Nokia 8 – klassiske dyder hersker [TEST]

Nokia 8 er en topmobil der, på nær nogle få skæverter, synes at være en stærk comeback-telefon.

Nokia 8 – klassiske dyder hersker [TEST]

For de fleste danskere har Nokia haft en særlig plads i deres elektroniske opvækst. De fleste har enten haft, eller arvet, en Nokia-telefon, for de var både fikse at se på samt både enkle og robuste i brug. Nokia var skandinavisk kvalitet.

Selskabet har dog været igennem en årelang nedtur – i takt med, at smartphonen og især iPhonen blev hvermandseje. Nokia kom ganske enkelt skævt ind på det gryende marked – softwaren formåede aldrig at matche konkurrencen fra Apple og Google, og den ellers så dominerende tech-gigant har måttet se sine markedsandele svinde ind til nul.

Men nu er Nokia tilbage. Softwaren er baseret på den populære Android-platform, designet og selskabet bag (HMD Global) er igen finsk og de oprindelige Nokia-dyder synes at være genfundne i selskabets produkter fra foråret.

Nokia 8 står dog overfor en større opgave en forårets 3310-remake og den prisvenlige Nokia 5. Den er en toptelefon og skal bevise, at Nokia igen hører til i toppen blandt mobilproducenter. Det finder vi ud af her.

Se også:  Nokia 8 hands-on [WEB-TV]

Nokia 8
Foto: Nokia.com

Specifikationer Nokia 8

Mål: 151,5 x 73,7 x 7,9 mm (0,4 mm kamera)
Vægt: 160 gram
Display: 5,3” Quad HD IPS med 2.5D Gorilla Glass 5, 554 PPI
Ydelse: Qualcomm Snapdragon 835 2,45 GHz octa-core
RAM: 4GB
Software: Android 7.1.1
Batteri: 3.090 mAh + 18 W oplader Qualcomm Quick-Charge 3.0 via USB-C 3.1
Lager: 64 GB + micro-SD op til 256 GB
Kamera: 13MP farver f/2,0 optik med OIS + 13 MP sort/hvid, PDAF, 4K video
Frontkamera: 13MP med PDAF og f/2,0 optik med 78,4 graders vidvinkel og display-flash
Netværk: 2G, 3G, 4G Cat. 9. LTE – mulighed for Dual-SIM
Øvrigt: Fingeraftrykslæser, IP-54 godkendt, jack-stik
Farver: matblå, blank blå, kobber og stålgrå
Pris: Få den bedste pris på mobilpriser.dk

Nokia 8
Foto: Mobilsiden.dk

Husker du Nokias Lumia-telefoner? Det var plast der dominerede i konstruktionen dengang, men den skal du lede længe efter i Nokias nye telefoner. På nær de allerbilligste modeller, er Nokias portefølje klædt i flot matbørstet metal.

Topmodellen Nokia 8 er naturligvis der, hvor flest kræfter er skænket til konstruktionen. Den er skåret ud af et stykke Series 6000 aluminium, mens 8’eren samtidig er IP54-godkendt, den kan med andre ord godt tåle støv og lidt sprøjt uden at dø – den er dog ikke vandtæt, så ikke noget med at forsøge at dyppe den i poolen.

Udseendet har en slående lighed med den prisvenlige Nokia 5, men her virker det hele bare lidt slankere, elegant og helstøbt. Selvom den er nydelig at se på, synes Nokia 8 dog at have lidt vej endnu, før den kan måle sig med 2017-generationen af toptelefoner.

Knapperne er eksempelvis de samme som i den billiger 5’er, og antennerne er ikke så velintegrerede i designet som i metalmobilerne fra Apple eller Huawei. Men alt i alt opleves Nokia 8 som et troværdigt bud på en topmobil i både finish og kvalitetsfornemmelse.

Se også:  Er Nokia tilbage på rette spor? [AFSTEMNING]

Nokia 8
Foto: Mobilsiden.dk

Ligetil i brug

Med sin 8’er lader det ikke til at Nokia vil lave radikalt om på hvordan en telefon betjenes. Her er det i stedet et snusfornuftigt approach til betjening der regerer.

Mobilen er knap 74mm bred med et 5,3 tommer stort display, hvilket for mange er på grænsen af hvad der nemt kan betjenes med en hånd.

