Sony Xperia Z1 – Sonys bedste telefon i år (mobiltest)

TEST: Z1 er med lyn hurtig processor, runde former og lang batteritid, Sonys absolut bedste smartphone i år. Læs testen af Xperia Z1.

Sony Xperia Z1 – Sonys bedste telefon i år (mobiltest)

For kun et halvt år siden anmeldte jeg Sony Xperia Z, der i begyndelsen af 2013 var blevet offentliggjort på CES-messen i Las Vegas. Dengang sagde jeg, at Sony endelig havde skabt et produkt, der kunne gøre sig blandt de skarpe konkurrenter på Android-platformen.

Xperia Z var ikke perfekt, og led af lyd- og forbindelsesproblemer, men overordnet set fik produktet en fin gennemsnitlig bedømmelse.

 – Læs testen af Sony Xperia Z

Sony har måske godt vidst, at Z’eren havde en række udfordringer, for efterføleren ligger allerede klar til salg i butikkerne. Xperia Z1 kan bedst betegnes, som produktet der er, som Xperia Z burde havde været. Lidt skarpt sat op, kunne den oprindelige Xperia Z godt være undværet.

Sony Xperia Z1
Sony Xperia Z1. (Foto: John G. Pedersen).

Mere runde former

Det firkantede design fra Sony Xperia Z er blødt op, og rundet mere af. Det giver en mere behagelig følelse, når telefonen holdes i hånden, så designændringen er et stort plus for toppen af Xperia-serien.

Højtaleren er flyttet til bunden af telefonen, så lyden lettere slipper ud i rummet, og ikke kvæles af bordet mobilen ligger på. Generelt er det et kæmpe fremskridt, at producenterne fjerner højtalerne fra telefonens bagside på deres nyere produkter.

På Xperia Z var højtaleråbningen placeret i den venstre nederste side, hvilket gjorde man ofte kom til at blokere lyden med hænderne, særligt hvis der blev spillet spil i horisontal visning, så også her – et kæmpe fremskridt for Sony.

Headset-tilslutningen sidder nu ikke længere bag en plastikklap, men er direkte tilgængeligt i toppen –  endnu en kærkommen ændring. Telefonen er stadig vand- og støvtæt.

En anden lækker nyskabelse er den fysiske kameraknap, der er tilbage hos Sony, så man nu kan tage billeder, uden det er nødvendigt at benytte touchskærmen. Jeg er sikker på, at rigtig mange Sony-fans vil synes godt om dette.

Selv Sonys nye smartphone vejer 170 gram, og har målene 144 x 74 x 8,5 mm, så føles den slet ikke så stor, som den på papiret er.

Jeg er ikke fan af power-knappen, som jeg synes fyldte for meget op Xperia Z’s højre side, men her har Sony også optimeret, og gjort knappen lidt mindre. Så alt i alt kan jeg ikke få øje på steder, hvor Z1 ikke på konstruktionen er et fremskridt.

Forskelle på Z1 og Z

Vandtæt er Sonys varemærke

Tidligere var Sony kendt for Walkman, men dette er i disse streaming-tider lagt i baggrunden, selvom den fine musikdel er bevaret. I stedet er støv- og vandtætte produkter, blevet Sony nye kendetegn, og det gælder også Xperia Z1.

Telefonen er vandtæt efter IPX5 og IPX8-certificeringen samt støvbestandig efter IP5X, hvilket betyder, at den kan ligge på 1,5 meter dybt vand i 30 minutter, så Z1 er faktisk også bedre på denne del end Z.

Generelt er det lykkedes Sony at fremstille produkter, der holder til lidt mere end konkurrenterne, uden det er gået ud over designet. I gamle dage skulle man finde sig i, at have alt pakket ind i en gummikasse, hvis man skulle opnå bare en lille grad af vandtæthed.

Sonys produkter er skabt til at blive brugt, hvilket jeg hilser velkomment, da det uden tvivl reducerer antallet af værkstedstimer for slutbrugeren, så den samlede udgift på produktet, bliver mindre.

Sony Xperia Z1
Sony Xperia Z1. (Foto: John G. Pedersen).

