Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Nokia N9 - et hit eller et komma? (mobiltest)

Nokia N9 - et hit eller et komma? (mobiltest)

TEST: Er Nokia N9 et ”One hit Wonder” eller en demo telefon, der aldrig skulle have været sendt på gaden?

Åh nej - det var min første tanke, da jeg fik besked på at anmelde Nokia N9. Det var sådan set ikke, fordi jeg havde noget imod N9, men fordi jeg overhovedet ikke havde sat mig ind hverken telefon, styresystem eller features.

Da Nokias nye direktør smed hele MeeGo-styresystemet på porten, så tænkte jeg, at systemet alligevel snart var dødt og begravet. Jeg havde derfor ikke brugt så meget som to minutter på at lære noget som helst om det.

Det var jo selveste overhøvdingen hos Nokia, der havde vurderet styresystemet Meego og fundet det for let, fyret tusindevis af softwareudviklere og ingeniører samt kastet sig hovedkuls i armene på Microsoft. Så hvorfor overhovedet beskæftige sig med Meego og Nokia N9?

Jeg var altså på helt bar bund, men det kunne jo også ses som en fordel, for så var jeg jo nok ikke forudindtaget.

På den anden side så skulle jeg anmelde Nokias første, eneste og måske sidste rigtige telefon med Meego – noget af en mundfuld for hvordan kan man anmelde et produkt uden at være alt for forudindtaget, når producentens egen direktør havde stemplet produktet som værende for dårligt sammenlignet med konkurrenterne?

Det var altså med denne baggrund, at jeg gik i gang med at anmelde Nokia N9.

Design-features

Nokia N9 er lavet i i plasticvarianten polycarbonat, og selve byggekvaliteten er ganske fin.

Telefonen hverken knirker eller knager, hvis man vrider den lidt, og den føles solid. Det skyldes, at N9 er lavet i polycarbonat plastik, og telefonen er skåret ud af et stort stykke..

Polycarbonat har samme farve hele vejen igennem - modsat normal plastik, der er hvidt lige under overfladen - så hvis N9’eren får en ridse, så ses det ikke så tydeligt.

En normal telefon i plastik er lavet af flere plastikdele, der kan gnide sig op af hinanden, når man vrider telefonen lidt, og derved vil den knirke og knage. Det problem har Nokia N9 overhovedet ikke.

N9 har en rimelig vægt på 135 gram, så den føles ikke for let. Målene er 116,45 x 61,2 x 7,6-12,1 mm.

Designmæssigt har N9 runde bløde sider. Toppen og bunden ligesom skråner lidt ind på både forsiden og bagsiden, og selve skærmen buer også lidt i både toppen og bunden.

På højre side af telefonen sidder tre knapper, som ikke føles som verdens bedste. Modsat resten af telefonen så knirker og knager plastikknapperne, hvis man rører bare lidt ved dem.

På toppen findes et minijack stik til hovedtelefoner og to låger til henholdsvis oplader og simkort. 

Påklistret lågerne stod der, hvordan de skulle åbnes, men jeg kunne ikke få dem op, og efter at have forsøgt med fingerkraft i to minutter, så måtte jeg lige kigge i brugervejledningen, for at sikre mig, at jeg ikke var ved at ødelægge telefonen.

Sagen er den, at for at få lågerne åbnet, så skal man trykke afsindigt hårdt ned på den låge, der beskytter telefonens strømstik. Man skal faktisk trykke så hårdt på den ene side af lågen, at det næsten er fysisk umuligt at gøre med en negl, så jeg måtte have fat i en kuglepen for at trykke lågen ned.

Jeg er bestemt ikke en stor fan af den designløsning. En låge, som skal bruges dagligt til opladning, skal være let at åbne, og det er lågen på Nokia N9 ikke!

Telefonen leveres med en oplader, et kombineret lade og USB-datakabel samt et simpelt headset med ledning.

Nokia N9 fås i tre farver: Blå, sort og rød

Kamera, højttaler og hukommelse

Nokia N9 kommer i to versioner med henholdsvis 16 eller 64 GB indbygget hukommelse, der ikke kan udvides.

Telefonen er udstyret med en meget kraftig højttaler der sidder i bunden, og den kan spille ganske højt. Jeg målte, sådan helt uvidenskabeligt, en lydstyrke på omkring 90 dB i én meters afstand. Det er altså meget højt for sådan en lille højttaler.

Kameraet i N9 er et otte megapixels kamera med vidvinkelobjektiv og dobbelt LED-flash. Selve billedchippen er i 16/9 format, hvilket vil sige at billederne bliver optimale, når man optager HD-video eller tager billeder i 16/9.

Rigtige fotonørder kan ikke se det smarte i 16/9 format, men for almindelige folk som bare skal vise billederne på computeren eller på fladskærmen i stuen, så er 16/9 formatet optimalt.

Kameraets Carl Zeiss linse har en vidvinkel , hvilket betyder, at det er lettere at tage gode billeder på kort afstand – f.eks. hvis man tager billeder af 2-3 personer på en meters afstand. Kombineret med kameraets store objektivåbning på F2.2, der giver bedre fotos ved lav belysning, så er kameraet i N9 meget kompetent.

Jeg syntes kameraet i N9 er fantastisk godt. Jeg er begejstret for vidvinklen og 16/9 formatet til billeder. Kameraet er ikke perfekt, men sammenlignet med andre kameraer i mobiltelefoner, så tager N9 rigtigt gode billeder under svære lysforhold – både i mørke omgivelser og i direkte modlys.

De to indbyggede LED-flash er ret kraftige og oplyser let et mindre lokale.

I de testbilleder jeg har taget med kameraet, ses 16/9 formatet og vidvinklen tydeligt – man får et meget bredt område med i billedet.

I modlys på åben gade (se billedet i galleriet) eller i en mørk parkeringskælder med kraftigt indfaldslys, tager kameraet overraskende gode billeder. Kameraet er i den grad godkendt.

Det kan dog undre mig meget, hvorfor Nokia har valgt at placere telefonens kameraer på en så uhensigtsmæssig placering. Hvis man som mig er højrehåndet, så dækker ens hånd over frontkameraet, når man holder telefonen normalt.

