Samsung Gear Fit anmeldelse: Futuristisk og frustrerende [TEST]

Samsung udfordrer sig selv, ved at sammensmelte aktivitet-tracker og smartwatch.

Samsung Gear Fit anmeldelse: Futuristisk og frustrerende [TEST]

Er bukseremmen for stram? Eller er sixpack’en gemt lidt for godt bag vinterspækken? Er det tilfældet, har Samsung en intelligent løsning til dig: Gear Fit. Samsung pionerer her, ved at smelte to formater omkring håndleddet. Samsung Gear Fit er nemlig en hybrid mellem smart-ure og en aktivitet-tracker.

Læs også: Sony Smartband anmeldelse – Sæt tal på din dag

Den kurvede AMOLED skærm på 1,8 tommer giver et futuristiskt indtryk og man tvivler ikke på, at det er en ny type produkt der pryder underarmen. Vi er dybt inde i gadget-land her, hvilket ens mindre teknofile bekendtskaber nok skal minde en om, når Gear Fit pryder håndledet.

Er ægteskabet mellem smart-ur og aktivitet-tracker så smartere end smart? Eller bliver det et miskmask af stilarter?

Smukke kurver

Selve enheden består af to dele, en kurvet vandfast plastikblok der indeholder al skærm, elektronik og batteri. Dertil kommer en aftagelig rem i blød plast og moderigtige farver, som kan skiftes ud når lysten melder sig.

Den 1,8” store AMOLED display underbygger det futuristiske look. Skærmen er den mest buede nogensinde og sikrer flotte farver og kontrast. Eneste hage er i fuldt dagslys, hvor lysstyrken kommer til kort og skærmen bliver svær at læse.

Al elektronikken er holdt på fjerlet 27 gram og remmen kan med et par tryk tilpasses alt fra balletdanser- til skovhugger-håndled. Den nubrede overflade på remmen er skridsikker og Gear Fit mestrer at være behagelig at bære i hele døgnets 24 timer.

Gear Fit er også IP67 godkendt, en teknisk betegnelse for vandfasthed i op til en halv time i en meters dybde. Hundrede procent vandtæt er den dog ikke, Samsung advarer da også imod at dyppe den i saltvand eller i nærheden af for kraftige vandstråler.

Opladning foregår igennem den lille medfølgende dock, hvori man kan stikke en almindelig telefonlader. Opladning tager et par timer og Fit’en er nu beredt til to til fire dages brug.

Taler kun Samsung’sk

Inden Gear Fit kan komme rigtigt i sving, skal den dog parres med en af Samsungs kompatible smartphones, men listen er indtil videre kort. Besidder man dog en nyere Samsung telefon, fra middel til øverste hylde, vil den kunne tale sammen Fit’en. Se hele listen her. Al logning foregår udelukkende via S Health app’en, men det rygtes, at specialister som Endomondo snart vil tilbyde en dedikeret app.

Derefter skal Samsungs Gear Fit Manager app’en installeres og enhederne parres via Bluetooth. Manager applikationen fungerer også som tilpasningscentral. Her kan man vælge urets baggrund, farve, og urskive. Valgmulighederne er ikke uendelige, men Fit’en får et personligt touch.

Fit Manager fungerer desuden som kontrolpanel hvor man kan udpege hvilke notifikationer, der skal skubbes videre til Fit’en. Kalender, opkald, E-mail og SMS er standard, men også andre apps som Facebook eller Twitter kan føde håndleddet med opdateringer.

Efter de første øvelser er Fit’en kampklar. Gear Fit vækkes enten ved at trykke på den enlige kontakt eller ved friskt at vende den mod ansigtet. Så viser Gear Fit tiden eller de valgte notifikationer. Et skub opad eller nedad giver derefter adgang til Gear Fits panel af funktioner.

Alle de mange funktioner

Gear Fit byder på skridttæller, trænings-logger, pulsmåler, timer, stopur, søvntracker, meddelsescentral, medie-fjernstyring og sidste smarte feature er ’find min enhed’. Et tryk på denne og den parrede telefon lyser op og bipper, under de sofapuder, hvor den har forputtet sig.

