Motorola Moto G (2nd): Mellemklasses budgetmobil [TEST]

Motorola påviser endnu en gang, at pengepungen ikke skal berøves alle likvide midler til fordel for den nye smartphone

Motorola Moto G (2nd): Mellemklasses budgetmobil [TEST]

Da Motorola gjorde sit indtog på smartphone-markedet med E-, G- og X-klassen, påviste det nu Lenovo-ejede selskab, at en Android-oplevelse ikke behøver koste kassen.

Disse mobilers specifikationer var ikke teknologisk banebrydende, men leverede aldeles kapable mobiler, der software-mæssigt var nær identisk med Googles Nexus-linje -fornuftigt prisleje, god ydelse og oplevelse.

Motorola Moto E er til personen der vil tilgå applikationer og surfe på internettet, men ikke behøver adelige byggematerialer og absolut topydelse, til fordel for et utroligt lavt prisskilt.

Læs også: Motorola Moto E (2015) – styrke og 4G til skarp pris

I den anden ende befinder Moto X sig. Denne telefon er til Android-entusiasten der ikke vil gå ned på specifikationer og byggekvalitet, der samtidig ikke nærmer sig konkurrerende flagskibes femtusindekroners-leje.

Midt imellem finder vi Moto G som Mobilsiden.dk har bragt til test. Denne mellemklassesmobil har til opgave at sammenryste en cocktail af pris og specifikationer, der kan tillokke mobilbrugeren der vil have lidt af det hele.

Læs videre for at se hvordan Motorola Moto G klarer sig.

Specifikation for Motorola Moto G 2014

Mål: 141.5 x 70.7 x 11 mm, 152 gram
Skærm: 5.0” IPS LCD, 720 x 1280 pixels, 294 PPI
Kamera: 8 Megapixels og 720p videooptagelse med 30 fps, 2 Megapixel frontkamera
Ydelse: 4×1,2 GHz quad-core Snapdragon 400, Adreno 305 grafik, 1GB RAM
Software: Android 5.0.2
Netværk: 4G, 3G og 2G
Batteri: 2390 mAh
Lager: 8 GB + micro-SD op til 32GB
Pris: Cirka 1400,- kroner og opefter
Øvrigt: To styks frontvendte højtalere, belægning der øger vandresistens

Trofast tyksak

Motorola Moto G’s skærm måler 5” og befinder sig derfor stadig i en verden hvor énhåndsbetjening er muligt. Telefonen måler dertil 141.5 x 70.7 x 11 mm.

Med sine bløde kurver har Moto G i bedste Motorola-stil, lånt udformningen fra sine dyrere mobilfætre. Det tyndeste punkt findes nemlig nederst på telefonen, der buer op til en tykkere profil bagtil, hvilket behager håndens komfort.

Læs også: Motorola Moto X (2014): hil den nye Nexus 6 

Det aftagelige bagcover er udført i en lettere blød plast, der afgiver en fornuftig kvalitetsfølelse, og slutter tæt om telefonen – man narres hurtigt til at tro, at telefonen er støbt i ét stykke. Man vil glæde sig over at den indbyggede beskedne lagringsplads på 8 GB, kan akkompagneres med 32 GB MicroSD-kort der gemmer sig herunder.

Den signaturskabende udhuling der bærer Motorola-loget bagtil går igen, og tjener endnu en gang en optimal fingerhvileplads når telefonen er i brug.

Når Moto G skal vækkes eller skrues op for, anvendes de højrevendte plastikknapper.

Her ser man første tegn på besparelser i denne klasse – knapperne afgiver nemlig et mindre tilfredsstillende tryk, og kan være en anelse hårde at trykke, til gengæld hviler de solidt i deres udskæringer.

Man bemærker straks at den matte bagside ikke slutter sig om hele telefonen, men erstattes halvvejs på siderne af en blank og skinnende plastiksort. Dette er med til at give Moto G en anelse mere karakter og eksklusivitet, men er samtidig en mester i at indsamle fedtfingre som ses lidt for tydeligt i dagslys.

Kigger du til tops, vil jackstikket til dine private musikseancer være, og i modsatte ende hviler micro-USB-indgangen der skal sørge for liv i det 2070 mAh store batteri.

Læs også: Motorola Moto E – Økonomiklassens prins 

Mobile mediekonsumerende fans vil glæde sig over de to frontvendte højtalere der bærer det typiske Motorola-design. Frontvendt lyd slår til enhver tid andetstedsorienterede højtalere, men audiofile vil blive skuffede over det høje men skrattende lydbillede. Fair skal være fair, og i denne klasse kan man ikke forvente bedre lyd.