Nokia forenkler dog betjeningen med fikse features såsom dobbelttap til at vække telefonen, en effektiv fingeraftrykslæser under displayet, et dobbeltprik på power-knappen der åbner kameraet eller en ’Always On’-feature der indikerer, hvad der er tikket ind på mobilen.

Altså ingen fancy funktioner her, kun ting der virker.

Læs også:  Nu kan du forudbestille Nokia 8 de første steder

Nokia 8
Foto: Mobilsiden.dk

Herligt, lysstærk display

Med sit 5,3 tommer store Quad HD display er Nokia 8 velekviperet på skærmfronten. Det er stort, kontrastrigt og meget lysstærkt.

Farverne på displayet er dog ikke nær så overvældende som i andre smartphones, navnlig dem udstyret med AMOLED-teknologi. Det kan synes at være en ulempe, men jeg synes faktisk at de rettere befinder sig det helt rette sted mellem det farverige og det naturlige – især fordi selve farvebalancen er spot on.

Opløsningen på 2.560 x 1.440 pixels er mere end rigeligt til, at alt står skarpt. Teknologisk har displayet dog et par mangler: det understøtter hverken HDR-video, eller Googles Daydream VR.

Den akkompagnerende lyd leveres af en enkel højtaler i bunden. Der pumpes godt med lyd dernedefra, men det lyder aldrig rigtig for bassen er nærmest borte og lyden bliver hurtigt mudret nær maxvolumen.

Savner du bassen, kan du hurtigt genfinde den i headsettet, som leverer rige mængder af slagsen. Det er næsten for meget af det gode, men bashovederne er da i det mindste glade.

Læs også:  Nokia 8 – her er Nokias comeback-mobil

Nokia 8
Foto: Mobilsiden.dk

Fart over feltet

Nokia 8 er udstyret med en af forårets og sommerens hurtigste platforme: den ottekernede Snapdragon 835 fra Qualcomm. Som i sæsonens øvrige toptelefoner leverer den en glimrende ydelse – men hjælpes ekstra på vej af en enkel version af Android uden en masse fyld samt 6GB RAM. Denne telefon flyver afsted.

Batteriet i Nokia 8 er også godkendt. Her er 3.090 mAh at arbejde med, og sammen med den strømbesparende processor får Nokia 8 leveret en ganske solid driftstid. Regn med et halvandet døgn ved almindeligt brug eller en enkel travl dag med mere intensivt brug.

Den gode driftstid akkompagneres af en ligeså kapabel oplader på 18W. Det rækker til knap en halv optankning på en halv time, mens måleren viser 73 procent efter en hel times ved stikkontakten. Den fulde opladning tager yderlige tre kvarter.

Den er altså mere end hurtig nok, batteriet er stærkt, men på et enkelt punkt sakker Nokia 8 agterud i forhold til konkurrenterne: antennen.

Se også:  Billeder af Nokia 8 i usædvanlig kobberfarve lækket

Selvom det chipset du finde ombord på Nokia 8 teoretisk set understøtter 1Gbit netværk, er det her begrænset til at toppe ved 450mbps. Forudsat, at dit teleselskab understøtter disse hastigheder. Hvilket det helt sikker ikke gør – endnu.

I praksis kobler Nokia 8 sig da heller ikke så godt fast til de hurtige 4G-bølger. Der bliver ofte droslet ned til 3G i stedet, hvor hastigheden mere end halveres. Selve samtalekvaliteten er der heldigvis intet at udsætte på: begge samtalepartnere går klart igennem.

Nokia 8 kan dog fås med dual-SIM, hvilket giver mulighed for at ty til et andet netværk med bedre dækning. Den ekstra-SIM kortlæser er dog en hybrid en af slagsen, hvor du skal vælge mellem at benytte til dual-SIM eller til at udvide de indbyggede 64GB lagerplads med et micro-SD kort.

Nokia 8
Foto: Mobilsiden.dk

Knas i softwaren

En af Nokias største salgsargumenter siden genlanceringen af brandet i foråret har gået på integrationen af for Android-mobiler særdeles opdateringsfrekvens. Nokia garanterer, at den medfølgende Android-software opdateres mindst hver måned og at samtlige telefoner får nyeste Android-version ombord i mindst to år.

