Doro PhoneEasy 515 (mobiltest)

TEST: Hvis du ikke har fået købt julegaven til farfar endnu, så er her en oplagt julegaveidé.

Doro PhoneEasy 515 (mobiltest)

Doro har lanceret en serie af telefoner, der er specielt beregnet til seniorer eller folk med handicap. Vi har været så heldige at få fingrene i ”topmodellen” Doro PhoneEasy 515.

Topmodel er måske så meget sagt, men det er korrekt, at denne model er toppen af poppen hos Doro, dog vil den nok ikke ligefrem imponere de hardcore mobilnørder. Men denne telefon er heller ikke beregnet til unge mennesker med fuld fart på livet. Telefonerne fra Doro sigter derimod på den hastigt voksende målgruppe af seniorer – dem som man førhen kaldte ældre mennesker.

I mange år har husrådet været, at man bare skal give seniorer en mobiltelefon fra Nokia, og så kan det ikke blive lettere. Det er også rigtigt, at Nokias simple telefoner langt hen af vejen er nemme, billige og meget velegnet til brugere, der ikke er så krævende.

Men Doro kan langt hen af vejen sagtens konkurrere med en billig Nokia telefon, og så har Doros telefoner et par unikke og smart funktioner: En nødknap og fjernopsætning. Vi kigger nærmere på Doro PhoneEasy 515.

Doro PhoneEasy 515
Doro PhoneEasy 515 (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Designet er konservativt

Det er ikke det smarte design, der gør Doro PhoneEasy 515 til noget specielt. Designet er et klassisk ”candybar” design med runde hjørner.

Telefonen er en dual-band 2G GSM telefon, og det medfølgende 800 mAh Li-ion batteri giver op til 3 ugers standby tid. Telefonens mål er 118 x 53 x 13 mm, og vægten inklusiv batteri holdes nede på 80 gram.

Selve telefonens design er holdt fuldstændigt i en ”no-nonsens” stil. Knapperne er store, og det samme er skriften på knapperne. Afstanden mellem knapperne er stor sammenlignet med andre telefoner, hvilket gør det lettere at ramme de rigtige taster.

På tastaturet er der fire funktionstaster: A, B, Kamera og SMS. A og B knappen kan bruges som genvej til ”speed-dial” til udvalgte telefonnumre, mens kamera og SMS knapperne giver direkte adgang til – ja, du gættede det – kamera og SMS-delen.

Baggrundsbelysningen af knapperne skal lige have lidt ris, da ikke alle knapper har lige god baggrundsbelysning. Alle knapper er baggrundsbelyst, men venstre side af telefonen samt A, B, kamera og SMS knapperne var ikke lige så godt belyst som resten af knapperne. Det er ikke en kritisk fejl, men det er mange år siden jeg sidst har lagt mærke til dårlig baggrundsbelysning på et tastatur.

På toppen af telefonen er der en kraftig LED, som kan benyttes som lommelygte. På højre side er der indgang til headset og lader, mens der på venstre side er to knapper til at skrue op og ned for lydstyrken under opkald.

På bagsiden sidder kameraet og den store nødknap. Telefonen ligger godt i hånden, og bagside med vandrette riller gør, at telefonen ikke glider ud af hånden på brugeren.

Der medfølger neckstrap, lader, USB-kabel og headset. Ifølge producenten så virker telefonen med næsten alle teleslynger på markedet, så hørehæmmede vil kunne få stor glæde af telefonen.

Under batteriet er der plads til et simkort, og der er en Micro-SD kort læser til hukommelseskort.

Nem at betjene

Selve betjeningen og menuerne på Doro PhoneEasy 515 er der ikke så meget at sige om. Menuerne ligner til forveksling noget fra en “gammel” klassisk Nokia telefon, og det er utroligt nemt at finde rundt i menuerne. Stiftstypen på skærmen er let at læse, de hvide bogstaver er store og tydelige og man kan med lethed læse bogstaverne, selvom om man kigger på skærmen fra en skæv vinkel.

Selve skærmens opløsning er ikke noget at råbe hurra over – sølle 176×220 pixels kan det blive til på det 31×39 mm store display. I praksis er den lave skærmopløsning dog ikke noget, der ødelægger brugeroplevelsen.

Menuerne er let at gå til, og det er tydeligt at alle funktioner er gennemtænkte og holdt på et plan, hvor de fleste kan være med. I f.eks. telefonbogen er det ikke muligt for at indtaste 117 forskellige ting. Man kan faktisk kun indtaste navn, tre telefonnumre (mobil, hjemme og firma) samt tilføje et billede til kontaktpersonen. Let, simplelt og “no-nonsens”.

SMS og kamera

Disse to funktioner har hver sin dedikerede knap på tastaturet. Ikke noget med at fedte rundt i menuerne for at finde SMS funktionen – nej, bare tryk på SMS knappen.