Motorola har evne for at levere naturtro og flotte skærme, og Moto G er ingen undtagelse. Med IPS-teknologi får man behagelige og realistiske farver til sine ikoner eller Netflix-serie.

Du må dog ikke forvente et knivskarpt billede, for med sine 720 x 1280 pixels vil bogstaver ikke være pixeleret, men en anelse sløres ved nærmere kig. Ved frontalt skærmkiggeri er farverne lige i skabet, men så snart skærmen betragtes fra siderne udvaskes farverne kraftigt og det kan være svært at tyde hvad der er på skærmen – her ser man hvor der er sparet.

Læs også: Motorola Nexus 6: Stor, større, Nexus

Heldigvis kan Moto G skrue rigeligt op for lysstyrken når der skal slås med solen stråler, og alt i alt har man at gøre med en behagelig, men ikke imponerende skærm.

Rolig, pålidelig, lidt langsom

I maven på den afdæmpede Motorola-mobil, finder man den økonomiske dieselmotor der driver herlighederne.

Når motorhjelmen klappes op, bliver man mødt af en Snapdragon 400 processor, der er fordelt på 4 kerner hvor taktstokken svinges med 1.2 GHz per afdeling. Motorola har før vist at specifikationerne ikke behøver være på steroider før ydelsen er fornuftig, og taget motorstørrelsen i betragtning, er det hestekræfterne fortsat godt udnyttet.

Hvor man dog oplever en anelse sløvhed er ved åbning af applikationer. Til tider må man vente sekunder før programmet er klar, men ved almindelig navigering foregår alt flydende og i fornuftig fart.

Læs også: Motorola lancerer 4G-opgraderet Moto G

Husk dog at luk dine programmer løbende eftersom Moto G kun har 1 GB RAM til at holde overblikket. Her vil man igen opleve et nøk ned i hastighed, og springet mellem åbne applikationer foregår med en anelse forsinkelse.

Denne mellemklassekriger formår dog at præstere aldeles tilfredsstillende og flydende i den krævende Chrome-browser, og generelt foregår surfing på nettet hurtigt takket være en fornuftig 4G-antenne – skønt at se høj datahastighed i en så billig telefon.

Har du før haft en topmobil i hænderne, vil du bemærke den anelse skuffende animationsgrafik. Det visuelle formidles gennem en Adreno 305 GPU, hvor Android 5.0.2 Lollipops mange animationer ikke arbejder med så mange billeder i sekundet som håbet.

Når der scrolles i browseren eller applikationsskuffen åbnes tyder man hurtigt en mængde hakken.

Hvor Motorola viser imponerende ingeniørhåndværk er driftstiden. Batteriet med sine 2070 mAh er ikke det største af sin slags, men er af relativ stor størrelse med den pixelbesparede skærm og neddroslede mekanik.

Læs også: Motorola Moto X modtager snart Android 5.1 Lollipop

Efter en almindelig dags brug, der indebærer Facebook, Messenger, mailskrivning og en anelse GPS, kan du opleve at have mere end 50% energi i tanken. De fleste vil altså nemt få to dages brug ud af denne mobil, hvilket er intet mindre end en fornøjelse.

Motorola Moto G sipper nemlig kun nænsomt til batteriets procenter om natten og har en generel imponerende standby-tid. Du skal dog tilsidesætte lidt over to timer i opladeren, når Moto G skal nå sine 100% – Quick Charge-funktionen er desværre sparet væk.

Motorola = simplicitet

Mange Android-producenter holder standhaftigt på at belægge styresystemet med deres bud på den optimale oplevelse – men ikke Motorola.

Ved at lytte til forbrugerne, der som oftest foretrækker den rene Android-oplevelse, sørger Motorola for kun at foretage subtile ændringer der skal forbedre mobiloplevelsen. Dertil vil fremtiden også byde på hurtigere opdateringer end konkurrenterne, eftersom der ikke kræves mange tilpasninger til kommende Android-ændringer.

Låse- og hjemmeskærme samt notifikationsgardinet er intakt, og enhver Android-bruger vil føle sig hjemme i denne software. Man finder dog Motorolas suite af forudinstallerede applikationer.

Motorola Assist har funktionen af at genkende din adfærd. Når du kører bil slås Bluetooth til og beskeder læses højt, og sidder du i et kalenderført møde, vil notifikationer automatisk udsættes til bagefter.

Læs også: Android “M” vises frem til årets Google I/O-event

Motorola har også inkluderet sit eget billedgalleri når billeder skal gennemgås. Android Lollipop medførte at kunne gendanne sin nyindkøbte telefon, fra en specifik enhed der har været anvendt før.

Skulle du dog være Motorola-elsker, kan du ty til applikationen ”Overfør” der lader dig indhente foregående telefons identitet, om det er Android eller Iphone.

