Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Sony Ericsson Xperia X10 - stortest - del 3

Sony Ericsson Xperia X10 - stortest - del 3

I tredje del af testen af Xperia X10 ser vi på mailfunktionen og Sony Ericssons nye funktioner Timescape og Mediascape.

Sony Ericsson Xperia X10 har nu været min i et par uger, og det har været en noget blandet fornøjelse.

I første del af testen så vi på design, opsætning, touch-skærmen og Android Marked. 

Anden del af testen
handlede om kameraet på 8 megapixels og på SMS-skrivning. 

Det generelle indtryk af X10 er indtil videre en telefon, der især halter på opsætningen.

Der er flere ting, der er svære at få til at fungere optimalt.


Mailopsætning med problemer

Opsætningen af mail har ikke været helt gnidningsfrit.

Google-kontoer er der ingen problemer med at sætte op, og Hotmail-kontoer går på samme måde lige igennem.

Har man til gengæld valgt en @live.dk mail, som egentlig også er en Hotmail konto, så kan systemet ikke genkende den, og man ryger ind i en meget kompliceret opsætning, som ikke lige umiddelbart giver sig selv.

Det er nødvendigt at kende til både Port, Server, sikkerhedstype m.v.

Det er til gengæld ikke et enestående problem for Xperia X10, men en fejl ved selve Android-systemet, eller måske i virkeligheden ved Hotmail. Vi har efterprøvet dette på en anden Android-baseret mobiltelefon med samme fejl til følge.

Xperia X10 synkroniserer desuden med Outlook eller en anden exchange server, så alle mails, kontakter og aftaler er opdateret på mobilen.

Den nye Timescape-funktion

En af de ting som Sony Ericsson fokuserer meget på, er funktionen Timescape der ligesom HTC's Friendstream og Samsungs Social Hub, samler alt om dine venner i én rulle.

Så kan du både se dine mails, opdateringer fra Facebook, Twitter, opkald, de seneste billeder, du har taget og det seneste musik, du har hørt. På den måde er Timescape faktisk mere detaljeret end tilsvarende funktioner på både Samsung og HTC's telefoner.

Intentionerne bag Timescape er rigtig gode, men det er, som om det ikke kommer helt i mål.

Der går op til et minut, før Timescapen er opdateret, og det gør brugen lidt besværlig.

I den samlede Timescape-oversigt har man alt kommunikationen fra de forskellige tjenester i ét billede. Det betyder, at hvis man sidder og kigger på SMS'er og opkald, der er opdateret i rullen med det samme, tikker der pludselig en række Facebook opdateringer ind.

Samtidig er jeg heller ikke altid interesseret i, at se de billeder jeg selv har taget i rullen - dem ved jeg jo godt, jeg har taget.

Heldigvis indholder Timescape også de enkelte funktioner i 'opdelte' versioner, så man f.eks. kan se Facebook updates eller SMS'er for sig selv, uden at få det andet blandet sammen. I SMS-delen er beskederne til gengæld vist enkeltvis, og ikke i samtale-visning som ellers.

I hverdagen er resultatet, at man oplever funktionen som relativt rodet og langtfra specielt intuitiv. I realiteten ender jeg med helt at droppe Timescape og bare bruge SMS-indbakken, Facebook-programmet 'Facebook for Android' og de andre funktioner fra min egen menu.

F.eks. er Facebook for Android hurtigt opdateret, samt pæn og overskuelig. Det er en forsimplet version af Facebook, hvilket desværre betyder, at hvis du for eksempel vil se på en begivenhed i Facebook, eller læse dine meddelser, så er du nødt til at gå ind gennem den almindelige browser. Det er dog hverken Sony Ericsson eller X10' skyld, da det er en helt standard Android-applikation.

Sony Ericsson får derimod skylden for Timescape, og det hele toppes af, at systemet ikke er intelligent nok til, at medtage f.eks. den mailboks, man har sat op under Gmail i telefonen. Resultatet er, at f.eks. Gmail skal sættes op både i Timescape og i mobilens egen applikation - og at mails dermed kommer ind to steder.