For at efterleve dette, piller Nokia derfor kun minimalt ved originalen fra Google. Ikonerne er en smule rundere at se på, men ud over det er softwaren virtuelt den samme, som den du finder på Googles Pixel telefoner.

Helt tilfredsstillende er oplevelsen dog ikke altid, for selvom Nokia 8 har under testperioden vist sig ikke altid at være lige pålidelig. Enkelte apps som Facebooks Messenger er crashet i utide, mens Netflix af mystiske årsager kun virker på halvdelen af displayet. Mobilen har også sat ud af sig selv en enkel gang under de ti dage telefonen har været til test.

Efter dialog med HMD Global, forsikrer selskabet, at de er orienteret omkring fejlene i softwaren – selskabet kan derfor nå at fikse fejlene inden telefonen får salgsstart i de kommende uger.

Læs også:  Sammenligning mellem Nokia 8 og Nokia 6: Her er forskellen

Nokia 8
Foto: Mobilsiden.dk

Kamera med både og

Nokia, eller rettere HMD Global, og det ikoniske kamera-brand ZEISS er gået sammen om kameraet i Nokia 8.

Her finder du et dobbeltsetup, der minder en del om det Huawei og ligeså ikoniske Leica benyttede i sidste års P9 og P9 Plus modeller. Her to 13 megapixel-moduler: et der optager i farve og et andet der optager i sort/hvid. Begge er nogenlunde lysstærke qua f/2,0 optikerne, mens en optisk stabilisering giver grund til at forvente gode takter under svære lysforhold.

Sammen giver de da også resultater som matcher konkurrerende telefoner som iPhone 7 og Huawei P10. Dagens allerbedste kameramobiler, Samsung S8 og HTC U11, er dog et mulehår foran. De to sidstnævnte har dog ingen portrætfunktioner at byde på. Her udmærker Nokia 8 sig ved at være i stand til at levere glimrende resultater.

Potentialet i Nokia 8’s kamera bliver ikke 100% indfriet. Fokuseringen er lidt sløv af og til, og portrætfunktionen bliver narret i ny og næ. En softwareupdate med et fotofiks eller to er også på sin plads her.

Se også:  Første kameratest af Nokia 8: Gode takter

Nokia 8
Foto: Mobilsiden.dk

Videoerne er ligesom fotoene ganske farverige, omend dynamikken er set bedre. Den optiske billedstabilisering hjælper dog gevaldigt med at holde optagelserne i ro selv i den maksimale videokvalitet.

På selfiefronten vil HMD Global skille deres Nokia 8 fra mængden. Selve kameraet på 8 megapixel er der ikke meget nyt i, men det er der om deres nye ’Bothie’-koncept: en selfie hvor både dem foran og bag kameraet foreviges i foto delt op i to.

Det fungerer både i foto og video, og er en sjov ny take på selfien. Jeg tvivler dog på, at hvor bredt både begrebet og funktionen vil bredde sig.

Nokia 8 – snusfornuften hersker

Under HMD Global nye ledelse, ser det ud til, at Nokia har genfundet mange af de kvaliteter der i sin tid gjorde det finske selskab til en ubestridt kæmpe i mobilverdenen.

Her satses der på gedigen kvalitet, fornuftige og konservative løsninger samt en software fri for unødvendig bagage. Debutprisen på 4.500 kroner er heller ikke dum.

Nokiaens største fortrin, den enkle og pålidelige software skyder dog lidt forbi her. I testmodellen opstod en række små bugs hist og her – bugs som i værste fald kunne gøre enkelte apps ubrugelige. Et fix er på vej, og når det kommer kan Nokia høste endnu en halv stjerne. Men indtil da, er den snusfornuftige kvalitet 5 stjerner værd.

Få den bedste pris på Nokia 8 hos mobilpriser.dk.

Fordele:

  • Yderst lysstærkt og skarpt display
  • Glimrende højtalere
  • Nydeligt metaldesign
  • Rendyrket Android
  • Hyppige opdateringer

Ulemper:

  • Fejl i software
  • Middelmådig 4G-forbindelse

Sidste tilføjelse til sagen

Siden vi publicerede denne nyhed er der kommer nyt i sagen. mobilsiden gik videre med historien. 29/8/2017 blev sagen bragt videre med historien; DisplayMate: Samsung Galaxy Note 8 har den bedste skærmKlik her og læs videre.. Seneste nyt om temaet finder her.