Sony Ericsson Satio – godkendt men dyr touchmobil (produkttest)

På mange områder er Satio Sony Ericssons mest succesfulde touchmobil til dato; Godkendt men ikke banebrydende.

Sony Ericsson Satio – godkendt men dyr touchmobil (produkttest)

IDOU var det første navn, vi kendte da Sony Ericsson præsenterede denne touchmobil. Nu hedder den Satio, og repræsenterer Sony Ericssons første brede mobil, hvor touchbetjening er fremherskende.

Sony Ericsson Satio er bygget op af fem “forsideskærme”, hvor hver enkelt fungerer som funktionsgenveje. Slides en gang til højre vises f.eks. listen over seneste fotos, hvor der kan bladres ved at slide op og ned.

De øvrige er website-bogmærker, favoritkontakter, funktioner og en centerskærm.

Sony Ericsson Satio nyt artikelfoto

Touch med tryk

Skærmen kan vise 16 mio. farver i 360×640 pixels opløsning, hvilket giver en fremragende oplevelse, specielt på billeder og film.

Touchteknikken er “restive” som dækker over tryk på overfladen og ikke berøring. Spidsen af en kuglepind eller negle kan fint anvendes til betjening, men restive-teknikken får også mobilen til at virke mere “tung” i touchoplevelsen.

Sony Ericsson er med Satio sluppet godt fra touchdelen, hvor alt er fingervenligt, og hvor menuer og programmer reagerer øjeblikkeligt. Brugerinterfacet er heller ikke smurt ind i widgets eller eyecandy – “keep it simple stupid” (KISS-princippet) fungerer i dette tilfælde forbløffende godt.

Internettet viser rigtige hjemmesider

Generelt har Sony Ericsson ikke haft specielt heldige internetmuligheder i deres mobiler, men Satio ændrer dette.

Browseren kan både vise rigtige hjemmesider samt de specielle mobiltilpassede. Det er et kæmpe plus, at denne del fungerer – omend det ikke er markedets bedste mobile internetoplevelse.

Zoomdelen er lidt omstændig, men mobilen er hurtig nok til man let og smidigt kommer rundt på siderne – derfor er internet i Satio godkendt.

Brugere uden store mobile internetbehov vil fint kunne benytte Satio til de seneste nyheder, sport og underholdning. Men hightechbrugere og professionelle vil ikke få indfriet forventningerne.

Musikken spiller næsten max

Det ses tydeligt i Satio, at Sony Ericsson ER markedsleder når det gælder musikmobiler. Alle de gode elementer fra walkman-serien er medtaget i denne, og sammen med softwaren MediaGo er det let at håndtere musik mellem computeren og mobilen.

Mobilen har power nok til at afspille musik i baggrunden, mens du f.eks. ser billeder fra fotoarkivet, eller vil tage et nyt billede.

Som en bonus byder Satio også på TrackID, der kan identificere musikken, du hører og FM-radioen eller i omgivelserne omkring dig.

På den triste side, er der ikke stik til egne hovedtelefoner og det medfølgende headset, lever ikke op til Sony Ericssons standard for musik.

Sony Ericsson Satio nyt artikelfoto

Kæmpekamera – 12 mp

En bagklap dækker over en kameralinse med 12 megapixels optik samt Xenon blitz, der får Satio til at minde om et lommekamera.

Det er hurtig til at fokusere og få motivet i kassen – også ved dårlige lysforhold. Blitzen er ualmindelig kraftig, og kan give rimelige billeder selv i helt mørke rum.

Billederne tilføjes automatisk GPS-position, så man ved, hvor de er taget, og kan du nøjes med 10 megapixels er billederne i 16:9 format, som giver et bredere foto.

12 megapixels er langt fra et udtryk for en kvalitetsstandard – men i Satios tilfælde ser optik og pixels ud til, at gå op i en højere enhed. Sony Ericsson Satio har klart et af de bedste mobilkameraer på markedet.

Fra albummet kan fotos sendes til Picasa eller Blogger – men desværre ikke Facebook.

Se fotos taget med Satio

Afspiller film og video

Udover selv at kunne optage videoklips i VGA-format (640×480) kan mobilen her, også afspille video og film.

Downloader du videopodcasts vises det på Satio’en i en udsøgt kvalitet og er du til film medfølger et års adgang til Playnow Arena Movies, hvor du frit kan downloade 60 film til mobilen om året.

Lidt GPS-halløj i pakken

Google Maps version 3.0.1.6 medfølger, og kan fint hjælpe med simpel vejfinding eller gåruter.

Navigationsprogrammet Wisepilot er også installeret. Det viser let vej, men insisterer hele tiden på at være online på trådløst netværk, hvilket er lidt svært i bilen.

Det er bestemt ikke ud fra navigations- og GPS-delen, du skal vælge en Satio som den næste telefon.

Den kan også ringe

Satio kan også bruges som almindelig telefon eller til SMS.

Beskederne kan skrives på et onscreen T9-tastatur med ordbog eller der kan vælges et QWERTY-tastatur der fylder hele skærmen.

Selvom der hverken er problemer med at sende eller modtage beskeder og opkald, er Satio ikke mobilen til SMS-folket. Man vælger Satio når ens behov er, at kombinere flere funktioner i én enhed – men hvor man ikke har et specialiseret behov for de enkelte funktioner.

Erhvervsbrugere skal være opmærksom på at kontakter og kalender kan synkroniseres med Microsoft Exchange i programmet Road Sync. Benyttes Google Apps kan der ikke i Road Sync, laves de fornødne tilpasninger – derfor fungerer Satio ikke fuldt ud med Google.

Sony Ericsson Satio nyt artikelfoto

Samlet konklusion

Sony Ericsson Satio er ikke en dårlig mobiltelefon, omend den heller ikke placerer sig i toppen blandt touchtelefonerne.

Den minder meget om Nokia 5800 Xpressmusic – og kører grundlæggende samme styresystem fra Symbian – dog med Sony Ericssons egne tilpasninger.

Det skal nævnes at vores Satio havde store problemer med strømforbruget og det var langt fra altid, man fik besked på at batteriet var langt nede. Vi har ikke været over en drifttid på én dag – desuden var en genstart i ny og næ nødvendigt.

Dens største ulempe er prisen som aktuelt ligger mellem 4.300 og 4.500 uden abonnement. Det synes jeg er en høj pris – med mindre det naturligvis er kameraoplevelsen, man går efter.

Satio er godkendt til fire ud af seks stjerner. Skal du vælge mellem Samsung Pixon12 eller Samsung Jét og Satio, er Satio klart vinderen.

Læs også:
Video: Se Satio in action
Anmeldelse af Sony Ericsson Aino

Tre gode ting ved Sony Ericsson Satio

– Simpel brugerflade og menu med velkendt Sony Ericsson udtryk
– Godt kamera
– God musikafspiller og radio

Tre dårlig ting ved Sony Ericsson Satio

– Højt strømforbrug
– Ikke mulighed for egne hovedtelefoner
– Svær at skrive sms’er hurtigt på

Fortællingen går videre

Historien tog relativt hurtigt en ny drejning. mobilsiden gik et skridt videre. 13/10/2009 havde vi dette at sige med et indlæg omkring emnet Ny konkurrent til iTunes – Næste artikel om temaet finder du her. Redaktionen fastholder fokus. De sidste nyheder ser du her.