Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Xperia X8 - Midi-Android fra Sony Ericsson (mobiltest)

Xperia X8 - Midi-Android fra Sony Ericsson (mobiltest)

TEST: Den vejer lige over 100 gram, og selvom det er mere end X10 Mini, indeholder de ekstra gram også en række fordele. Sony Ericsson Xperia X8 er for dem, som vil have en lidt større skærm.

Overvejer du en smartphone med alle de fordele det indbærer, men ikke er parat til modellerne med de helt store skærme og den forøgede vægt, er Xperia X8 et godt bud på en "mellemmobil", inden det store spring tages.

Helt firkantet sagt, er X8 blot en forstørret udgave af de succesfulde minimodeller, som Xperia X10 Mini.

Skærmstørrelsen er steget fra 2,6 til 3,0 tommer og vægten er forøget fra 88 til 104 gram, hvilket dog ikke bemærkes synderligt i hverdagen - X8 ligger godt i hånden, men fylder ikke for meget i lommen.

Xperia X8 har ikke X10 fejl

Sony Ericssons topmodel i Xperia-serien, Xperia X10, er efter min mening stadig en fejltagelse. Heldigvis ligger X8 mere i tråd med minimodellerne end med topmodellen, hvilket tydeligt ses på menuopbygningen.

Hvor X10 har en standard Android-opbygning, uden egen personlighed, har X8 en fuldkommen specialtilpasset menustruktur. Det betyder, at X8 er langt mere en "Sony Ericsson mobil" end en "Google Android mobil", og dette er en KÆMPE fordel.

Menubetjeningen er tilpasset den forholdsvis lille skærm, og de små genveje i hvert hjørne samt selvstændige forside-skærme med mulighed for widgets, er geniale. Der spildes ikke plads på ligegyldige ting - og den almindelige menu åbnes ved blot at trække den op fra bunden af skærmen.

Android giver mange fordele

Som nævnt er styresystemet i Xperia X8, Googles Android-system. I dagligdagen betyder det, at alle ens e-mails, kalenderaftaler og kontakter, automatisk kan synkroniseres via mobilnettet (og uden brug af kabel) med en Gmail-konto. Opsætningen kræver KUN brugernavn og password - mere enkelt kan det ikke gøres.

For den ikke øvede bruger er det dog voldsomt irriterende, at Sony Ericsson ikke har aktiveret den automatiske synkronisering som standard, når disse mailkonti sættes op. Man skal altså selv ind og rode i indstillinger, inden hele sync'en kører, som det egentlig er tiltænkt. Samme problem opstår i opsætningen af Facebook og Twitter - hvis data skal komme ind automatisk, skal der igen fifles rundt i indstillingerne.

X8 kan sagtens hente mails fra f.eks. Hotmail, eller sættes op med Microsoft Exchange, men du kan ligeså godt fra starten oprette dig en Gmail-konto. Denne er nemlig alligevel nødvendig, hvis du i program- og spilbutikken Android Marked, vil købe nogle applikationer.

Er du ikke minded på at køre med synkronisering af alt muligt, kan kontakterne naturligvis bare blive på SIM-kortet - og X8 kan fungere som standalone mobil. Men den bliver så unægteligt noget mere kedelig.

Intet T9-tastatur

I skrivning af SMS'er og mails er man fra Xperia X10 Mini vandt til at kunne bruge et standard T9-tastatur på skærmen - præcis som på en gammel mobil med fysiske taster. Men denne mulighed er fjernet i Xperia X8.

Du må nøjes med et QWERTY-tastatur på skærmen - altså hele alfabetet som på computer-tastaturet. Skærmen virker okay - men mine fingre har noget svært ved at ramme bogstaverne korrekt.

Vi kan håbe på, at Sony Ericsson ved en opdatering på et senere tidspunkt, vælger at lægge et T9-tastatur ind i mobilen.

Mange gode funktioner

Funktionslisten i Xperia X8 mangler egentlig ikke noget. Der findes alt fra gratis GPS-navigation via Google Maps Navigation, over et program, der på et kort viser, hvor dine fotos er taget, til en lækker FM-radio, internet-adgang og meget andet.

