Samsung Galaxy S6: Topper næsten alt [TEST]

Anmeldelse: Med Galaxy S6 løber Samsung fra konkurrenterne og viser, hvordan en topspækket smartphone skal skrues sammen.

Samsung Galaxy S6: Topper næsten alt [TEST]

På trods af, at Samsung kan bryste sig af at være den største spiller på markedet for smartphones har alt ikke været lutter lagkage.

Sidste års Galaxy S5 førte et salg med sig, der lå 40 % under Samsung’s forventninger. Noget nyt måtte ske. Det førte i første omgang til Galaxy Alpha, som skrottede alt, hvad der hedder plastik. Ind kom i stedet en unibody-konstruktion udført i lækkert aluminium.

Læs også: Samsung Galaxy S6 Edge: Værd at begære [TEST]

Galaxy Alpha, og efterfølgende de tre designvidundere Galaxy A3, A5 og A7, baner vejen for Samsung’s næste store sats, som skal vende kursen på rette vej.

De nytænkende designs udmunder sig nu i topmodellen Galaxy S6 og dens kurvede Edge-variant, som ikke kun byder på aluminium. Der er såmænd også glas på bagsiden at finde: Noget der i særdeleshed løfter designudtrykket.

Samsung Galaxy S6

Samsung Galaxy S6: De tekniske specifikationer

Mål: 143.4 x 70.5 x 6.8mm, 138 gram
Skærm: 5.1″ Super AMOLED Quad HD, 1440 x 2560 pixels, 577 PPI, Gorilla glas 4
Kamera: 16 MP kamera med optisk billedstabilisering (OIS), f/1.9 optik
Frontkamera: 5 MP frontkamera, f/1,9 optik
Ydelse: 4 x 2,1 GHz og 4 x 1,5 GHz Exynos 7420 octa-core, Mali T760-grafik, 3 GB LPDDR4 RAM
Batteri: 2550 mAh
Lagerplads: 32/64/128 GB + 100 GB OneDrive Cloud-lagring
Netværk: 4G LTE cat. 6, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.1
Software: Android 5.0 Lollipop, TouchWiz
Sensorer: Accelerometer, gyroskop, proximitysensor, kompas, barometer, bevægelsessensor og pulsmåler
Farver: White Pearl, Black Sapphire, Gold Platinum og Blue Topaz
Tilgængelighed: 11. april 2015
Pris: 5.499,- (32GB), 6.499,- (64GB). 7.499,- (128GB) – find den bedste pris på mobilpriser.dk

Samsung Galaxy S6

Mere end bare specifikationer

Samsung’s topmodeller har længe været synonym med vilde specifikationer, og det ligger de bestemt ikke skjul på til produktpræsentationerne. Her handler det primært om ren power, skøre gimmicks og vilde specifikationer, men et vigtigt område har man hos Samsung altid gået en stor bue udenom: Designet.

Det gør Samsung en gang for alle noget ved. Mens konkurrenterne forsøger at differentiere sig på blandt andet designet, er der ikke mange ændringer at spore på Samsung’s seneste smartphones – indtil nu.

Nu opper Samsung sig gevaldigt, og det er ikke et sekund for tidligt. Hvor du kan få kedelige ord med på vejen med en tidligere Galaxy S-smartphone i hånden, får du nu en syndflod af positive vendinger og rosende ord fyret afsted. Designet er ganske simpelt alt, hvad Samsung har manglet førhen og er et yderst kærkomment tiltag.

Læs også: Samsung S6 eller S6 Edge covers – hvilket er bedst? [WEB-TV]

Det første, der falder mig i øjnene, er hvor god den føles i hånden. De runde kanter gør et rigtigt godt stykke arbejde med at få den 7 cm brede smartphone til at føles behagelig i hånden – især når jeg er vant til en ordentlig krabat i form af en OnePlus One. Det er helt forfriskende med en topspækket smartphone, hvor designet er skrumpet ned til det absolut minimale.

Glasbagsiden er af typen Gorilla Glass 4 fra Corning, som er bevist af flere omgange til at kunne tåle ufatteligt kraftige slag og påvirkninger. Jeg må også bare give Samsung, at det ser hamrende godt ud med en reflekterende bagside omsvøbt af aluminium.