Jeg mener ikke, det kan være rigtigt, at man som bruger skal sidde og lave dobbeltopsætninger.

En anden stor ulempe er, at det umiddelbart ikke er muligt, at starte skrivning af en ny mail eller SMS-besked fra Timescape. Her skal man gå til hovedmenuen - altså i realiteten lukke Timescape og gå til meddelelser eller e-mail.

Der er ingen tvivl om, at intensionen i Timescape er god, men i hverdagsbrug fejler den, og man får den slet ikke brugt.

Her skal det nævnes, at grafikken faktisk er lavet ret flot, og glider både smidigt og flot.

Mediascape - dine medier i én rulle

En anden "signatur applikation" i Xperia X10 er Mediascape. Idéen er den samme som fra Timescape - altså at samle tingene ét sted. I dette tilfælde er det musik, video og - igen - fotos.

I modsætning til Timescape er Mediascape yderst vellykket.

Øverst på skærmen ses "Mit musik" som er musikken fra hukommelseskortet. De nyeste, "seneste afspillede, "senest tilføjede", "favoritter" m.v. vises i et flot grafisk udlæg med albumcovers - og mobilen kan selv downloade denne grafik, hvis den mangler på sangene.

Mens en sang spiller, kan der søges flere detaljer om kunstneren eller videoer fra YouTube m.v. Det er en ret lækker og flot funktion.

Under fanen "Mere" er det muligt at søge i alt den musik mobilen indeholder. Det ser bare SÅ lækkert ud.

Uheldigvis har programmørerne ikke gjort arbejdet færdigt. I denne nye musikafspiller findes der umiddelbart ikke spillelister. I stedet kalder Sony Ericsson det for favoritter.

Video-delen af Mediascape er opbygget på præcis samme måde som musikken.

En testfilm vi lagde ind, der på alle andre mobiler med stor skærm vises på hele skærmen, afspilles i X10 i et vindue midt på skærmen. Tricket her er at "dobbeltklikke" med fingeren på skærmen hvorefter filmen blæses op i fuld skærm.

Billedekvaliteten af en DVD-film er i øvrigt ret fantastisk på X10.

Foto-visning lider af præcis samme "sygdom". Når der bladres i billederne er de heller ikke i fuld skærm. Der kan derimod godt zoomes, men vil du bladre videre, skal der først zoomes helt ud.

Sony Ericsson har tilføjet en mulighed for ansigtsgenkendelse. Mobilen forsøger altså at gætte, hvilke personer, der er på billederne. Når den gætter forkert (hvilket sker for det meste) kan brugeren manuelt linke personen på billedet til en kontakt i adressebogen.

Dette er en fed funktion, blandt andet fordi man så kan vise alle billeder af én person i ét view.

Det kræver en hel del arbejde at få det til at køre!

Mediascape fungerer LANGT bedre end Timescape, men noget egentligt medieprodukt er Xperia X10 langtfra.

Den store opsamling er på vej

Vi kommer senere på ugen med den store opsamling omkring Sony Ericsson Xperia X10.

Her vil du blandt andet kunne læse om internet-oplevelsen i produktet samt naturligvis den samlede dom over produktet.

Læs også:
Første del af Xperia X10-testen
Anden del af testen


Sony XPERIA X2 - billigste pris fra -kr.
Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

T-buch 21-10-2011 11:00:17

Sony Ericsons program til PC´en er mere eller mindre overflødig. Det kan stort set ikke mere end hvad du kan gøre ved hjælp af stifinder, når telefonen er koblet til via USB. Nej du kan heller ikke tilkoble den med Bluetooth.
Kommer fra Nokia og OVI-Suite som er ganske anderledes brugbart og uundværligt.
Til gengæld fylder Sony Ericsons PC-suite en frygtelig masse