Timer og stopur fungerer som de skal. Mere spændende, og praktisk, er fjernbetjening til medier som kan styre musikafspilning og lydniveauet i headsettet. Ganske praktisk når mobilen er gemt i de inderste lommer.

Der hvor Fit’en skal brillere, er når den logger data. Skridt, pulsmålinger, søvndata samt løbe, gå eller cykle trænningspas bliver skubbet videre til S Health applikationen. Derfra bliver de mange datapunkter omregnet til ens kalorieforbrug og gemt i den store Sky.

Som skridtmåler er Fit’en veloplagt, dataene overføres i op til hver tredje time og man premieres med en guldmedalje når et forudbestemt mål indfries.

Når træningspasset skydes i gang, er Fit’en afhængig af telefonens GPS, for at give opdateringer om pace eller hastighed. Træningens tilpasning er dog minimal, for man kan ikke træne efter pulszoner, eller forudbestemme intervaller eller laps i træningspasset.

Fit’en pauser logningen automatisk ved lyskrydset, en smart feature – på papiret. Helt utilgiveligt er det dog, at træningspasset afkortes fordi pausen ved lyskrydset, ifølge Gear Fit, bliver for lang. Logningen afbrydes uden yderligere varsel og man ærgres over at en stor del af ens træning nu mangler.

Lignende huller i logningen opstår med både GPS-data og pulsmålinger, som ikke bliver gemt i Skyen. Skifter man eksempelvis Samsung telefon, er det altså kun et mangelfuldt dataset, man kan genskabe fra Samsung-Skyen.

Der foreligger heller ikke mulighed for at overføre løbe eller cykelture til andre, mere pålidelige og sociale, applikationer såsom Endomondo eller Runkeeper.

Træningen er overstået, og restitutionssøvn er på sin plads og her kan Gear Fit også gøre sig som søvntracker. Princippet går på, at monitorere mængden af uro under dynerne, mens man sover. Man skal selv gøre Fit opmærksom på start og slut på søvnen, noget som man lidt for let glemmer i morgentravlheden.

Læs også: Samsung Gear 2 anmeldelse: En nem, men begrænset oplevelse

Fit’en kan også mere end bare sunhed. Som smartwatch deler nogle af storebror Gear 2’s funktioner. Det er eksempelvis praktiskt, hurtigt at få indblik i hvad der er tikket ind på mobilen, uden at skulle hive telefonen frem og åbne den. Fit’en kan selvfølgeligt også vise tiden, et hurtigt løft af håndleddet og tiden vises, men først efter en lille kunstpause.

Kan meget, men pålidelighed savnes

Med det flade, aflange format følger selvsagt begrænsninger, men selv med det forbehold i mente, skuffer Gear Fit på egen hjemmebane. Til monitorering af søvn, skridt og puls, virker Fit rimeligt. Men når motionen skal monitoreres er Fit ganske enkelt for upålidelig som træningspartner.

S Health app’en hjælper heller ikke. For det første er den begrænset til udvalgte Samsung mobiler. Samtidigt bliver en række data som puls og løberute ikke gemt i Skyen.

Alt i alt, så opleves Gear Fit som et produkt som stadigt befinder sig i udviklingsstadiet. Potentialet er der, men den glimrende hardware kan ikke skjule, at software-afdelingen er plaget af fejl og mangler. Dermed hviler, Gear Fits fremtidige skæbne, på Samsungs evne til at forbedre og fintune trænings-modulet og samspillet med S Health app’en eller andre sports-apps.

Samsung Gear Fit får derfor 3 ud af 6 stjerner. Dét betyder mobilsiden.dks karakterer.

Dagsprisens på Samsung Gear Fit er godt 1500,- kroner. Den fås kun i sort, mens remme kommer i blå, grå, rød, orange, grøn og sort.

Fordele:
Visuelt vellykket
God pasform
Indbygget pulsmåler

Ulemper:
Taber træningsdata
S Health halter efter rivalerne
Begrænset kompatibilitet