Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Samsung Galaxy Tab 3 - skuffende langsom (produkttest)

Samsung Galaxy Tab 3 - skuffende langsom (produkttest)

TEST: Galaxy Tab 3 bør du gå uden om, når der skal vælges Android-tablet. De gode sider overskygges desværre af en ualmindelig sløv oplevelse.

Samsung Galaxy Tab 3 (Foto: Samsung)
Samsung Galaxy Tab 3 (Foto: Samsung)

Samsung har en bred pallette af produkter med skærme i forskellige størrelser, og også i tablet-kategorien er der mange valgmuligheder.

Samsung Galaxy Tab 3 er eksempelvis kommet i hele tre skærmvarianter på henholdsvis 7, 8 og 10,1 tommer. Vi har valgt at teste den store udgave med WiFi.

I Danmark findes produkterne på 7 og 8 tommer både rene WiFi-versioner, samt med både WiFi og adgang til datakommunikation via mobilnettet.

Velkendt design

Galaxy Tab 3 har designlayout fra samme streg, som telefonerne Galaxy S III og Galaxy S 4, hvilket skaber en genkendelighed og sammenhæng på tværs af produktkategorierne.

Ikke overraskende er materialevalget faldet på plastik, der som altid afføder en diskussion om, hvorvidt det kunne gøres smartere, og med nogle dyrere materialer.

Her skal man huske, at plastik udover at veje mindre end metal, på mange punkter også er mindre overfølsom, når det kommer til dagligdagens brugsridser og knubs. Alle med en telefon i aluminium (**host.. iPhone 5 *host*) vil anerkende at produktet i starten er vildt pænt, men tidens tand bider hårdt i dette materiale.

Tab 3 er sat godt sammen og hverken knirker eller knager.

Ikke de vilde specifikationer

Indmaden består af en dual-core processor på 1,6 GHz (Intel Atom Z2560) samt grafikprocessoren PowerVR SGX544MP2. Den interne hukommelse er i vores model 16 GB, men der findes også en med 32 GB. Begge modeller kan tilføres mere hukommelse, op til 64 GB, via microSD-kort.

Hvad der derimod ikke kan udvides er RAM-delen der i Tab 3 kun er på 1 GB.

Skærmen er vel det man kan kalde for en gennemsnitstype. LCD WXGA er den tekniske betegnelse, hvilket dækker over en opløsning på 1280 x 800 pixels og en PPI på 149. WiFi-delen under støtter 802.11a/b/g/n 2,4 + 5 GHz og Bluetooth er oppe på version 4.0.

Kvaliteten er god, uden man dog bliver blæst tilbage i sædet. Heldigvis er betragtningsvinklen fin, og der efterlades ikke tvivl om, hvorvidt Samsung kan noget med skærme.

Enheden fylder 243,1 x 176,1 x 8 mm og vejer 510 gram. Til sammenligning så var forgænger-modellen Galaxy Tab 2 både større og tykkere, og havde desuden en vægt på 588 gram.

Android udgaven hedder aktuelt 4.2.2 og oven på denne ligger Samsungs egen Touchwiz-brugeroplevelse, der kendes fra selskabets øvrige produkter, så på den måde føler man sig godt hjemme, når det kommer til betjeningen.

Samlet er der ikke tale om en tablet med overdrevne hardware-specifikationer, noget der i testperioden viste sig, at blive afgørende for testens resultat.

En langsom skildpadde

Besøger man kæmpeskildpadderne i Zoo så har de store dyr, ikke travlt, hverken når der spises salat eller ”løbes”. Sådan er det også med Samsung Galaxy Tab 3, der bare er håbløs langsom.

Samsungs brugerinterface trækker skygger efter ikonerne, når der bladres fra side til side. Når man skifter fra program til program, går det heller ikke specielt kvikt, og et tryk på hjemknappen bringer en forside frem, der oftest skal genopbygge widgets, inden den for alvor er klar.

