Huawei P8 – En mobil perle [TEST]

Anmeldelse: Kinesiske Huawei mener det seriøst, med deres seneste flagskib. Udsøgt design, glimrende ydelse, godt kamera og en skarp, skarp pris.

Huawei P8 – En mobil perle [TEST]

Mange associerer fortsat det kinesiske brand Huawei med billige mobiltelefoner og internet-dongles, men selskabet rører på sig, med en gradvis udvikling mod stadigt mere interessante topmobiler. Men prisen den er fortsat skarp.

Seneste bud på en flagskibstelefon fra selskabet med det spøjse navn, dropper Ascend-mellemnavnet og hedder nu kort godt P8. Og det begynder at ligne noget som bør bekymre de etablerede navne og topmobiler.

Materialer og finishen er med helt i front, men denne gang er både ydelsen, kameraet og funktioner også med helt fremme. Er du derfor villig til at lægge eventuelle fordomme om Kina-produkter til side for en stund, vil du finde meget at glædes over i Huaweis nye stjerne.

Se også: Huawei P8 – første kig [WEB-TV]

Huawei Ascend P8

Specifikationer Huawei P8

Mål: 144 x 71,9 x 6,4 mm, 144 gram
Skærm: 5,2″ Full HD (424 PPI)
Kamera: 13 MP f/2,0 optik, optisk billedstabilisering, 8MP front
Ydelse: Kirin 930 4×2,0+4×1,5 GHz octa-core, 3GB RAM
Batteri: 2680 mAh
Lager: 16GB/64GB + op til 128GB micro-SD
Software: Android 5.0 Lollipop, EMUI 3.0
Øvrigt: Fås i lysguld, titanium (16GB) eller guld, carbon-sort (64GB – ikke i DK)
Pris: vejledende 3.699,- kroner

Huawei P8

Allerede ved første gyldne glimt, fanger Huawei P8 øjet. Har du en forkærlighed til noble materialer, veldrejet metal og slanke linjer vil P8 ikke skuffe dig.
Huawei P8 er nemlig skåret ud af et stykke aluminium, kun afbrudt af små, fint integreret, plastflader til antennerne.

Frontpartiet er en stor rude af det stærke Gorilla Glass 3, som sammen med metalhuset afgiver en betryggende fornemmelse af både luksus og styrke. Min testmobil har allerede været udsat for over to ugers intens brug er ser fortsat næsten ud som ny.

Selve finishen vil vække iPhone associationer, for selvom Huawei kommer med en lang fortælling om den lange designhistorie bag P-serien, minder blandingen af hvid og guld om Apples iPhone 5s. Sætter du dem op mod hinanden, vil dog hurtigt bemærke at den champagne-finishen er lysere og ligner rettere hvidguld.

Når du griber fat om mobilen, vil P8 opleves helt anderledes en æbleinspirationen. Selvom kanterne er trukket op med en millimetertynd blankpoleret overflade, føles den mindre kantet og dermed behageligere.

Det er velset, for med en skærm på 5,2” er den betragtelig større end Apples kompakte 5’er. Den måler 145 x 72 x 6,4 mm og med sin forholdsvis skarpe hjørner minder håndaftrykket uhyre meget om Sonys topmobil, Xperia Z3.

Det er interessant at bemærke, at sidste års design-Huawei, Ascend P7, også oplevedes som en hybrid, dengang bare mellem iPhone 4 og Sonys Xperia Z2. Det er nydelige forbilleder at have, men jeg er samtidig nysgerrig efter at se, hvad Huawei ville kreere hvis de vovede design-pelsen og forsøgte sig med deres eget unikke designsprog.

Læs også Huawei Ascend P7 anmeldelse: Fra dongle til designperle [TEST]

Huawei P8
Huawei P8 mellem Apples iPhone 5s og iPhone 6

En nydelig størrelse

Så snart du tager P8 i brug, vil du dog hurtigt glemme al snak om kopi, eller lån af design. Huaweis ingeniørhold er nemlig været dygtige til at forædle telefonens mekaniske kvaliteter. Den føles som en vaskeægte topmobil.

Knapper er praktisk placeret på højre side, hvor en relativ stor power-knap aktiveres med et sikkert tryk, mens volumenknappen er slank, men klikfast.