En lille bivirkning ved en glat glasbagside som denne er, at den har en tendens til stille og roligt at glide på mange overflader. Det kan være et lille irritationsmoment, men så snart ekstratilbehøret, S View Cover, kommer på, er problemet løst. I så fald dækkes glasbagsiden ganske vist til, men det er selvfølgelig forskelligt, hvad der vægtes højst. Glasset bagpå er også en magnet af en anden verden over for fedtfingre. Det er bare et kompromis, du må indgå med det lækre design.

Læs også: Galaxy S6 og S6 Edge: Sådan lyder de første anmeldelser

Det slanke og flotte ydre bringer to andre dårlige nyheder med sig. Bagcoveret kan ikke tages af. Det betyder, at der intet eksternt SD-kort kan tilsluttes, lige som batteriet ikke kan udskiftes. For mange kan det være to afgørende faktorer. Manglen på SD-kort betyder intet for mig, da de 32 GB i min testmodel er rigeligt. Muligheden for at udskifte batteriet så jeg gerne, at Samsung beholdt i tilfælde af, at du vil udskifte til et nyt.

Langs den flotte aluminiumsramme finder du tænd/sluk-knappen til højre og volume-knapperne på venstre side. Tænd-sluk-knappen sidder det mest optimale sted – lige i tommelfingerposition. Mine relativt små hænder skal dog strække sig en smule efter knapperne, når lydtyrken skal reguleres. Der er en fantastisk respons i de tre knapper, hvor du aldrig er ikke i tvivl om, hvornår du trykker på dem. Jeg får næsten lyst til at trykke på dem igen uden grund.

Det samme gør sig gældende med Home-knappen, som har et rigtigt godt klik i sig. Den er hverken for hård eller for løs at trykke på. Her rammer Samsung igen plet. Samtidig fungerer den som fingeraftrykslæser, hvilket jeg egentlig ikke havde mange forhåbninger om. Jeg er dog endt med at blive rigtigt glad for at hvile fingeren på knappen frem for at indtaste mit traditionelle låsemønster. Enkelte gange genkender den ikke fingeraftrykket i første forsøg, men anden gang lykkes det altid.

Læs også: Samsung Galaxy S6 og S6 Edge: unboxing [WEB-TV]

Apropos fingeraftrykslæseren, så oplevede vi her på kontoret noget meget mystisk. Ved et tilfælde prøver en kollega telefonen og sætter af ren refleks venstre tommelfinger på Home-knappen. Det viser sig, at han kan låse den op med sit eget fingeraftryk. Vi var begge skeptiske og gentager det endnu engang. Sørme også. To gange lykkes det ham med sin venstre tommelfinger at låse skærmen op, hvor det ellers kun bør være min højre tommelfinger, der virker.

Hvis det ved et tilfælde lykkes ham, hvem vil det så også lykkes for? Det er en smule bekymrende, hvis den ikke er sikrere. Til Samsung’s forsvar har vi forgæves forsøgt at gentage seancen på video, men uden held.

Samsung Galaxy S6

Små mangler på designfronten

Samsung Galaxy S6 nærmer sig det, som jeg vil kalde det perfekte design, men der er stadig små detaljer, jeg ærgrer mig over.

Den største designfejl ligger i kameraet, som stikker 1-2 mm ud fra bagsiden. Det ser for det første en anelse fjollet ud, og for det andet ser jeg langt hellere en lidt tykkere og helt plan bagside, hvor den ekstra plads kan udnyttes til et større batteri. Jeg ser ikke den store fidus i at barbere tykkelsen ned til 7 mm, hvis det er på kompromis af batteriets kapacitet og designet.

Samsung skal absolut også vende Micro USB-stikket den vej, som jeg vil kalde den forkerte. Det virker, som at de fleste producenter er enige om at vende USB-stikket den samme vej, men ikke Samsung. Derfor oplever jeg tit at placere opladerkablet den forkerte vej. Den problemstilling er forhåbentligt snart ovre med det for nyligt lancerede USB Type C-stik.

Læs også: Den første Samsung Galaxy S6-kopi er landet

Placeringen af højttaleren i bunden til højre kan til tider være lidt skidt. Jeg oplever sommetider at komme til at dække for al lyden med fingeren. I stedet ser jeg gerne, at jackstikket flyttes op på toppen for derved at få plads til ekstra højttalerhuller i venstre side af bunden.