Noget så simpelt som Google søgninger fra søgelinjen på forsiden er en sløv affære, det samme gør sig gældende når der browses rundt på websites – noget der kræver tålmodighed, og at du kan leve med en brugeroplevelse, der hænger i bremsen.

I galleriet er Picasa og Dropbox indarbejdet, så billederne fra tjenesterne kan ses samme på sted, men når funktionen er aktiveret, bliver galleriet så langsom, at det i praksis er uanvendeligt. Samme problemstilling gør sig gældende i videoafspilleren, særligt hvis man har mange videoer (eller billeder) liggende på de eksterne tjenester.

Spændende funktioner

Samsung skal have ros for kalenderprogrammet S-planlægger, der giver et godt overblik på den store skærm, og med farver der indikerer hvilken kalender, at en begivenhed er oprettet i.

Videoafspilleren har desuden mulighed for at afspille videoer i vinduer oven på brugerinterfacet, ganske som det kendes fra Samsungs smartphones.

Programmet Smart Remote, der følger gratis med, udnytter IR-porten på toppen af tabletten, og forvandler Galaxy Tab 3 til en fjernbetjening, der kan anvendes på tværs af enheder og i øvrigt sættes op til at håndtere flere rum – samt enheder fra forskellige producenter. Så hvis du har fjernsyn i både køkkenet og stuen, kan de enkelte fjernbetjeninger være lagret i applikationen. 

Smart Remote er ikke gennemført perfekt, men egentlig en meget cool gimmick at få med.

I den positive kategori kan desuden nævnes et godt on-screen tastatur, og at opladning sker med almindeligt micro-USB stik, så man kan fylde strøm på, næsten uanset hvor man. I øvrigt er Galaxy Tab 3 ikke specielt dårlig på batteritiden, så her er endnu et plus.

Også genvejene i topgardinet, er noget man kommer til at holde meget af, på denne tablet.

Samsung har ført funktionen Smart-skærm med over på Galaxy Tab 3. Her forbliver skærmen tændt så længe der kigges på den, og desuden roteres skærmindholdet i forhold til retningen på dit ansigt, sidstnævnte funktion virker dog forholdsvis ustabil.

Langsomheden i brugeroplevelse er ikke det samme som, at produktet er ustabilt, for det er bestemt ikke tilfældet. Alt kører ganske stabilt, det er blot irriterende langsomt.

Konklusion: Rimelig pris - men ikke god nok

Som det fremgå af testen, er jeg på ingen måde imponeret over Samsung Galaxy Tab 3. Tilbage i juli 2012 skrev jeg om forgængeren Samsung Galaxy Tab 2, der heller ikke fik en specielt god anmeldelse, og det er lige som om, at historien gentager sig.

Jeg synes ikke, denne tablet er værd at bruge penge på, heller ikke selvom prisskiltet viser lige under 3.000 kroner, ifølge Mobilpriser.dk. Man kan næsten ikke andet end blive skuffet.

Generelt er mit anke omkring Android-tablets, at der fortsat ikke er ret mange tablet-tilpassede applikationer, og derfor er brugsværdien ikke altid tilfredsstillende. Men selvom der var hundredetusinde tilpassede apps, er der stadig tale om en ringe slutoplevelse.

Det er virkelig synd, at Samsung ikke har større ambitioner på tabletområdet – eller at køberne ikke stiller større krav, specielt også fordi Android er den største tabletplatform. Ifølge IDC endte andet kvartal 2013 med en tabletmarkedsandel på 62,6 procent til Android, mens iPad måtte nøjes med 32,5 procent.

Jeg pakker pænt Samsung Galaxy Tab 3 sammen igen, og lander på samme karakter som Tab 2 fik, nemlig 2 ud af 6 stjerner.


Læs også:
- Web-TV: Se testen af Galaxy Tab 3

Samsung Galaxy Tab 3
,
1 2 3 4 5 6
Samlet Karakter:

- billigste pris fra -kr.
Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

bentpetersson 15-03-2014 08:30:55

John er blevet gået. Måske på grund af Anmeldelsen, gætter jeg.

