Windows Phone 8S by HTC – meget almindelig, uden at være prangende (mobiltest)

TEST: HTCs Windows Phone 8 telefon 8S har et lækkert design, men overrasker i øvrigt ikke specielt.

Windows Phone 8S by HTC – meget almindelig, uden at være prangende (mobiltest)

Windows Phone 8X by HTC har fået en lillebror i Windows Phone 8S by HTC også bare kaldet HTC 8S.

 – Microsoft klar med to smartphones – Windows Phone 8X og 8S

Begge telefoner er med styresystemet Windows Phone 8 og systemet fungerer stort set identisk på de to enheder.

Hvad er så forskellen på de to telefoner? Og hvad er forskellen fra andre producenters Windows Phones?

 – Læs testen af Windows Phone 8X by HTC

8X vs 8S – først ser vi på de rene specifikationer. Vi sammenligner nogle af de vigtigste specifikationer head-to-head:

Fysisk størrelse:
8X: 132,35 x 66,2 x 10,12mm
8S: 120,5 x 6 x 10,3mm

Processor:
8X: 1,5 GHz dual core
8S: 1,0 GHz

RAM:
8X: 1 GB
8S: 512 MB

Hukommelse:
8X: 16 GB – kan ikke udvides
8S: 4 GB – kan udvides med microSD-kort

Skærm:
8X: 4,3 tommer 720 x 1280 – 342ppi
8S: 4,0 tommer 480 x 800 – 233ppi

Kamera:
8X: 8 megapixel
8S: 5 megapixel

Pris:
8X: 3.800 kroner
8S: 2.300 kroner

 – Windows Phone 8S by HTC – alle specifikationerne

 – Windows Phone 8X by HTC – alle specifikationerne

Første indtryk – super lækkert design

Når man første gang tager Windows Phone 8S by HTC i hånden får man det indtryk, at den er utrolig slank og tynd. Det er delvist korrekt, men skyldes også i høj grad det design, der brugt til at udforme telefonen.

HTC kalder det pillow-design og hvis man ser telefonen i profil, vil man se at telefonen er tykkest på mindten og gradvist bliver slankere mod kanterne. Bagsiden har altså form som en pude, som navnet antyder.

 – Web-tv: Hør om designet på Windows Phone by HTC

Det er en god oplevelse at holde den i hånden og man får indtrykket af noget eksklusivt og lækkert.

Windows Phone 8 på HTC 8S – same same

Hvis man ikke har erfaring med Windows Phone 7.5, vil man opleve HTC 8S med Windows Phone 8, som et simpelt og enkelt styresystem, der meget intuitivt lader brugerne navigere rundt, installere applikationer, skrive beskeder m.m.

Har man oplevet Windows Phone 7.5 eller tidligere, vil man ikke se et helt nyt system, da Windows Phone 8 grundlæggende ligner sin forgænger på mange punkter.

Der er dog kommet nogle nye tilføjelser, som f.eks. muligheden for at ændre størrelsen på Tiles, der er Windows Phones svar på genveje til programmer, links m.m.

Tiles kan have form af statiske “fliser”, der har har et fast ikon/billede, eller som Live Tiles, der opdateres med f.eks. vejrudsigter, nyheder og lignende.

Windows Phone 8 skiller sig ikke ud på HTC 8S i forhold til andre producenters telefoner med Windows Phone 8, da Microsoft har været meget strikse med mulighederne for individuel tilpasning.

Eksklusive applikationer – skuffer fælt

Der hvor de enkelte producenter kan skille sig ud, er på eksklusive applikationer, specielt udviklet til deres egne brugere.

Lad mig sige det med det samme. HTC skuffer fælt, hvad angår eksklusive applikationer til HTC 8S.

For Nokias Lumia modeller betyder det eksklusive applikationer til f.eks. navigation med Nokia Kørsel og Nokia Byoversigt, der lader sig udforske omgivelserne via telefonen.

HTC har valgt ikke at inkludere en navigations-app, hvilket i mine øjne er en stor mangel. Det er selvfølgelig muligt at få navigation på telefonen, men det betyder, at man skal til lommerne og betale for en tredje parts applikation.

HTC har dog forsøgt at skille sig ud med eksklusive applikationer. Der sker blandt andet med applikationen Billedforbedring, der grundlæggende går ud på at tilføje filtre og effekter til billeder taget med mobilen.

Applikationen er meget enkel og faktisk meget anvendelig.

Ellers er det småt med de eksklusive applikationer.

HTC byder blandt andet på en lommelygte-app, en omregnings-app og en app, der grundlæggende bare gør brugeren opmærksom på, når hukommelsen er ved at være brugt op.

Det er et tyndt og lille udvalg der her skal skille HTC ud fra de øvrige producenter. I mine øjne lykkedes det heller ikke helt, og HTC står nu tilbage med hardware som eneste måde, at skille sig ud på.

