Microsoft Lumia 550 – Der er bedre alternativer [TEST]

Anmeldelse: Microsofts nyeste budgetmobil Lumia 550 har fin skærm, men resten er lige så godt eller bedre i den billigere Lumia 640.

Microsoft Lumia 550 – Der er bedre alternativer [TEST]

Microsoft Lumia 550 er ny mobil i budgetklassen, og det lægger den heller ikke skjul på. Alligevel er der tale om en telefon, der isoleret set er en udmærket telefon til en pris lige under 1.000 kroner.

Når det så er sagt, overskygges den dog på flere punkter af sin billigere storebror Lumia 640, der godt nok har været på gaden en stykke tid, men som alligevel på flere punkter overgår Lumia 550.

Læs også: Microsoft Lumia 640 – Så meget mobil for under 1.300 kroner[TEST]

Og så er der et meget vigtigt parameter: prisen – her er Lumia 640 også bedre med omkring 100 kroner!!!

Glat og plastikagtig

Lumia 550 er i budgetklassen, og det fremgår af den ydre skal. Forsiden er sort og ligner alle andre mobiler, men bag på er den udstyret med et plastikcover, der er glat og yderst fedtfingermodtageligt.

På grund af det glatte cover glider telefonen nemt i hånden, og det er åbenbart noget, der går igen fra tidligere modeller, da vi før har talt om det i anmeldelserne af Lumia-telefonerne.

Læs også: Microsoft Lumia 950 – God start for Windows 10 [TEST]

Vores testeksemplar er i hvid højglans, men om det er bedre med den sorte variant, skal vi lade være usagt.

Lækker skærm – kronen på værket

Lumia 550 skiller sig særligt ud på et punkt: Skærmen. Den 4,7 tommer store LCD-skærm har en opløsning på 1280 x 720 pixels, hvilket giver en pixeltæthed på 315 pixel per tomme (ppi). Faktisk bedre en Lumia 640, der kan præstere 294 ppi på en 5 tommer skærm.

Skærmoplevelsen er helt i top, specielt når der samtidig skæves til prismærket. Et skarpt billede med flot kontrast og lækre funktioner som glance-screen, der betyder, at for eksempel ur og dato kan vises på skærmen, selvom den er sat på standby.

Kamera – Jævn præstation med svær fokusering

Kameraet er på 5 megapixel, og her er vi på det laveste acceptable niveau for en smartphone. Alligevel kommer der hæderlige resultater ud i den anden ende, men tro ikke, at du kan blæse billederne op i store udprintede forstørrelser.

Billederne egner sig godt til fremvisning på mobilen og en mindre computerskærm eller tablet, men så er det også ved at være slut.

Farverne gengives pænt og billedkvaliteten er generelt på et niveau omkring middel. Problemerne opstår dog, når man forsøger at skifte fokus manuelt. Her har Lumia 550 særdeles svært ved at stille skarpt på det ønskede objekt, og det kræver ofte flere forsøg, før det lykkes.

Læs også: Billeder og info om prisvenlig Microsoft Lumia 650 ude

Det er bestemt ikke kun Lumia 550, der lider af dette fænomen. Da vi testede kameraet i Lumia 640, havde vi lignede fokusproblemer, men det overordnede indtryk af kameraet i Lumia 640 på 8 megapixel var dog bedre, end det er tilfældet i Lumia 550.

Eneste sted hvor Lumia 550 overgår Lumia 640 på kamerasiden er med frontkameraet, der i Lumia 550 byder på 2 megapixel, mens du må nøjes med 0,9 megapixel i Lumia 640.

Lumia 550 kamera

Lille chipsæt til Windows 10 og Office

Chipsættet i Lumia 550 er absolut ikke hverken det nyeste eller hurtigste. I motorrummet skjuler sig et Qualcomm Snapdragon 210-chipsæt med en quad-core-processor på 1,1 GHz.

Heldigt for Microsoft behøver Windows 10 ikke de store kræfter for at blive afviklet, og det redder lige akkurat oplevelsen på Lumia 550, der kører glidende og smukt gennem sin budget-tilværelse.

Læs også: Windows 10 Mobile nu installeret på over 1 mio. enheder

Lumia 550 præsterer også afvikling af Microsoft Office ganske pænt og flydende, men et egentligt et seriøst office-værktøj bliver Lumia 550 aldrig med en skærm på 4,7 tommer. Det er simpelt hen for småt og svært at bruge Office-produkterne produktivt. Det kan gå med gennemlæsning og videresendelse af dokumenter, men så hører det også op.

Batteri – Lidt over en dag i drift

2.100 mAh batteri er der lagt i æsken sammen med Lumia 550. Det skulle teoretisk give 28 dages standby, 60 timers musikafspilning, 10 timers netsurfing via WiFi eller 7,1 timers videoafspilning.

Men nu til det mere praktiske. Jeg har testet Lumia 550 på en normal dag på kontoret, hvor enheden er blevet brugt meget aktivt til websurfing, mail, video og samtale.

Samtidigt har jeg haft et moderat forbrug af apps og musik, og det har samlet givet en batteritid fra kl. 06 den første dag til omkring kl. 10 den følgende dag. Altså lidt over 1 døgn på en opladning.

Specifikationer

  • 4G/LTE
  • 4,7 tommer LCD-skærm 1280 x 720 – 315 ppi
  • 5 megapixel kamera (2 megapixel frontkamera)
  • 8 GB hukommelse + kan udvides med microSD-kort
  • 1 GB RAM
  • Qualcomm Snapdragon 210-chipset 1,1 GHz quad core
  • 2.100 mAh batteri
  • Windows 10 og Office
Microsoft Lumia 550

Konklusion – Der er gode alternativer

Jeg har ikke noget imod Lumia 550, men med realistiske briller må jeg blot erkende, at der findes lige så gode eller bedre alternativer til samme eller lavere pris.

Skærmen er helt klart kronen på Lumia 550. Den er dejlig behagelig at betragte og giver et godt indtryk af den lille budgetmobil.

Desværre følger resten af telefonen ikke samme standard. Indpakningen er glat og plasticagtigt, kameraet præsterer overordnet på det jævne, men har sine problemer med at skifte fokuspunkt.

Læs også: Microsoft Lumia 640 – Så meget mobil for under 1.300 kroner[TEST]

Chipsættet er af ældre dato, men formår lige akkurat at holde Lumia 550’s hoved ovenover vandet, og samlet giver det et indtryk af en telefon med en ydelse omkring middel.

Vil jeg anbefale telefonen til andre? Tja, jeg vil hellere anbefale en Lumia 640! For tiden er den omkring 100 kroner billigere end Lumia 550, men Lumia 640 har bedre kamera, næsten samme gode skærm, bare større, og så er chipsættet opgraderet.

Det er svært at se berettigelsen for Lumia 550, når man allerede har en telefon som Lumia 640 i stalden og muligvis også en Lumia 650 på vej.

Lumia 550 får 3,5 ud af 6 stjerner.

Fordele:

  • Skærm
  • Batteri
  • Windows 10

Ulemper:

  • Kamera med fokusproblemer
  • Lille chipset
  • Bedre alternativer