Bedre bliver det ikke på bagsiden af telefonen, hvor kameraet er placeret næsten midt på. Det betyder at min pegefinger konstant rører ved kameraets linse og fedter det til.

Kraftig AMOLED skærm

N9 er udstyret med AMOLED skærm, der er 3,9” stor og har en opløsning på 854 x 480 pixels. Skærmen har fået antirefleks behandling, hvilket minimerer antallet af reflekser fra skærmen, og det ridsefrie ”Gorilla Glas” sikrer mod ridser.

Selv efter længere tids brug så syntes jeg ikke skærmen blev særlig fedtet.

Skærmen er meget fin, men hvis man kigger på den fra en vinkel, så er farverne ikke længere så mættet og farverne falmer.

Det er normalt ikke noget man lægger så meget mærke til på AMOLED skærmen, men pga. styresystemet MeeGos farvevalg i menuerne, så ses denne farveforskel tydeligt.

MeeGo benytter meget grå farver rundt om i brugerfladen, og når man tilter skærmen lidt så får den grå farve et grønligt skær. Farveskiftet er ganske markant på grå overflader, og det fangede straks, til min store irritation, min opmærksomhed.

Billeder taget med Nokia N9

Batteri - nok til det meste

Batteriet er indbygget i telefonen, og man kan derfor ikke selv udskifte det.

Selve batterilevetiden på Nokia N9 er rimelig og holder til en hel arbejdsdag med både exchange synkroniseringer og RSS feeds slået til.

Batterilevetiden var mellem 18-24 timer lidt afhængigt af brug.

Basisfunktioner

SMS funktionen fungerer som den skal. Der er intet T9-tastatur på telefonen, men derimod et fuldt tastatur. MMS-beskeder fungerede også som man kunne forvente.

Der er indbygget en ordbog, som benyttes ved indtastning af tekst i f.eks. SMS-beskeder.

Telefonen har selvfølgelig både ur/alarm, kalender og lommeregner. Der er nogle mangler ved disse basisfunktioner, f.eks. mangler nedtællingsur og stopur, som standard på N9.

Så hvis du ligesom mig har smidt dit køkkenur ud for flere år siden, så er du altså med N9 på herrens mark, når flæskestegen er i ovnen.

Lommeregneren kan heller ikke udregne procenter, hvilket jeg flere gange under testen har savnet.

Profilindstillingen til lyde, ringetoner, alarmer osv. er enkel. Der er kun én profil, og det er meget let at indstille den. Ønsker man at telefonen skal være lydløs eller meget stille, så kan man ved hjælp af ”op og ned” knapper på siden hurtigt sætte telefonen på lydløs. Det er enkelt, simpelt og elegant.

Nokia N9 har en fin lydkvalitet under samtale og telefonen holder fint signalet til netværket under både samtale og dataoverførsler.

Telefonbogen er et kapitel for sig, da den automatisk bliver koblet sammen med Facebook og Skype. Jeg er ikke særlig begejstret for Skype og Facebook integrationen i telefonbogen (kontaktpersoner), men det kan være en smagssag.

Hvis man har sat Skype og Facebook op, så integreres kontaktpersonerne automatisk i telefonbogen med billeder, men der er ingen mulighed for at se forskel på kontaktpersoner fra Skype, Facebook og normale telefonnumre.

Det kan være fordi, jeg er gammeldags, men jeg har det altså bedst med at kunne se forskel på de kontaktpersoner jeg har på Skype, Facebook og de kontaktpersoner, som ligger i min telefonbog. Jeg finder det utroligt forvirrende at have 496 kontaktpersoner i telefonbogen i stedet for de normale 50-60 stykker.

Det værste er dog, at integrationen mellem Skype og Facebook ikke kan slås fra.

MeeGo styresystemet

Min første indskydelse er, at det virkelig er synd, at Nokia har lagt systemet i graven. Ligeså frustreret jeg har været over Nokias Symbian, ligeså begejstret er jeg over MeeGo.

Styresystemet er hurtigt, simpelt og intuitivt. Det kører flydende og hurtigt, og føles slet ikke langsomt.

Funktionen Swipe, hvor man med en finger stryger henover skærmen for at navigere rundt mellem de tre skærme - notifikationsoversigt, programmer og multitasking - er utrolig flydende.

Selve opbygningen, navigeringen og den daglige brug af MeeGo føles naturligt, og det tog kun 10 minutter før navigeringen lå på rygraden.

Jeg vil sige, at det føles næsten oldnordisk at gå tilbage til Android og iOS’s navigationsform med tilbage og homeknapper, efter at have brugt MeeGos Swipe funktion.

Lige umiddelbart kan jeg kun påpege ganske få fejl og mangler ved MeeGo.

Browseren, Ovi Marked og NFC

Der er ikke så meget at sige om browseren. Der er ikke flash-understøttelse, men den er hurtig og fungerer rigtigt godt – faktisk fungerer den langt bedre end hvad jeg før har prøvet på Nokias telefoner.

Jeg syntes ikke redigeringen af indtastningsfelter fungerer efter hensigten. Hvis man f.eks. skal logge ind på et forum, hvor man skal indtaste brugernavn og kodeord, så dukker der problemer op.

Hvis man taster fejl, og vil gå tilbage og rette fejlindtastningen, så er det besværligt, da man ikke kan se hvor curseren bliver placeret.

Kopiering af tekst er heller ikke særlig logisk. Det er nogle små fejl, men er enormt frustrerende.

MeeGo er dog ikke ene om denne type fejl, da både Android og iOS tidligere har haft samme udfordringer – Nokia burde have lært lektien, og lavet det rigtigt fra starten. Nokia lover dog at denne "copy/paste" fejl bliver rettet med en softwareopdatering indenfor kort tid.

Ovi Marked er Nokias markedsplads for køb af nye applikationer til Nokia N9. Det fungerer fint, det er stilrent og det er meget hurtigt og let at finde applikationer.