Jovist, det er alt sammen mindre detaljer, som jeg sagtens kan leve med, men som afholder mig fra at kalde designet for det perfekte. Alt i alt har Samsung dog gjort et fantastisk stykke arbejde med et design, som jeg glædeligt vil præsentere for min omgangskreds.

Samsung Galaxy S6

Superskærm med vanvittige farver

Når det gælder skærmpaneler er det Samsung, der rykker, og det er mundet ud i en skærm med vanvittige 2560 x 1440 pixels af Super AMODLED-typen.

Skærmen blæser næsten benene væk under flere, som jeg har vist telefonen til. Alt står knivskarpt, og du kan godt opgive at skelne de enkelte pixels fra hinanden, for med en pixeltæthed på hele 577 pixels per tomme er det ganske enkelt ikke muligt. Du kan diskutere, om der overhovedet er behov for sådan en voldsom opløsning på en så lille skærm, men du kan ikke komme uden om, at det blot ser fantastisk ud.

Super AMOLED-skærmen sikrer en farvepalette, der siger spar to. Farverne er utroligt mættede og kraftige – næsten for kraftige, vil nogle mene. Hvis du er på udkig efter en naturtro gengivelse af farverne, er AMOLED-skærmene muligvis ikke noget for dig.

Læs også: Se Samsung Galaxy S6 Edge bøje så meget som en iPhone 6 (video)

Heldigvis kan du i skærmindstillingerne skifte til en mere normal farvegengivelse kaldet ”Grundlæggende”, som er mere behagelig at kigge på.

Skærmen udmærker sig også ved at gengive sorte farver bedre end nogle andre skærmteknologier. Det skyldes, at Super AMOLED-teknologien simpelthen slukker for de enkelte pixels for at vise sort. Det er ikke kun strømbesparende, men giver også en reel sort farve og ikke en mørk grå, som du kan komme ud for på LCD-skærme.

Takket være de gode betragtningsvinkler kan du problemfrit dele skærmoplevelsen med en ved din side. Først ved de absolut yderste vinkler skifter den hvide farve karakter i retning af grønne og lilla nuancer. Ellers fremstår alt fortsat knivskarpt som hvis du betragter skærmen forfra.

Med Galaxy S6 får du en skærm i topklasse, som du næppe vil skifte ud til fordel for andre i den nærmeste fremtid. Jeg kan ikke en finger at sætte på den uanset hvor meget jeg prøver.

Samsung Galaxy S6

Kraftfuld højttaler spillet rummet op

Den lille højttaler gemt bag to små huller i forgængeren er smidt langt væk, og i Galaxy S6 får du stedet en enormt højlydt højttaler. Lydstyrken kan endda grænse til det ubehageligt høje, og det skyldes, at der ikke er samme bund som i HTC One M9 med Boomsound-højttalerne.

Den diskantprægede højttaler spiller for fuld blæs, men der er stadig en forholdsvis tydelig bas at fornemme, som sjældent er til at høre i små telefonhøjttalere. Der er endnu et godt stykke op til det niveau, som HTC har lagt. Samsung tager dog et kæmpe skridt i den rigtige retning, som jeg håber hæver det generelle niveau blandt andre producenter.

Se også: Samsung genindfører SD-kortet i Galaxy S6 Active

Med i pakken får du også et in-ear-headset af en anden type, end hvad Samsung før har inkluderet. Det nye design er formet til at sidde endnu bedre i ørerne – dog ikke mine – og kan ikke andet end at lede tankerne hen mod Apple’s EarPods med et lignende design.

Lydkvaliteten i headsettet er dog ganske udmærket, om end det ikke leverer nogen stor lydoplevelse. Audiofile hi-fi-entusiaster vil, ikke overraskende, ikke finde dette headset tilstrækkeligt, men den gennemsnitlige dansker vil opleve at få udmærket lyd til ørerne fra Samsung’s headset.

Samsung Galaxy S6

Lynhurtig hardware i en liga for sig

Selv om Samsung nu har fokus på design er det ikke ensbetydende med, at der ikke er tænkt i nye baner i maskineriet. Det nyeste af det nye inden for processorer finder altid vej til årets nye topmodeller, og det gør det i allerhøjeste grad også hos Samsung.

