Samsung Galaxy 5 – Android til lavpris (mobiltest)

TEST: Galaxy 5 fra Samsung er en billig Android-mobil med bunkevis af funktioner, men er den værd at bruge sparepengene på?

Samsung Galaxy 5 – Android til lavpris (mobiltest)

Først og fremmest: Samsung Galaxy 5 I5500 må IKKE på nogen måde sammenlignes med Samsung Galaxy S – for selvom godt 93 procent af bogstaverne i navnene er ens, er produkterne langt fra de samme. Faktisk er der stor forskel på både pris og hvad du får for pengene.

Designet på Galaxy 5 minder om Samsungs billige Corby-modeller, men Samsungs eget brugerflade og menusystem, er skiftet ud med Googles Android (version 2.1), hvilket hjælper en hel del på lysten til at bruge produktet.

Det er vigtigt at huske, at et Android-produkt fungerer bedst, hvis det sættes op med en Gmail-konto. Uden en sådan, er der ikke adgang til markedspladsen Android Market, der har bunkevis af gratis spil og programmer. Udover dette er gevinsten, at kontakter, kalender og mail automatisk synkronises til telefonen via mobilnettet.

På den måde, har du altid en backup af alle personerne og aftalerne, liggende på gmail.com.

Kvik i vendingen

Selvom Samsung Galaxy 5 uden abonnement koster under 2.000 kroner, er der ikke sparret på hastigheden. Menuerne er smidige og programmerne åbner ganske hurtigt, ligesom der også er godt med smæk på internet-delen.

Baggrunden på “frontskærmen” kan endda bevæge sig – dvs. du kan bruge såkaldte live-wallpapers (animerede baggrunde).

Samsung beviser med denne model, at blot fordi en mobiltelefon er billig, behøver den ikke være langsom. Processoren er i øvrigt på 600 MHz.

Betjeningen af Samsung Galaxy 5 opleves langt hurtigere, end det gør på f.eks. HTC Hero.

Samsung Galaxy 5, i5500

Lille skærm giver udfordringer

En berøringsfølsom skærm på 2,8 tommer er i underkanten, når man bruger en smartphone. Særligt på internettet opleves størrelsen “for lille” og på SMS-delen kræver det små og præcise fingre at ramme korrekt.

Heldigvis kan QWERTY-tastaturet (med æøå) udskiftes med T9-taster, men det ændrer stadig ikke på, at det hele bliver lidt gnidret. I øvrigt har Galaxy 5 også den nye skrivemetode “Swype”-indbygget.

Under SMS-skrivning kan mobilen lægges ned (horisontal visning) hvorefter et større tastatur kommer frem, som er en smule lettere at ramme.

Under skærmen sidder forskellige taster, blandt andet menu, tilbage, søg osv., som virker ret godt.

Samsung Galaxy 5, i5500

Musik og radio, samt 2 megapixels

Musikafspilleren indeholder ingen overraskelser, det er rimelig standard. Det samme kan siges om kameraet på to megapixels, men billederne er overraskende gode. Galleriet er ligeledes ret godt og giver endda også mulighed for at dele billeder på f.eks. Facebook.

FM-radioen er overraskende god til at modtage radiosignalerne, og 3,5 mm standard-jackstik i toppen til hovedtelefoner, får mobilen til at løfte sig en smule.

I øvrigt har Galaxy 5 også indbygget GPS og da Google Maps er en del af programmerne, kan mobilen faktisk bruges til navigation i bilen.

Billeder taget med Samsung Galaxy 5

Lang batteritid

Smartphones er kendt for at holde strøm i utroligt kort tid, men lige præcis på batteridelen, overrasker Samsung temmelig positivt.

Batteriet er på 1.200 mAh og formår at have strøm nok til lange arbejdsdage – uden at gå kold midt på aftenen.

Mobilbrugernes forbrug er meget forskelligt, derfor har to personer sjældent den samme batterioplevelse. Jeg vil dog tillade mig at konkludere, at denne mobil holder 20-25 procent bedre strøm end f.eks. Samsungs topmodel Galaxy S eller Apples iPhone 4.

Samsung Galaxy 5, i5500, top 1

Bred funktionsliste

Præcis som andre Android-mobiler har Galaxy 5 en lang række funktioner, som i sig selv kører rigtigt godt.

F.eks. brugerfladen med “syv skærme”, der individuelt kan tilpasses med bogmærker, genveje og widgets (interaktive genveje). Dette giver f.eks. mulighed for at integrere Facebook på mobilens forside, eller have let adgang til de seneste overskrifter fra TV 2 Nyhederne.

Mulighederne og udvalget er stort, og der kan hentes bunkevis af nye gratis funktioner fra Android Market. På dette område adskiller Galaxy 5 sig ikke væsentligt fra andre Android-telefoner.

Samsung Galaxy 5, i5500

Konklusion: Småt er godt?

Smartphones er med årene blevet både mindre og billigere, men nogle gange kan tingene blive lidt for billige. Samsung Galaxy 5 I5500 ligger sig imellem det hele. Den er hverken rigtig god eller rigtig dårlig.

Konkurrencen er hård på smartphones og oftest er det kun prisen, som afgør om produktet er interessant.

Konkurrenterne til Galaxy 5 er Sony Ericsson Xperia X10 mini og HTC Wildfire – og disse er på flere områder mere interessante. På f.eks. X10 mini er funktionerne 100% tilpassede en meget lille skærmstørrelse, mens HTC Wildfire lever på grund af brugerfladen HTC Sense, og en skærm der er en smule større.

Samsung har lavet en monstermobil med Galaxy S men Galaxy 5 ligger langt fra dens niveau.

Vurderet ud fra prisen og de umiddelbare konkurrenter ender karakteren på tre ud af seks mulige stjerner.

Opdateringer i sagen

Efterfølgende fulgte redaktionen op på temaet. mobilsiden fortsatte historien. 18/8/2010 fulgte redaktionen op med et indlæg med tematikken iPhone 4 – lækker men ‘old news’ – (kæmpetest) – Klik her. Der er stadig liv i emnet. Læs seneste nyt om Smartphone..