Huawei vælger samtidig at holde de øvrige forstyrrende designelementer til højre side. Her er to låger til henholdsvis nano-SIM og micro-SD kort. Det gør at det stilfulde design er fuldstændig uafbrudt på venstre side, en fin detalje, for højrehåndede vil typisk dække for den anden side mens de bruger mobilen.

I toppen holder jack-stikket til, mens en enkel højtaler gemmer sig bag to stiplede højtaler-striber. Den ene er kun til pynt, hvilket du vil erfare, så snart du kommer til at holde mobilen sidelæns – for så vil lyden forstumme helt.

Lydkvaliteten er hæderlig, og minder om iPhonens lydbillede. Der spilles dog ikke nær så højt som hos Samsungs S6 eller lige så godt som HTC’s One M9.

Det medfølgende headset læner sig igen umiskendeligt op af Apples ditto med hvid og afrundet plast. Desværre følger det ikke op på dennes klare og åbne lydbillede. Audiofile bør søge andetsteds.

Når du ser film eller ræser rundt i racerspillet Asphalt akkompagneres lyden af et flot display på 5,2” tommer. Opløsningen er fuld HD, hvilket gør at alt dit indhold er skarpt trukket op.

Skærmen hører også til de bedste når talen falder på farver og kontrast, farverne er mættede uden at være overdrevne og kontrasten er glimrende. Skærmen har en svag tendens til at være en anelse blålig, men Huawei tilbyder mulighed for at ændre hvidbalancen under indstillingerne hvilket altid er et plus.

Huawei P8

Kinesisk mekanik

Hvor Huawei lader sig inspirere med det ydre, er det indre derimod helt sin egen. Det er Huaweis egen nyudviklede processor, Kirin 930, der svinger taktstokken og det er ikke nogen dum størrelse.

Chippen består af 8 kerner, eller regneenheder der snurrer med op til 2 GHz og som bakkes op af 3GB RAM. På papiret er de enkelte kerner ikke nær så avancerede som dem man finder i Samsungs og HTC’s nyeste og hurtigste, men den føles ikke sløvere.

Til daglige gøremål, som Facebook, YouTube, Twitter og vekslen mellem disse, misser P8 aldrig et beat. Den opleves lige så hurtig som de øvrige topmobiler i 2015 – dog med et forbehold.

Læse også: Huawei Ascend mate 7: en businessmobil er født [TEST]

Huawei har valgt ikke at opgradere den grafiske processor, og den er dermed 1-2 generationer bagud i forhold til førerfeltet. Det er ikke noget der mærkes til i de fleste spil, men i nogle grafiktunge spil som Anomaly 2 eller X-COM er det tydeligt, at det ikke er samme detaljerigdom som hos Androids nyeste og dyreste.

Der er en god grund til at grafikken er uambitiøs, for P8 lader til at have svært ved at begrænse strømforbruget når der skydes efter 3D-rumvæsener. Selvom batteriet på 2680 mAh er forholdsvis stort, lænses det for strøm på bare 3½ time.

Er du ikke den store mobil-gamer, vil batteriet dog række noget længere. Huawei lover selv at der er strøm nok til en dags brug – hvilket har holdt stik under hele testperioden.

Se også: Huawei Watch: Første kig på ny smartwach-konge

Er du meget aktiv ved mobiltasterne kan der opstå strømbekneb hen af aftenen, og her savner jeg en kvikoplader som efterhånden er blevet en udbredt feature hos mange konkurrerende telefoner. En fuld opladning tager lidt over 2½ time.

Huawei kompenserer for den gennemsnittelige driftstid ved at tilbyde en aggressiv strømstyring som de kalder ’Power Firewall’. P8 monitorerer alle dine apps og slukker benhårdt ned for apps der tager rigeligt for sig af batteriressourcerne.

Det fungerer, men den er til tider for hårhændet i sin sortering, for jeg har oplevet at apps som Endomondo eller DRs radiostreaming fik hevet stikket mens jeg faktisk var ved at bruge dem. Heldigvis kan du gå ind og whiteliste de apps, som du mener P8 ikke skal pille ved.

Huawei P8

Smager af både Android og iOS

Der er to hovedtemaer der går igen når P8’s software: ekstrem brugertilpasning og en tydelig iOS-inspiration.