0 0
Familien Cartagena 14-03-2014 21:53:33

Vi har i en måneds tid haft en tab 3 8" i vores lille familie. Der er ingen problemer med langsomme program skift, sløv visning af home screen eller langsomme google søgninger. Tværtimod er det vildt imponerende at man når man åbner videoafspilleren får et live preview af alle de videoer man har liggende. F.eks sidder jeg mens jeg skriver denne tekst og ser en video på den øvre skærmhalvdel uden et hak. Det kører bare flydende. Så det er en ommer John!

1 0
Jan Christensen 04-09-2013 18:47:15

Haha god humor Bent

0 0
bentpetersson 03-09-2013 07:23:20

SE VIDEO PÅ YOUTUBE OM TESTFEJLENEJeg har optaget en video, hvor jeg viser anmelderen John G. Pedersen fra Mobilsiden.dks fejl. Jeg viser dem på min Samsung Galaxy tab, der skulle være den langsomme model. Jeg viser samtidig testen og fejlene, mens jeg indtaler. Se videoen på YOUTUBE med titlen: Kæmpefejl i Mobilsiden.dk's test af Samsung Galaxy tab 3 
eller på linket http://www.youtube.com/watch?v=8c_FLetif6o&feature=youtu.be

Med venlig hilsen Bent Petersson
ps.
lad mig høre om videokvaliteten, så jeg event skal lave en ny og bedre, da det blev sent og ret mørkt

0 0
bentpetersson 01-09-2013 10:19:26

Jeg har både haft den nye Ipad 3 siden den kom frem og siden 6. juli 2013 - altså nu i knap 2 mdr også Samsung Galaxy Tab 3, 10,1 16 gb Wifi.

Hvad der skrives i anmeldelsen om langsommelighed passer overhovedet ikke, ligesom den ikke trækker skygger. Derimod er den usædvanlig hurtig. Og fx både hurtigere end Ipad3 samt 150 g lettere.

Det er en skuffelse, at se anmeldelsen blive bragt videre i Jyllandsposten med så epokegørende en fejl i anmeldelsen, at hvis jeg var redaktør eller anmelder ville jeg straks tilbagekalde anmeldelsen og prøve at teste tab 3 påny.

Jeg vil sammenligne anmeldelsen med en en biltest, hvor anmelderen skrev, at displaylyset var så svagt i sollys, at man næsten ikke kunne aflæse det. Det viste sig, at anmelderen normalt kørte i en gammel bil, hvor han skulle tænde for forlygter hver gang han kørte. Det gjorde han så også ved biltesten, men ved at tænde forlyset satte han automatisk displayet på aftenbelysning, i stedet for det skarpe lys, der endog kunne aflæses i sollys.

1 0
Thomas Larsen 01-09-2013 11:33:59

Ja, det er desværre ikke første gang han laver tilsvarende svineri, men der er sådan set ingen grund til at gøre ham opmærksom på det, han ser ud til at være ligeglad i forhold til det :)

Ærgeligt hvis det viser sig at være rigtigt, men igen hardwaren skulle ikke fejle noget, så det er da muligt han endnu en gang bare fyrer noget pis af.

1 0
Villiam 30-08-2013 15:44:00

derfor jeg sætter mit mål efter note 3 frem for tab 3.

0 0
spawn 30-08-2013 14:10:37

tak for en udmærket anmeldelse John.

Til meddebatører - jeg tror ærligt talt ikke det er Samsungs Touchwiz UI der gør den langsom, men derimod den nye Intel Atom cpu der benyttes. Enten er denne nye lavpris CPU bare elendig, eller også er drivere, kernel osv. til Android bare ikke optimeret godtnok endnu for denne CPU.