Installation og download foregår smertefrit. Ovi Marked har dog én stor mangel og det er "applikationer" – eller rettere sagt manglen på applikationer. Selvom MeeGo-systemet kan benytte nogle de samme apps som f.eks. Nokia N8, så er udvalget stadigvæk elendigt sammenlignet med iOS, Android og Windows Phone.

Nokia N9 har også Near-field-communication eller NFC, hvilket gør det let at kommunikere mellem telefoner og tilbehør. Man kan f.eks. overføre filer mellem NFC kompatible telefoner bare ved at sætte telefonerne tæt på hinanden.

Nokia Maps til navigation er ligesom på mange andre Nokia modeller inkluderet.

Finnerne kan stadigvæk

Selvom telefonen ikke knirker og knager i plastikken og selvom telefonen har en rimelig vægt, så syntes jeg bare ikke man får en fornemmelse af, at N9 er en high-end telefon – og slet ikke en high-end telefon fra Nokia.

Nokia er normalt gode til at lave telefoner, der ligger godt i hånden, men jeg syntes ærlig talt, at Nokia N9 er lidt for plastikagtig, og slet ikke udstråler den kendte Nokia kvalitet.

Jeg er godt klar over at dette er smag og behag, men når jeg sidder med en N9 i den ene hånd og iPhone 4 i den anden hånd, så føles N9 som en gang plastik – ja, man kan faktisk bare tage den aldrende businesstelefon Nokia E52 i den anden hånd, og forskellen er stadigvæk tydeligt, og det er ikke Nokia N9, der føles eksklusiv.

Når det er sagt, så er jeg også sikker på, at en del Nokia-fans vil elske designet og materialevalget.

Jeg skal være ærlig at sige, at jeg regnede med at Nokia N9 ville være noget møg, siden Nokias direktør smed håndklædet i ringen og droppede styresystemet MeeGo. Men jeg blev positivt overrasket over, hvor gennemført systemet rent faktisk er, og hvor nemt det er at vænne sig til at ”swipe” hen over skærmen, i stedet for at bruge knapper til navigeringen i telefonen.

Selve telefonens funktioner fejler ikke noget, og de fleste irritationsmomenter i MeeGo er ikke fundamentale fejl ved systemet, men derimod små fejl som kunne være rettet hen af vejen.

MeeGo fik ikke chancen, og køber man Nokia N9, så skal man også være klar over, at man køber et dødt styresystem og en død platform.

Det har virkelig været svært, at give Nokia N9 en retfærdig karakter, men Nokia N9 lander på 4 ud af 6 stjerner.


Plus

MeeGo virker meget gennemført

+ Godt kamera og kraftig flash
+ Nydelig og overskuelig brugerflade
+ Skærmen bliver ikke fedtet af fingeraftryk

+ NFC

 

Minus

- Den tydelige farveforskel på skærmen ved forskellige betragtningsvinkler
- Designet i plastik føles ikke eksklusivt
- Besværlig låge til strømstik
- For få applikationer
- MeeGo platformen er død og begravet

Læs også:
- Web-TV: Hvad skal vi med Nokia N9
- Web-TV: Nokia: N9 er grundstenen for kommende smartphones 

Video: Tæt på Nokia N9


Nokia N9-00 - billigste pris fra -kr.
Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Dan 02-01-2012 21:01:21

jeg har købt Nokia N9, og har et par kommentar til denne artikel ud fra mine erfaringer med telefonen

Plus
MeeGo virker meget gennemført

+ Godt kamera og kraftig flash
Lækkert kamera især fordi det tager 16:9 billeder så de passer i fuldskærm på pc og tv

+ Nydelig og overskuelig brugerflade
Aldrig har jeg prøvet en telefon der er så let at finde rundt i, og jeg er især glad for at man ikke skal bruge "Hjem" knapper som som man skal på iphones og windows telefoner
+ Skærmen bliver ikke fedtet af fingeraftryk

+ NFC
Denne har jeg ikke testet



Minus

- Den tydelige farveforskel på skærmen ved forskellige betragtningsvinkler
Farveforskel?!? enten har de ændret på skærmen, eller også tester anmelder ud fra urimlige krav. Der er ikke farveforskel, faktisk visser den farverne mindst lige så godt som eks. et NYT LED tv.
- Designet i plastik føles ikke eksklusivt
Dette er så en smags sag, design er i lækker mat helstøbt plastik ja. Og telefonen ligner endnu en Nokia direktør telefon. Dog virker knapperne på siden for billige, og minder om noget eks. HTC ville bruge. De høre aldrig hjemme på en nokia.
- Besværlig låge til strømstik
Ja helt klart er denne låge besværlig de første 10 åbninger, men her efter køre den faktisk nemt, og det virker ikke som om bliver skør. dog kunne jeg forstille mig at denne let vil kunne knække af, hvis man ikke passer godt på sine telefoner.
- For få applikationer
Ja, øv bøv, men med det sagt er det en linux telefon. Og er der en ting Linux folk er gode til så er det emulators, der findes allerede en "NES,SNES,GBA,PSX,Amiga" emulator i ovi marked, og jeg har læst på nettet at sansynligheden for en Android emulator skulle komme er meget stor.
- MeeGo platformen er død og begravet
NIX, at nokia gifter sig med microsoft er ikke ens betydning for at MeeGo dør. Dette virker som et snart marketings træk fra microsoft. Kan de "slå linux mobilen ihjel" så forsøger de.

-----
MeeGo er det ultimative bedste Smartphone OS tildato, og i og med det er linux, vil der komme Apps og systemet overhaler en døende Iphone, på Apps siden. Som er det eneste den halter bagefeter på.

0 0
Tommy 02-01-2012 22:51:34

alien dalvik skulle komme her i det nye år. Jeg ved flere af de danske Nokia gutter tester det, så det må være inden for rækkevidde - det betyder dog ikke at man kan køre alle andriod apps pga rettigheder, men det er da en berigelse uanset hvad!

0 0
Kim 03-01-2012 09:03:18

Men har det fået noget der bare minder om en halv-officiel udmelding om at AD kommer? Et insider tip tip om at Nokia rent faktisk samarbejder med Myriad? For jeg har kun kunnet få det afvist.