Den sædvanlige leverandør af processorer til Samsung-smartphones, Qualcomm, er skrottet, og i stedet gør sydkoreanerne brug af flere superhurtige komponenter fra egne produktionslinjer.

Se også: Samsung: Næste år kan du folde mobilen

Galaxy S6 drives således af en Samsung Exynos-processor med modelnummeret 7420. Den holder alle herlighederne kørende i en 4+4-konstruktion, hvor 4 af processorens kerner tager det tunge læs og spinner med en frekvens på 2,1 GHz. Dertil er der yderligere 4 kerner, som kører i et væsentligt lavere tempo på 1,5 GHz. De er aktive, når telefonen slumrer i standby og mens du foretager opgaver, der ikke er nær så krævende.

Med sådan en konstruktion er Exynos-processoren i direkte konkurrence med Snapdragon 810-processoren fra Qualcomm, som fungerer på eksakt samme måde. Den eneste forskel er, at Samsung giver Qualcomm tørre tæsk i ren processorkraft. Det viser en test mellem Galaxy S6 og HTC One M9, hvor telefonerne sættes på prøve.

Processoren resulterer i en fuldstændig flydende brugeroplevelse, hvor den længe kritiserede hakkende oplevelse langt om længe er væk – en gang for alle. Der er simpelthen intet at komme efter, på trods af at Samsung har sin egen Touchwiz-brugerflade oven på Android-styresystemet.

I spil vil du også opleve en helt utrolig flydende oplevelse. Selv de tunge spil som Real Racing 3 klarer Galaxy S6 med et snuptag, og det samme gør sig gældende med tunge hjemmesider.

Se også: Samsung Galaxy S6 kommer i en ny farve

Også på lagerpladsen gør Samsung store fremskridt. Traditionelt benyttes en teknologi kaldet eMMC til intern lagerplads, som på konkurrenterne når læsehastigheder på 150-200 MB/s og skrivehastigheder på 20-50 MB/s.

Her overtrumfer Samsung konkurrenterne med længder, idet Samsung’s egen lagerplads med UFS-teknologien opnår læse- og skrivehastigheder, der er henholdsvis 1,5 og 3-5 gange hurtigere! Det vil du opleve i form af apps og tunge spil, der ganske enkelt indlæser langt hurtigere end smartphonen ved siden af dig.

På disse to punkter er der ingen andre smartphones, der kan hamle med Samsung, og forskellen er bestemt til at mærke. En hurtigere smartphone kan ikke fås lige nu.

Samsung Galaxy S6 antutu

Udmærket dækning og datahastigheder

Alle de smarte funktioner i smartphones forudsætter en god dækning med en hurtig dataforbindelse. Den opgave klarer Galaxy S6 også.

På et vilkårligt sted foretog jeg tre hastighedstests med appen Speedtest.net, som både tester download- og uploadhastigheden. Her får jeg en gennemsnitlig downloadhastighed på 31 Mbit/s og en uploadhastighed på 20 Mbit/s. Det er ikke nogle ekstraordinære resultater, men mere end rigeligt til de flestes behov.

Ældre smartphones som OnePlus One og Nokia Lumia 1020 klarer sig rent faktisk bedre i denne test, men jeg vil gerne understrege, at det ikke er noget, du bemærker under dagligt brug.

Læs også: Her kan du forubestille Galaxy S6 og S6 Edge

I mine daglige togture gennem Sjælland oplever jeg, at dækningen er lige så hullet og utilregnelig som på alle andre smartphones, jeg har prøvet. Det er formentlig mere et spørgsmål om, at teleselskaberne skal forbedre dækningen her, men min ønsketænkning er en dag, hvor både smartphoneproducenterne, her Samsung, og teleselskaberne sammen gør en indsats for at komme problemet til livs.

I min daglige færden rundt omkring holder Galaxy S6 en solid dækning og ofte med 4G-opkobling. Der er altså intet nævneværdigt at komme efter på den front.

Samsung Galaxy S6 downloadhastigheder

Batteritid er en blandet fornøjelse

Min oplevelse med batteriet er lidt blandet. Der er dage, hvor halvdelen af strømmen er brugt efter blot 3 timer. Det skal ses i lyset af min tidligere beskrevne togtur med ganske ringe dækning og hvor radio og musik kører i baggrunden noget af tiden.