Samsungs Touchwiz launcher er ikke langsommere end andre launchere og ikke spor langsom på nogen af Samsungs andre modeller, tværtimod - kig på mobilmarkedet hvor selv den efterhånden noget gamle Dual-core Galaxy SII kører fuldstændig flydende og kvikt med Touchwiz UI'en på

Som Trentors også nævner er Tab serien deres budget serie der benytter billig hardware - det går selvfølgelig også udover performance, men jeg er helt enig med John i at den er ikke pengene værd (selvom den er "billig") hvis den performer elendigt. Det kan sagtens lade sig gøre at finde andre devices på markedet idag til samme eller lavere pris der performer super godt.

0 0
Jan Christensen 04-09-2013 18:44:03

Det skulle du have fortalt min samsung s2
Den kørte laaaaaaangt fra flydende.

Var tæt på at skifte til iphone, men endte med at give android et skud mere
Det blev en htc One, kører super.

Måske lige stor nok men det er en anden snak.

0 0
Sven A. 31-08-2013 11:43:27

Ahh Touchwiz UI har meget af skylden, og den giver en oplevelse af software som ikke er helt færdigt.

Nu har jeg selv prøvet forskellige launchers (nova, apex osv osv), og alle disse kører som en drøm i forhold til touchwiz.

En kamerat har installeret en anden rom på mobilen, og det kører vildt godt.

så nej, jeg tror ikke det er hardwaren, men softwaren som er problemet.


Vedrørende artikel:

Tab serien er billig udgaven, og ja det findes tablets som er bedre en Tab serien som også er billigere... men skal man have en god samsung, så er det note serien eller samsung/google nexus 10.

0 0
Kári 31-08-2013 02:40:40

Hej, jeg har en Samsung Galaxy s 2 og den kører ikke vildt godt, blev bedre da jelly Bean kom, men den føles meget gammel, min bror har treeren som også hoster engang imellem og bruger lidt tid på at loade widget o.s.v ..
Men at sige at Samsung ui ikke er tungt tvivler jeg på. Som sagt har selv kigget på Galaxy s 4 og selvom man slår alt muligt fra og lukker programmer, så kører den bare slet ikke ligeså godt som en lg optimus g.. Den virker sløvere på nogle punkter i menu til tider og lagger og det er for ringe når den er så kraftig, tror helt sikkert du har ret i det med komponenterne, jeg tror det er både dem og det tunge ui, hvor jeg mener virkelig at Samsung må stramme sig an.

0 0
Kári 31-08-2013 02:38:22

Hej, jeg har en Samsung Galaxy s 2 og den kører ikke vildt godt, blev bedre da jelly Bean kom, men den føles meget gammel, min bror har treeren som også hoster engang imellem og bruger lidt tid på at loade widget o.s.v ..
Men at sige at Samsung ui ikke er tungt tvivler jeg på. Som sagt har selv kigget på Galaxy s 4 og selvom man slår alt muligt fra og lukker programmer, så kører den bare slet ikke ligeså godt som en lg optimus g.. Den virker sløvere på nogle punkter i menu til tider og lagger og det er for ringe når den er så kraftig, tror helt sikkert du har ret i det med komponenterne, jeg tror det er både dem og det tunge ui, hvor jeg mener virkelig at Samsung må stramme sig an.

0 0
Thomas Larsen 30-08-2013 17:19:58

Generelt har x86 altid været noget foran ARM i forhold til performance, men til gengæld har de også krævet en del mere strøm.

Jeg tvivler det er processoren den er galt med, men det ville være spændende at se en mere dybdegående rapport fra fx. Anandtech eller lignende.

1 0
hellas7 30-08-2013 14:52:43

De tidligere galaxy-tabs har også været laggy (jf. anmeldelsen og min egen galaxy tab). Derudover har flere anmeldere i deres anmeldelse af SGS4 bemærket at den havde en smule lag, hvilket burde være umuligt med nutidens processorer.

Jeg siger ikke at touchwiz nødvendigvis er det eneste der gør den sløv, men jeg mistænker touchwiz for at være en synder

0 0
hellas7 30-08-2013 14:52:43

De tidligere galaxy-tabs har også været laggy (jf. anmeldelsen og min egen galaxy tab). Derudover har flere anmeldere i deres anmeldelse af SGS4 bemærket at den havde en smule lag, hvilket burde være umuligt med nutidens processorer.