Jeg tror ikke på at Nokia ønsker at styrke Meamo/Meego platformen lige nu.

0 0
Henrik 03-01-2012 09:08:12

Nokia arbejder da internt med noget der hedder Meltemi, som er en afart af Maemo.

0 0
Kim 03-01-2012 09:32:31

Ja. Men det er ikke det samme som at de vil styrke den aktuelle N9 med et økosystem der er 6-7 gange større end WP's lige nu.

0 0
Thomas 03-01-2012 10:57:42

Meltemi er afløseren til S40 og vil i princippet lukke hullet mellem smart og dumb phones. Det der er hele pointen er at Meltemi bringer QT til "S40" brugerne på billige telefoner. QT er for øvrigt nu også tilgængeligt på Android. og det er blevet utroligt let at konvertere apps mellem de forskellige systemer. Jeg tror vi er ved at se starten på en stor sammensmeltning af økosystemer hvad enten producenterne vil det eller ej. Og ud fra dette kan producenterne lige så godt foregribe det uundgåelige, og gøre det ordenligt. En anden joker er HTML5 som jo også er uafhængig af OS, og når det går op for de forskellige at det er nemmere at vedligeholde 1 html5 app frem for 2-3 OS specifikke apps vil dette overtage en stor del af App markedet.

Jeg tror på at vi ser Android apps på N9 inden så længe på trods af Elops WP eventyr.

0 0
Kim 03-01-2012 11:20:09

Du kan sagtens have ret i at vi kommer til at se Android apps på N9 indenfor en overskuelig periode - jeg tror bare ikke på at det bliver et officielt Nokia samarbejde.

Nu sættes alle heste for alvor ind på WP platformen. Så skal N9 ikke forstyrre mere på de få markeder den er sat til salg på.
Det er ikke det samme som at der ikke bliver arbejdet videre med platformen, selvfølgeligt gør der det, alt andet ville være tåbeligt. Men jeg tror ikke på at Nokia smider en pose penge efter f.eks. Myriad for Alien Dalvik.

0 0
Tommy 03-01-2012 12:27:39

Ikke desto mindre blev der på beep-messen fortalt, af Nokia folk, at Alien Dalvik vil komme til N9...

0 0
Kim 03-01-2012 13:10:02

Men det er stadigt ikke noget Nokia Danmark er villige til at bekræfte - omvendt har de afkræftet at der skulle være et samarbejde.

0 0
Thomas 03-01-2012 08:31:10

Det er fantastisk, havde nu håbet på openMobile ACL, da den ikke kræver at de forskellige apps skal pakkes om. Men det er da godt uanset hvad !

http://www.engadget.com/2011/09/22/openmobile-demos-acl-for-meego-promises-100-compatibility-with/

0 0
Jesper Friis 24-11-2011 13:04:48

Hejsa.

har endelig fået min N9. uha den er dejlig.
har dog et bette problem. Jeg er for dåm :o) til at kunne få den til at syncronisere med min google kalender.

Er der nogen herinde som ved hvordan?

0 0
Thomas 24-11-2011 14:36:54

Du skal bruge mail for exchange, server: m.google.com Bruger navn: din mail og password. Husk at tage stilling til om du både vil synkroniserer kalender, kontakter og mail.

0 0
Tommy 24-11-2011 14:13:30

jeg syncer via mail for exchange og der er ingen problemer...
Men ellers har google også noget der hedder vcal(eller CalV...)og den kan du også bruge til din google kalender...

0 0
evilguy 24-11-2011 14:06:08

Stil dit spørgsmål i N9 tråden på Mobildebat.dk: http://www.mobildebat.dk/showthread.php?199797

0 0
Tommy 24-10-2011 11:13:43

Hej jeg har selv haft en N900 siden den blev lanceret i DK for knap 3 år siden, og den led samme skæbne som den her N9 kommer til... desværre for som N900 og N9 er begge fantastiske gode telefoner, er på mange måder bedre indrettet og på mange punkter bedre end Google andriod, Men Nokia har lavet nogle mega brøler i disse telefoner.... Først ingen Flash, det havde min fra starten dengang det hed Flash 7 mener jeg men Nokia opsagde aftalen, og derefter Smut.... ingen flash update var mulig, det volder nogle problem i dagligdagen specielt på websider... man kan sagtens se de fleste videoer på youtube osv. men hjemmesider køre ikke altid så godt..
Men hvad værre er at Nokia som nærmest dem som grundlage MMS, har valgt at MEAMO og MEEGO ikke understøtter det format, det er jo kun ALLE telefoner som har det som standart, jeg skrev til Nokia omkring det, og de svarede jamen den kan jo MAIL så har du ikke brug for det, typisk ingeniør upraktiske idioter.. NEJ når alle andre kan skal den også... det kaldes bagud kompatible.... men nej ikke Nokia
men det med mange konti er en feature som Andriod ville kunne lære en del ved fra Nokia, som du beskriver ved N9, er det nemt og det virker bare i hver tilfælde på N900...
En ting som jeg syntes er en latterlig ting er skærm størrelse, jeg kender nogen som har Samsung Galaxy SII og en som har LG, jeg må nok sige fokus er på 4-4,5" skærme, telefonen kan sgu snart ikke være i en lomme mere, jeg ville hellere have et skærm på 3,5-4" og så 18mm tyk som den N900 jeg har, end omvendt hader de kreditkort tynde papirs telefoner de er træls at holde ved i dagligdagen... det ser smart ud ja men det er sgu vist også det.... og vil for altid savne et rigtig knap tastatur, har prøvet nogle forskellige, kan faktisk også bedst lide dem hvor man kan mærke skærmet giver en lille respons, dvs. IKKE GLAS skærm... i min verden er GLAS skærm lidt B&O dyrt men ligegyldigt og ikke noget særlig, og det med ridser, det er lidt lige som at køre bil, nogen holder hellere ikke øje med vejen, de burde ikke have kørekort, det samme ved telefon.... men tror nu jeg vil vente til de nye 2GHz telefoner med LAPdock kommer. så kan jeg slå 2 fluer med et smæk, nemlig få en hurtigere telefon og droppe min bærbar. dvs. det hele i et..... der er Motorola Atrix 2 er et godt bud..... men ved godt i Danmark er vi kun nået til at samsung er uha så godt.... men håber det bedste for den N9- men kan godt se din tvivl om at anbefale den, jeg har altid haft nokia siden 1011 op til den i dag N900 som nok bliver min sidste Nokia..... mm. de kommer med noget genialt, hvilket er ret usandsynligt efter de er gået sammen med Micorosft mobil 7-8 eller hvor langt de nu er nået..

