IKEA Trådfri – smart styring af lyset i dit hjem [TEST]

Ikea Trådfri tager kampen op mod Philips Hue på styring af dine pærer i hjemmet. Prisen er til gengæld rigtig sjov. Læs her hvordan de klarer sig i testen.

IKEA Trådfri – smart styring af lyset i dit hjem [TEST]

Jeg har længe gået med tanken om at få en lidt mere intelligent styring af lyset i mit hjem. Jeg bor i en villa med 3 etager, så der er specielt et par trappeområder, der har irriteret mig i det daglige.

Et fuldtidjob for mig, er også at tage runder efter min hustru og mine 2 børn og slukke lys i de rum, hvor man ikke længere opholder sig. Jeg har Philips Hue i forvejen i husstanden, men økonomien i anskaffelsepris på pærer har gjort at jeg aldrig er kommer længere end startpakken.

Læs også: Apple HomeKit og Google Home næsten klar til IKEA TRÅDFRI

Og her kommer det nye system Ikea Trådfri til sin ret.

IKEA tager nemlig kampen op mod Philips Hue på styring af lyset i hjemmet. Og med deres lancering af IKEA Trådfri virker de som en seriøs konkurrent. I serien er der både pærer med stor(E27) og lille fatning(E14) samt LED spots (GU10), lyspaneler og tilbehør.

Læs også:Anmeldelse af alarm til hjemmet – uden det dyre abonnemet

Ikea app oversigt
Oversigtsbilledet på IKEA Trådfri app’en. Foto: Mobilsiden.dk

Selve systemet kan bruges på flere forskellige måder, men for at få det bedste udbytte ud af systemet, skal du købe en gateway som du slutter til dit internet derhjemme. Den gør dig i stand til at kontrollere alle forbundne enheder via IKEA Trådfri app’en som kan hentes gratis til Android og iOS.

Selve opsætningen er egentlig ret simpel, der er en god guide i selve app’en, og hvis man krydrer det med, lige at læse i manualen på produkterne, så vil alle kunne finde ud af at sætte systemet op.

Det har faktisk taget mig længere tid, at pakke produkterne ud af emballagen, end det har taget mig at sætte systemet op. Her skal det tilføjes at produkterne kommer i en meget hård plasticskal, som sikkert passer ekstra godt på at der ikke sker noget med produkterne under transport, men som også gør det ekstra svært at pakke ud.

Mit personligt bedste indkøb i år – robotplæneklipper uden sammenligning

Opsætning af systemet

Når du først har pakket produkterne ud, skal du bruge app’en til installationen.

Hvis du f.eks. vil sætte en rumsensor op med tilhørende pære er fremgangsmåden følgende. Du sætter det medfølgende batteri i rumsensoren, herefter skal du holde rumsensoren i 2-5 cm’s afstand af din gateway, mens du presser og holder “tilslut” knappen ned på rumsensoren, herefter vil din gateway kort efter blinke 4 gange, og din rumsensor er tilsluttet og vil komme frem i din app.

Herefter tager du den pære som du vil tilslutte din rumsensor og skruer i lampen hvor den skal være, og tænder for strømmen. Pæren vil herefter tænde. Så holder du din rumsensor op i 2-5 cm’s afstand af pæren og holder igen “tilslut” knappen nede på din rumsensor. Herefter vil pæren gå i gang med et lille lysshow hvor den skruer op og ned for lysstyrken, for til sidst at blinke. Når den laver det sidste blink, lyser der en rød lampe på forsiden af din rumsensor, og pære og rumsensor er nu forbundet og klar til brug.

Få styr på økonomien med denne app – test af Spiir

Her efter kan du i selve app’en navngive din rumsensor og pære som en gruppe, hos mig blev den første gruppe “Kældertrappe”

Hvis du vil slutte flere pærer til den samme rumsensor, gentager du ganske simpelt ovenstående tilslutning med pæren, og den kommer automatisk med i gruppen, hvor rumsensoren er tilsluttet. Der kan tilsluttes op til 10 pærer per enhed.

Samme procedure med tilslutning er gældende for fjernbetjening, lysdæmper og lysdæmper.

Ikea fjernbetjening
IKEA trådfri fjernbetjening til styring af lyser i hjemmet. Foto: Mobilsiden.dk

Systemet i brug

Systemet kan bruges på flere forskellige måder. Du kan fjernbetjening eller app’en til at tænde og slukke for lyser, samt du kan indstille lyset i styrke og tone, fra kold hvid – til varm gullig. Jeg har i de første par dage leget lidt med lysstyrke og tone, og herefter har jeg bare tændt og slukket for lyset.

Jeg har oplevet lidt begrænsninger på systemet, og det har specielt været rumsensorerne har ikke helt levet op til mine forventninger.

Jeg elsker det, at du nemt og hurtigt kan sætte en rumsensor op uden at skulle trække ledninger eller involvere elektrikere. Til gengæld er vinklen som sensoren registrerer bevægelse kun 120 grader, det sammenholdt med at den kommer med et fladt beslag og ikke et hjørnebeslag at den virker lidt begrænset, for mine behov.