Til gengæld får jeg også standbytider, der er rigtigt fornuftige. Med en halv times skærmforbrug bruger telefonen efter 2 timer kun 2 % strøm – det er jeg helt tilfreds med. Jeg må dog erkende, at jeg nogle gange kæmper med at holde strøm til en dag, hvor jeg er 12 timer ude af døren.

Læs også: Samsung-rekord: 20 mio. Galaxy S6 forudbestilt

Jeg har dagligt samlet screenshots af mit batteriforbrug og kan på baggrund af disse konkludere, at jeg i gennemsnit kan presse omkring 17 timers brug ud af den med 3,5 timers aktivt skærmbrug.

Det rækker formentligt til de flestes behov, men du skal derved være indstillet på at oplade Galaxy S6 dagligt. En opladning rækker ikke til to dage, medmindre du bevidst holder fingrene fra den og lader den slumre i standby.

Under kraftig belastning af spil er strømforbruget ganske overbevisende. Selv om der er en masse grafik for Exynos-chippen at håndtere, sluger en times uafbrudt krævende spil lidt over 20 % af batteriets kapacitet på 2550 mAh. Du bør derfor forvente i hvert fald 4-5 timers uafbrudt spil af de store af slagsen.

Læs også: Samsung Galaxy S6 giver HTC One M9 benchmark-tæsk

Hvad jeg derimod er begejstret for er Samsung Galaxy S6’s evne til at oplade superhurtigt. Samsung påstår, at du på kun 10 minutter kan oplade batteriet til to timers forbrug. På 10 minutter oplader jeg Galaxy S6 fra 0-20 %, hvilket får det til at lyde muligt.

Den knap så gode batteritid opvejes af den til gengæld korte tid, det tager at lade den op igen.

Samsung Galaxy S6 batteri

Software trimmet fra top til tå

Samsung benytter sin egen brugerflade kaldet TouchWiz oven på den normale Android-brugerflade. Det fører en lang række ændringer med sig – både på godt og ondt.

Hvor Samsung har tradition for at medbringe masser af sjove og praktiske features, har det længe været på kompromis af det enkle design og brugervenligheden. TouchWiz har været propfyldt med ting og sager, som optager en unødvendig mængde lagerplads og RAM.

Se også: Dansk Samsung-chef om S6: Vi har lyttet til forbrugerne

Det ændrer Samsung på med Galaxy S6, hvor TouchWiz-brugerfladen er barberet godt og grundigt ned til det minimale. Takket være de mange ændringer af ydelsen i Android 5.0 Lollipop og det fornyede Touchwiz kører alt flydende, og generelt set er brugerfladen langt mere stilren og bydende end den nogensinde har været.

I Lollipop-udgaven af TouchWiz introducerer Samsung mulighed for at udskifte hele brugerfladens fremtræden i form af temaer. Udvalget er på nuværende tidspunkt næsten pinligt: 20 temaer, hvor halvdelen er nogle, som kun små børn finder interessante.

På Samsung-topmodellen slipper du ikke uden om præinstallerede apps. Af sociale apps må du finde dig i, at Facebook, Instagram og WhatsApp medfølger, mens en ny aftale med Microsoft giver dig OneDrive og OneNote ud af boksen.

Se også: Sammenligning: Er Galaxy S6 bedre end S5?

Disse kan du kun deaktivere, så uanset hvad må du leve med, at de optager en smule af lagerpladsen.

Nyt TouchWiz vs gammelt

Overlegent kamera i knivskarp kvalitet

Samsung har i løbet af de seneste år været godt kørende på kamerafronten, hvor de øvrige Android-konkurrenter har haft svært ved at matche Samsung-topmodellerne. Imens har Apple siddet på tronen, når det gælder kamerabilleder med smartphonen – men det kan meget vel høre op med Galaxy S6.

På dette område har Samsung gjort et stort stykke arbejde for at forbedre nærmest alle aspekter af kameraoplevelsen.

Læs også: Samsung Galaxy S6 og S6 Edge – det store billedgalleri

Først er der softwaren, som har fået en makeover. Brugerfladen er tænkt forfra og er gjort væsentligt simplere at bruge, lige som der er kommet tekstforklaringer under de mange ikoner for at forbedre overblikket.