Det er ellers Googles Lollipop 5.0 Android-software der driver P8 frem, men Huaweis EMUI-software i sin 3.1 variant vækker mange Apple-associationer, tilsat et drys af HTC’s Sense.

Android applikationsbakke er eksempelvis vraget til fordel for apps fordelt ud over flere hjemmeskærme. En pendant til iOS’ søgefunktion er også at finde, og fungerer eksakt som i en iPhone, hvor baggrunden toner ud med en gennemsigtig effekt.

Det er op til dig at vurdere, hvorvidt P8 låner for meget af sit design udefra. Personligt generede det mig nu ikke, for Huawei er dygtige til udelukkende at vælge de bedste løsninger fra Google og Apples styresystemer. Og skulle du forsage iOS-looket, kan du som på enhver anden Android-mobil vælge en helt anden launcher.

Den anden af Huaweis forcer er brugertilpasningen. Med tema-app’en kan du hurtigt ændre udseendet på hjemmeskærme og ikoner. Der stilles hundredevis af gratis temaer til rådighed og du vil hurtigt finde en du synes om.

Allerede fra låseskærmen vil du opleve at P8 er rig på funktioner. Et svirp op ad låseskærmen giver en kvik menu hvor mediekontrol, lommeregner, kamera og lommelygte toner frem.

Dykker du ned i indstillingerne fortsætter funktionsrigdommen. Du kan mikrojustere data- og strømforbrug for dine apps, ændre navigationsknapperne, slå handskefunktioner til, og meget mere. Er du vild med at rode med indstillinger, er mulighederne mange.

Huawei-innovation og sjove påfund

Design-teamet hos Huawei har såmænd også været i gang med andet end kopimaskinen, og bagt nogle nytænkende features ind i P8 softwaren.

Først er enkel løsning til at gøre enhåndsbetjening lettere. Når tommeltotten ikke kan nå toppen af den velvoksne skærm, kan du i stedet stryge fingeren fra den venstre kant og ind mod navigationsknapperne. Så vil hele skærmen krympe til et mindre format hvor alt nemt kan nås.

Læs også: Disse Huawei mobiler får Android 5.0 Lollipop

En anden interessant innovation er en ’knobetjening’, hvor du kan tage et skærmbillede ved at banke på to gange. Er du kun en del af skærmen du vil gemme og dele kan du cirkle indholdet med knoen og dit screenshot rummer nu kun det markerede.

Alt er dog ikke lige gennemtænkt hos Huawei, for der optræder til tider sjove oversættelser i menuerne og nogle små bugs skæmmer oplevelsen.

Eksempelvis optræder mine Gmail-notifikationer to gange på låseskærmen, en gang med Gmail-beskeden og en ekstra gang med Huaweis egen formatering.

En anden lille bet er nogle af de kreative oversættelser i menuerne. Stemmekommandoer bliver eksempelvis oversat til det mere filosofiske ’talebevidsthed’, og jeg trækker da også på smilebåndet når kameraets nat-modus bliver kaldt for ’supernat’.

Huawei P8

Rigtig gode fotos

Under præsentationen i Paris spenderede Huawei meget tid på at forklare kameraet. Og det er med god grund. Som med de øvrige 2015-flagskibe er der lagt store kræfter i at hive de bedste mulige fotos og videoer ud af de mikroskopiske kameramoduler. Og Huawei P8 hører til blandt de bedste, og ikke bare i dens prisklasse.

Mest iøjnefaldende er den optiske billedstabilisering, en sjældenhed i det prisleje. Den Huawei har bygget ind i P8, er yderst effektiv og matcher markedets bedste. Det gør P8 til en kompetent partner når mørket falder på, eller for at undgå de irriterende rystede hjemmevideoer.

Samtidig er fokuseringen vaks, dog uden at slå hastighedsrekorder som hos Samsungs og Apples langt dyrere telefoner.

Billederne der tages er på 13 megapixels og optikken udemærker sig ved at være detaljerig fra kant til kant og ganske lysstærk (f/2.0). Farverne er mættede uden at være overdrevne, og det hele ender med med et flot, naturligt og kontrastfyldt resultat.

