iPhone 4S – en bedre iPhone (mobiltest)

TEST: Er iPhone 4S en smartphone du ikke kan undvære, eller blot mere af det samme. Denne anmeldelse går tæt på Apples 4S’er.

iPhone 4S – en bedre iPhone (mobiltest)

Det er vanskeligt virkelig at sige noget HELT nyt om iPhone, men siden den første iPhone i 2007, er der trods alt sket lidt undervejs, men den vigtigste ting, at telefon-grundfunktionerne altid skal virke, og være lette at betjene, har ikke forandret sig synderligt.

Brugere som stadig har en af de første iPhones, kan altså uden problemer opgradere til en iPhone 4S, uden at være helt tabt på gulvet.

Apple har i deres udvikling af styresystemet iOS været god til at få selv ældre iPhones med. Dermed bliver springet fra en f.eks. iPhone 3G til iPhone 4S endnu mindre.

Nu er spørgsmålet så, om det er værd at opgradere.

iPhone 4S, Apple
iPhone 4S (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Bedste design på markedet!

Ingen slår Apple på design, som det er nu. Kombinationen af glas og stål, i en afrundet, poleret og enkel størrelse, er der ganske simpelt ikke nogle på markedet der kan slå.

Størrelsen og vægten er også afpasset, så der lige præcis er balance mellem skærmstørrelsen og det fysiske layout; ikke for stort, ikke for småt, men lige tilpas.

Men designet har også store ulemper, særligt i kombination med hårde overflader. Det er forholdsvis let, at smadre enten bag- eller forsiden – særligt hvis der er betongulve eller asfalt i nærheden.

Mange iPhone brugere løser denne udfordring med et gummicover, hvilket jeg på INGEN måder er tilhænger af, da designudtrykket så smadres fuldstændigt.

Som på iPhone 4 er det også bagsiden der på 4S’eren er mest modtagelige overfor ridser. Men her er min holdning også, at mobiler skal bruges, og ikke pakkes ind i plastik.

I øvrigt så er lås og volumentasterne, i forhold til iPhone 4, rykket en halv til en hel millimeter. Gamle covers passer derfor ikke altid helt til den nye model.

iMessage, iPhone 4S
iPhone 4S (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

iMessage – en god vane

Med iOS 5, og altså ikke bare iPhone 4S, har Apple introduceret iMessage, som en del af beskedfunktionerne. Med iMessage, kan der sendes beskeder der ligner SMS, fra ens iPad eller iPhone, til andre der benytter samme system.

Hele beskedtråden opdateres løbende på alle enheder, så der skiftevis kan skrives på iPad eller iPhone – og de er endda muligt at se, om en besked er afleveret til modtageren. Man kan også se, når den anden part i samtalen, er i gang med at skrive en besked.

iMessage er noget som hurtigt bliver en vane, da det lige tilføjer et par ekstra småting til beskederne, der i øvrigt sendes fra samme sted / tråd, som almindelige SMS’er.

Beskeder sendt med iMessage er grønne, mens SMS’er er blå. ”Send”-knappen tilsvarer også farven, så man hele tiden er klar over, hvilken beskedtype man afsender.

Det er ikke helt gratis at benytte iMessage, da beskederne sendes som datatrafik, men det er ikke prisen der bekymrer mig. Det er derimod alle de mange personlige beskeder, der passerer gennem Apples servere. For hvem har egentlig adgang til mine data der, og hvordan beskyttes de?

Læs også:
Det koster det at bruge iMessage

Det hele overalt med iCloud

En anden funktion, som ikke KUN er iPhone 4S – men en del af iOS 5-systemet, er iCloud. Her kan blandt andet noter, påmindelser, bogmærker m.v. deles mellem Apple-enhederne.

Har du også en iPad, vil der altså være adgang til de fleste af de samme ting – på både iPhonen og iPad’en.

Med FotoStream overføres automatisk ens nyeste fotos til den anden enhed, så snart man er på trådløst nætværk.

iCloud funktionerne kræver ikke en masse teknisk setup – man skal egentlig blot aktivere den.

Jeg synes iCloud er genialt og klart en af den slags funktioner, der mangler på andre telefoner og tablets. Det skaber uden tvivl en større samhørighed mellem de Apple produkter, som man måtte have i husstanden.

Men det skaber naturligvis også en afhængighed af Apple, og gør det sværere at skifte til en telefon fra en anden producent.

Klart bedre kamera

De fem megapixels kamera i iPhone 4 er nu blevet til otte i iPhone 4S. Sensoren opfanger 73 procent mere lys end forgængeren. Og ifølge Apples egne oplysninger, er kameraopstarten på 1,1 sekund og tiden til den er klar til næste foto (0,5 sekund), blandt den allerhurtigste på markedet, hvis ikke dén hurtigste.

Sammenlignes med fotos fra iPhone 4 er det tydeligt, at fotokvaliteten også er forbedret. Både den større sensor, men også at der nu er fem i stedet for fire linser, har hævet resultatet mærkbart.

Det er nu muligt at tage billeder uden fotolys, selv ved dårlige lysforhold. Så tager du mange fotos, kan det godt betale sig at opgradere til en ny iPhone.

Billeder taget med iPhone 4S

iPhone 4S, Apple
iPhone 4S (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Virkelig hurtig på nettet

Et andet sted, hvor 4S har et forspring, er på nettet. Den er ganske meget hurtigere, både til at åbne websites, men også til den generelle navigation rundt på siderne.

iPhone 4 er ikke dårlig, men 4S’eren er tydeligt bedre – særligt når produkterne ligger ved siden af hinanden. Men omvendt er jeg ikke sikker på man vil opleve en forskel, hvis ikke der var en ældre iPhone at sammenligne med.