Skærmen – jævn præstation

Jeg blev nok lidt skuffet over skærmen. Tidligere har jeg testet HTC Desire X, som også er en mellemklasse telefon, og som overraskede mig positivt.

 – HTC Desire X – super mellemklasse Android-telefon (mobiltest)

Desire X og 8S har skærm-specifikationer, der ligner hinanden meget, hvorfor jeg nok havde forventet noget lignende fra 8S.

Det føler jeg ikke helt jeg har fået. Til tider vil jeg kalde skærmbilledet for mat, med lidt udviskede farver.

Skærmen er ikke direkte dårlig, men mine forventninger var nok højere til en endnu nyere telefon.

Nu er jeg klar over, at nogen vil anbefale, at man blot skruer højere op for lysstyrken på skærmen. Det er naturligvis også en mulighed, der giver et indtryk af en bedre skærm.

Desværre er Windows Phone 8 indrettet således, at hvis man vil skrue højere op for lysstyrken på skærmen, er man tvunget til at slå auto-justering fra. Det betyder, at telefonen ikke automatisk tilpasser lysstyrken i skærmen til omgivelserne.

Desuden bruger telefonen også mere strøm, hvis man konstant hæver lysstyrken. Hvor meget strøm er dog svært at svare på, da den samlede batterilevetid på en opladning varierer afhængig af mange faktorer.

Kamera – plads til forbedringer

HTC 8S har et kamera med 5 megapixels, der i mine øjne er laveste fællesnævner, når det gælder mellemklasse-telefoner.

Igen vil jeg tillade mig at føle en smule skuffelse. Jeg har som tidligere nævnt testet Desire X, der også har et kamera på 5 megapixel. Dengang var jeg begejstret for det slutresultat, HTC havde formået at presse ud af telefonen.

Samme begejstring deler jeg ikke over kameraet i HTC 8S. Om det er optikken eller behandlingen af billedinformationerne skal jeg ikke kunne sige, men resultatet lever ikke helt op til mine forventninger.

Det kan være en udfordring at få skarpe billeder, hvis der ikke er rigtigt meget lys tilstede. Indendørs skal der ofte mange forsøg til, at skabe et nogenlunde skarpt billede.

Kameraet har desuden svært ved at stille skarpt på motiver tæt på telefonen/objektivet. Selvom man med fingeren vælger et punkt at fokusere på og telefonen vælger at tage et billede, bliver resultatet langt fra altid som forventet.

Jeg er klar over, at nogen måske vil se på 8S som deres første mobiltelefon, og for dem vil kameraet måske leve helt op til forventningerne.

For at give et indtryk af kameraet evner, kan du her se en række billeder taget i testperioden:

Billeder taget med HTC 8S

Som det blandt andet ses på billedet af tastaturet, kan kameraet have en tilbøjelighed til, at trække striber ud fra lyse områder i billederne. Næsten som hvis et stjernefilter var slået til, men HTC 8S har ikke noget stjernefilter.

Hukommelsen i HTC 8S bliver hurtigt fyldt op, specielt hvis man tager mange billeder. Derfor kan det være en god ide, at anskaffe et microSD-kort, så du ikke løber tør for plads alt for hurtigt.

Internet – super oplevelse

Her er der tale en virkelig positiv ting ved HTC 8S – hele internetoplevelsen er næsten i topklasse.

Man får bare den der positive, gode fornemmelse af, at det hele glider gnidningsløst derudaf. Hjemmesider indlæses i et hurtigt og jævnt tempo og ved f.eks. streaming af video i høj kvalitet, er ventetiden minimal.

Windows Phone telefoner er designet med en dedikeret søge-knap nederst på telefonen. En feature jeg er blevet rigtig glad og som heller ikke er nogen undtagelse ved HTC 8S.

Et tryk på forstørrelsesglasset bringer straks en til Bing, hvor man ligesom på Google kan søge på efter hjemmesider, billeder og lokale interesser i nærheden.

Det er lidt at sammenligne med en Google-widget på Android-telefoner, men på en eller anden måde virker det meget naturligt, at have en knap med direkte adgang til søgefunktionen.

Lyden – Beats audio styrer

HTC har indgået partnerskab med Beats, hvilket har resulteret i væsentlige forbedringer af lyden på HTCs enheder.

Beats Audio gør lyden mere nuanceret og fremhæver specielt bas-tonerne ved afspilning af musik.

Om en hifi-entusiat vil være enig med mig er ikke sikkert, men på mig virker resultatet overbevisende. Beats gør virkelig noget positivt for lyden.

Men når nu lyden er så god, hvorfor så placere højtaleren på bagsiden af telefonen. Jeg er klar over at det næsten er blevet et mantra for mig at slå ned på højtalerens placering, men jeg har ALDRIG forstået, at nogen producent har valgt dette sted.

Hvis jeg f.eks. ser en film via Netflix er det møg irriterende, at jeg ikke kan lægge telefonen på et bord eller lignende, uden at lyden forsvinder. Jeg er pisket til at holde telefonen i hånden for at bevare lyden.

