du på en halv time får tanket 57% op – altså nok til en hel dags brug på tredive minutter. Efter en time viser måleren 89% og en halv time senere er der tanket helt op. Forbløffende.

Sidste væsentlige performance-mål er selve antennen. Her er Mate 9 Pro igen uhyre godt ekviperet, for den kan virke med to SIM-kort – og i modsætning til de fleste dual-SIM smartphones kan begge SIM-slots understøttes fuld 2G, 3G og 4G med Cat. 12 LTE-hastigheder.

I praksis gør Mate 9 Pro det også meget overbevisende her. Der opnås tophastigheder udendørs, og indendørs opnås der fortsat stærke 4G datahastigheder at få.

Se også:  Huawei Mate 9 processor testet: slår flere rekorder

Huawei Mate 9 Pro
Foto: Mobilsiden.dk

Software med plads til forbedringer

Stærke hardware gør det dog ikke alene, softwaren skal også være en fornøjelse at bruge. Her er Mate 9 Pro godt udstyret fra Huaweis hånd, med Googles nyeste Android 7.0 Nougat om bord og en ny version af Huaweis ’Emotion’-interface.

Ved første øjekast synes det nye software at nærme sig såkaldt ’stock’, eller rendyrket Android mere end nogensinde – for ikoner, låseskærme og statusbjælker ligner noget fra Googles eget ’Material’ designverden.

Desværre arver Mate 9 Pro også Android 7’s noget utydelige notifikationer, hvor de enkelte underretninger kan være meget svære at skelne fra hinanden. Her er de enkelte ikoner bare for små og notifikationskortene nærmest flyder sammen.

Huawei har dog ikke holdt sig til at være en subtil fortolkning af Android. Når notifikationer, topgardin og indstillinger åbnes, bliver det tydeligt, at Huawei er gået egne vegne. Og app-bakken, den er på bedste iOS-vis væk, for i stedet at bero på en global søgefunktion – igen, ligesom i iOS.

Se også:  Huawei Mate 9 Pro – første kig [WEB-TV]

Huawei bygger samtidig nogle spændende idéer ind i deres nye brugergrænseflade. Eksempelvis er det unægteligt smart, at halvdelen af samtlige funktioner kan tilgås på maksimalt to tryk.

Jeg er desuden fan af funktionen ’app-tvilling’, hvor du kan være logget ind i en app med to forskellige konti. Eksempelvis kan du så have to Whatsapp-konti med hver deres ikon – hvilket jo er oplagt i en dual-SIM smartphone. I skrivende stund er det dog kun Facebook og Whatsapp der understøttes.

Notifikationsgardinet er set pænere og instillingsmenuens farver giver ingen mening

Desværre er Huaweis egen tilpasning ikke altid lige vellykket. Visuelt er den ikke så enkel og minimalistisk som forbilledet – eksempelvis giver både quick-toggles og indstillingsmenuer flashbacks til de gamle Samsung Touchwiz-dage med tilfældigt farvede ikoner og voldsomme kontraster.

Man finder også fortsat småskøre oversættelser her og der i interfacet – heldigvis er de blevet langt færre. Mest underlige oversættelse fandt jeg dog i kamera-app’en hvor den særlige portræt-mode bliver oversat til ’vidvinkel aktiveret’ – hvilket jo ikke giver mening.

Huawei Mate 9 Pro
Et Leica-logo på bagsiden lover godt for billedkvaliteten. Foto: Mobilsiden.dk

Kamera med stort potentiale

Huawei er ude på at imponere med Mate 9 Pro, og den fikse idé lever videre i mobilens kameramodul(er), hvor selskabet har hældt alt hvad der i dag findes af digitale og optiske krumspring, for at få kameraet til at funkle.

For det først er her to kameraer – et detaljeret, monokromt modul med 20 megapixel og et 12 megapixel modul, der står for at registrere farverne i motivet.

