JBL Everest Elite 750NC – langt fra eliten [TEST]

JBL går efter high-end lyd og funktioner med Everest Elite 750NC. Missionen er ikke helt lykkedes.

JBL Everest Elite 750NC – langt fra eliten [TEST]

Fremtiden er trådløs, det sørger populære telefoner som Apple nyeste iPhones for. Men når headsettet alligevel skal rumme et batteri, bør det samtidig udnyttes til at få den komfort som aktiv støjreduktion (ANC) tilbyder.

ANC er dog fortsat en avanceret og relativ dyr teknologi – Det er ikke billigt at implementere, og der er mange tekniske forhindringer der skal klares.

Det er ikke desto mindre det, JBL forsøger sig med, i Everest Elite 750NC – et high-end headset, som er til at betale med en introduktionspris som er nogle hundrede kroner lavere end tenorerne fra Sennheiser, Bose og Sony.

Se også:  Sony MDR-1000X – Stillekupé til audiofile [TEST]

JBL Everest Elite 750NC

Type: lukket, over-ear, aktiv støjreduktion
Mål: 15,5 x 6,5 x 18,5 cm
Vægt: 280 gram
Ydelse: 40mm driver, 10-22.000 Hz respons
Batteri: 850 mAh, 15 timer (20 timer u/ANC), 3 timers micro-USB opladning
Kabellængde: 100cm, 2,5mm og 3,5mm jack.
Bluetooth: 4.0, A2DP v1.2
Øvrigt: Foldbart design
Farver: sort, grå eller blågrå
Pris: Vejledende 2.299 kroner

JBL Everest Elite 750NC
Puderne på JBL Everest Elite 750NC er ikke komfortable nok. Foto: Mobilsiden.dk

Everest Elite er altså billigere, og det bemærker man straks så snart æsken åbnes. På nær bøjlen i metal, er det udelukkende stift plast og halvtarveligt simililæder der findes her. Det hele er godt nok malet over med et pænt metallook, men skindet bedrager altså.

Især ’læder’-puderne skuffer her, polstringen er ganske enkelt for tynd, hvilket går ud over komforten. De sidder let for stramt og varmer om ørerne, så længere lytteseancer må udelukkes.

Den lidt tarvelige byggekvalitet har dog en lille trøst. Everest Elite er et relativ let headset i forhold til konkurrenterne fra Bose, Sennheiser eller Sony.

Læs også:  Sony XB950BT – en billig basbombe [TEST]

JBL Everest Elite 750NC
Betjeningen er ligetil på JBL Everest Elite 750NC. Foto: Mobilsiden.dk

Praktisk i brug

Selvom JBL synes at have sparet lidt på materialerne, er der tilgengæld skænket en del omtanke til selve enhedens brug.

Her medfølger et glimrende rejseetui til headsettet, hvor løsdele som micro-USB kabel, flyadapter og kabel kan gemmes af vejen på ordnet vis. Det er derfor let at folde på på plads og holde styr på.

Når det tages på er betjeningen også ligetil, med fysiske knapper der giver tilstrækkeligt med feedback til, at de kan betjenes uden at tage headsettet af og på. De enkelte knapper varierer også i størrelse og placering, så man efter lidt øvelse ikke er i tvivl om det er play-, power- eller volumen-knappen man har fat i. Jeg savner dog en dedikeret knap til stemmestyring af f.eks Siri eller Google Assistant.

Se også:  Sennheiser Momentum M2 Wireless: Eminent lyd og retrolæder [TEST]

Smart app

Selve opkoblingen til mobilen foregår på sædvanlig Bluetooth-maner, om end den audiofile AptX-standard ikke understøttes.

JBL’s ’Headphones’ app er desuden enkel og ligetil og giver rig mulighed for at fintune lydprofilen, opdatere headsettet samt kalibrere headsettet til dine øregange via JBL’s Trunote teknologi.

Den trådløse forbindelse har til gengæld vist sig at være bundsolid. De lovede 10 meters rækkevidde opnås og mere til.

Læs også:  Bose QuietComfort 35 – Hold omverdenen udenfor [TEST]

JBL Everest Elite 750NC
Foto: Mobilsiden.dk

Fejlfyldt støjreduktion

De mange tekniske finesser falder dog til jorden, når headsettets kunststykke, den aktive støjreduktion, viser sig at være ineffektiv og samtidig plages af tekniske glitches her og der.

Så snart ANC’en slås til, optræder en kort, skarp mislyd efterfulgt af et lag bundstøj som føjer sig til lydbilledet. Ikke rart.

Befinder du dig i meget støjfyldte omgivelser, overdøves denne dog af f.eks. turbinestøjen fra flykabinen. Støjreduktionen arbejder hovedsageligt med de dybe toner som og efterlader oftest de mere irriterende mellemtoner i dit musikalske mix.

Denne grundlæggende svaghed lever videre i JBL-featuren ’Adaptiv ANC’, hvor brugeren kan vælge hvor meget af omverdens støj der skal have love til at slippe igennem. Idéen er grundlæggende god, for med denne slået til, kan du høre hvis kollegerne vil have fat i dig på kontoret – men mellemtonerne (og støjen) er igen skruet så voldsomt op, at man helst slår funktionen helt fra.

Grundlæggende fin lyd

Der har generelt ikke været meget positivt at skrive hjem om Everest Elite 750, men når det kommer til det væsentlige – musikkvaliteten – gør Eliten det delvist godt igen.

En 40mm full-range driver i hver side pumper vellyd i hver ørekop, om end de allerfineste detaljer forbigås. Men det skal ikke tages fra den, at den leverer et varmt og behageligt lydbillede som klæder de fleste genrer.

Batteriet giver også lang levetid til de musikalske løjer. De lovede 20 timer kan godt nås, forudsat at du ikke har ANC-funktionen slået til, da denne barberer omtrent en fjerdedel af driftstiden.

Everest Elite 750NC skuffer dog igen, når det benyttes som headset. Mikrofonerne formår ikke at filtrere støjen omkring væk, hvilket får samtalekvaliteten til at lide.

Se også:  JBL E45BT – lidt for skrabet [TEST]

JBL Everest elite 750NC
JBL Everest Elite 750NCer praktisk i brug. Foto: JBL

Langt fra elite

JBL’s forsøg på at kreere et high-end headset med avancerede funktioner er ikke rigtig lykkedes. Everest Elite 750NC lyder egentlig godt, men fejler desværre på den tekniske front.

Når headsettet prismæssigt er faretruende tæt på de etablerede ANC-stjerner som Sony MDR-1000X, Sennheiser Momentum 2.0 eller Bose QC35, fristes man til at kræve en byggekvalitet af samme kaliber. Men Everest Elite 750NC kommer desværre også til kort her.

Det bliver derfor en nær dumpekarakter til JBL i denne omgang: 3½ ud af 6 stjerner.

Fordele:

  • God lyd
  • Stærk trådløs forbindelse
  • Funktionsrig app

Ulemper:

  • Middelmådig kvalitetsindtryk
  • Mislyde fra den aktive støjreduktion
  • Pris og kvalitet hænger ikke sammen
 

Historien forstsætter

Her følger vi op med den seneste udvikling om temaet. mobilsiden gik videre med sagen. d. 5/9/2017 dykkede vi igen ned i emnet med en artikel der drejer sig om Samsung Galaxy Note8 – en kæmpe af en mobil [TEST] – Historien bringes videre her. Få også seneste nyt i sagen her.