Et kæmpe hastighedsløft

Smartphones har fået et kæmpe boost på hastigheden de senere år, og Xperia Z1 er ingen undtagelse.

Qualcomm MSM8974 Snapdragon 800 processor med 2,2 GHz quad-core, kan altså beregne nogle komplicerede ligninger, på ingen tid. 

Z1 kommer ud i Antutu Benchmark med en score på 35.196, mens forgængeren lå nede på 18.363 point. Til sammenligning har Z1-konkurrenten LG G2 opnået et resultat på 35.559. Z1 og G2 er altså hurtigere på rå datakraft, end både HTC One og Samsung Galaxy S4.

Telefonen understøtter mobil datakommunikation via både 3G og 4G, sidstnævnte i såkaldt kategori 4, der teoretisk kan give 150 mbit/s download og 50 mbit/s download. Den typiske hastighed jeg har målt, ligger på 30-40 mbit/s.

Opskalere billeder og videoer

Skærmen er TFT-typen med Full HD og 1080 x 1920 pixels (441 PPI) fordelt på 5 tommer, omkranset af en aluminiumsramme i ét stykke. Front og bagsiden er udført i hærdet glas, der samtidigt er ridsebestandigt og splintrefrit.

Som på Sony Xperia Z Ultra benyttes også såkaldt Triluminos skærmteknik med X-Reality, der skulle give en mere naturlig farvegengivelse.

Teknikken kan opskalere billeder og videoer, ved at tilføje flere pixels, men Sony lover det ikke ændrer ved hudtoningen på personer, så de fremstår unaturligt.

I forbindelse med testen af Z1 har jeg mødt Sonys Product Marketing Manager Rikard Skogberg. I dette indslag, kan du høre ham, fortælle mere om hvordan Triluminos fungerer.

Z1 har en rigtig god skærm, og indholdet der vises, ser virkelig flot ud. Desværre har billedet en tendens til, at blive udvisket en lille smule, når det ses fra siden.

Generelt er der tale om en telefon, som er fuldt spækket med moderne hardware, så du går hverken glip af NFC, Bluetooth 4.0 eller den nyeste Wi-Fi ac-mulighed. Der er 2 GB RAM og 16 GB indbygget hukommelse, der kan udvides med op til 64 GB via microSD-kort.

Sony Xperia Z1
Sony Xperia Z1. (Foto: John G. Pedersen).

Overskuelig brugerflade

På Sony-produkter kan man ikke undgå at fremhæve brugerfladen der er lagt oven på Android-systemet, der i dette tilfælde er version 4.2.2.

Overskueligheden er stor med en klassisk Sony-følelse, der ikke er smasket ind i pastelfarver og andet grafisk lir. Egentlig er det meget simpelt lavet, men det virker.

I programmenuen er der, i forhold til tidligere versioner, kommet et ekstrapanel, som kan trækkes ind fra venstre mod højre. Her kan man vælge hvordan genvejene skal sorteres, og funktionen ”Afinstaller” aktiverer en simpel adgang til at fjerne installerede programmer.

Godt galleri, Walkman og radio

Sony har sit eget fotogalleri, som klart er blandt de bedste på markedet, og der mangler ikke funktioner. Du kan altså sagtens se billeder fra Facebook-vennerne, opleve fotos fra Flickr, eller se alle dine snapshots på et kort. Det kan også anbefales at åbne film- og video-galleriet, der er virkelig sejt. Så snart det er åbnet vises, i toppen, et preview på den seneste video man har afspillet. Det er virkelig blæret.

Den klassiske Walkman har Sony ikke glemt, og det er uden tvivl, en lækker musikafspiller, men i disse tider hvor mange har streamingtjenester som TDC Play, WiMP eller Spotify, så nedtoner dette desværre behovet for Walkman-afspilleren, særligt hvis musikken ikke ligger lokalt på enheden.

TrackID kan genkende sange der lyttes til, fx når radioen spiller en sang man gerne vil have informationer på. Heller ikke FM-radioen er glemt, i øvrigt er det en rigtig flot en af slagsen, og TrackID er integreret direkte i denne.

Sony Xperia Z1
Sony Xperia Z1. (Foto: John G. Pedersen).