0 0
mpmaps 05-11-2011 11:25:12

Applikations-wise skal Nokia i hvert fald holde ild i jernene, hvis der skal fortsætte med at være et marked for applikaitoner.
Udviklere står her med en udfordring:
http://www.smartphonen9.dk/udfordring-til-danske-udviklere-af-nokia-n9-apps/

0 0
Henrik 07-11-2011 09:52:30

Hvis man i forvejen udvikler i Qt til f.eks. Symbian, er der altså ikke mange ben i det. Det er nærmest bare som at tilføje et device mere til stakken af supporterede devices.

Jeg forstår ærlig talt ikke den hysteri.

0 0
Tommy 05-11-2011 15:06:14

hvis du tager et kig på maemo.org så er der rigeligt med udviklere og masser af fede apps. Fx er der en facebook klient der slår den standard med flere længder og bedre end jeg har prøvet på både ios og andriod. Det samme kan sige med musikafspiller ect.
Så det der kan komme til at mangle er nogle specifikke spil eller meget målrettede apps fx hvis man er kiropraktor så gør der noget tid før en populær app kommer til harmattan.

0 0
Kim 24-10-2011 12:34:21

Jeg har da f.eks. MMS og Flash ver 10 på min N900. Tror du skal overveje et kig forbi "marked" og hente lidt opdateringer... :)

0 0
Thomas 24-10-2011 12:47:06

Hvilken browser benytter N900? den burde jo i princippet kunne virke på N9 eller??

0 0
Kim 24-10-2011 13:05:49

MicroB og ja, den burde vel kunne virke. Flash er opgraderet med TweakFlash

0 0
Tommy 26-10-2011 11:16:18

Ja det er nok rigtigt den kan upgraderes fra nogle forskellige skumle steder, jeg bruger selv meamo.org mest, og den kan også Køre med Android har jeg læst, har også haft det MMS software inde og ude igen... og om MMS er dårlig opløsning eller ej, igen det har intet med sagen at gøre Hvorfor søger NOKIA ikke for de ting, det er pointen.. men må erkende jeg har ikke lige skumlet mig ind for at finde Flash 10 et eller andet sted med masser af virus..... hvorfor skal man også gætte sig til hvor man skal finde de ting som bør være standart, eller ligge som Nokia normal Update. og om Flash var 7 eller 9, kommer jo nok an på hvordan den blev købt.

0 0
Kim 26-10-2011 12:02:37

Jeg har nu hentet flashtwaek gennem Market :)

0 0
Tommy 27-10-2011 11:38:05

Til KIM, nej det har du ikke på Market.... det omtalte flashtwaek ligger ikke hos OVI market, det ligger ikke hos Meamo.org. faktisk er det slet ikke noget officelt. Jeg syntes ikke der er ret mange af jeg der er konkrete, i siger i har fundet men ikke hvor, nu når i påstår den kan.. erdet kun et sted som kan kaldes market, og for N900 er det OVI. ellers er det under kategorien fuske applakationer.. dvs. igen som jeg skrev i starten af hele showet, det bør nokia sørge for.... det er sådan noget som bliver deres død. Nokia software er simpelthen alt for dårlig supportet... det kan jo ikke passe når man har betalt godt 4000,- for en telefon man skal gætte sig til hvor man skal finde softwaren vel. og en ting mere jeg køber ikke software til en telefon, jeg betaler ikke 4000,- for at skal købe software til en telefon det skal bare kan hentes...

0 0
Kim 27-10-2011 12:58:35

Jeg har selv hentet den gennem app loader, som er en Meamo.org app.

Men du kan da have ret i, at der burde være officielle udmeldinger.

0 0
Henrik 27-10-2011 12:53:33

"og en ting mere jeg køber ikke software til en telefon, jeg betaler ikke 4000,- for at skal købe software til en telefon det skal bare kan hentes..."

Fortæl det til dem som lever af at lave spil og apps til smartphones. Svaret vil være noget i retning af "Tja, men så må du finde dig i reklamer".

0 0
Thomas 24-10-2011 13:32:28

Nu må vi se hvad der kommer, jeg har selv et problem med Mail for exchange, tror nu ikke det er telefonen den er gal med men mere min arbejdsgiver som går med livrem og seler. Har andre oplevet problemer med exchange?

0 0
Kim 24-10-2011 14:04:51

Hehe, slagsargument for WP - der virker windows applikationer ;)

0 0
Thomas 24-10-2011 14:29:01

Ha Ha Kim :-) det plejer nu virke fint på Nokia telefoner, tror som sagt det er mit firma som skaber problemet.. :-)

0 0
lars 24-10-2011 12:15:55

Iøvrigt kan du fint sende mms på n900 via fmms og flash var/er version 9 på N900.

Din post er noget usammenhængende... ?

MeeGo på N9 er blot Maemo 6 rebranded, så kan du lide din n900 vil du elske N9.

0 0
Thomas 24-10-2011 12:11:39

N9 har da MMS..

0 0
Henrik 24-10-2011 12:08:33

MMS virker da fint på N9'eren. Men jo e-mail er da langt bedre. Men kan jo ikke sende ting i ret høj kvalitet over MMS alligevel.