Jeg kunne selvfølgelig bare bruge et headset, men når nu f.eks. Nokia kan finde ud af at placere højtaleren i bunden, hvor det bare virker, så kan jeg ikke forstå at andre ikke følger trop.

Lyden i selve telefonen under samtale fejler bestemt ikke noget. Her er lyden klar og tydelig, hvilket gælder for både afsender og modtaget i samtalen. Det virker bare som det skal.

Beskeder og tastatur

Indtastning via skærmtastatur og det at skrive beskeder i det hele taget, virker på HTC 8S, som på andre Windows Phones.

Tastaturet er bare i orden og indtastningen foregår uden de store problemer.

Ordbogen hører også til i den gode ende. Tit har jeg været overrasket over, hvor hurtigt ordbogen har kunne forudsige det ord jeg ønskede at skrive. Det gør det endnu nemmere og hurtigere at skrive beskeder.

I Windows Phone er der ikke noget T9-tastatur.

Batteri – gennemsnitlig præstation

Jeg har brugt HTC 8S meget flittigt i testperioden, og det har resulteret i de næsten obligatoriske natlige opladninger.

Dog satte jeg mig for at se, hvor langt jeg kunne strække levetiden på en enkelt opladning.

I denne periode var telefonen sat op til tre push-mails, blev brugt meget til internetsurf, Netflix, og lidt spil.

Da jeg gik i seng ved 23-tiden undlod jeg at tilslutte laderen.

Næste morgen blev jeg varslet om kritisk lavt batteri-niveau, og kl. 9 på andendagen var telefonen færdig.

Denne del af testen, er måske nok den mest usikre faktor, da mange forskellige parametre, har betydning for batteriets levetid. Med eksemplet har jeg blot forsøgt at give en fornemmelse af levetiden ved intensiv brug.

Konklusion – det er set bedre

Først vil jeg gerne slå fast at Windws Phone 8S by HTC ikke er en dårlig telefon. Den har et fedt design, passer fint i bukselommen og giver blandt andet en god internetoplevelse.

Der er dog plads til forbedringer på mange punkter. Skærmen er ikke noget jeg vil hejse flaget for. Billedet kan virke lidt mudret og udvisket og jeg savner noget mere kontrast.

Kameraet er også et punkt, hvor HTC kan forbedre sig. Det er svært at få skarpe billeder, med mindre man er udendørs i fuldt dagslys.

Lyden overrasker særdeles positivt. Specielt hvad angår under afspilning af musik med Beats Audio, der giver et væsentligt bedre lydbillede end hos mange af konkurrenterne.

Datahastigheden virker også helt i top. Der kan surfes på internettet uden nævneværdig ventetid og videoer streames glidende og uden host og hak.

I testperioden har jeg dog flere gange oplevet at telefonen hænger lidt i animationen mellem startskærmen og app-oversigten. Det skete ikke tit, men måske 4-5 gange på to uger. Ikke noget der betyder noget i den store sammenhæng, men det antyder måske, at HTC har valgt enten processor eller RAM til den lille side.

Det samme problem har jeg oplevet når jeg indtaster adgangskoden, som jeg har aktiveret på låseskærme. I flere tilfælde fryser telefonen efter indtastningen af de to første cifre. Intet kan man gøre! Efter 10-15 sekunder kommer der så liv i den igen, og telefonen kan låses op.

Ville jeg selv købe HTC 8S? Tja – hvis jeg var førstegangs-smartphonekøber ville jeg nok føle mig tiltrukket af det smukke ydre.

Det kan nok bedst sammenlignes med at se på en smuk kvinde i en bar. Hun ser godt ud og man bliver interesseret. Men når man lærer hende nærmere at kende, bliver man ikke helt så forelsket som man havde troet i første omgang. Sådan har jeg det nok lidt med HTC 8S.

Jeg har ikke oplevet helt de samme problemer med HTC 8X, som er storebror til 8S. Den er fysisk lidt større, men stadig slank og tiltrækkende. 8X har desuden bedre kamera, større processor og flere RAM.

Er du faldet for designet på HTCs Windows Phones, og har du mulighed for at sparre lidt ekstra penge samme til den store model, så gør det, i stedet for at risikere at blive skuffet over en irriterende lillebror.

PLUS
-Lækkert tyndt design
-Lyd – Beats audio
-God begyndertelefon

MINUS
-Kamera
-skærmen
-Mangler navigation og eksklusivitet

HTC 8S skulle nok have haft 3½ stjerne, men da vi kun arbejder med hele stjerner på Mobilsiden.dk, får den 3 ud af 6 stjerner for en middel præstation med plads til forbedringer.

Sagen fortsætter

Redaktionen har fulgt udviklingen og her er fortsættelsen på historien. mobilsiden gik videre med sagen. 10/1/2013 publicerede redaktionen sagen Samsung Ativ Tab – en genial tablet (produkttest) – Den videre historie om temaet finder du her. Det sidste ord er ikke sagt. Tjek seneste nyt her.