Virker også til business

E-mail på farten klarer Xperia Z1 også uden problemer. Mailklienten til Exchange-mail kan vise indholdet som samtaler, og du kan uden problemer sætte flag på vigtige mails og flytte dem rundt i mapperne. Telefonen understøtter alle kendte mailkonto-typer, og naturligvis er også Googles Gmail program installeret.

Kalenderen synes jeg er overskuelig, og den har både ugenumre samt mulighed for opdeling i dag, uge, måned og agenda. Så i forhold til business-brug er Z1 en udmærket telefon.

Sony har et forrygende godt besked-tastatur, som endda kan sættes op efter ens eget ønske, hvilket indbefatter at kunne fjerne de irriterede tegn (punktum og komma) til højre for mellemrumstasten, som de fleste Android-tastaturer indeholder. Disse gør, at mange Android-brugere ofte sætter punktum i stedet for mellemrum.

Men samlet set er Sonys tastatur og ordbog en fornøjelse, og nå ja, så kan du inde i SMS-beskeder tilføje din placering med et kortudsnit vedhæftet, samt tegne små skitser med fingeren, og sende som MMS.

Kamera på 20-megapixels

Sony er verdens største producent af kameralinser, og har generelt vældig godt styr på kamerateknik. Hvem husker ikke Cybershot-telefonerne, der dengang var banebrydende.

Kameraet i Xperia Z1 byder på 20,7 megapixels med billedsensoren Exmor RS, i den såkaldte G Lens, og med Bionz-billedprocessor til efterbehandlingen.

Linsen er 27 mm vidvinkel med 2.0 blændeåbning, altså hullet som lyset skal ind gennem for at ramme sensoren. Sensorstørrelsen er helt i top på Xperia Z1 – faktisk er den, ifølge Sony, på samme størrelse som i de små digitale lommekameraer. Sensoren i iPhone 5 og Samsung Galaxy S4 er 1/3.0” mens den er 1/2.3” i Xperia Z1, altså væsentligt større.

Dertil kommer en LED-lampe til fotolys.

Det eneste jeg savner i Xperia Z1 er optisk billede stabilisator, som både HTC One, LG G2 og ikke mindst Nokia Lumia 925 byder på.

Kameraet tager nogle virkelig flotte billeder, men netop manglen på OIS (Optical Image Stabilization) ses desværre, når mørket falder på. Z1 scorer dog point på, at kunne tage rimelige billeder, selv når det ikke er bragende solskin.

Det er heller ikke altid lige let at tage makrobilleder, da man ikke kan gå helt tæt på, uden det bliver uskarpt, og desværre forstår kameraet ikke altid hvor man gerne vil lægge fokuspunktet, selvom man viser den det, ved at prikke på skærmen.

Set i forhold til at der er tale om en mobiltelefon, er billederne ganske fine, om end Sony på nogle punkter oversælger kameradelen, men jeg er helt sikker på, at OIS ville have gjort underværker.

Mere om kameraet i Z1

Sony Xperia Z1
Foto taget med Sony Xperia Z1. (Foto: John G. Pedersen)

Kameraet har nu apps

Sony har gjort det muligt at benytte særlige kamera-applikationer, der lægger sig til kameraet i telefonen, og det udvider funktionaliteten. Der medfølger fire forskellige apps, hvor Timeshift burst er den vigtigste.

Så snart funktionen er aktiveret, begynder mobilen af skyde billeder i baggrunden, og et tryk på udløseren giver på et splitsekund 30 billeder før og 30 billeder efter, at du trykkede på knappen. Nu kan der så bladres frem og tilbage i tiden, og udvælge det helt rigtige foto. Det giver fantastiske muligheder, for at fange ganske særlige momenter.

Du kan også indsætte en dinosaurer i billedet, oprettes discotema på billedet af dine venner, og meget andet, med app’en AR-effekt.

Info-eye er en slags Google Googles, hvor et billede af en bog kan fremskaffe mere information fra Amazon, og vinen kan genkendes med Vivino direkte fra kameraet. Info-eye kan desuden også anvendes på kendte bygninger og monumenter.

