Asus T100 anmeldelse: Skøn og uskøn alt-i-en løsning

Asus T100 Transformer Book kan det hele - men det er ikke alt der ender godt.

Asus T100 anmeldelse: Skøn og uskøn alt-i-en løsning

Asus har i nogle år markeret sig på PC markedet med deres elegante Zenbook bærbare. Asus har dog også været med til at definere hybrid bærbare hvor du ikke kun nøjes med en touch skærm, men hvor skærmen kan fjernes fra keyboardet og bruges som normal tablet.

De typer hybrider kalder Asus for ”Transformer Book”. Asus T100 er en af de små med en størrelse på kun 10,1” og en dagspris på 3300kr. Det lyder som noget vi har hørt før, en netbook, dog nu som hybrid.

Bagsiden er i plastik, men med en fint rillet præg.

Ligner skrækhistorien ”Netbook”

Når man først løfter Asus Transformer Book T100 ud af æsken er designet er egentlig fint, selvom det tydeligt er plastik. Men for en 3300,- kr netbook føles plastikken ikke billig og samlekvaliteten er også i orden.

T100 er tyk i forhold til andre 10 tommer bærbare, men det kan være et kompromis mange vil godtage for at have både netbook og tablet. Der går nemlig ikke mange øjeblikke fra den er taget i brug, før pandesveden fordamper og hårene lægger sig i nakken. Asus Transformer Book T100 er meget bedre end de forfærdelige netbooks fra 2010, hvor dårlige skærme og langsom hardware spøgte.

Lille og kompakt er den, men ikke nær så fin som en ultrabook (her Sony Vaio Pro 13)

Ikke Bambi på glatis

Når man starter Asus’en op mærker man at Intels Atom Bay Trail CPU’er er noget helt andet end i 2010, ja faktisk bare de Atom CPU’er fra starten af 2013. Det samme kan måske siges om Windows 7 vs Windows 8 når man sidder med en bærbar på kun 2GB ram. Windows 8 kører næsten som et eventyr.

Skærmens opløsning er kun på 1368×768, men apps og hjemmesider fremstår pæne og skarpe fordi T100 har en IPS skærm med gode betragtningsvinkler.

Selvom T100 er lidt tyk, vejer den kun lidt over et kilo samlet og det er yderst respektabelt. Asus T100 gør altså op med tidligere tiders ubehagelige netbooks, og med det sagt, vil jeg fortsætte med T100s evner som bærbar.

Til kontorbrug føles Asus T100 ikke meget langsommere end sin markant dyrere slægtning.

En dværg på 10 tommer

I ethvert eventyr møder helten altid udfordringer. Tasterne er ganske små og det besværliggør leg i Word og kræver lidt tilvænning hvis man er vant til fuld tastaturstørrelse. Som med tasterne, så er touchpaden ikke særlig stor, men til det meste fungerer det ok, dog er scrolling med to fingre lidt besværlig.

Har du en ekstern skærm og tastatur så letter det arbejdsgangen og i forhold til en 10.000 kroners ultrabærbar, er der ikke synlig hastighedsforskel ved almindeligt Microsoft Office-brug og netsurfen. Ønsker man at anvende tungere programmer som Adobe Photoshop, vil en ultrabærbar bevæbnet med en Intel Core i5 opleves at være ca. 2-3 gange hurtigere, og de 2GB RAM vil knibe til alt andet en basal billedbehandling.

T100 har en energibesparende cpu og det mærkes på batteritiden. Ved almindeligt brug, Office, web samt lidt spil, kan du se frem til mindst 8 timers batteritid og med lav lysstyrke kan du få endnu længere driftstid.
Som netbook gør Asus T100 det altså fortrinligt.

Lad os se hvordan det går når vi fjerner tastaturet.

Asus T100 bliver aldrig til en smuk svane som tablet

Selve tabletten er med sine 550g lidt tungere end en iPad Air men dog på niveau med den nye Samsung Galaxy Note 10.1.