0 0
T-buch 21-10-2011 10:55:49

Synes det er ret dårligt at foto-led-lampen ikke aktiveres af sig selv, når der skal fotograferes indendørs i dårlig belysning. Alternativt kunne man i det mindste have gjort det noget nemmere manuelt at aktivere fotolampen. Som det er nu skal man igennem en del menuer før du har mulighed for at aktivere den - og desværre ligeså, når du skal deaktivere denne meget batteri-krævende funktion

0 0
christian 19-06-2010 23:28:57

jeg går og kigger efter en ny mobil og jeg har kiggede meget på x10 jeg ville lige høre om det er et godt valg at købe x10?
vil gerne være helt sikker enden jeg køber den.

0 0
janni 21-06-2010 21:15:25

det er min første touch mobil og samtidig også min første android mobil, derfor har jeg ingen ting at sammenligne den med ud over de ''almindelige'' mobiler. jeg vil dog sige i dag, efter at have haft mobilen i ca. 2 måneder, jeg vil ikke leve uden! det er så lækkert at have alt samlet i mobilen, mails, busplaner, muligheden for at læse word og excel dokumenter (desværre er det endnu ikke muligt at redigere i dem, det håber jeg snart bliver en mulighed) men min mening om telefonen er at jeg ikke kan leve uden, jeg vil aldrig nogensinde gå tilbage til de ''almindelige'' mobiler igen!!

0 0
May Frederiksen 21-06-2010 09:23:39

Hej Christian,
har du set konklusionen på testen? http://www.mobilsiden.dk/?aId=11225
Hvis jeg skal være ærlig, så er mit indtryk af telefonen faldet, siden jeg lavede testen, og jeg er selv helt holdet op med at bruge den. Jeg har forhørt mig rundt omkring, og alle dem jeg kender, er ret utilfredse med den. Samtidig er der jo nogle læsere her på Mobilsiden.dk, der har givet udtryk for, at de var glade for den. Så det er selvfølgelig en smagssag. Men jeg vil desværre ikke anbefale den.
Mvh. May - mobilsiden.dk

0 0
Martin 15-05-2010 15:24:01

har lige købt den nye x10 mobil, men har fundet ud af der ikke er æ, ø og å på min;( er det noget man kan lave om i indstillinger?? jeg mangler virkelig hjælp:(

0 0
janni 15-05-2010 16:31:01

http://www.mobilsiden.dk/?aId=11192

0 0
May Frederiksen 09-04-2010 13:39:35

Har I set opsamlingen og konklusionen på testen af Xperia X10?
http://www.mobilsiden.dk/?aId=11225
// May @ mobilsiden.dk

0 0
Jakob Sørensen 08-04-2010 22:07:20

Kan man ikke udvide sin startskærm så man har flere sider at vælge mellem i stedet for de 3 der er?

0 0
Mobilsiden.dk 09-04-2010 11:28:48

Hej Jakob... Som standard er det ikke muligt.

0 0
Jakob Sørensen 13-04-2010 21:58:22

som standard siger du? er der en opdatering eller noget man kan hente for at få flere? ved nemlig HTC har 7 i deres!

0 0
kim 08-04-2010 20:39:45

til Jakob Sørensen men den skriver altid afbrudt ud fra hvor der står Wi-Fi når jeg prøver og opret forbindelse
hvad gør jeg

0 0
Jakob Sørensen 08-04-2010 22:06:07

Når der står opret forbindelse ska du bare lade den være, der skulle den gerne være forbundet, hvis du har konfigueret den rigtigt? oppe i højre hjørne visses tegnet til dit wi-fi hvis det er tilsluttet og har forbindelse.

