Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Samsung Omnia HD (produkttest) videomobil med ringe video

Samsung Omnia HD (produkttest) videomobil med ringe video

Omnia HD skulle være perfekt til videooptagelser, men fejler voldsomt på sit største salgsargument. Vi gennemgår Omnia HD.

Det er lidt af en klods at rende rundt med - men samtidigt er den også ret lækker. Specielt fordi den grundlæggende konstruktion er blandt det bedste, vi har set længe.

Skærmen er af OLED-typen, som byder på en enestående kontrast. Der er ingen tvivl om, at det ER fremtidens skærm. Alle menuer, billeder og funktioner står voldsomt klart på Omnia HD.

Bemærkninger som "wow se lige en skærm" er ikke usædvanligt at modtage, når man viser Omnia HD frem.

Touchskærmen er et "capacitive touch panel", som kun giver mulighed for fingerbetjening. Hver gang skærmen berøres vibrerer mobilen en smule.

Selve touch-funktioen virker overbevisende, og den ekstra glatte/blanke overflade gør touchoplevelsen ekstra stærk.

Skærm og touch er i særklasse.

Vurdering: Seks ud af seks stjerner.

Hurtig i vendingen

Styresystemet i mobilen er S60 fra Symbian som også kendes fra Nokias modeller. I denne udgave opleves systemet hurtigt, og små overgange mellem menuer og programmer giver lækkerhed over produktet.

Samsung har udført ikoner, knapper og baggrunde med stor stilsikkerhed som får både Nokia N97 og 5800 Xpressmusic til at blegne ved siden af. Og det til trods for, at det grundlæggende styresystem er det samme.

Ved betjeningen er det svært irriterende, at systemet ikke kan beslutte sig for, om den skal benyttes stående eller liggende. I nogle programmer kræves input stående, men resultatet vises liggende. Forsøger man f.eks. at skrive sms liggende, og har man  brug for en kontaktperson, skal denne vælges fra adresselisten i stående tilstand. Samme problemstilling findes også i internetbrowseren.

Betjeningen og menuhastigheden er for denne produkttype godkendt med små undtagelser.

Vurdering: Fem ud af seks stjerner.

Fantastisk soft-keyboard

Ved mails og sms-beskeder kan der vælges mellem T9-tastatur og fuld QWERTY (med æ, ø og å). Ordbogen virker ved T9 men ikke i QWERTY-tilstand - et træls minus. Både Apple og HTC (Magic) har vist, at ordbog i QWERTY-mode kan være en kærkommen detalje.

Skærmens såkaldte soft-keyboard er i øvrigt fantastisk at benytte.

Ved QWERTY vises alle bogstaver inkl. æ, ø og å og størrelsen er virkelig i orden. Alle onscreen bogstaver giver vibrationsrespons ved berøring, og gør samtidigt dette onscreen-tastatur til et af markedets bedste.

Vurdering: Fem ud af seks stjerner.

Internet-adgangen

Da vi testede LG Arena oplevede vi op til 40 sekunders indlæsningstid for tv2.dk via trådløst netværk. Det tager cirka lige lang tid på Omnia HD, tilgengæld kan man både zoome og navigere på siden hvilket Arena ikke formåede i samme grad.

Browseren er i øvrigt ikke en speciel god oplevelse. Det virker som om, at folkene bag Symbian-systemet ikke har haft særligt meget fokus på denne del.

Det er ikke ubrugeligt, men relativt tungt og lidt bøvlet. Desværre ikke med den smidighed der nærmest forventes af internetenheder anno 2009.

Vurdering: Tre ud af seks stjerner.

Widgets på forsiden

Forside-skærmen kan fyldes med forskellige småprogrammer, de såkaldte widgets. Dermed er genveje til f.eks. lommeregner, Youtube eller Facebook lige ved hånden.

Widgets kan placeres på "tre skærme", så man kan vælge den der passer til ens behov.

Ingen tvivl om, at widgets er smarte og ikke mindst moderne. I Samsungs tilfælde skal de dog ses mere om personlige genvejsmuligheder, fremfor egentlige interaktive gadgets. Samme tendens gør sig også gældende på LG Arena.

Brugeren kan downloade flere Samsung-widgets direkte fra mobilen.

Vurdering: Fire ud af seks stjerner.

Musik, Youtube og radio

I salgspakken medfølger et in-ear headset som tilsluttes via 3,5 mm. stik i toppen af mobilen.