En smart finte er, at du med et hurtigt dobbelttryk på Home-knappen får adgang til kameraet fra låseskærmen på kun 0,7 sekunder. Du kommer næppe til at misse det rette motiv med Galaxy S6.

På hardwarefronten er der også sket store ændringer. Optikken på både kameraet foran og bagpå har en blænde på f/1,9, som lukker en endnu større mængde lys ind under fotograferingen. Du er altså bedre stillet især under mørke forhold, hvor der er mindre støj på billederne og flere detaljer fanges.

Alle disse tiltag fra Samsung lyder ganske fornuftige, men hvordan tager billederne sig så ud? Jo, jeg kan med sikkerhed sige, at Samsung nu kan dele tronen med Apple hvis ikke overtage den. Billederne er ganske enkelt fantastiske.

Læs også: Samsung Galaxy S6: Muskelbundt gemt bag metal og glas

Mit arsenal af smartphones er ikke blandt de største og nyeste. Derfor henviser jeg til Mobilsiden.dk’s tidligere kameraduel mellem iPhone 6 Plus og Samsung Galaxy S6 Edge, hvor kameraet står sin største prøve og leverer super resultater.

Herunder kan du se billeder taget med Galaxy S6 i henholdsvis dagslys og sent om aftenen. Du kan også finde en lille ekstra kameraduel mellem Galaxy S6, OnePlus One og Nokia Lumia 1020 ved at klikke her.

Samsung Galaxy S6

Du kan se billederne i fuld opløsning her.

På videofronten er Galaxy S6 også blandt de bedste. Du kan optage i op til UHD-opløsning (3840 × 2160 pixels) med 30 billeder i sekundet, som begge fanger selv de mindste detaljer. Et minuts optagelse i en så høj kvalitet tager dog omkring 350 MB af lagerpladsen, så derfor kan Full HD være en bedre løsning i dagligdagen.

Slowmotion-tilstanden giver også masser af underholdning, hvor du har valget mellem 60, 120 og 240 billeder i sekundet. Det er op til 8 gange langsommere end hvad en normal videooptagelse filmes med. Redigeringsprogrammet af slowmotionvideoer er rigtigt smart og er lige til at gå til. Herunder får du en demo af Galaxy S6’s slowmotionegenskaber.

Topper på næsten alle punkter

Med Galaxy S6 og dens bøjede Edge-variant baner Samsung vejen for, hvordan en smartphone skal skrues sammen.

Kameraet slår de fleste andre smartphones med den knivskarpe kvalitet og gode farver. Mindst lige så godt gør Samsung det med den vanvittige Super AMOLED-skærm, som jeg er super imponeret over. Exynos-processoren og den hurtige interne lagerplads løber også langt fra alle andre alternativer. Du kan simpelthen ikke få noget bedre lige nu.

Når så Samsung endelig også har fået designet på plads, nærmer den sig noget nær den perfekte smartphone – og alligevel tøver jeg lidt.

Se også: Samsung Galaxy S6 Edge overlever voldsom drop test

Min oplevelse med batteritiden lever ikke op til mine forventninger, hvor den under dårlig dækning sluger for meget af strømmen. Flere dage oplever jeg at have få procent strøm tilbage efter en arbejdsdag.

En topmodel med en vejledende pris på 5.499 kroner for 32 GB-udgaven bør klare den opgave bedre, og derfor kan jeg ikke berettige en karakter helt i toppen af skalaen. Den er uhyggeligt tæt på at være perfekt, men det sidste mangler.

Derfor lander Galaxy S6 på 5 ½ ud af 6 stjerner.

Fordele:

  • Skærm i absolut topklasse
  • Suverænt kamera
  • Fantastisk byggekvalitet
  • Masser af kræfter
  • Toptrimmet TouchWiz-brugerflade

Ulemper:

  • Middelmådig batteritid
  • Intet SD-kort og udskifteligt batteri
mobilsiden badge topmobil

Fortsættelse:

Der blev stadig hvisket i krogene. mobilsiden gik et skridt videre. 30/3/2015 puplicerede vi en ny vinkel på sagen med artiklen om Samsung Galaxy S6 Edge: Værd at begære [TEST] – Historien kan du læse her. Og der er sket meget siden. Klik her for at læse seneste nyt om temaet..