Jeg siger ikke at touchwiz nødvendigvis er det eneste der gør den sløv, men jeg mistænker touchwiz for at være en synder

0 0
Kári 30-08-2013 12:44:38

Fordi samsung vedholder at folk tror android lagger, som sagt kig på HTC one ingen lag,lg nexus 4 rent android og ikke ret dyr Tlf slet ingen lag..
Lg optmius slet ingen lag, flyver afsted.
Synes bare det er synd når folk bruger samsung som eksempel på hvor godt android kører, android er blevet meget bedre det er bare samsung som stadig er med til at holde folk i tro at androidAndroid stadig lagger

0 0
Kári 30-08-2013 12:40:03

Jeg elsker android, ejer en Samsung Tlf.
dog er jeg super træt af at Samsung laver et ui som er så tungt!
Det er alt for ringe at man køber en tablet eller for den sags skyld en så kraftig tlf som stadig lagger! Ikke acceptabelt..
Og i folk som har dårlig oplevelse med androidAndroid så er det fordi

0 1
Kári 30-08-2013 12:40:00

Jeg elsker android, ejer en Samsung Tlf.
dog er jeg super træt af at Samsung laver et ui som er så tungt!
Det er alt for ringe at man køber en tablet eller for den sags skyld en så kraftig tlf som stadig lagger! Ikke acceptabelt..
Og i folk som har dårlig oplevelse med androidAndroid så er det fordi

0 0
Per 30-08-2013 11:55:12

Hvis den er testet med standard indstillinger, kan man bare gå ind i udviklingsindstillinger og slå animationer fra. Så vil du ikke opleve at den trækker skygger efter ikonerne.Den vil også åbne og lukke programmer hurtigere.

At du "kun" kan give den 2 stjerner, er komplet uforståligt. Du kan heller ikke forvente at få en Mercedes, hvis du kun lægger pengene til en Skoda.

0 0
Sebastian H. 30-08-2013 09:35:51

Kommer der snart en anmeldelse af den nye Nexus 7? :D

0 0
Rene 30-08-2013 10:30:32

Håber godt nok ikke der kommer noget før den kan købes, allerede nu er det mega træls at vi skal trækkes med en masse nyheder som ikke vedgøre Danmark.

1 0
hellas7 30-08-2013 10:22:51

tror den skal til danmark før vi kan gøre os forhåbninger om dette

0 0
Trentors 30-08-2013 09:26:17

Den HAR i også anmeldt ser jeg. Selvom I i denne anmeldelse kritiserer brugen af plastik. Jeg håber dælme at Samsung ikke giver efter for denne "kritik" da plastik på alle måder er overlegent med undtagelse af denne arbitrære "følelse". Substance over style er at foretrække IMO.

0 0
BSG 30-08-2013 14:09:39

Jeg er faktiskt ret glad for plastik, fordi det er holdbart og vejer ikke så meget.
Har en SG4 og en Note 10.1 og det virker fint for mig, fordi vægten har meget at sige.

0 0
Trentors 30-08-2013 09:22:23

Og den hedder Galaxy Note-serien som er deres high-end tablets. Tab-serien er en mellemting som heller ikke koster særlig meget (under 2800 kr).

Derimod koster Note-serien en del mere men performer også markant bedre. Den koster også mere - nogenlunde i iPads prisleje.

0 0
Jan Christensen 04-09-2013 15:59:47

Står der ikke det i konklusionen?
Konklusion: Rimelig pris - men ikke god nok

0 0
Mr. M 30-08-2013 11:37:33

Det du siger passer slet ikke.
Det er pga alt det touchwiz pis de lægger oveni der sløver den så meget.
Prisen er ikke ensbetydende med at den skal være langsom.
Se på Asus Memopad 10 smart. Android tablet til under 1900 og kører som en drøm.

1 0

Om brug af cookies