0 0
claus 22-10-2011 15:49:07

Phillip - Kontakt personer
"u går ind i kontakter trykker indstillinger knappen som ligner 3 linjer i højre hjørne -> vis -> og vælg hvilke du vil have vist"


undre mig lidt min facebook kontakter roder rundt i kontakter og i telefon tror det er telefon bogen (den er grønd ved mig)
når jeg går ind ivis underkontakter kan jeg få kun mine sim nummer frem men når jeg så lukker kontakter skal jeg gøre det igen hver gang jeg åbner kontakter...kan det passe at den ikke kan huske det eller skal den kunen huske det

0 0
Chili 18-10-2011 22:11:17

Bare den sejeste mobil, og ikke ret mange kommer til at være ejer af så god en mobil. Undrer mig at fjolset ikke kan åbne ind til ladestikket? Bare kør en negl over, og pling, så er der åbent?

0 0
Tommy 19-10-2011 01:09:06

"Åh nej - det var min første tanke, da jeg fik besked på at anmelde Nokia N9. Det var sådan set ikke, fordi jeg havde noget imod N9, men fordi jeg overhovedet ikke havde sat mig ind hverken telefon, styresystem eller features."

Det emmer jo heller ikke ligefrem af begejstring vel.
Det sagt, så har N9 da klart nogle ulemper -hvoraf flere er blevet pointeret(fx apps til bank, eller hvis man er slave af det offentlige transportsystem), men jeg tror at man kan dele folk op i to kategorier(meget groft): First movers og de andre. First movers er dem som vil kunne lide N9 og hvor det gerne må gøre lidt ondt at have noget helt specielt.
De andre vil bare have det som det altid har været og med fuld funktionalitet. Den ene kategori er ikke bedre end den anden, men jeg synes bare ikke iphonen er en luksus-gode når kassedamen i Aldi også har den (men det er måske mere et positivt kendetegn på vores velfærd i DK?).
Personligt synes jeg N9 føles og ser mere luksuriøs ud både hardware og OS - måske er det bare at forandring fryder og jeg havde brug for noget nyt?

0 0
Dan 02-01-2012 21:08:25

apps til banken kommer da, vent i nu bare lidt..

0 0
Thomas 18-10-2011 12:57:18

iPhone og android har allerede, og alle Tizen får det også..

0 0
Kim 18-10-2011 11:11:12

Til forskel fra Iphone der lancerer 200 nye "features" med 4S, så er MeeGo-drengene fra Nokia på vej med en lille opdatering af over 3.500 fixes og features...
Udviklingen har simpelthen været holdt tilbage fra foråret, hvor den næsten var klar (Elop ville sikkert bare ikke sende den på markedet, samtidigt med at han stoppede samarbejdet med Intel).

http://konttoristhoughts.blogspot.com/2011/10/n9-on-sale-in-finland-and-few-other.html

0 0
Met3e 17-10-2011 13:03:19

Er der andre mobiler end N9 http://www.touchmobiler.dk/nokia-n9.html der får HTML5 understøttelse i nærmeste fremtid?

0 0
Thomas 18-10-2011 12:56:33

iPhone og android har allerede, og alle Tizen får det også..

0 0
Thomas 17-10-2011 08:55:23

ja N9 har en Meego/linux kerne, men det er fuldstændig irrelevant. Man møder jo på intet tidspunkt "Meego" når man bruger en N9 med der imod en QT/QML front. Hvorfor har man så valgt meego og ikke f.eks. Android? Android er håbløs ineffektiv og der er jo en grund til at en N9 føles lige så hurtig som en 1.2 dual core Android mobil. Fokus er lige nu ved at skifte. Vi kommer fra en situation hvor det var et specifikt OS som bestemte hvilke apps osv. en enhed kunne afvikle. Denne funktion er nu rykket ud i bruger fladen via HTML5/QT osv. som betyder at de underliggende OS ikke længere er styrende for hvilke apps en enhed kan afvikle. Producenterne kan nu fokuserer på at lave effektive enheder som ikke er bundet til et specifikt OS og N9 er et godt eksempel her på. N9 er på denne måde den første af sin art, men vi ville allerede se samme koncept fra samsung først i det næste år, deres enheder vil være basseret på Tizen som i bund og grund er det samme som meego bog uden QT support, hvilket dog "bare" kan tilføjes hvis en specifik producent ønsker det. Dette vil ramme Android meget hårdt i det kommende år.

Men lad os nu se... :-)

0 0
Henrik 17-10-2011 09:13:21

Jep, HTML5 bliver spændende at følge. Jeg tror også at det kan give nogle problemer hos især Apple og Android. Desuden er nogle smartphone produktenter ved at være grundigt trætte af Google, og overvejer at hoppe til et andet OS.

0 0
Hasan al 16-10-2011 00:15:14

En af de bedste test jeg har set.. Videoen var rigtig god, jeg fik en god fornemmelse af hvordan telefon var uden at have set den fysisk.

Jeg har svært ved at se at microsoft skal begynde at sælge sit uinnovative styresystem. MeeGo 4ever.

0 0
Brian Koch 15-10-2011 15:23:00

nogen der ved hvordan maildelen er på n9 har haft sgs2 og htc evo 3d og der fungerer det fint og den kan slette fra server kan denne mobil også det ???

0 0
Henrik 15-10-2011 11:41:41

Ihvertfald for os som skider på Apple's FUD (uuuuh pas på! Du kan måske ikke få den næste prutte app), og iøvrigt glædes over hvor lækker den er at betjene.

0 0
Alfix 14-10-2011 23:53:52

Ikke for at svine her, men hold da helt op en elendig anmeldelse. Meget uprofessionel, udetaljeret og for at sige det mildt virkeligt elendigt sprogbrug, konstant gentagelser.

Bygge kvaliteten ganske fin????. "bygge kvaliteten"? FIN???? Nej! Og desuden er den jo mere end fin, altsaa bygningskvaliteten. Det er da noget af det bedste vi har set laenge. Sammenlignet med HTC og LG for at tage et par kedelige.

Jeg kan slet ikke forstaa at denne anmeldelse ikke e blevet screenet paa den ene eller den anden maade. No offense.

Uambitioes og daarlig anmeldelse. Laengere er den ikke.

0 0
lars 15-10-2011 10:46:17

Enig, ligesom det meste andet vi ser fra mobilsiden for tiden.