På videofronten er stabiliseringen igen med til at sikre gode optagelser, men resultaterne mangler den sidste skud skarphed. Det skyldes ikke bare at 4K ikke understøttes, men også fordi selve Full HD optagelserne ikke er detaljerede nok. Årsagen skal nok findes i den voldsomme komprimering af filerne til under 10 mbit/s – det halve af hvad rivalerne byder på.

Filerne vil dog fylde halvt så meget, hvilket er en lille fordel når filmene skal lagres – især når nu lagerpladsen på 16GB er lidt, i en verden hvor 32GB begynder at blive standard blandt topmobilerne. Den kan dog udvides via Micro-SD, og en dyrere P8 med 64GB vil muligvis finde vej til det danske marked.

Kreative muligheder

Selve kamera-app’en er hurtigt blevet en favorit. Det er et skamløst plagiat af Apples ditto, men som hos Apple er den enkel og funktionsrig. Jeg er især vild med måden eksponeringen kan ændres mod det lysere eller mørkere, ved et glid opad eller nedad.

Huawei tilføjer dog et drys nye innovative funktioner. Den ene er ’directors mode’ hvor du kan koble op til 3 mobiler til din Huawei og skabe en video hvor optagelserne klippes sammen i realtid.

Anden nytænkning er den spøjst opkaldte ’super nat’-modus. Her skal du have en stensikker hånd eller tage et stativ i brug. Når supernatten aktiveres, benytter P8 sekundlange eksponeringstider, hvilket giver flotte resultater selv i komplet mørke.

Funktionen giver samtidig kreative muligheder til at male med lys. Således vil lys der bevæger sig, tegne lange lysstriber hvilket giver flotte resultater med f.eks. biler der suser i natten eller lysskrift trukket op af en simpel cykellygte.

Selfie-fotograferne er der også kælet for. Frontkameraet på 8 megapixel giver nemlig skarpe resultater, måske endda for skarpe til nogle.

Er de resulterende selfies lidt for dygtige til at røbe hudens urenheder og til at fremhæve bumser, byder P8 på et arsenal af retoucheringsfunktioner. Mest gennemgribende er ’perfekt selfie’-funktionen der ikke bare glatter huden ud, men også fjerner rynker, slanker ansigtet og forstørrer øjnene. Det bliver hurtigt for meget af det gode, men det er nu sjovt at lege med.

Huawei P8

Et glimrende alternativ

Med P8 bygger Huawei sikkert videre på kvaliteterne i sidste års P-mobil. Designet er igen udsøgt, materialerne er adelige, kameraet er glimrende og softwaren er rig på muligheder.

Du vil dog genopleve samme tydelige iOS-inspiration som prægede forgængeren, men i denne ombæring er Huawei blevet bedre til at tilføje nye innovative funktioner.
Softwaren er samtidig yderligere finpoleret og fremstår moderne, og mere anvendelig end nogensinde.

Mekanikken er samtidig kompetent og der opstår sjældent tænkepauser i den daglige brug – lige indtil du fyrer op for krævende spil eller forventer flere dages driftstid.

P8-pakken rundes af, af et kamera som sagtens kan bide skeer med markedets bedste, selvom modeller med både 16 og 20 megapixels huserer derude.

Det generelle indtryk af P8 er dog, at det er mobil som opleves og føles som et stykke topmobil. Når prisen samtidig befinder sig godt to tusinder kroner under forårets topmobiler er P8 bestemt værd at overveje.

Læs også: Huawei P8 – Spørgsmål og svar

Huawei P8 lander derfor på 5 ud af 6 stjerner.

Få den bedste Huawei P8 pris på mobilpriser.dk.

Fordele:

  • Glimrende kamera
  • God ydelse
  • Nydelige materialer og finish

Ulemper:

  • Middelmådig videokvalitet
  • Gennemsnitlig driftstid og 3D-ydelse
  • Kun 16GB lager i DK

Seneste nyt i sagen

Siden vi publicerede denne nyhed er der kommer nyt i sagen. mobilsiden fulgte op på historien. 19/4/2015 kørte vi en artikel omkring emnet Overblik: Nye flagskibe fra Huawei, Samsung hitter med S6 og stort læk om LG G4 – Du læser den her. Redaktionen dækker emnet fortløbende. Se seneste nyt her.