Samsung Gear IconX: fejler her og der [TEST]

Samsung er først med et intelligent og kabelfrit headset med deres Gear IconX. Det bærer dog præg af hastværk.

Samsung Gear IconX: fejler her og der [TEST]

2017 bliver sandsynligvis året, hvor trådløse hovedtelefoner for alvor vil slå igennem. Apple har skrottet stikket og Samsung og de andre producenter følger givetvis snart trop.

Derfor er Samsung allerede nu klar med en elegant kabelfri løsning, der forener træningsvenlige funktioner med den frihed, som et kabelløst design giver.

De to små højteknologiske perler kræver dog, at hardware og software spiller optimalt sammen. Hvorvidt denne ligning går op, vil mobilsiden.dk se på i denne test.

Se også:  Samsung lancerer trådløst headset sammen med Galaxy S8

Samsung Gear IconX fås i tre forskellige farver

Specifikationer Samsung Gear Icon X

Mål: 18,9 x 26, 6,3 gram x 2
Mål (opladeetui): 92 x 35,3, 52 gram
Batteri: 47 mAh x 2, 315 mAh i dock
Lagerplads: 4GB – op til 1000 sange
Tilslutning: Bluetooth 4.1
I pakken: 2 x IconX, opladeetui, micro-USB kabel
Farver: Sort, blå eller hvid
Øvrigt: Touch-følsom, pulsmåler, aktivitetstracker
Pris: omkring 1.400,- kr.

Samsung Gear IconX
Samsung Gear IconX oplades når de er pakket af vejen. Foto: Mobilsiden.dk

Der er nu noget forbløffende ved at stå med et sæt af Samsungs IconX’ere i hånden – for de fylder godt nok ikke meget, de to fine trådløse ørepropper. Men det ændrer ikke ved, at de rummer mere avanceret elektronik end noget andet headsettet derude.

Her er en stribe sensorer der måler hvor meget du rører dig, en pulsmåler, en indbygget musikafspiller, et par batterier, touch-følsomme overflader og al den nødvendige trådløse bluetooth-elektronik.

Herligheden vejer i alt kun to gange 6,3 gram og alt virker ganske solidt.

Se også:  Sony lancerer trio af trådløse headsets med EXTRA BASS

Den kabelfri oplevelse du får med Gear IconX er oplagt til sport, især når Samsung nu tilbyder en række sensorer i selve headsettet til at tracke både dagens tilbagelagte skridt og pulsniveauet under træningen.

De er dog ikke helt vandtætte, hvilket udelukker hav- og pool-entusiaster. Regn og sved behøver IconX ikke at frygte – de er stænktætte.

Med IconX følger en cylinderformet dock, der måler 92 x 35 mm. Det er ikke nær så kompakt og elegant som Apples magnetiske Airpod-løsning, men det giver også juice til 3-4 opladninger på farten.

Samsung Gear IconX
Samsung Gear IconX har en pulsmåler til hvert øre. Foto: Mobilsiden.dk

Et svært match

Når de tages på, er de dog ikke mere indviklede at proppe i ørerne end et almindeligt headset. Man skal lige holde styr på hvad der er højre og venstre og så skulle du ellers være godt kørende.

Men det er desværre ikke helt så enkelt, for til trods for både ørepropper i Small, Medium og Large samt små vinger til øresneglen i tre forskellige størrelser, er det svært at få dem til at sidde fast på overbevisende vis.

Nuvel, de er ikke faldet af ved brug endnu, selv under træning, men de slutter aldrig helt til – lige meget hvor meget der jongleres mellem de forskellige silikone-dutter.

Læs også:  Beyerdynamic Byron BT – Seriøs trådløs lyd [TEST]

Næste udfordring er selve parringen mellem mobil og IconX. Du kan enten vælge at slutte den via almindelig Bluetooth 4.1 – hvilket giver dig adgang til de almindelige headset funktioner. Her er ingen NFC-chip til at lette denne form for parring.

Alternativt kan du begive dig ind i Samsungs app-økosystem for at få adgang til samtlige af IconX features.

Det kræver, at du henter to til tre Samsung-apps, før du du rigtig er i gang: Gear Manager, IconX Plugin samt Samsungs S Health. Sidstnævnte er nødvendig hvis du vil bruge puls- og trackingfunktioner.

Når IconX er sluttet korrekt til, kan du få den til at opdatere dig på hvilke notifikationer der tikker ind på mobilen. Der er desværre ingen stemmestyring som den eksempelvis Apple tilbyder i deres Airpods.

Selve styringen af headsettet er meget ligetil takket være en touch-følsom overflade på begge headsets. Et klik for play, to for at spole frem, tre for at spole tilbage. Vil du skrue op eller ned, swiper du bare op eller ned. Her kunne Apple lære noget af Samsung i deres Airpods.