0 0
Peder Alipio Thurøe 14-10-2011 23:41:30

Den styre bare for vildt!!!

0 0
Thomas 14-10-2011 21:30:36

Den software som i dag findes på n9, er ikke blevet forbedret siden foråret. Nokia har istedet valgt at fokusere på at gøre den første update. updaten indeholder 3500 rettelser og updates. Det kan da kun blive godt.

0 0
claus 14-10-2011 18:21:05

undre mig lidt du skriver der ikke er T9-tastatur på telefonen du kan ændre det fra tastatur til T9 så du køre med 2=abc 3=def 4=ghi osv samme type som den her http://www.mobilsiden.dk/gfx/public/upload/29927.jpg

0 0
Thomas 14-10-2011 19:26:06

hvordan skifter du til t9?

0 0
claus 15-10-2011 07:57:24

har ikke gjort det selv, fik en telia gut til at gøre det for mig

0 0
Simon 14-10-2011 17:57:55

Nu har jeg prøvet kræfter med telefonen et par gange i Telia, og syntes godt nok hardwaren er ALT FOR LÆKKER!
Glæder mig vildt meget til, at den kommer i en WP version!! :)

0 0
Michael 14-10-2011 15:41:57

Jeg synes faktisk det er en ganske glimrende test.

Der er lidt gentagelser et par steder i anmeldelsen, men jeg må erklære mig 100% enig når anmelder skriver at MeeGo er død og begravet.

Så længe man f.eks. ikke kan benytte mobilen til sine banksager (ved langt de fleste banker), så er den ikke interessant i mine øjne.

Jeg synes faktisk ikke mobilselskaberne burde have denne telefon i sortimentet, vel vidende at Nokia er skiftet over til Windows Phone.

0 0
Tommy 15-10-2011 11:29:12

Så vidt jeg ved er Nordea og Danske nogle ret store banker og der kan man bruge deres netbank...
Min bank, Lån og spar kan også bruges.
Derudover er Nokia i gang med at udvikle apps til bankerne(men det er en sidebemærkning da de jo ikke er klar pt)

0 0
Henrik 14-10-2011 22:37:36

Forkert. Man kan sagtens bruge netbank og lign. Man bruger bare browseren som på en PC.

At Meego skulle være dødt (en sandhed med modifikationer), er ret ligegyldig. Applikationslaget og UI'en i N9 er ren Qt, hvilket langtfra er død og begravet - det lever i bedste velgående, og det er det der er vigtigt for app-support.

Nokia's næste generation af low og mid-end telefoner (S40) bliver Qt baseret også.

0 0
Michael 14-10-2011 23:19:22

Mig bekendt er det kun enkelte banker der tilbyder en mobil non-java version af loginsiden til netbanken. Så det er da vist også en sandhed med modifikationer du kommer med der. Og de versioner halter i øvrigt langt bagefter de dedikerede netbank applikationer til iPhone og Android.

Forstå mig ret. Jeg synes det er et udmærket forsøg fra nokia, men jeg holder stadig fast i at Nokia N9 og MeeGo er, om ikke begravet, så i hvert fald på vej til gravstedet.

Lækkert design, der er bare installeret et OS som har en meget dyster fremtid.

0 0
Michael 14-10-2011 23:25:36

Desuden er det jo ligegyldigt hvor mange telefoner der har QT som udviklingsplan, når langt de fleste udviklere vælger at skrive apps til ios og Android, og forhåbentlig i fremtiden også windows phone.

0 0
Henrik 14-10-2011 22:39:20

Desuden har Nokia også gjort Qt som den primære udviklingsplatform for apps på Symbian, og den næste version af Symbian, Symbian Belle, er 100% Qt i UI'en også.

0 0
Phillip 14-10-2011 13:37:40

"Det kan være fordi, jeg er gammeldags, men jeg har det altså bedst med at kunne se forskel på de kontaktpersoner jeg har på Skype, Facebook og de kontaktpersoner, som ligger i min telefonbog. Jeg finder det utroligt forvirrende at have 496 kontaktpersoner i telefonbogen i stedet for de normale 50-60 stykker."



du går ind i kontakter trykker indstillinger knappen som ligner 3 linjer i højre hjørne -> vis -> og vælg hvilke du vil have vist

0 0
Johnny K. Olesen 14-10-2011 14:50:21

Hej Philip.

Du kan sagtens have ret i delen med telefonbogen. Jeg syntes ellers jeg havde ledt med lys og lygte i indstillingsmenuen. Det er på intet tidspunkt faldet mig ind, at indstillingen ligger direkte i telefonbogen. Jeg må have været blind, for syntes ellers jeg havde ledt efter sådan en knap.

0 0
Thomas 14-10-2011 14:16:45

Tænkte nok at det skyldtes han ikke havde undersøgt indstillingerne.

Men hva, man kan jo ikke forvente at en mobilanmelder ved noget om mobi....... ah just forget it.

0 0
Phillip 14-10-2011 13:28:05

Hej Johnny K. Olesen,

Nu har jeg selv haft N9 i en uge, og efter at have læst din test, med det sagt

"Jeg er bestemt ikke en stor fan af den designløsning. En låge, som skal bruges dagligt til opladning, skal være let at åbne, og det er lågen på Nokia N9 ikke!"

Så må jeg sige du har ikke de stærkeste fingere fordi jeg har overhovedet ikke oplevet det problem. Ellers fin test

0 0
Johnny K. Olesen 14-10-2011 15:02:02

Hej Philip

Jeg har faktisk haft fire andre til at teste lågen. Jeg var nemlig overbevist om, at det var mig den var galt med, men fire individuelle personer har afprøvet lågen, og problemet var det samme. Det er simpelthen svært at åbne lågen uden brug af "værktøj".

0 0
gersbo 20-10-2011 10:25:53

Nu har jeg også fået en N9 og jeg kan slet ikke genkende det her med, at lågerne til mikroSIM og oplader er svære at få op.
Som du selv skriver i din anmeldelse er hver låge påsat et lille klistermærke for at vise, at man først trykker på den ene og så den anden for at sætte mikroSIM i telefonen.
Jeg gjorde bare som der stod, og det var helt uproblematisk.

