Huawei Ascend P2 – urimelig hurtig 4G-smartphone (mobiltest)

TEST: Huawei Ascend P2 er en god smartphone med en helt ufattelig hurtig 4G-chip, til en skarp pris.

Huawei Ascend P2 – urimelig hurtig 4G-smartphone (mobiltest)

Da jeg fik udleveret Huawei Ascend P2 til test skete det med en lang forklaring om, at chipsettet og radiodelen i telefonen, understøttede ekstra høje hastigheder via 4G LTEnettet – op til 150 mbps download og 50 mbps upload.

Den slags hører vi tit, men det er ikke så tit det kan påvises. Men det kan det på Ascend P2. I centrum af Odense lykkedes det mig at lave en speedtest-måling der viste 111,8 mbps download, hvilket er GODKENDT! Faktisk kunne Huawei efterfølgende oplyse, at det sandsynligvis er hastighedsrekord i Danmark.

Målingen er foretaget på Telias netværk.

Den høje hastighed betyder i teorien hurtige indlæsninger af websites, men jeg har ikke oplevet den store forskel fra P2 og til f.eks. Samsung Galaxy S4s præstation på samme punkt.

Android-menuen er væk

Huawei kører med Emotion UI (version 1.6) på Ascend P2. Denne brugerfladeoverbygning på Android-systemet introducerer en nyskabelse; Android-menuen med programmer er væk.

I stedet er alle ikoner og genveje trukket ud på forsiden, så du har en kombination af widgets og genveje til programmer. Utroligt hurtigt har jeg vænnet mig til forandringen.

Selvom jeg har mange programmer i mit Android-setup, er det lykkedes at skabe orden i kaos, og få organiseret genvejene i mapper der giver mening for mig. Ikke én eneste gang har jeg savnet den klassiske menu.

Emotion UI byder også på en masse temaer, baggrunde og widgets, der nok skal begejstre dem der vil gøre smartphonen så personlig som muligt, for her er der utroligt mange muligheder, for at justere alt fra ikon-designet til låseskærmen.

Lukket konstruktion

Huawei Ascend P2 har et godt og stabilt design hvor intet knirker og knager. Knapperne har den rigtige hårdhed, så man tydeligt fornemmer et tryk.

Konstruktionen er lukket, så batteriskift uden for et autoriseret mobilværksted er ikke en mulighed. Adgangen til SIM-kort (micro-SIM benyttes) sker gennem en lille luge på højre side.

Du skal ikke bekymre dig om hukommelseskort, da dette ikke er understøttet på telefonen. Dermed må man tage til takke med 16 GB intern hukommelse og 1 GB RAM.
Efter opsætningen er der omkring 12 GB ledig til brugeren.

I starten af testperioden tabte jeg P2 på et hårdt stengulv, hvor den landende med skærmen opad. Det fik plastikken til at åbne sig øverst på højre side. Heldigvis kunne den samles igen med et sikkert og fast tryk på stedet, hvor åbningen var.

13 megapixels og gode billeder

Som sagt så mange gange før, så er megapixels ikke det samme som gode billeder, men i Ascend P2 er de 13 megapixels godt udnyttet.

Resultatet er flotte farverige billeder uden unaturlige eller overdrevne farver. Selv makrofotos bliver ret gode, hvis ikke man kommer for tæt på.

Generelt er kameraet i P2 virkelig god til at lægge fokus korrekt på billeder, så forgrunden bliver skarp og baggrunden sløret.

Ud over en række filtre og legefunktioner i kameradelen, har telefonen også muligheden for at “låse fokus” på et motiv. Hvis kameraet eller motivet bevæges sig lidt, fastholdes fokuspunktet, hvilket virker godt.

P2 har en dedikeret kameraknap, så man ikke nødvendigvis behøver benytte skærmknappen som udløser.

Samlet set en god kameraoplevelse, hvor der dog er en lille tendens til billedstøj. Til tider kan kameraet været lidt langsom om at starte op, men til gengæld sker fokusering og lagring lynhurtigt.

