Spiir – få styr på økonomien [APP-TEST]

Denne enkle app guider dig på vej til en bedre hverdagsøkonomi - se om den er noget for dig her.

Spiir – få styr på økonomien [APP-TEST]

Mobilen er efterhånden blevet ligeså uundværlig som pengepungen – man går nødigt ud af døren, uden at have den på sig.

Med den stadigt større digitalisering af økonomien, med bl.a. apps som MobilePay og det mobile Dankort, kan mobilen endda overtage nogle af pungens funktioner – og forener du det med en snedig regnskabsapp som Spiir åbner det nye muligheder til at få overblik over samt styr på økonomien. Vi har derfor prøvkørt regnskabsapp’en Spiir af. 

Se også:  Ny MobilePay-feature: betal dit abonnement med app’en

Opsætning kræver den rette bank

Selve applikationen er gratis at hente og kan downloades fra iOS’ eller Androids respektive app-butikker. Spiir er dog mere en bare en enkel app, men skal rettere ses som et samlet regnskabssystem, som også kan tilgås fra PC’en via selskabets hjemmeside.

Opsætning af ens første Spiir foregår dog via app’en, hvorfra du kan tilknytte den eller de konti du gerne vil have overblik over.

Første mulige hurdle kommer dog, når du vælger dit pengeinstittut, da visse banker og sparekasser pt. ikke er understøttet af Spiir. Vi har testet med konti fra både Danske Bank og Jyske Bank som begge fungerede, men min privatkonto hos Nykredit er derimod ikke understøttet. Spiir tilføjer dog løbende nye banker til porteføljen.

Se også:  Hvilke apps bruger du til mobilbetaling? [AFSTEMNING]

Sikkerhedsovervejelser

Næste step i opsætningen er at få synkroniseret appen med dit pengeinstitut. Her sikres Spiir af bankens eksisterende løsning hvor nem-ID og en eventuel PIN-kode til transanktioner skal benyttes før Spiir får adgang til din privatøkonomi.

Ens økonomiske oplysninger er naturligvis følsomme, hvorfor selve Spiir-app’en er beskyttet af en selvvalgt PIN-kode eller dit fingerafryk – forudsat at din mobil understøtter det.

Dine kontobevægelser er derefter gemt lokalt på din konto. Oplysningerne kan dog tilgås fra nettet og er dermed ikke sikrere end sikkerheden hos Spiirs egne servere – dog kun i krypteret form. Selskabet oplyser, at dine oplysninger gemmes forsvarligt, med specialisterne fra McAfee som sikkerhedsleverandør.

Skulle det værste ske, ved at dine oplysninger bliver hacket, kan der dog ikke foretages nogen overførsler via app’en. Du risikerer derfor ikke, at din konto bliver lænset for penge.

Læs også:  Danske Bank vil ikke indbygge Nets’ mobile Dankort i MobilePay

Spiir app test
Foto: Mobilsiden.dk

Gør økonomistyring til en leg

Med det praktiske af vejen, er Spiir klar til at opdele, fordele og generelt holde styr på dine økonomiske aktiviteter.

Selve interfacen i Spiir minder faktisk også mere om en fitness tracker-app à la Fitbit eller Google Fit end en kedelig og grå regneark. Det er friske, hele farver som grøn, orange og blå der hersker i menu og interface – og det giver det hele et legende indtryk. Her skal penge og privatøkonomi være sjovt at lege med.

Centralt i Spiir er derfor også assistent funktionen, som kommer med korte beskeder orienterer dig om nylige transaktioner i dine konti. Den gør det samtidigt nemt at kategorisere dine transaktioner i hverdagen, så de hurtigt kan indgå i forskellige oversigter såsom dagligvareindkøb, rejser, abonnementer, faste udgifter og meget mere.

I praksis, synes jeg dog, at ’gamificeringen’ af app-oplevelsen af og til tager overhånd – det er underholdende at blive quizzet i ens fordomme omkring privatøkonomien, men det gør samtidig app’en mere kompleks end nødvendigt. Samtidig synes jeg, at lige netop en økonomiapp godt må virke ekstra seriøs – her er meningerne dog sikkert delte.

Spiir app test
Hver postering kan tildeles en relevant kategori. Foto: Mobilsiden.dk

Tag en udfordring

Gaming-delen i Spiir giver dog mening i ’forbrugsmål’-featuren, hvor du kan fastsætte et mål for hvor meget du vil spendere på en bestemt type indkøb. Her kan du allokere en bestemt del af dit budget til eksempelvis indkøb af mad elle fornøjelser ude i byen.

Med denne bliver du løbende orienteret om, hvorvidt du holder dig indenfor budgettet – det giver langt bedre indtryk af, hvor meget du forbruger på en bestemt type varer. I sidste ende vil du utvivlsomt spare penge da det giver et incitament til ikke at ødsle for mange penge på unødvendigheder. Jeg kan forestille mig, at især unge, nybagte dankort-ejere, vil få en gevinst her og undgå luksusfælden.

Se også:  Få styr på regningerne med ny Betalingsservice-app

Spiir app test
Spiir kan holde øje med en bestemt type forbrug for dig. Foto: Mobilsiden.dk

Ikke altid et visuelt overblik

Din økonomi holdes der yderlige styr på, ved at du hurtigt kan udtrække forskellige lister for at danne dig et overblik. Således kan du både følge samtlige indtægter der tikker ind for dig eller udtrække en lignende liste over udgifter.

Dine kontis beholdning kan repræsenteres grafisk, så du kan nemt kan se om udviklingen går den rette vej i dine konti.

Det fungerer generelt, men her synes jeg ikke, at Spiir formår at give tilstrækkeligt med muligheder for at udtrække data. Eksempelvis så jeg gerne, at jeg kunne udtrække en graf over en særlig type posteringer – noget som flere banker tilbyder, men som du altså må undvære med Spiir.

Læs også:  Google åbner op for mobilbetaling med Android Pay

Spiir app test
Spiir giver nogle muligheder for at visualisere ens forbrug. Foto: Mobilsiden.dk

Styr på kvitteringerne

Spiir har en anden nyttig feature til at gemme og forevige kvitteringer fra dine køb i hverdagen. Her kan du enten tage et foto af de ellers så løse kvitteringer eller uploade dem via Google Drev eller Microsoft Onedrive.

Her er det dog lidt ærgerligt, at kun fotodokumenter genkendes – er dine kvitteringer eller fakturaer i PDF eller lignende formater bliver de ikke genkendt og dermed ikke gemt.

Gode idé, men ikke for alle

Min testperiode med Spiir har løbet over et par måneder, og i det tidsrum har Spiir vist sig at være en nyttig applikation i hverdagen.

Spiir største konkurrence kommer dog fra bankerne og pengeinstitutternes egne apps, som på mange måder matcher Spiirs funktionalitet når det kommer til overblikket.

Har din bank en udmærket app, er du samtidig ud over mange af de sikkerhedshensyn der kan være i at lade en tredjepart få adgang til ens følsomme økonomiske informationer.

Vi lander derfor på 4 ud af 6 stjerner.

Læs også: 10 apps der kan spare dig mange penge [TIP]  

Fordele:

  • Let at installere og benytte
  • Mange nyttige funktioner til økonomistyring

Ulemper:

  • Virker ikke med alle banker
  • Tredjepart administrerer følsomme oplysninger