0 0
kim 08-04-2010 23:12:45

får ikke vist tegnet til mit wifi oppe i højre hjørne :(

0 0
kim 08-04-2010 15:39:21

nogen der hved hvor jeg kan se om der er oprettet forbindelse til wi-fi
på en x10
eller hvordan opretter jeg forbindelse til wi-fi

0 0
Jakob Sørensen 08-04-2010 17:14:09

du ska gå ind i indstillinger - trådl. kontrolelementer og der kan du konfigurer og oprette forbindelse til dit wi-fi

0 0
PoulLB 08-04-2010 09:48:04

Hvad med opgradering af Android?
Jeg ved at man ikke kan teste alle muligheder og opgraderinger af en given mobil. Men syntes at I godt måtte skrive lidt om hvordan X10 kører efter OS (Android og SE) bliver opdateret til seneste version.
Da jeg selv overvejer at investeret i X10'eren, vil jeg gerne sikre mig at den er så gode som mange syntes.
på forhånd tak :)

0 0
Lecter 08-04-2010 17:11:59

Du vil simplethen have at de skal gætte på hvordan telefonen kører med en opdatering som kommer senere ?

0 0
PoulLB 09-04-2010 06:46:54

Nej :)
Men nu var Android version 2.1 kommet da X10 kom ud og i følge SE så var der ingen problemer med at opdatere mobilen til den version. Så i mine øjne kunne man lige så godt teste mobilen med den version, frem for at skrive et eller andet med at "mobilen har de og de fejl, men de skulle være rettet i den nyeste version af Android, som vi bare ikke tester her"

Jeg siger ikke at man skulle have lavet hele testen med en opdateret version, bare man have taget det med som et punkt.

0 0
Jakob Sørensen 07-04-2010 21:53:03

Hej. jeg har fået x10 igår, men kan ikke finde ud af gps funktionen. kan godt få et kort op, men kan man ikke få ligesom garmin osv, hvor de viser hvor man ska dreje. min position, følger kortet nemlig ikke med. kan man hente noget eller hvordan ska jeg gøre?

0 0
Lex 07-04-2010 23:02:24

Hvis jeg husker rigtig så er google navigationen ikke helt åben for europa men jeg så den nyeste opdatering af google maps har noget navigation men det er ikke på helt samme måde som alm gps'er. der er et program med som hvis kan bruges men jeg kender det ikke lige. Jeg ved Navigon har lavet et helt rigtig navigation program til android men det ligger hvis omkring 500kr

0 0
Lex 07-04-2010 23:04:27

wisepilot tror jeg ligger på den men det er ikke lige et jeg kender til.

0 0
07-04-2010 23:35:11

Ja der er en trial af wisepilot. Det er noget ala garmin, tomtom osv... Ved dog ikke hvad det vil koste, når prøve tiden er udløbet.

Ved at der også findes en copilot live til android. Men den findes desværre i betalte apps :-/

0 0
Jakob Sørensen 08-04-2010 17:12:24

arhh okay.. jeg takker.. men ved i så om det kører via den gps a, eller om det er via nettet?

0 0
Martha 07-04-2010 20:31:52

Hvorfor finder man sine film henne? :s og hvad fil skal de være i, før de kan afspilles? Håber nogen kan hjælpe :)

0 0
Lex 07-04-2010 22:57:47

hvis du bruger programmet media go fra sony ericssons hjemmeside. de film den kan bruge kan programmet selv konventere under overførsel til mobilen. det er dog ikke alle formater den kan bruge.

derefter kan filmene findes i mediascape på mobilen

0 0
Susanne 07-04-2010 09:44:47

Nogen der kan give et link til hvordan man får synkroniseretkalender og kontakter med outlook?

0 0
janni 07-04-2010 07:22:06

jeg så x10 i går ude i en butik og synes den var noget stor, men er det noget man vænder sig til?

0 0
Martha 07-04-2010 09:36:05

Jeg har vænnet mig til det :o) og er nu glad for at den er så stor..