Internet-delen overrasker en smule, da det rent faktisk er muligt at åbne og betjene almindelige hjemmesider på den lille skærm. Men det er i sagens natur ikke den samme oplevelse som der findes i telefoner med større skærme.

Jeg er også ret vild med musikafspilleren, der simpelthen bare spiller fantastisk godt. Det kræver dog, at man tilslutter et ordenligt headset (der er standard-stik i toppen af mobilen), for det, der følger med i salgspakken er ikke særligt godt. I øvrigt er der internet-integration i musikafspilleren, så man direkte fra en sang kan søge efter YouTube-klip eller finde andre informationer om sangen eller kunstneren.

Mobil-kameraet imponerer derimod langt fra. De 3,2 megapixels formår ikke at tage billeder, som er andet end gennemsnitlige.

Det er dog værd at notere sig, at videoafspilleren understøtter de fleste gængse videoformater.

Batteritiden opleves også ret god. Når jeg har brugt den fyldt ud - dvs. med alt i mails, synkronisering osv. kørende, kan den uden problemer holde i halvanden arbejdsdag. De fleste brugere vil sandsynligvis kunne få endnu mere ud af batteriet.

Billeder taget med Sony Ericsson Xperia X8

X8 er ikke en smartphone

Jeg betragter hverken X10 Mini / Mini Pro eller X8 som smartphones. Det er mobiltelefoner med smartphone-egenskaber.

Det betyder, at man kan mange af de samme ting, som på en regulær smartphone - men det er en helt anden oplevelse, hvis de samme funktioner benyttes på en større skærm.

Derfor mener jeg, at X8 henvender sig til dem, som gerne vil prøve smartphone-begrebet af - eller som måske ikke har det helt vilde behov for at være online 24/7.

Jeg vil gerne fremhæve samtalekvaliteten, som i X8 er rigtig god. Det er også værd at notere sig, at Sony Ericsson i denne model ikke har lagt så meget vægt på deres TimeScape funktion, der viser Facebook, SMS'er, mistede opkald osv. Det er også godt det samme, for TimeScape er efter min mening, ikke en særlig god applikation.

Konklusion: Prisen er for høj

Sony Ericsson Xperia X8 kan købes for cirka det samme som Xperia X10 Mini koster. Det vil sige, lige under 2.000 kroner uden abonnement. Og det er for meget.

Egentlig får man kun en en større skærm for de ekstra penge og samtidigt et dårligere kamera.

Xperia X8 er en okay mobil, men X10 Mini eller X10 Mini Pro er bedre. Derfor fire ud af seks stjerner.

Læs også:
 - Fotoduel: Xperia X8 mod Xperia X10 Mini


Sony XPERIA X8 - billigste pris fra -kr.
Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Jesper 05-01-2011 16:30:53

jeg har et problem med denne telefon. har lige købt den i Elgiganten og syntes den er meget fin. der er bare det problem, at når jeg downloader app's til den så gemmer den det ikke på hukommelseskortet, men på telefonen... nogen der ved hvordan man fikser det?

0 0
Mobilsiden.dk 05-01-2011 21:14:50

Hej Jesper

Det lyder som om du lige skal forbi vores Android-forum på http://www.mobildebat.dk

0 0
PalleA 11-10-2010 22:47:41

Halløjsa

Personligt er jeg færdig med at vælge SE mobiltelefoner. Gang på gang ignorerer de kundernes ønsker og de er nærmest 1000 år om bare at kunne "følge med".

De har totalt misset at kunderne altså vil have Android FW 2.1/2.2 - det kan simpelthen ikke være rigtigt at man skal vælge 6-9 måneder bare for fortsat at være "bagud".

Så til Sony Tak, men nej tak. Kom igen når telefonen ER opgraderet til 2.2 så kan vi se om det er interessant.