Fremskridt på SMS og beskeddelen

Jeg har tidligere beklaget mig over tastaturet i Huaweis produkter. Specielt manglen på dansk ordbog har været genstand for brok. I denne telefon er der dog store fremskridt at spore. Ordbogen er nu tilstede og ordforslagene er ganske fine.

Men Huawei er ikke helt i mål endnu, desværre. Mellemrumstasten er faretruende lille og der er tendens til ofte at ramme punktum til højre for. Desuden er den fysiske touchknap ”Hjem” placeret nogle få millimeter fra mellemrumstangenten, så temmelig tit rammes ”Hjem” i stedet for mellemrum, hvilket skaber kæmpe frustration.

Jeg ved godt det er småting, og med tiden lærer man nok at være mere forsigtig, men lige nu er det bare voldsomt irriterende.

Desværre er MMS en vildt dårlig oplevelse. Et billede fremstår som et frimærke når det modtages, og der kan ikke zoomes. Eneste adgang til dette er ved manuelt at gemme billedet, og efterfølgende finde det i galleriet. Dette er bare ikke godt nok.

Mail-opsætningen understøtter alle kendte mailkonti, men hvis du holder af mails organiseret i tråde, er det ikke denne telefon der skal købes.

God skærm og hurtig processor

Hardwaren lever fuldt ud op til hvad man kan forvente af en moderne smartphone.

Skærmen på 4,7 tommer med en PPI på 312 og opløsning på 720 x 1280 pixels fremstår flot og ikke mindst naturlig.

Chipsettet er Huawei K3V2, altså deres eget, sat sammen med en quad-core processor på 1,5 GHz, hvilket ikke er et dårligt valg.

Ascend P2 opleves hurtig og smidig, men jeg har oplevet hvordan programmer har låst og er gået ned. Heldigvis har det ikke været værre, end når programmet er standset, har det kunne startes op igen.

Alt i alt en rimelig stabil telefon.

Fokus på strømstyring

Huawei har tidligere meldt ud, at smartphones skal kunne holde strøm i to døgn, og netop strømstyring er der derfor stort fokus på i P2. Udover at brugeren kan vælge mellem Batterispare, Afbalanceret og Ydelse, kan opstarten af applikationer også styres.

Det er således muligt at bestemme hvilke programmer der må starte op sammen med telefonen. Det er med til at forhindre forskellige apps i at ligge i baggrunden og udføre kommandoer, uden brugeren kan se det. Jeg er blevet ret overrasket over hvor mange applikationer, der som standard vil starte op selv.

En klassisk profilstyring har også set dagens lys, så det er let at indstille normal, nat, møde og udendørstilstand. Det er super genialt at give mulighed for at justere om der skal være lyd på opkald, lysstyrke-niveau, Wi-Fi osv.

Når man så også sætter et batteri på 2.420 mAh i telefonen, er der basis for en god oplevelse på batteriet.

Jeg har ikke haft Huawei Ascend P2 i drift længe nok til at kunne vurdere den samlede holdbarhed på batteridrift, men indtil nu ser det lovende ud.

Konklusion: En god smartphone

Huawei Ascend P2 er en virkelig god telefon, der med god kvalitet og brugeroplevelse, er et godt køb.

Ikke alt er perfekt, men til omkring 2.800 kroner uden abonnement, leverer den hvad jeg forventer. Jeg håber dog Huawei vil rette nogle af de mest åbenlyse smuttere via softwareopdateringer, f.eks. tastatur og MMS.

Jeg kunne godt tænke mig et endnu bedre design, så derfor glæder jeg mig til Ascend P6 der kommer senere på året.

Ascend P2 fortjener fuldt ud 5 ud af 6 stjerner.

HOT
– God batterikapacitet
– Fin kvalitet og brugeroplevelse
– Godt kamera

NOT
– Tastatur
– MMS-funktion
– Ingen tråde i e-mails

Redaktionen har mere i sagen

Der er udvikling i sagen. Siden vi bragte artiklen er der sket mere. mobilsiden kørte videre med bolden. 26/6/2013 rettede vi nyt fokus på sagen med nyheden; 2 milliarder smartphones og tablets sendes på markedet i 2013 – Den finder du her. Se også seneste nyt om tematikken her.