0 0
Martha 06-04-2010 17:41:07

Hejsa :)
Jeg gjorde sådan at der var skærmmønster på min, og da jeg så vil prøve, siger den mønstret er forkert? og det er det altså ikke.. Så hvad kan jeg gøre? står her og kan ikke gøre noget med den :s har prøvet at tage batteri og simkort ud, men uden held uhhh hjæææælp :D

0 0
May Frederiksen 07-04-2010 11:11:26

Hej Martha,
Jeg er bange for du er nød til at tage fat i Sony Ericssons kundeservice, jeg kan desværre ikke hjælpe dig.
Mvh. May @ mobilsiden

0 0
Martha 07-04-2010 12:10:34

Jeg ville have taget ind i TDC her i dag, men jeg var så heldig at min veninde fandt frem til mønstret (virkelig godt gået vil jeg mene) så nu har jeg heldigvis fået slået det fra :)

0 0
Martha 07-04-2010 12:10:33

Jeg ville have taget ind i TDC her i dag, men jeg var så heldig at min veninde fandt frem til mønstret (virkelig godt gået vil jeg mene) så nu har jeg heldigvis fået slået det fra :)

0 0
Nygaard 06-04-2010 17:36:12

"En testfilm vi lagde ind, der på alle andre mobiler med stor skærm vises på hele skærmen, afspilles i X10 i et vindue midt på skærmen. Tricket her er at "dobbeltklikke" med fingeren på skærmen hvorefter filmen blæses op i fuld skærm.

Billedekvaliteten af en DVD-film er i øvrigt ret fantastisk på X10.

Reelt betyder det, at den store skærm på X10 ikke bliver udnyttet optimalt."

Der skal i vist lige have rettet lidt i selvmodsigelserne.
Og ingen test af GPS funktionalitet?

0 0
Mobilsiden.dk 06-04-2010 17:39:13

Hej Nygaard. Tak for det. Vi har lige fjernet den linie der var for meget :)

0 0
kim 06-04-2010 17:32:32

hej Daniel larsen hos 3 får man ikke sonyericsson MW600 med men man får 16 GB og der hvor man får MW600 med får man kun 8 gb med.

hvordan er batteriet til og holde strømmen?
får min x10 inden for en uge glæder mig :)

og når i mener at de ikke har indsigt i hvordan den virker kunne du/i lave en test af x10 til min hjemmeside nu hvor du har styr på hvordan den virker. ville blive gladvis en ville lave sådan en lille test af x10?
http://www.se-xperia-x10.webbyen.dk/

0 0
Daniel larsen 06-04-2010 16:59:40

tak for det hurtige svar. Så kan et være jeg er heldig da jeg får min imorgen fra Tdc

0 0
Michael A 06-04-2010 16:54:08

Når nu man kan bruge media Go til x10 er der så nogen der ved om man kan ligge psp spil over på x10`ren da man også bruger media Go til psp? X10 med grand turismo!!! NICE!!! :-)

0 0
Stephanie 06-04-2010 16:51:17

Som kunde nummer 3 i DK som fik købt og betalt tlf den dag den udkom må jeg sige at de tests der er lavet af telefoner på denne side plejer a tvære gode. Men ALDRIG har jeg oplevet en test af en tlf som er så vingeskudt.

Hvis ikke tlf får skylden for at være langsom på den ene eller andden måde, så er den besværlig, ikke gennemført. ikke ført i mål, osv osv..

Jeg har INTET oplevet af det.. Jeg har hellere ikke skulle dobbeltregisteret email eller lign.

min tlf kører som smurt. Ja OKAY! jeg har hentet nogle apps fra android market for at forbedre min tlf. Men ikke en absolut nødvendighed og noget der skal føre til skræk for ikke at købe den.

jeg har kun 1 dårlig ting at sige. og det er at den er en batteri sluger uden lige ( så min egen skyld. ) Derudover synes jeg at den er svært at ringe op fra.

0 0
Stephanie 06-04-2010 17:06:22

Men tak for en ellers god anmeldelse :o) Jeg holderaf at læse dem der jævnligt kommer.

0 0
Mobilsiden.dk 06-04-2010 17:40:03

Hej Stephanie. Tillykke med mobilen og tak for din kritik.