Selve SMS-delen er meget simpel. Der er ingen T9 ordbog, men man skal derimod at trykke flere gange på samme knap for at få det ønskede bogstave frem.

Allerede her stejler SMS-generationen men igen skal man tænke på, at målgruppen for telefonen højest sandsynlig aldrig nogensinde bliver 100 meter mester i T9, så er der helt i orden at Doro har undladt T9 teknologien. Man taster bare SMS beskeden ind og vælger send.

Udover SMS så er det også muligt at afsende MMS beskeder. Det fungerer ligesom SMS-delen, og så får man mulighed for at tilføje lyde, billeder eller film.

Selvfølgelig har denne ”topmodel” også et indbygget 2 megapixels kamera. Kameraet har fixed fokus, og det er ligesom resten af telefonens funktioner meget let at benytte. Man skal dog selv indstille eksponeringen, hvilket man ikke behøves gøre ret ofte. Kameraet kan også zoome vha. digital zoom på billederne.

Første gang der skulle tage et billede med kameraet, så var forvirringen dog stor – der står ingen steder i menuen, hvordan man skal tage et billede. Normalt så er det en af funktionstasterne omkring menuen, som man benytter som udløser til kameraet.

På Doro PhoneEasy 515 er det dog selve den dedikerede kameratast, man benytter som udløser. Det er meget forvirrende for en ”Kloge Åge mobiltester” men helt sikkert logisk for telefonens målgruppe.

Billedkvaliteten er ikke overvældende men heller ikke helt ringe set i forhold til, hvad kameraet er beregnet til. Telefonens interne hukommelse rækker ikke langt, men man kan tilføje et Micro-SD kort.

Hvis man vil have billederne overført til en computer, så sættes det medfølgende USB kabel til telefonen og computeren. Man får derefter adgang til telefonens indhold, ligesom når man sætter en USB-pen i computeren. Man kan derefter let og problemfrit kopiere indeholdet mellem telefon og computer.

Masser af funktioner

Telefonen har en lommelygte funktion, som tænder for LED lyset i toppen, ligesom den også har en simpel lommeregner.

Der er også en meget simpel kalender med mulighed for at tilføje påmindelser. Ja, der står påmindelser – ikke aftaler. Man kan vælge en dato, et tidspunkt man gerne vil påmindes og så skrive en kort tekst – ikke noget med at planlægge ens hverdag ned i detaljer, men derimod en simpel påmindelsesfunktion. Det er en praktisk funktion til folk, der bare godt lige vil have en påmindelse om, at det er tid til et tandlæge besøg om to timer.

Den indbyggede alarm kan kun indeholde én alarm ad gangen, men til gengæld så kan man vælge om det skal være en daglig eller om det kun skal være nogle specielle ugedage alarmen skal ringe.

FM-radio og Bluetooth

Den indbyggede FM-radio kan kun aktiveres, når det medfølgende headset er tilsluttet. Da dette fungerer som antenne, ligesom på andre mobiltelefoner.

FM-radioen er nem at betjene, men der er ingen RDS indbygget, så man må gætte sig til hvilken station man har fundet. Tuneren på FM-radioen er meget følsom, og den fandt selv svage stationer.

Headsettet skal have ros, da lydkvaliteten meget overraskende var ret god. Normalt så er de medfølgende headsets noget værre møg, men dette headset spillede faktisk ganske godt og var behageligt at have på.

En topmodel skal selvfølgelig have bluetooth og det har Doro PhoneEasy 515 selvfølgelig også. Det er muligt at overføre billeder via bluetooth, og man kan tilkoble f.eks. bluetooth headset.

Fjernstyringskommandoer pr. SMS.

En meget praktisk funktion, som denne telefon indeholder, er fjernopsætning per SMS. Doro gør absolut ingenting ud af denne smarte funktion, og det var da også først da den vedlagte brugervejledning blev gennemlæst, at det gik op for denne mobiltester, at telefonen rent faktisk indeholdt denne smarte funktion.

Der er vidst en marketingmand hos Doro der har sovet godt og grundigt i timen, for funktionen bliver overhovedet ikke nævnt i Doros markedsføringsmateriale eller fremhævet på deres hjemmeside. Det er synd og skam, for det er en meget brugbar funktion.

Fjernopsætning gør det muligt via en SMS-besked, at indtaste kontaktpersoner i telefonbog, indtaste påmindelser i kalenderen, ændre telefonnumre på hurtigvalgsknapperne A og B samt ændre på listen til nødopkaldsfunktionen.

Det er en super smart funktion for pårørende til den lidt ændre del af de danske seniorer. Når man har aktiveret funktionen i sikkerhedsmenuen, så kan man sende en specielt formateret SMS-besked til telefonen, og så udføres den ønskede kommando.

Hvis man f.eks. vil oprette en påmindelse om et tandlægebesøg i kalenderne, så sender man bare SMS besked til telefonen med teksten *#task#20120105#1030#tandlægetid#.