Se også:  Apple AirPods – De mangler noget vigtigt [TEST]

Samsung Gear IconX
Der følger noget udstyr med Samsungs Gear IconX. Foto: Mobilsiden.dk

Usmarte features

IconX er meget mere end bare et headset – den fungerer også som både MP3-afspiller, aktivitetstracker og pulsmåler.

Selve Mp3-delen er forholdsvis ligetil, du overfører musikken – enten via PC’en og én micro-USB kabel, eller via app’en. Smart-funktioner som notifikationer vil du gå glip af, når IconX fungerer på selvstændig vis.

Begge ørepropper har 4GB lagerplads ombord, og du kan derfor bruge det ene, det andet, eller begge ørepropper uafhængigt af hinanden.

De to andre funktioner, puls og aktivitetstracking, er desværre ikke til at få til at virke korrekt. Efter at have spenderet næste to timer på parring mellem S Health, IconX og diverse opdateringer (seneste er fra den 13. januar) er det ikke lykkedes at få IconX til at fungere som hverken pulsmåler eller skridttæller. Øv.

Det er heller ikke lykkedes at få IconX til at fungere som hverken SMART-, ANT- eller Bluetooth-pulsmåler, hvorfor den så heller ikke er egnet til at virke med træningsapps som Endomondo, Runkeeper eller Strava. Og så ryger noget af idéen jo.

Læs også:  Intet jackstik i iPhone 7? Her er 5 fede trådløse løsninger

Samsung Gear IconX
Samsung Gear IconX har en smarttouch-overflade på hver øreprop. Foto: Mobilsiden.dk

Rimelig lyd

Glemmer vi de tvivlsomme smart-funktioner for en stund og vender os mod selve musikkvaliteten er der godt nyt.

Lydbilledet er generelt veldisponeret – med en god balance mellem bas, mellemtoner og diskant – men det er vel at mærke kun, hvis du får headsettet til at slutte helt til.

Når prisen tages i mente skuffer IconX dog lidt, for du kan altså finde andre trådløse alternativer som Jabra Sport Pulse der leverer et mere detaljeret indtryk til en lavere pris.

Som headset gør IconX også en udmærket figur. Der er lidt støjreduktion der frasorterer den værste støj væk og tale går derfor fint igennem. Det er dog kun det ene headset der benyttes, hvilket er lidt mystisk når nu man har begge hovedtelefoner i ørerne.

Samsung Gear IconX
Samsung Gear IconX fylder mere, men har en kortere driftstid end Apples Airpods. Foto: Mobilsiden.dk

Elendig driftstid

Der er meget der trækker ned hos IconX, men det allermeste kritiske er utvivlsomt batteriet – eller rettere:mangel på samme.

Ved almindeligt brug, er det ikke lykkedes at få de headsettet til at fungere i mere halvanden time på en enkel optankning. Nogle gange blev det endda kun til lidt over en times musikalske løjer, før det ene headset satte ud ca. 10 minutter før det andet.

Det er en trøst, at man kan ty til docken når man er på farten, men opladningen foregår så langsomt at man oftest strander uden headset.

Havde headsettets øvrige funktioner såsom pulsmåleren eller aktivitetstrackeren fungeret, tør jeg slet ikke tænke på, hvor længe det så ville have holdt.

iconx
Samsung Gear IconX – vent hellere på version 2.0. Foto: Samsung

Tilbage til tegnebrættet

Idéerne bag Samsungs Gear IconX fejler bestemt ikke noget. Og da testen gik i gang, forestillede jeg mig da også, at IconX havde potentialet til at være en smart kabelfri kompagnon.

Samsung har desværre ikke været grundige nok med hverken hardware og software i denne omgang, hvilket resulterer i et skuffende produkt.

Jeg ser dog frem til, at Samsung får rettet fejlskuddet i en version 2.0, for lige nu er Gear IconX desværre kun til 2½ ud af 6 mulige stjerner.

Læs også:  Jabra Sport Pulse Special Edition – Genialt, når det spiller [TEST]

Fordele:

  • Mange funktioner
  • Smart touch-betjening
  • Indbygget MP3-afspiller

Ulemper:

  • Elendigt batteri
  • Visse funktioner virker ikke
 

Historiens videre kronologi

Her følger vi op med den seneste udvikling om temaet. mobilsiden fandt det relevant at følge op på temaet. 10/1/2017 blev historien fulgt op med en artikel der tunede ind på Harman Kardon Go + Play – Veldoseret vellyd [TEST] – Det videre forløb i sagen finder du her. Redaktionen har fortsat interesse for emnet. Læs seneste nyt om Headset..