Omnia HD lyder blændende godt og spiller utroligt højt i både headset og højtalere, men vi savner mulighed for at justere bas/diskant m.v. uafhængigt af foruddefinerede indstillinger.

Selve afspilleren er let at betjene og har samtidigt et lækkert grafisk udtryk. Lægges mobilen ned under afspilning ændrer afspilleren sig til "covervisning" - det kræver naturligvis at albumcovers er overført for at det bliver rigtig lækkert.

FM-radioen følger samme grafiske linie og har desuden RDS med stationsinfo.

Det er også muligt at hente podcasts ned til mobilen. Desværre har vi ikke fundet nogle danske.

Youtube er integreret direkte i mobilen. Det er virkelig fedt man i en stille stund kan finde underholdning på Youtube, men her stopper begejstringen! Kvaliteten af videoerne der vises på mobilen, er håbløst dårlig. Også selvom man benytter trådløst netværk. Så Youtube ja! Men fedt - NEJ!

Musik, headset (og tilslutningsstik) og FM-radio (med mulighed for optagelse) giver 6 stjerner. Men manglen på adgang til danske podcasts og den ringe Youtube-afspiller trækker denne del ned.

Vurdering: Fem ud af seks stjerner.

Kamera på 8 megapixels - godkendt!

Omnia HD's kamera på otte megapixels er en rigtig god oplevelse. Med et snap starter den op og autofokuspunktet findes lynhurtigt. Dermed er man sikker på at fange Kodak-moments.

Indstillingsmulighederne er omfattende, men vigtigst af alt, så er billederne overvældende gode. Specielt når det tages i betragtning, at det blot er en mobiltelefon.

Så stillkameraet ender i den gode ende - dog med minus for, at GPS-position ikke tilføjes billederne.

Vurdering: Fem ud af seks stjerner.

Du kan se billeder taget med Omnia HD på dette link...

Videooptagelse skuffer fælt!

Videokameraet halter enormt. Her skal vi huske Samsungs salgsmateriale "shoot and play video in HD". Ja ja! Rolig nu.

1280x720 pixels er ret meget i mobiltelefoner og denne mobil HAR det bedste videokamera vi til dato har testet i en mobil. Optagelsen er virkelig flot... Men øv! Desværre er den ikke flydende. Den hakker og lyden er heller ikke særlig god.

Datahastigheden på video ligger omkring 10.000 kbps men frameraten (billedehastigheden) er på 19 billeder i sekundet. Dertil kommer lyden som optages i 12 kbps.

Skal videooptagelsen være flydende skal man ned i 640x480 pixels. Det betyder så, at datahastigheden reduceres til godt 2000 kbps men frameraten stiger til 30. Lyden er dog stadig virkelig ringe.

Jeg kan slet ikke give udtryk for, hvor skuffet jeg er. Det store salgsargument for Omnia HD er gennemhullet og jeg fatter ganske simpelt ikke, hvordan man vil være dette bekendt overfor kunderne.

Uanset hvordan man ser på det, så har videokameraet INTET og jeg gentager INTET med HD at gøre.

Denne del får 1 point ud af 6. Men det er KUN fordi, at optagelser i lavere opløsninger faktisk er bedre, end på andre mobiltelefoner.

Mobiltelefonen leveres i øvrigt med en række demofilm på et par minutter, som er ret flotte. Disse er dog virkelig langt fra, hvad enheden selv er i stand til.

Man skulle også tro, at Samsung ønskede brugerne skulle bruge afspilleren og skærmen til f.eks. film. Men i den medfølgende software er der ikke mulighed for at indlæse en DVD og overføre den til mobilen. Der tilbydes heller ikke en filmshop på mobilen. Hvad er det så lige man skal med "HD-mulighed" og stor skærm?

Vurdering: Én ud af seks stjerner.

Navigation

Route 66 har leveret navigationsprogrammet til Samsung. Det var samme producent, er lavede softwaren til Nokia 6110 Navigator der var et stort hit.

Programmet er grafisk flot og tilbyder både fodgænger og bilnavigation.

Ved leveringen er nordiske kort og Route 66 med i prisen. Resten af Europa er tilkøb.

Route 66 er velfungerende, men ikke i helt samme liga som f.eks. Tomtom eller Copilot. Samlet set, fremstår programmet lidt gammeldags.

Vurdering: Fem ud af seks stjerner.

Andre muligheder

Mobilen har en række forskellige programmer installeret, f.eks. muligheden for at åbne PDF-filer. Programmet Quickoffice spørger om en betalingslicens for at oprette f.eks. tekstdokumenter, så det tæller på minussiden.

