Nokia 6710 Navigator – godt på vej men ikke i mål (produkttest)

Moderne mobiltelefon med moderne navigation. Nokias GPS-mobil er let at holde af, selvom den ikke er perfekt.

Nokia 6710 Navigator – godt på vej men ikke i mål (produkttest)

Mange mobiltelefoner har indbygget GPS og navigation, men det er langt fra dem alle, som løser opgaven lige godt.

Med 6710 Navigator springer det i øjnene, at salgspakken udover mobilen også indeholder en bilholder og oplader til strømstik i bilen.

Navigationsprogrammet Nokia Maps 3.01 er installeret i mobilen, og alle kortene ligger på det 4 GB hukommelseskort, som også findes i æsken. Det betyder, at en internetforbindelse ikke er nødvendig for at navigere med denne mobiltelefon.

6710 Navigator er med andre ord out-of-the-box-navigation i hele Europa. Licensen gælder hele mobilens levetid, og inkluderer gratis opdateringer af kortene.

Nokia 6710 Navigator, nyt artikelfoto

En anden navi-oplevelse

Et tryk på den dedikerede navigationstast på mobilens front åbner Nokia Maps, som straks finder den aktuelle position.

Indrømmet! Jeg har aldrig været vild med Nokias forsøg på at genopfinde GPS-navigation. I forhold til de mest udbredte navigations-enheder fra Tomtom eller Garmin, er Nokias program en anden oplevelse.

I Nokias udgave hedder det ikke bare “navigation” eller “find rute”. Man skal først søge adresse på destinationen, hvorefter der vælges hvad adressen skal bruges til. F.eks. “Vis på kort”, “Gå til”, “Kør til” osv. Først ved “Kør til” er du i gang med at finde vej.

Det er en bagvendt start, og den uøvede bruger har mangler en hjælpende hånd.

Stemmen guider – men funktioner mangler

Det tog lidt tid at få vores testmobil til at tale dansk på turen. Men efter lidt menuopsætning lykkedes det dog.

Stemmen som guider dig er klar, høj og tydelig, og efter lidt tilvænning forsvandt irritationen over, at “det ikke er som på Tomtom”.

Kortgrafikken er virkelig flot, og vejledningerne på skærmen er lette at følge. Under kørslen kan vælges mellem forskellige visningstilstande som 2D og 3D-visning eller en piletilstand, hvor man ikke ser kort – men kun skrevne vejledninger på skærmen.

Der skiftes mellem de forskellige muligheder ved at rykke menuknappen fra side til side.

En fed detalje er dog det indbyggede kompas, som gør det let at anvende mobilen til gåruter.

Nokia 6710 Navigator, nyt artikelfoto

Navigationen er godkendt, men…

Med Maps 3 har Nokia tilført mange gode forbedringer til deres ellers noget haltende navigationsprogram.

Udover de tidligere nævnte funktioner savner jeg, at Nokia laver noget hjælp til den helt almindelige mobilbruger. Når Maps åbnes vises kortet – og den første tanke er “hvad nu”…?

Først når man får trykket på menuknappen “Valg” og lærer at punktet “Søg” er vejen til navigationen, er man tryg ved programmet. En opstarts-skærm med logiske valgmuligheder havde klart været at foretrække.

Nokia er nået langt med udviklingen af Maps. Med 6710 Navigator viser de, at det er mulighed at lave en fin telefon til dem, med lejlighedsvise navigationsbehov.

Telefonens andre funktioner

Nokia 6710 Navigator er generelt en godt konstrueret mobiltelefon med bedre finish end vi på det seneste har set fra specielt N-serien. F.eks. var Nokia N86 8MP en fin telefon, men 6710 Navigator er bare i en bedre fysisk kvalitet.

Menuerne (S60 tredje udgave) og programmerne er hurtige at starte og betjene. Alle taster er store, har god klikrespons og pæn afstand. Samlet betyder det fysiske udtryk og en god slider, at mobilen er let at synes godt om.

Blandt mulighederne udover navigation findes musikafspiller (standardstik til headset i toppen), FM-radio (med RDS), internetadgang osv. Altså en mobil med alle Nokias standardfunktioner.

De avancerede brugere har endda mulighed for at hægte mobilen på Microsoft Exchange.

Kameraet er på fem megapixels (med autofokus) og fotolys. Billederne er faktisk jævnt gode, og den aktuelle GPS-position tilføjes automatisk billedet (GEO-tagging). Det ekstra gode er, at billederne tages hurtigt uden den store “betænkningstid”.

Billeder taget med 6710 Navigator

Uhyggeligt højt strømforbrug

Vi er vant til, at moderne mobiltelefoner skal lades op hver dag. Men denne mobil er helt særlig.

Uden andet brug end samtaler og sms-beskeder har vi været ude for, at skulle oplade allerede midt på eftermiddagen. Ellers gik den simpelthen død for strøm.

Heldigvis er der ladekabel til bilen med i pakken. Dermed skulle man være sikret strøm – også når der bruges navigation.

Nokia 6710 Navigator er godt på vej

Tilbage i sommeren 2007 anmeldte vi Nokia 6110 Navigator der var født med med programmet Route 66. Dengang gav vi topkarakter og kaldte mobilen “sommerens bedste mobil”… Prisen var 3.500 kroner uden abonnement.

Vi kommer ikke helt derop med 6710 Navigator – heller ikke selvom prisen ligger mellem 2.550 og 3.050 kroner. Godt nok får du meget for pengene – men det er ikke den ultimative GPS-mobil. Som det ses i ovenstående tekst, er der lidt for mange mangler.

Det som 6110 Navigator gjorde så fantastisk for to år siden, var at have en induitiv brugerflade i navigationsprogrammet. Alle kunne komme i gang, og vidste fra starten af, hvad der skulle trykkes på. Dette er ikke tilfældet med 6710 Navigator – der tænker man ofte “hvad nu”?

6710 Navigator er ikke til bilferien i Europa eller til personen med det store hverdagsbehov – dertil mangler Nokia stadig lidt produktudvikling i GPS-softwaren, og skærmen er for lille.

Mangler du en Nokia-mobil, og har du brug for ind i mellem at finde vej, så er Nokia 6710 Navigator den rette mobil. Der er meget for pengene.

Når alt kommer til alt, ender via på fire ud af seks mulige stjerner. Godt på vej men ikke i mål.

Nokia 6710 Navigator: Tre gode sider

 – Meget i salgspakken og meget mobil for pengene
 – Godt kamera og gode almindelige mobilfunktioner
 – Livslang Europa-licens og gratis kortopdateringer

Nokia 6710 Navigator: Tre dårlige sider

 – Meget højt strømforbrug
 – Svært at se det logiske i navigationsprogrammet
 – Kræver tilvænning i forhold til “almindelig” navigation

Sagen er ikke slut

Historien døde ikke med denne fortælling. mobilsiden fortsatte historien. Allerede d. 14/10/2009 fulgte vi historien op med en vinkel omkring Telmore har parallelimporteret Samsung S5230Klik her for at læse den påfølgende artikel.. Se også seneste nyt om emnet her.