0 0
14-10-2011 16:14:02

Hej Johnny k
I starten var min n9 også noget nær umulig at åbne med fingerne, her efter 14 dags brug hjælper det gevaldigt på, fandt dog ud af at micro usb stikket til opladning er perfekt til at åbne med og jo alligevel ved hånden ved opladning.. Ellers fin video anmeldelse og forståleligt at du ikke fangede den med telefonbogen.. Nokia er med n9 blevet meget mere direkte i deres menu og det nokianske trippeltryk er helt væk i flere tilfælde..
Tillade mig at fremkomme med et xtra tip i forbindelse med swipe funktionen der kan telefonen indstilles til at et swipe (der er oversat til stryg) oppe fra og ned lukker programmet du er i... mens et swipe til venstre eller højre stadig sender programmet til åbne app startsiden

0 0
Tommy 15-10-2011 11:26:06

I har godt set at der er en lille forhøjning som man bare trykker ned på ikke?

Nu har jeg kun skimtet artiklen, men jeg vil sige at jeg i store træk er meget enig med dig. Jeg ville nok have placeret lidt flere plusser, men nu har jeg også haft min N9'er i to uger så det er omend endnu sværer at gå tilbage til ios eller Android : især fordi min SG2 er solgt :P - det blev den da jeg efter få dage fandt ud af at jeg ikke i de nærmeste mange måneder ville fravriste Meego-systemet mine blik. IOS får en chance til fordi 5eren er på vej, men af hvad jeg kan se bliver iphone 4eren også smidt på dba med mindre jeg vil bruge den som backup telefon)

0 0
Thomas 14-10-2011 12:44:11

Jeg forstår ikke din kommentar angående materiale valgt, for mig virker den virkelig High-end, men sådan er vi jo så forkellige, glas og allu/stål er sgu da lidt 90 B&O has been.. :-)

Med hensyn til Meego som nu hedder Tizen, så er det jo ikke det som er bærende på denne telefon men derimod UI som er lavet i QML og QT og så er Platformen under neden enligt ligegyldig. Den skal "bare" være så effektiv som muligt. Det er sikket også her vi skal finde årsagen til at Samsung er ude efter et nyt os, da det jo er synd at sige at android er særligt effektivt hverken i linux kernen eller i Java toppen. Jeg ser N9 som den første en en helt nu økosystem uafhængig telefon type, som er fremtiden. Nokia har en strategi som hedder noget i retningen af "den næste milliard" hvor alt tyder på at s40 bliver skiftet ud med linux platform, med referencer til Meego/Tizen. Det er her det bliver spændende for N9 da denne sikkert kommer til at agerer test platform for alle de nye features som skal udvikles.

Det bliver fantastisk... :-)

0 0
hotpop 16-10-2011 21:35:39

Tizen har INTET med MeeGo at gøre.
Kig evt. engang på meego.com

0 0
Kim 17-10-2011 12:02:15

Tizen har i høj grad noget med MeeGo at gøre. Citat fra Meego.com:

"Over the next couple of months, we will be working very hard to make sure that users of MeeGo can easily transition to Tizen, and I will be working even harder to make sure that developers of MeeGo can also transition to Tizen."

Tizen er et merge mellem Limo og MeeGo.

0 0
Thomas 17-10-2011 09:59:08

Tizen er Meego...hvis du ser under motorhjælmen, og graver ind til benet. Nokia benytter jo heller ikke halvdelen af Meego, men kun linux kernen.

0 0
BluezCat 14-10-2011 12:07:50

Men at kalde MeeGo dødt og begravet, er mig en kende lidt for odiøs en udtalelse.

Det er åbenbart blevet alment, at vurdere en smartphone idag, udfra udbud af apps til OS´et, og om hvorvidt OS´ets fremtid ser ud ??

Noget andet er dog, at du som skribent, burde ha´ kørt det skrevne igennem noget retstavning, indimellem sidder man efterladt med tanken 'Hvad er det han prøver at sige ?'.

MeeGo er et OS der vil blive supporteret i et godt stykke tid, hvilket nok alligevil svarer til, den gennemsnitlige tidsrum man har en smartphone, før denne udskiftes.

Hvad angår apps, så er der en overvejende sandsynlighed for, at Myriad kommer på banen med Alien Dalvik, der gør det muligt at hente/bruge Android apps.

For hvad angår designet, så synes jeg personligt, at det er ret lækkert, at se en smartphone, der ikke er en klon af iPhone (der efterhånden har et uddateret design), men en smartphone der gør opmærksom på sig selv ved at være anderledes, og ikke mindst, bare giver en langt federe brugeroplevelse kontra andre OS på markedet.

Hvad andet kan nævnes, så ha´ det i mende, at der rent faktisk er iPhone bruger, der er hoppet over til MeeGo (N9), da MeeGo er det idag, som iPhone var kendt for i starten - logisk og innovativ.
Det har iOS efterhånden smidt i svinget, men MeeGi præsteret til UG.

N9 er af en sådan kaliber og karakteristika, at jeg selv skal have den, og min bedre halvdel også, såsnart 16GB versionen udkommer.

Hvis du vil udvise individualisme, hvorfor så træde i iOS fodspor ??

0 0
Jes Jensen 14-10-2011 11:53:57

Kære Johnny

Når du skriver noget om plast bedes du have data på plads. Gider du forklare hvad forskel der er på PC og alm plast? Hvis man skal tro din forklaring så er en lego klods hvid under overfladen????? Det kan du godt se det holder ikke :-) det skifter kun farve hvis det var lakeret på samme måde som metal vil skifte farve :-) Overlad venligst plast kommentarer til fagfolk.

0 0
Rene 15-10-2011 10:59:26

Hvad?

0 0
hotpop 16-10-2011 21:32:34

Summasummarum til dem der ikke fatter en skid:
Man skal ikke udtale sig om noget man ikke har forstand på!

Fes den ind nu?

0 0

Om brug af cookies