PalleA

0 0
Kurt Hansen 10-10-2010 15:26:29

Er det bare mig, eller er det ikke for dårligt at s.e. stadig ligger den ældgamle version af android på deres mobiler ?

0 0
11-10-2010 18:48:36

Der kommer 2.1 på den sidst i oktober...

0 0
kiander 21-11-2010 12:07:07

Øh nej, den kommer inden jul! Desværre skrev de ikke hvilket år.

0 0
Jesper 08-10-2010 22:12:18

Den kan købes for 1500 kroner i Elgiganten. Det synes jeg godt nok er billigt, hvis man tænker på hvor meget telefon man kunne få for 1500 kroner for bare 6 måneder siden.
Android har altså gjort meget godt for mobilbranchen.

Jeg tror dog alligevel jeg venter og ser hvad S-E har på high-end tapetet de næste par måneder.

0 0
Lotte91 08-10-2010 16:18:59

Kunne godt tænke mig at høre fra ejere af mobilen om det kan lade sig gøre at hente et T9 tastetur ned og hvordan dette så kører på mobilen? Er ordbogen fx god nok til at lærer ord når det er hentet ned? :)
Har forelsket mig lidt i mobilens pris og specifikationer, men synes det er lidt øv hvis man ikke kan bruge T9 på den optimalt :)

0 0
Anne Lee Andersen 25-10-2010 09:56:26

Ja, har fundet en app i marked - det hedder "smart keyboard pro". Har prøvet både den danske version og trial, men det er den der koster noget, der virker. Tror det koster ca. 15 kr. Så kommer et mobilt tastatur, T9 og andre feautures, jeg er glad for den. Der er også æ ø å!!! Håber det virker :o)

0 0
hvadsyntesdu? 23-10-2010 14:00:43

Jeg har ikke prøvet at hente T9 ned, måske har jeg ikke så store pølse fingre som John, men har altså ingen problemet med at ramme. Hvis man så endelig trykker forkert - viser den det mest sandsynlige ord på skærmen, så for mig fungere det fint anyway..

0 0
Lotte91 24-10-2010 20:09:53

Ja okay :)
Har bare haft skrevet til SE for at hører hvor godt det fungerede, man da de ikke selv har et T9 tastetur på Android Marked ville de ikke rigtig love noget. :)
Så ville bare høre en med erfaring i det.

0 0
Niels 08-10-2010 10:55:00

Er der en af Jer der ejer denne mobil, som kan fortælle om der er forskellige bagside covers med i pakken, eller om der kun er en? På forhånd tak

0 0
hvadsyntesdu? 21-10-2010 19:56:24

Jeg fik et blåt og et pink cover med:-)

0 0
Jens Sørensen 07-10-2010 21:23:31

Jeg må sige jeg er vildt uenig i denne anmeldelse... Nu har jeg brugt sony ericsson x8 i 2 dage og må sige at jeg er lettere imponeret.

For det første reagerer den godt på touch skærmen i forhold til den store x10. Selve menuerne følger meget godt med når du scroller og hvis du ikke kører ALT for meget på telefonen på samme tid, så kører den upåklageligt.
Jeg har også den store x10 som jeg har haft siden D. 4/4 2010 og synes faktisk at x8 virker en smule hurtigere. faktisk ligesom x10 minierne.

Kameraet er jeg vildt imponeret over. hvis du tager et billede med x10 mini og et billede med x8 kan du se en KLAR forskel. X8 har altså et finere billede. Jeg har testet det flere gange nu og det er altså min mening.

Den bærer lidt præg af at det stadig er android 1.6 i softwaren, men om den bliver hurtigere med 2.1 når det sker er jo spændende at se. Jeg synes ihvertfald at det er en ganske fin telefon til pengene og tager du og sammenligner med mange af de andre telefoner til prisen, så synes jeg sq at den klarer sig super godt.

Så alle dem der tænker på at de ikke vil ha den pga. at John ikke er vildt imponeret over den, synes jeg lige i skal slå kold vand i blodet ihvertfald. John´s anmeldelse er ud fra hans eget perspektiv og det samme er min selvfølgelig også. Jeg er ret så imponeret over den og hvis der lige kom multi touch i den, amen så kørte det jo bare.