Jeg har 2 trapper, hvor jeg har monteret hver sin rumsensor, men da trapperne har vinkel på, altså drejer lidt til højre nede i bunden, har det været helt umuligt at placere sensoren, så den dækker både foden og bunden af trappen. Det resulterer i, at man nu skal famle sig ned i halvmørke fra 1. salen de første 6 trin før man kan komme ind i betragtningsvinklen som aktiverer lyset. Dette ville nok kunne løses med enten et beslag som kunne monteres i hjørnet og ikke fladt på væggen, så man på den måde fik bedre udnyttelse af de 120 graders betragtningsvinkel.

Samtidig kan man kun slutte en rumsensor til en gruppe. Kunne man slutte flere rumsensorer til den samme gruppe, ville problemet også kunne løses denne vej.

Har du en rumsensor og pære gruppe, kan du heller ikke slutte en fjernbetjening til gruppen, og så bare tænde lyser via den på toppen af trappen, og lade sensoren klare bunden af trappen.

Ikea Trådfri til fra
Du kan indstille dine pærer til at tænde og slukke på bestemte tidspunkter. Foto: Mobilsiden.dk

IKEA Trådfri er ikke lige så avanceret som Philips Hue, du kan ikke lave forskellige farver rundt omkring i huset, eller slutte dine pærer til musikken og bruge som mini discotek.

Til gengæld er der et par andre funktioner, som jeg måske synes er lidt mere brugbare i dagligdagen.

En af dem er funktionen – så står vi op.

Her kan du bruge dine pærer som en slags vækkeur. Det fungerer på den måde, at pærerne starter med at blænde langsomt op og tiltage i lysstyrke, 30 minutter før at du skal op. En slags simuleret solopgang. Jeg har via app’en sat det til at vække mig mandag til fredag kl. 6.30 – så lyset starter langsomt op fra kl. 6

Det er en meget behagelig måde at starte dagen på, da man får en lidt blidere opvækning, end den brutale larm fra vækkeuret.

Dog er der også plads til forbedringer her. Jeg har gjort det utænkelige, at stå op et kvarter inden i opvækningen, for derefter at slukke lyset på fjernbetjeningen og gå i bad. Der sker dog det, at hvis du slukker programmet manuelt, så deaktiverer du det også, så næste morgen, fik jeg ikke en blid opvækning med simuleret solopgang, men en brutal vækkeursstart. Jeg kunne så gå i app’en og aktivere programmet igen, men også her er der plads til forbedringer, jeg er næppe den eneste der kommer til at stå op midt i programmet, og ikke ønsker at se det køre til ende.

 

Er du afsted på ferie, eller generelt bare ikke hjemme, kan du lave et “Ingen hjemme program” hvor du sætter forskellige grupper af pærer til at tænde og slukke, og på den måde simulere overfor eventuelle indbrudstyve, er der er nogle hjemme i huset, uden at skulle have en masse timere sat op i dine stikkontakter.

Den sidste feature er, at du kan sætte dine lamper til at tænde og slukke automatisk på bestemte tidspunkter.

Så hvis du f.eks. ved at du hver mandag til fredag går ned af din trappe fra kl. 6.30-7.30 kan du sætte pærene til at tænde automatisk der.

Bevægelsessensoren fra IKEA Trådfri mangler lidt for at være helt perfekt

Konklusion

Alt i alt er jeg meget glad for IKEA Trådfri og jeg vil nok tilføje flere produkter til hjemmet over det næste stykke tid.

Men produktet bærer stadig præg af, at være et nyt produkt hvor der er plads til forbedringer.

Heldigvis virker det til at de fleste af de udfordringer jeg har stødt på, kan løses rent softwaremæssigt. 

Men specielt bevægelsessensoren og det at du ikke kan slutte flere sensorer til den samme gruppe, ser jeg som en stor mangel, det gør den meget mangelfuld på de fleste trapper.

Produkterne virker kvalitetsmæssigt til at være velproduceret. Der er god respons i knapperne på fjernbetjeningen, og den er lavet med en smart magnetbagside, så du kan skrue den op i et beslag på væggen, og så nemt hænge den op med den kraftige magnet.

App’en har også den begrænsning, at du kun kan bruge den sammen med hjemmets WiFi. Så er du uden for wifi’ens rækkevidde, så kan vi ikke logge på app’en. Så du kan kun styre systemet hjemmefra, og altså ikke komme i tanke om at slå “Ingen hjemme” funktionen til, når du sidder sydpå.

En stort plus for produktet er, at det snart kommer til at arbejde sammen med Google Assistant, Apple Siri og Amazon Alexa

Det der taler meget til systemets fordel er priserne.

Et startsæt med en gateway, to pærer og en fjernbetjening koster 599 kr.

Et sæt med en rumsensor og en pære koster 249 kr.

IKEA Trådfri  ender på 4½ stjerner.