Du skal huske, at denne anmeldelse er del 3 - og ikke den samlede. En stor opsamling kommer en af de nærmeste dage.

0 0
Daniel larsen 06-04-2010 16:01:43

er det alle sammen der skal medfølge et bluetooth headset. Da jeg så en fra 3 der fik en uden

0 0
Lex 06-04-2010 16:42:28

Hej Daniel
Jeg ved ikke om det er standart i kassen men jeg havde dette med i kassen (købt hos tdc)
http://www.sonyericsson.com/cws/products/accessories/overview/mw600?cc=dk&lc=da
det er et sonyericsson MW600

0 0
Lex 06-04-2010 12:52:34

Jeg har også købt denne mobil og jeg synes den opdaterer rimelig hurtig tror det er mellem 5-10 sec før alt er helt opdateret i timescape. (self. kun så længe der er ordenlig net dækning :-)

Det med video, jeg har fået den til og zoome ind når den spiller film. prøv 2x TAP på selve videoen så forstører den det op.

Det program sony ericsson har lagt med til at konventere film virker udenmærket, men det mangler og at kunne håndtere flere film formater.

0 0
Mobilsiden.dk 06-04-2010 13:36:19

Hej Lex. Tak for tippet med videoen. Jeg synes ellers at have prøvet alt - men åbenbart ikke det.

Du skriver at der medfølger et konverteringsprogram. Kan du sige hvad det hedder? Vi kan nemlig ikke finde det i vores salgspakke.

0 0
Lex 06-04-2010 14:26:56

Hej John G.
Det var så lidt, glad for at kunne hjælpe.

Der er et program der er på deres (sonyericsson) hjemmeside som er under download til denne mobil. programmet hedder "Media Go" men det er desværer ikke alle formater det kan klare :) det ligner lidt itunes.

0 0
Mobilsiden.dk 06-04-2010 14:32:24

Nåå okay Media Go. Ja det er ret godt. Men kan den aktuelle version snuppe en DVD og lave den til mobilformat?

0 0
Lex 06-04-2010 16:34:59

desværer kan man ikke snuppe en dvd direkte
http://en.wikipedia.org/wiki/Media_Go

0 0
Lex 06-04-2010 12:59:18

Og foresten igen, husk lige og nævne det nice bluetooth headsæt med radio som følger med.

0 0
LarsJ 19-06-2010 23:27:05

sys ikk X10'eren fremgår på kompatibel til dette headset >> http://www.nemoware.dk/shop/mw600-fm-radio-og-8996p.html

0 0
Lex 06-04-2010 12:55:25

Foresten det er altid en god ide med en task manager til android, da der kan ende med at køre mange programmer i baggrunden.

0 0
06-04-2010 12:05:42

Nu har jeg selv haft den i 4-5 dage, og kan slet ikke genkende de negative ting der bliver skrevet om timescape... Mht. 1 minuts opdatering, så kan du jo ændre på hvor ofte den skal opdaterer, således at den ikke skal hente for flere timer. Og Mht. hvad du vil se, så kan du altså selv sætte det op således at du kun ser det du vil.

Helt ærligt så syntes jeg faktisk at denne anmeldelse af X10 mangler noget indsigt i hvordan den faktisk virker...

Alle de problemer med opsætning har jeg på ingen måder haft. Hvis du vil have en telefon der bare kører med et tryk på skærmen, så køb en Iphone.

0 0
06-04-2010 13:27:23

Også lige en tilføjelse.... Grunden til at videoen ikke er i fuld skærm er højst sandsynligt at skærmen ikke har den opløsning filmen er i. Akkurat som på dit fladskærms tv. Og med hensyn til afspilningslister, så kan mediascape godt finde ud af afspilningslister...Og du kan også få fuldskærms foto visning, hvis du tager billeder i 6M størrelse ( der er widescreen ). Har i overhovedet læst manualen til denne mobil ?

0 0

Om brug af cookies