Jeg vil kalde den en smartphone i den økonomiske ende :)

0 0
hvadsyntesdu? 20-10-2010 19:14:51

Der er jeg også FULDSTÆNDIG enig med dig. Har lige købt telefonen og er helt 'forelsket' i den, samtidig med jeg kan have en helt fornuftig samvittighed over hvor lidt jeg har luftet pengepungen for denne fantastiske telefon.
Den er virkelig lækker!

0 0
Urbanus 08-10-2010 09:32:01

Jeg undrede mig også over den meget negative konklusion på en anmeldelse der ellers ikke har meget negativt at sige. Nu har jeg ikke endnu selv haft mulighed for at afprøve X8, men det undrer mig når man konsekvent sammenligner så meget med X10 mini (som jeg har prøvet, og synes er en udmærket telefon, bortset fra størrelsen) slet ikke forholder sig til at denne her telefon faktisk er billigere end X10 mini (og ikke som det påstås koster samme pris) - og faktisk er markant billigere alle andre billige Android-telefoner jeg har endnu har set (f.eks. 299 hos 3 med et abonnement til 199 om måneden, eller 99 hos Call me for et minimumsforbrug på 249 kr. - det får man altså ikke meget smartphone for ellers!), samtidig med at den har større skærm og bedre opløsning - og tilsyneladende på alle andre områder performer lige så godt. Du får altså en bedre telefon til en billigere pris. Den skal selvfølgelig ikke sammenlignes med high end smartphones, men i forhold til det billigere smartphone-segment synes der at være overraskende meget kvalitet for pengene. Det er i hvert fald min konklusion ud fra hvad jeg har læst og hørt.

0 0
Jesper 07-10-2010 23:31:08

Jeg er hooked på Sony Ericsson mobiler, og er næsten helt sikker på at jeg skal have en af deres Android telefoner når jeg skal købe ny telefon om et par måneder.

Jeg synes dog ikke at Johns anmeldelse på nogen måde er negativ. De eneste to negative ting der nævnes er vel tastaturet og kameraet. Og så vidt jeg har forstået kan man hente alternative tastaturer på Android Marked. og kameraet.. tjaah. Jeg tager alligevel mit "rigtige" kamera med hvis jeg gerne vil tage billeder.

0 0
KimDotDK 07-10-2010 20:21:01

Har du fuldstændig undladt at nævne hvilken version af Android den kører, eller kan jeg bare ikke finde det?
Har den forresten ikke noget fotolys?

0 0
Mobilsiden.dk 08-10-2010 07:21:04

Hej Kim

Det er Android 1.6 den kører.
Og der er hverken blitz eller fotolys.

0 0
hvadsyntesdu? 19-10-2010 18:38:12

Hvis man har købt telefonen nu, kommer den nye android version så af sig selv på telefonen, eller skal jeg købe en ny?

0 0
KimDotDK 08-10-2010 14:00:11

Takker John.
Og hvad med kameraet, ingen autofokus?

0 0
Mobilsiden.dk 08-10-2010 18:49:20

Ingen autofokus, desværre.

0 0
KimDotDK 07-10-2010 20:37:44

Fandt det et andet sted. 1.6 og så en opgradering til 2.1 snart.
Kan det virkelig passe, at der hverken er fotolys eller autofocus? Det siger de i hvert fald på phonearena.

0 0
Exactlyme 07-10-2010 17:26:07

Hej John G. jeg ville ønske at der stadig kom video mobiltest', som der tidligere gjorde.

0 0
Mobilsiden.dk 08-10-2010 07:20:34

Hej Excatlyme. Der skal nok komme videotest. Den skal bare lige laves først ;)

Vi skriver (næsten) altid teksten først og fokuserer dernæst på videotest.

0 0
Simon 07-10-2010 18:52:37

Ja tak.

0 0

Om brug af cookies