Som noget nyt finder man applikationen ”Underret”. Når man skal mødes med folk kan stedet forklares via tekst, men hvorfor ikke vise det? Ved at bruge ”Mød mig”-funktionen, indtaster man ønskede besked og relevante kontakter. Herefter modtagere dine venner en SMS med en kort tekst og et link til Google Maps der fortæller dem hvor du ønsker at mødes.

Med forbrugerens sikkerhed in mente, kan en alarm udsendes til pålidelige nærtstående personer. Man indskriver en standardiseret besked, som kan sendes til et udvalg af kontakter ved et enkelt tryk. Skulle man være faldet og slået sig, kan personer altså hurtigt underrettes og igangsætte handling.

Læs også: Microsoft udgiver Office-pakken til Android-mobiler

Ligeledes kan din placering deles med intervaller, eksempel hvert 5. minut, hvilket igen kan ses af inviterede personer. Dette er hensigtsmæssigt at bruge når familien kører på ferie i en karavane af biler, og skulle man blive væk fra hinanden, kan forrestkørende persons placering vise vej.

I flagskibet, Moto X, fandt man den forbrugervellidte funktion, at flikke telefonen to gange med håndleddet, og kameraet blevet automatisk startet. Sådanne funktioner ser man forbigået i Moto G.

Okay optik

Når de morsomme stunder skal foreviges, er Moto G bevæbnet med 8 megapixels bagtil, der akkompagneres af en lysskabende LED blitz.

Traditionen tro, holder Motorola sit kamera-interface på det simpleste, og man finder kun knapper til at vende kameraet og optage video – billeder bringes nemlig i kassen ved at trykke på skærmen. Fokuseringen foregår derfor automatisk, og er overraskende hurtigt og fornuftig i sit interesseområde.

Læs også: Stor kameratest af LG G4 mod Samsung Galaxy S6

Indstillingerne frembringes ved at trække ind fra siden, hvor blitzen kan håndteres og HDR kan slås til eller fra, når der skal leges lidt mere med billederne.
Vil du have billeder i fuld format (16:9) må du nøjes med 6 MP-billeder, eftersom kameraet ved fulde 8 MP foregår i 4:3-format.

For en telefon i denne prisklasse, gør Moto G et særligt godt stykke arbejde. Detaljegraden er ikke det skarpeste og der tenderes til en overeksponering, men farverne er flotte og stærke i sin gengivelse som det kan ses herunder.

Videodelen imponerer ikke på samme måde. Nok er selve billedet farvemæssigt stærkt, men man savner en stor mængde detaljer.

Her må dine menneskelige rystelser se sig forbigået af optisk billedstabilisering, og videobilledet er derfor enormt rystende og knapt så tilfredsstillende at betragte derefter. Lyddelen er såmænd gangske fornuftig, trods den meget blæsende dag hvor optagelsen fandt sted.

Som en lille ekstra gave, sniger Motorola muligheden for Slow Motion-optagelse i 720p ind, der sjældent ses i mellemklassesmobiler. Nok foregår det ikke i samme kvalitet som en iPhone 6 og dets kameramuligheder, men uanset hvad er det en sjov funktion at have.

G for gennemsnit – bare billigere

Motorola har med anden generation af G-serien formået at bringe kvalitet til de billige rækker endnu en gang. Med et prisskilt der starter på cirka 1400,- kroner og opefter, får du altså en særdeles kapabel smartphone.

Med en behagelig og farvepræcis skærm der suppleres med to frontvendte højtalere, et ganske fint kamera og en batteritid der mænger sig med topmobilernes præstationer, er Moto G en telefon der har mange gode kvaliteter, uanset hvad du prioriterer i en smartphone.

Moto G er for dig der ikke ønsker at tømme pengepungen, nybegynder eller ikke så krævende mobilbruger, men stadig ønsker at have funktionaliteten af en smartphone.
For at holde prisen nede har Motorola også været nødsaget til at spare på flere fronter.

Hastighed og Moto G bør ikke stå i samme sætning, men kan du klare dig uden en pixelspækket skærm, aluminiumskonstruktion og stort internt lager, så er Motorolas mellemklassemobil for dig.

Motorola Moto G lander derfor på 5 ud af 6 stjerner.

Fordele:

  • Batteritid
  • Generel pålidelighed
  • Pris
  • 4G

Ulemper:

  • Sløv grafik
  • Lang opladetid
  • Langsom performance

Videre om temaet

Sagens videre forløb om emnet. mobilsiden kunne ikke slippe temaet. 20/5/2015 havde vi dette at sige med nyheden Oppo R7 og større R7 Plus officielt lanceret – Læs her. Seneste nyt om tematikken finder du her.