Test: Lynhurtigt 50 Mbit-internet uden gravearbejde

Vi har testet en 50 Mbit-forbindelse helt uden at få forhaven gravet op.

Test: Lynhurtigt 50 Mbit-internet uden gravearbejde

De faste netforbindelser som bredbånd via kabel-tv og ADSL lever stadig, selvom teleselskabernes udbygning af mobilt bredbånd, får den alt-overskyggende mediedækning.

Senest har Yousee og Stofa lanceret en 50 Mbit/s-forbindelse til private brugere, som giver lynhurtigt internet i hjemmet.

I en længere periode har vi testet løsningen fra Yousee og oplevelsen er intet mindre end fantastisk.

4 mbit i upload

Gør-det-selv-installationen kan de fleste være med på. Alt i boksen er beskrevet yderst pædagogisk, og kundeservice kan efterfølgende hjælpe med svar på de mest almindelige problemer.

Målingen af netforbindelsen afslørede en upload på hele 4 mbit/s, mens downloaden endte på 52 mbit/s, altså mere end Yousee lovede i salgsmaterialet.

Selvom det lyder forjættende, kan vi ikke undlade at gøre opmærksom på, at Yousee (og Stofa) rent faktisk leverer en internetadgang, som kun de færreste kan udnytte.

Hjemmet er flaskehalsen

Traditionelt har kundeservice-medarbejderne skulle høre på klager over, at de ikke leverede helt den hastighed, som kunden mente at have købt. Men med de nye turbolinier stopper klagerne næppe – problemet er dog ikke længere udbyderens, men kundens eget.

Når kabelmodemet er tilsluttet direkte til computeren er der fuld power på forbindelsen, men når hjemmets Cisco/Linksys-router (eller andre mærker) sættes til, falder hastigheden til omkring det halve. Kun de færreste routere i private hjem, kan nemlig udnytte 50 mbit-linien.

En kablet forbindelse mellem router og computer giver godt 25 mbit/s og trådløst skal man ikke forvente mere end 15-20 mbit/s alt efter routertype og afstand til routeren.

Selvom vi indkøbte en helt ny såkaldt “turbo-router” hjalp det kun marginalt sammenlignet med vores 2-3 år gamle router.

Skal du have 50 Mbit?

Før eller siden ja! Naturligvis! Med tiden sandsynligvis også højere hastigheder. Men husk at undersøge, om dit eget udstyr kan udnytte linien. Spørg evt. udbyderen om de har en ny router, som du kan købe med.

Linjen og stabiliteten er til absolut topkarakter – men fantasien skal på overarbejde, for at finde ud af, hvad forbindelsen egentlig skal bruges til. En typisk nettv-kanal tager 1-2 Mbit/s, mens netradio ligger på max 128 Kbit/s. Med andre ord, der er RIGELIGT med båndbredde.

Download af programmer og musik (Yousee Play medfølger i abonnementet hos Yousee) sker naturligvis i turbofart, men mange andre internetsider giver slet ikke adgang til at hente data med så høj hastighed.

Spændende udvikling

Der kæmpes på infrastruktur og hastighed. Gravemaskinerne gør plads til fiber i jorden, alt i mens den teknologiske udvikling, giver mulighed for at levere tilsvarende produkter på de eksisterende kabler.

Udviklingen og kapløbet er utroligt spændende at følge, men som det står nu, skal jeg under ingen omstændigheder have gravet indkørslen op og betale et større etableringsbeløb, når jeg allerede har 50 Mbit i husstanden.

Spørgsmålet er, hvor hurtige netforbindelser vi egentlig har brug for. Aktuelt er båndbredden på plads – nu skal vi bare have nogle tjenester der kan udnytte den.

Temaet følges op

Meget er sket siden vi bragte artiklen. mobilsiden gik videre med historien. 30/4/2009 gik vi et spadestik dybere og bragte nyheden om Gratis internet i S-togene – Den videre fortælling finde om emnet finder du her. Absolut seneste nyt om temaet kan du finde her.