De to moduler assisteres af både laser-, fase- og kontrastbaserede fokuseringsmekanismer som tilsammen giver en pålidelig fokusering. Huawei lover her, at fokuseringen er deres hurtigste nogensinde – og det er der noget om. Det her foregår præcist lige så hurtigt og sikkert som hos Apples og Samsungs alternativer.

Den store sammensmeltning af teknologi giver pote, for resultaterne er de skarpeste, jeg har set nogen af de nuværende topmobiler. Optikken er signeret af specialisterne fra Leica, og det kan ses.

Når det bliver mørkt har Mate 9 Pro ku en f/2,2 optik at trække på, men den dobbeltløbede optik med stabilisering gør det fortsat godt her og når lavtlys-specialisten iPhone 7 i skulderhøjde.

Læs også:  HiSilicon Kirin 960: Ny superprocessor fra Huawei

Landskabsfotos taget med Huawei Mate 9 Pro er yderst detaljerede

Huawei Mate 9 har samme såkaldte ’bokeh’-feature som i forvejen er set i Huawei P9 og Apples iPhone 7 Plus. Fidusen her er, at med to moduler kan forgrunden skelnes fra baggrunden og snedige algoritmer kan derefter sløre baggrunden og effektivt efterligne resultaterne fra et spejlreflekskamera.

Det fungerer bare ikke lige så godt som i Apples iPhone 7 Plus – Mate 9 Pro bliver snydt en gang i mellem og når det sker, ligner resultatet noget miskmask.

Her bliver Mate 9 Pro helt snydt og kan ikke skelne forgrund fra baggrund.

Til fotoentusiasterne er også en meget udførlig ’Pro’-mode der giver fuld adgang til fotoindstillingerne. Den styrkes endda af en RAW-modus – denne bruger kun det ene, teknisk set svagere 12 megapixel kamera – og man opnår faktisk bedre resultater uden.

Det frontvendte kamera er til gengæld altid stærkt, da det råder over 8 megapixels samt en lysstærk optik. Resultaterne glæder, for de er detaljerede og optikken er så vidvinklet, at den får det hele med.

På videofronten er Huawei omsider kommet med på 4K-vognen og man genfinder de samme gode farver og den velafstemte kontrast som kendetegnede fotodelen. Fokuseringen har dog lidt sværere ved at følge med her, og den har det med ofte at ’pumpe’ frem og tilbage efter motivet.

Vinder de rigtige slag

Med hvert år der går, viser Huawei med al tydelighed, at ambitionerne er store og at de både kan, og vil, blande sig i den absolutte top blandt mobilproducenter. Et produkt som Mate 9 Pro er utvivlsom en del af opskriften, hvis det mål skal nås.

Se også:  Huawei: Vi vil sælge flere mobiler end Apple

På alle målbare punkter er Mate 9 Pro en frontløber – topspecifikationer, topkamera, topydelse og det bedste batteri som mobilsiden.dk har testet til dato.

Perfekt er Mate 9 Pro dog ikke – jeg ser gerne, at Huawei snart springer ud med deres eget designsprog, får ryddet op i deres interface og – som en lille bonus – gør deres topmobiler vandtætte.

Indtil da, er det dog velset, at Huawei inkluderer deres VIP-service med 3 års garanti samt 3 måneders skærmforsikring med købet af deres Pro-mobil.

Det bliver derfor til 5½ ud af 6 stjerner til Mate 9 Pro.

Få den bedste pris på mobilpriser.dk

Fordele:

  • Topydelse
  • Maratonbatteri med superoplader
  • Skarpt, funktionsrigt kamera
  • Farverigt display
  • Ægte dual SIM

Ulemper:

  • Er ikke vandtæt
  • Skærm med middelmådig lysstyrke
 

Mere om fortællingen

Siden redaktionen publicerede artiklen er der kommet nyt i sagen. mobilsiden fandt det relevant at følge op på temaet. Allerede d. 28/11/2016 bragte vi nyt i sagen med sagen Disse smartphones afgiver mest stråling – Klik her. Seneste nyt om emnet kan du finde her.