Ellers er det sædvanlige ting som noter, regnemaskine, zipudpakker m.v.

Har du brug for Exchange synkronisering er programmet Roadsync installeret. I den forbindelse skal det bemærkes, at Google Apps ikke kan synkronisere via dette program.

Denne del er relativt kedelig og trist for en topmodel.

Vurdering: Tre ud af seks stjerner.

Samlet vurdering

Samsung i8910 Omnia HD er på mange områder en rigtig sej telefon men uheldigvis halter den på en række væsentlige punkter, hvilket også gør, at vi ikke står med armene oppe og jubler.

Skulle jeg vælge mellem LG Arena og Samsung Omnia HD blev vinderen klart Samsung.

Alligevel ændrer det ikke på, at karakteren hedder fire ud af seks stjerner. Tager vi prisen med i betragtning (aktuelt over 5.000 kroner uden abonnement) trækker det mere i retning af tre ud af seks stjerner.


Samsung GT-i8910 Omnia HD - billigste pris fra -kr.
Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

T. 09-11-2009 20:38:12

Hej John

Tilslutter Route 66 sig til internettet når man skal bruge det eller lægger det på mobilen så det ikke tilslutter til internettet?

0 0
Mobilsiden.dk 10-11-2009 19:09:53

Kortdata ligger på mobilen. Så derfor henter den ikke data undervejs.

0 0
palle 04-10-2009 03:27:37

jeg synes bare det er sjovt at læse, at den optager dårligt i hd med at hoppe i det, når min ikke gør det. men det er vel det samme som da jeg havde en nokia n97, den skulle være dårlig med gps, men den fungede bedre end nokia 5800 og der var heller ikke problemmer, den fandt hurtig 5_7 sat.

0 0
Mobilsiden.dk 04-10-2009 16:10:47

Hej Palle. Tak for kommentaren. Når vi tester produkterne sker det ud fra den foreliggene version. Vi beskriver det som opleves.

Du kan huske, at producenterne også læser vores anmeldelser. Det vil sige, de har mulighed for at oplyse os om det - såfremt de mener vi har fået et "mandagsprodukt".

Men det er da bare fantastisk at din mobil virker. Det glæder mig :)

0 0
palle 04-10-2009 23:40:47

Hej John.

det forstår jeg godt, jeg synes faktisk, at i er gode og meget grundig i jeres test af telefoner og følger meget med i det. da jeg skrev kommenteren, var det fordi min fungeret godt på det punkt og synes at andre skulle vide det. måske skulle i teste 2 af samme slags af gangen for at undgå, at den ene skulle være et mandagsprodukt, det er jo ikke sikkert at produkcenten tager det alvorligt, idet at reklamer virker, se apples iphone, jeg kender flere, der har fortrudt det køb, men det lyder godt i reklamerne. men tak for en god hjemmesiden med masser af godt nyt og velopdateret indhold.

0 0
adam 22-07-2009 12:41:30

HEJ JOHN
Jeg synes det er meget meget forkert at sammenligne LG ARENA OG OMNIA HD, samt at konkludere at hvis du skulle vælge mellem Samsung og LG så blev det Samsung.
du sammenligner 2 forskellige tlf i 2 pris segmenter. LG ARENA koster lige under 3.000 hvorimod Omnia HD koster 6.000 så det er en unfair sammenligning.
det er som at sammenligne en audi A4 med en A6.
Jeg er ked af at se de sammenligninger på mobilsiden fordi de ofte ikke afspejler virkeligheden.
I skulle istedet sammenligne HD'en med N97 eller HTC touch HD.
Jeg ville personligt vælge ARENA, jeg har selv en og den koster det halve og fylder det halve af HD og du får ligesåmeget for pengene på nær af 5mp kamera istedet for 8

0 0
Morten Nielsen 19-07-2009 11:46:04

Man skal ikke dobbeltklikke IKONER i hovedmenuen og hvor de findes i undermenuer, mens man skal dobbeltklikke (en gang for at vælge, og en gang for at aktivere) MENUPUNKTERNE i nogle undermenuer.
Menupunkterne er skrevet i listeform, mens de andre er, well, ikoner, så man kan ikke gå fejl.

De fleste ting til fx. N97 kan bruges til Omnia HD. Jeg har hentet sager fra Ovi Store med fin success.

Jeg har ikke fået mit nye sim-kort, så har ikke kunnet teste GPS navigation mv.