Mere om kamera-apps

Social Live sender video til Facebook

Hvis du er meget aktiv på sociale medier, så kan Social Live, bruges til at broadcaste live video fra telefonen, og ud på din personlige Facebook profil. Det kunne være du ville live-caste fra din fødselsdag. Idéen er fantastisk, men desværre kan man i gratisudgaven kun sende i opløsningen 240p, og med en begrænsning på 10 minutter. Det er heller ikke muligt at sende video til Facebook sites og grupper.

Mens der broadcastes kan brugerne på Facebook ”synes om” og kommentere. Disse popper frem i displayet, hos den der holder telefonen.

Efter endt stream med Social Live, kan videoen genses på Facebook-siden og den gemmes på telefonen i HD-kvalitet. Social Live er skabt i samarbejde med Bambuser, men kræver ikke en brugerkonto for at fungere.

Sony Xperia Z, Sony Xperia Z1
Sony Xperia Z1. (Foto: John G. Pedersen).

Rigeligt batteri til arbejdsdagen

Batteriet i Xperia Z1 er på 3.000 mAh, og med dette er der rigeligt med strøm til arbejdsdagen. Det er intet problem at runde 16 timers driftstid, og stadig have en 15-20 procent tilbage på batteriet.

Denne telefon har også den særlige Stamina-tilstand, hvor du kan deaktivere mobil-data og Wi-Fi forbindelser, når skærmen er slukket. Det er virkelig noget, der kan udvide batteritiden. Du kan endda vælge hvilke applikationer, som gerne må bruge data ved slukket skærm.

Stamina er en funktion, der burde være standard i Android, da det kan holde styr på de mange strømslugende applikationer, man godt kan risikere at få hentet fra Google Play. 

Sony kan også notere sig pluspoint for Placeringsbaseret Wi-Fi, der kun aktiverer trådløst netværk, når du fysisk er i nærheden af en Wi-Fi router, som telefonen kender på forhånd.

Z1 holder ikke helt så godt som LG G2, men Sony er fortsat i superligaen, når det kommer til batteri- og strømstyring på Android-smartphones.

I salgspakken til Xperia Z1 her i Danmark medfølger en lille bordholder, der tilsluttes opladeren, og som kan telefonen kan sættes i (model DX31). Opladeren har i øvrigt et output på 1,5 amp.

Sony Xperia Z, Sony Xperia Z1
Sony Xperia Z1 og Xperia Z. (Foto: John G. Pedersen).

Konklusion: Sonys bedste telefon i år

Lad mig gøre det helt klart. Sony Xperia Z1 har været et dejligt følgeskab, og den er væsentligt bedre end Xperia Z. Så hvis du har en Z bør du skifte den ud med Z1.

Kameraet er godt, men det er ikke hundrede procent i skabet, dog tror jeg softwareopdateringer vil kunne rette nogle detaljer. Her skal det siges, at jeg i testperioden fik en opdatering tilsendt, der blandt andet indeholdt kameraforbedringer.

Samtalekvaliteten er god, og lyden fra højtaleren er rimelig, men ikke så god som på HTC One. Netværksforbindelserne og internet-brug, er ligeledes absolut godkendt.

Sony har med Z1 skabt deres bedste smartphone i år, og er klart med i kapløbet, om at blive årets mobil 2013. Aktuelt ligger prisen uden abonnement på omkring 4.900 kroner ifølge Mobilpriser.dk

Vi ender på fem flotte ud af seks stjerner.

Se også web-TV testen, hvor vi går tæt på Xperia Z1.

Hvis du har brug for en kæmpe stor skærm, så tag et kig på vores anmeldelse af Sony Xperia Z Ultra.

Plus / minus

+ Afrundet og godt vandtæt design
+ Mulighed for udvidelse af hukommelse
+ Fint kamera og god samtalekvalitet

– Skærmbillede kan stå lidt udvasket når den ses fra siden
– Fin højtalerplacering, men lyden kan være bedre
– Ikke mulighed for selv at udskifte batteriet

Seneste nyt i sagen

Vi følger op med den seneste udvikling i sagen. mobilsiden gik videre med sagen. 1/10/2013 var der nyt om emnet i en artikel med fokus på Apple-tortur: iPhone 5C mod iPhone 5S i droptest? – Den videre historie kan du læse her. Tjek også seneste nyt om emnet her..