Derefter bliver der automatisk lavet en påmindelse i kalenderen med en tandlægetid klokken 10.30 den 5. Januar 2012.

Lige ved første blik, så virker det en anelse kompliceret med alle de stjerner og havelåger, men det er faktisk meget let i praksis. Det er en funktion, som ikke kan få ros nok.

Bagsiden af Doro PhoneEasy 515 (Foto Mobilsiden.dk).
Nødknappen er den store knap midt på billedet.

Nødknap

En af telefonens helt store features er nødknappen.

På bagsiden af telefonen er der en stor knap, som benyttes til at aktivere en nødfunktion. Lige umiddelbart så ligner nødknappen en knap der kunne bruges til at aktivere en højttalerfunktion, men det er altså en nødknap.

Nødknappen aktiveres ved, at man holder den nede i 3 sekunder eller trykker på den to gange indenfor 1 sekund. Når funktionen er aktiveret, så afgiver telefonen en konstant hyletone, som heldigvis kan deaktiveres i menuen.

Efter få sekunder sender telefonen SMS beskeder til de telefonnumre, man på forhånd har valgt, der skal sendes til i et nødstilfælde. Indholdet af SMS-beskeden har man også selv mulighed for at indtaste på forhånd.

Når SMS-beskeden er afsendt, så begynder telefonen at ringe til de telefonnumre, som man på forhånd har indtastet. Er der intet svar indenfor 25 sekunder, så ringes det næste nummer i rækken op. Hvis personen i den anden ende besvarer opkaldet, så tilkobler telefonen automatisk ”speakerphone”, så man kan tale uden at holde telefonen op til øret.

Og så tænker den snedige: hvad sker der så hvis opkaldet bliver sendt videre til en telefonsvarer? Jo, det har ingeniørerne hos Doro selvfølgelig også tænkt på. Man kan tilkoble en funktion, hvor modtageren af opkaldet skal trykke på ”0” for at stoppe telefonkæden. Hvis man ikke trykker på ”0” tasten indenfor nogle få sekunder, så kører telefonkæden videre til den næste på opkaldslisten.

Man kan have op til fem telefonnumre på nødopkaldslisten, og alle fem numre får automatisk en SMS-besked, når nødknappen bliver aktiveret.

Tilbage er der faktisk kun ét spørgsmål – hvad pokker skal man bruge nødfunktionen til, hvis man er faldet ude på en skovsti med en blodprop. Man får aktiveret nødknappen, men derefter er der ingen hjælp at hente. De folk, der bliver alarmeret, har ingen jordisk chance for at vide, hvor i verden telefonen og dens ejer befinder sig.

Telefonens nødfunktion savner i den grad en GPS funktion, hvor eventuelle GPS koordinater og et link til Google Maps kunne vedhæftes i den SMS-besked der afsendes.

ICE – til nødstilfælde

Udover nødopkaldsfunktionen så indeholder telefonen også menupunktet ICE.

ICE står ”In Case of Emergency” eller på dansk ”i tilfælde af ulykke”. Under dette menupunkt kan man indtaste navn, fødselsdag (eller CPR nummer), højde, vægt, sprog, forsikringsoplysninger, to kontaktpersoner, læge samt vigtige oplysninger såsom om man f.eks. har sukkersyge.

På den måde kan ambulancefolkene hurtigt få en række personlige oplysninger om patienten i et nødstilfælde, hvis de altså har tid til at kigge på patientens telefon.

Billeder taget med Doro PhoneEasy 515

Konklusion

Doro PhoneEasy 515 har en vejledende pris på omkring 1.100 kroner, og til den pris man man sagtens finde væsentligt mere avancerede telefoner med touchskærm, bedre kamera og et hav af smarte funktioner.

Doro telefonen kan IKKE spille Angry Birds, den kan ikke gå på internettet, den kan ikke hente nyt indhold via en browser. Listen over manglende funktioner set fra en mobilnørds synspunkt kan forsætte næsten i det uendelige.

Men sagen er bare, at denne telefon heller ikke på nogen måde forsøger at være smart. Det er først og fremmest en praktisk telefon, der løser praktiske problemer på en brugervenlig måde, og den løser opgaven fremragende.

Telefonen gør det, som den lover og mere til. Prisen og mangel på GPS trækker lidt ned, men den er helt klart anbefaleles værdig til seniorer eller andre, der har behov for en brugervenlig telefon med store knapper og et tydeligt display. Muligheden for fjernopsætning og nødknap trækker også op.

Vi lander på fem ud og seks stjerner.

Plus
+ Brugervenlig
+ Store taster og letlæselig display
+ Fjernopsætning
+ Nødknap

Minus
– Prisen
– Lav skærmens opløsning
– Ingen GPS

Seneste nyt om emnet

Emnet er stadig relevant. mobilsiden gik videre med historien. 8/11/2011 var der nyt om emnet i en artikel omkring Et kig på HTC Sensation XE – en musikmobilKlik her og læs historien.. Få også seneste nyt om emnet her.