0 0
Morten Nielsen 19-07-2009 11:40:02

Syntes generelt også mange anmeldelser er temmeligt overfladige, og en del ting kan jeg slet ikke genkende på min mobil, men kan da lige svare på nogle af tingene folk spørger om:
Der er testet video afspilning med fuldt opladt batteri til godt 8timer, hvor wi-fi mv var slukket.

Mobilen kan bruges som modem og printe direkte via BT.

Jeg har også haft fingre i forskellige nye HTC mobiler, hvilket gjorde jeg valgte Omnia. Wi-fi var dog krav for mig, så det betød en del.

Jeg har læst i nogle anmeldelser, af coveret til batteri sidder løst... det må være tidlige modeller, for mit sidder absolut stabilt fast, og kan hverken vrikkes eller knirker eller andet.
Der er INTET plastik feel over telefonen overhovedet.

Nogle anmeldelser klager over, at man nogle steder skal dobbeltklikke (de fleste steder, ikoner, links etc), mens man andre steder skal klikke en gang (ui ved ny besked etc)... folk der brokker sig over disse ting forstår ikke at værdsætte hvordan mobilen fungerer, og at det er et fuldt udstyret system.
Det ER meget faktisk meget LOGISK opbygget, hvis man da ikke lige er Mac fanboy og ikke har kendskab til andet.

Jeg har ikke selv testet, men på nedenstående link har de haft 8 applikationer til at køre, mens de laver surfer etc uden problemer.
Jeg har vel haft 6-7 ting kørende uden problemer, men ikke noget jeg har testet.

Flere oplysninger og tests:
http://hdomnia.com/category/omnia-hd/

0 0
SPN 07-07-2009 11:36:58

Jeg noterer min dit svar, men savner fortsat flere ting omtalt i testen.

Kan telefonen anvendes som "modem" for bærbar PC?

Hvor mange underprogrammer kan køre samtidig uden processoren "halter"(f.eks. træningsprogram, GPS, musik o.s.v.)

Så er der lige en vigtig ting batterilevetiden!!

0 0
SPN 06-07-2009 08:13:41

Testen virker lidt overfladisk, så hvad kan man bruge den til?

Umiddelbart lader det til at Samsung primært har forbedret skærmen med såvel OLED som pixels, resten er åbenbart blot småforbedringer fra den første OMNIA.

Lidt dokumentation for det forskellige ville være mere overbevisende, ligesom en ordentlig gennemgang ville understøtte vurderingerne.

At et 8 MegaPix kamera i en mobiltelefon i dag tager gode billeder er næsten en selvfølge, men et rigtigt kamera med bedre linser og zoom er absolut at foretrække stadig.
Brugen er dog fortsat begrænset ligesom videodelen. Snapshots og andre småting i en snæver vending er brugsområdet.

Testen burde omfatte; hvad kan køre sammen uden noget "hakker" o.s.v.?. Hvor lang er batterilevetiden? Kan man overføre en film(DVD - evt. konverteret) til flyveturen sydpå i ferien - hvordan med kvaliteten?

Reklamen for produktet slår på tromme for en masse ting, som ikke bliver testet enkeltvis såvel som samlet, og endvidere savnes vejledning/oplysning om andre tilvalg -købs produkter(software(f.eks. til GPS)) - måske ikke så mange i begyndelsen.

Vurdering af samsung service ville også være god at have med.

Kort og godt - vær lidt mere grundig i jeres test, så vejledningen bliver ordentlig.

0 0
Mobilsiden.dk 06-07-2009 17:14:55

Hej SPN!. Tak for kommentar. Jeg bemærkede lige dit spørgsmål om film. Dette er besvaret i dette afsnit:

"Man skulle også tro, at Samsung ønskede brugerne skulle bruge afspilleren og skærmen til f.eks. film. Men i den medfølgende software er der ikke mulighed for at indlæse en DVD og overføre den til mobilen. Der tilbydes heller ikke en filmshop på mobilen. Hvad er det så lige man skal med "HD-mulighed" og stor skærm?"

0 0
Thomas Z 06-07-2009 10:42:57

Ahh, rolig nu. Hvis man seriøst overvejer at købe en mobiltelefon til knap 6.000, så har man for længst været inde på YouTube, GSMArena m.fl. og set/læst øvrige anmeldelser af telefonen, hvor man får svar på sine tekniske spørgsmål. Mobilsiden.dk´s anmeldelse behøver altså ikke være udtømmende.