Jeg er ikke den store fan af at tage billeder med en tablet, men denne tablet har slet ikke muligheden. Der er kun ét kamera og det vender fremad og er dermed primært til fx Skype. Kamerakvaliteten er ikke god for at sige det mildt. I bare lidt dårlig belysning bliver billedet grumset.

Højtalerne er placeret på bagsiden, lige der hvor det er mest naturligt for mig at holde, men på trods af dette, er her imponerede højtalerne med god og rigelig lyd.

Windows’ markedsplads er ikke for de hippe

På softwaresiden møder T100 også nogle udfordringer, for som tablet har Asus og Windows én primær udfordring: apps. For dem er der ikke helt så mange af som man kunne ønske sig, der er dog mange af de store.

Mange populære apps og spil som Bitstrip, Snapchat og Bad Piggies findes til iOS og Android, men mangler i Windows Marketplace og de findes heller ikke som browser variant. De apps man savner, er ofte dem som lige er blevet populære, men som først ankommer til Windows markedsplads i anden eller tredje omgang.

Men da er det ofte for sent hvis man vil være hip med de hippe. Mest problematisk er, at mange apps er længe om at starte op. Når programmet endeligt er startet, er designet dog ofte elegant og app’en kører flydende.
I desktopdelen af Windows 8 bemærker man hurtigt at mange programmer er ikke designet til touch og det gør at knapper bliver for små og man trykker derfor nemt forkert.

Da det er fuld Windows og ikke RT, er der en række ting som løfter oplevelsen. For med Windows og Steam kan man for eksempel installere dedikerede PC-spil Civilization V som ikke findes til iPad/Android og det kan måske vinde nogle hjerter. Med T100 skal du dog i forskellige app-butikker i stedet for kun Google Play eller App store og det gør oplevelsen mindre elegant.

Manglerne i Windows markedspladsen glider dog nemmere ned, når man til gengæld er belønnet med en gratis Microsoft Office 2013 pakke.

Hvad Windows markedspladsen mangler kan man heldigvis hente andetsteds. (Og skærmen kunne iøvrigt godt bruge en højere opløsning)

Finder Klods Hans vej til prinsessen?

En ting der er utrolig lækkert ved Windows 8 som tablet styresystem, er at man kan køre flere ting samtidigt. Så mens du laver noget seriøst på den ene side af skærmen, kan der køre katte videoer fra YouTube på den anden side. Du får fuld Office-pakke med i købet og der hiver T100 nogle store plusser hjem, for sammen med SkyDrive fungerer det skræmmende godt.

Vælger du at bruge T100 som bærbar er det som Klods Hans, det ender lykkeligt. Som tablet er vi mere i nærheden af Pigen med svovlstikkerne, da manglende og langsom app-start gør det svært at elske T100.
Så om du vælger Klods Hans eller en mere elegant løsning, det er op til dig og dine behov.

Som Netbook:

Fordele:
+ god ydelse
+ lav vægt
+ IPS skærm
+ Batteritid
+ højtalere
+ Office pakke inkluderet

Ulemper:
– tyk
– tastatur/touchpad er ikke i fuld størrelse.

I alt 5 ud af 6 stjerner hvis man primært er netbook-bruger.

Som Tablet:

Fordele:
+ Windows giver ægte multitasking
+ Office pakken inkluderet
+ IPS skærm
+ højtalere

Ulemper:
– Manglende apps
– lav opløsning
– Dårligt kamera
– Metro/Desktop er ikke altid en køn løsning

Som tablet får den kun 3 af 6 stjerner, men er du ikke app’s junkie rykker vi os tættere på 4/6.

I alt får Asus Transformer Book T100 karakteren 4 af 6 stjerner.

Historien efterfølgende

Siden redaktionen kørte denne artikel er der kommet nyt i sagen. mobilsiden fulgte op på sagen. 7/1/2014 blev bolden spillet videre med en ny vinkel på ASUS Transformer Book Duet: en Windows 8 og Android hybrid. – Læs her. Læs også seneste nyt om temaet ved at trykke her..