0 0
anru 05-07-2009 13:52:12

Hej..

Jeg forstår ikke at video optagelserne var dårlige mht. billedkvaliteten og det med at den hakkede i det?

for inde på gsmarena, har de uploadet nogle videoer: http://www.gsmarena.com/samsung_i8910_omnia_hd-review-349p6.php

nederst på siden.

Desuden kendes fejlen godt med at lyden, men der skulle komme en patch:
http://www.gsmarena.com/upcoming_omnia_hd_update_to_fix_amr_audio_recording_in_hd_videos-news-995.php

så alt i alt, er jeg lidt skuffet over denne test, da i ikke eksempelvis viser de videoer i har optaget som dokumentation, så vi brugere kan se at det ikke bare er noget i siger, for ved overstående link virker optagelsen da flydende?, og hvorfor i ikke siger at der snarest vil komme en fix til mobilen, så problemet med audio recording bliver fixet?

Hilsen en fortvivlet bruger :)

0 0
Mobilsiden.dk 06-07-2009 17:10:24

Hej Anru!. Tak for din kommentar...
Jeg skriver IKKE i testen af billedekvaliteten var dårlig. Nærmest det modsatte: " og denne mobil HAR det bedste videokamera vi til dato har testet i en mobil. Optagelsen er virkelig flot"

Men når videoerne blev afspillet var der "hak" i dem, hvor billedet stopper. Desuden er fps (billeder pr. sekund) også mystisk. Optagelsen er 19 fps og normal standard er enten 24 eller 30 fps.

Det er muligt der kommer et fix til lyden, men når vi anmelder et produkt tager vi udgangspunkt i det som det er når vi modtager det. Det er jo netop samme oplevelse som du vil få, hvis du går i mobilbutikken og køber produktet.

Jeg ville fanme blive sur, hvis jeg kom hjem med en "videomobil" hvor videooptagelsen på disse punkter ikke er i orden.

0 0
kennie 02-07-2009 23:15:49

skal lige siges kunne ikk fordrage den første omnia... det var noget lort at ramme det man ville.. følte slet ikk jeg havde styr på det musik og billeder jeg lagde ind.. det har jeg meget mere styr på på iphonen,, sys den første omnia var RIGTIG svær at finde ud af :-(

0 0
kennie 02-07-2009 23:12:06

har iphone 3g nu og vil gerne ha nu mobil... ville meget gerne ha haft iphone 3gs men sys ikk der er det helt store i at få den når den ikk kan meget mere og værst af alt stadig har samme desing...
sys samsung omnia hd ser meget fed ud men det har så ikk app store som er rigtig fedt på iphone... til gengæld har den ordenligt kamara.. hva mener i er bedst af de to mobiler ?
er musikken, internettet, og menuen lige så brugervenlig i omnia hd som i iphone?

0 0
SSJ 25-06-2009 15:00:01

Det undrer mig at I ikke har skrevet om hvordan Omnia HD virker som telefon! Hvordan er lyden i højttaleren, er det nemt at taste et nummer osv.

0 0
Mobilsiden.dk 25-06-2009 21:18:37

Hej SSJ. Den basale telefondel virker ret godt. Lyden er god og høj og den gode touchskærm gør det let at taste et nummer.

0 0
Thomas Z 23-06-2009 17:22:15

Hej John
Tak for en længe ventet anmeldelse :-)
Hvis hjertet skulle bestemme, ville du så vælge Samsung HD eller HTC Magic ? (alt taget i betragtning, dvs. pris, styresystem, brugeroplevelse m.v.)

0 0
Mobilsiden.dk 23-06-2009 21:07:24

Hej Thomas. Magic giver en samlet set bedre brugeroplevelse. Men Magic har jo en noget tristere skærm end Samsung. På Omina HD er skærmen vanvittig flot ;)

0 0
Thomas Z 23-06-2009 17:25:29

Rettelse: Uden at tage prisforskellen i betragtning

0 0
Simon 23-06-2009 14:45:55

Må jeg være den første til at sige, at det irriterer mig en smule, at først skrives der for eksempel: 5 ud af 6 stjerne" men senere bliver det til "fem ud af seks stjerner" .. Man bliver lidt småirriteret når man læser det..
Ellers en rigtig god test :)

0 0
Mobilsiden.dk 23-06-2009 21:06:06

Hej Simon. Tak for opmærksomheden. Dette er rettet.

0 0

Om brug af cookies