Det er også muligt at markere og kopiere tekst fra websites, og bruge dette i en mail eller besked.

Apple viste med den første iPhone, at nettet kan gøres mobil. Siden da er de andre mobilproducenter kommet godt med – men Apple er stadig med HELT fremme på denne funktion.

Uden iTunes

Med iPhone 4S og iOS 5 er afhængigheden af en computer og iTunes blevet væsentligt mindre end tidligere. Nu er opstarten af iPhonen ikke afhængig af en computer – og selv opdateringer til styresystemet kommer direkte til telefonen, uden brug af computer.

Indhold kan desuden synkroniseres mellem computeren og telefonen, når begge er på det samme trådløse netværk.

For brugere, uden interesse for computere og som ikke gider bøvle med iTunes i det daglige, er denne funktion kærkommen.

iPhone 4S, Apple
iPhone 4S (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Hello Siri!

Talefunktionen Siri er på mange områder et underholdende bekendtskab, og selvom det hele foregår på engelsk, og at der ikke er udsigt til en dansk version, kan Siri faktisk godt anvendes i dagligdagen til fornuftige ting.

Når jeg et par gange om dagen stiller bilens parkeringsskive, fortæller jeg på turen tilbage til Siri; ”set my alarmclock for 3.30 today”, og jeg slipper dermed for at gå med næsen nede i skærmen.
Også små reminders har jeg glæde af at indtale med Siri, fordi det bare er hurtigere at sige det, end at skrive det – særligt hvis man kører bil eller går.

Siri reagerer også på de lokationer man har sat op i mobilen, og kan således aktivere en reminder når man ”forlader arbejde” eller ”ankommer til hjemmet”. Kører du bil med headset er det også let at ringe til ”my friend” eller ”mom”, ”dad” osv.

Særligt sjov bliver Siri når man f.eks. spørger ”Tell me a joke”, ”Will you marry me” osv. Svarerende er varierede og ofte overraskende. På den mere seriøse del, kan Siri også lave opslag som ”what is the tallest mountain in the world”.

Siri er en fed funktion – men ikke en killer feature, der ikke kan undværes.

Og nej – Siri kommer med garanti IKKE på dansk.

Læs også:
Siri er ikke gratis

God batteritid

Det er almindelig kendt, at Android telefoner ofte kan have et hemmeligt strømforbrug, hvor en masse batteri forsvinder, uden man ved, hvad et er gået til.

Da jeg fik iPhone 4S i hånden oplevede jeg ”Android sygen” hvor det var svært at holde strøm på en hel dag. Men efter Apple udsendte iOS 5.0.1-opdateringen, blev disse problemer løst.

Det betyder, at iPhone igen er tilbage i superligaen når det kommer til batteritid.

Meddelelsescenter fra Android

Apple har lånt idéen med et topgardin med notifikationer fra Android, samt generelt optimeret på måden, at beskeder om ting vises på.

I forhold til Android-toplinjen virker udgaven på iPhone mere lækker og færdig, og der er mulighed for at vælge, hvilke ting der skal fremgå i “gardinet”.

Låseskærmen viser nu også beskeder om nye SMS’er, alarmer m.v.

Alt i alt er det nye meddelelsescenter virkelig velfungerende.

iPhone 4S, Apple
iPhone 4S (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Skal iPhone 4 opgraderes?

Det korte svar er nej. Det lidt længere svar kommer her.

For de fleste ”almindelige” smartphone-brugere med en iPhone 4 er springet til en 4S’er ganske simpelt for lille. Hvis det er en af de tidligere versioner man har i lommen, som er tjenlig til udskiftning, skal man gå direkte på en 4S, da man i den sammenhæng, altid skal opgradere til den nyeste version.

En mere hardcore mobilbruger, bør selvfølgelig skifte til iPhone 4S, da disse personer nok mere lægger mærke til de små detaljer, der er ændret.

I store træk skal man huske på, at iPhone 4S kører iOS 5, og at det rent faktisk er her de store nyheder befinder sig – og ja, iOS 5 kører jo også på iPhone 4 og 3GS.

Konklusion: iPhone 4S – for lidt nyt

Alle mobilproducenter, inklusive Apple, kommer med nye versioner af eksisterende produkter, hvor der ikke er de store nyheder.

Det er lidt lige som HTC Sensation XE og HTC Sensation XL, Samsung Galaxy S og Galaxy S II eller HTC Wildfire mod HTC Wildfire S – nyhederne ikke de store.

iPhone 4S ER hurtigere, HAR mere hukommelse og ER dyrere end forgængeren. Men den er ikke uundværlig – og da slet ikke til en pris på omkring 7.000 kroner uden abonnement.

Apple har forfinet deres i forvejen velfungerende smartphone – men har ikke glemt deres ældre produkter, der for nogens vedkommende, på softwaren, kan opgraderes til at kunne meget af det samme som den nye 4S.

Der er ikke tale om en dårlig mobil, tværtimod. Det er en fremragende smartphone – nok DEN bedste og mest intuitive smartphone lige nu, hvor selv ældre og ikke tekniskkyndige personer kan være med.

Når jeg ser på hvad der er af problemer med andre smartphones på markedet, er de småting der driller på iPhone 4S, så små, at de næsten ikke er værd at nævne. Jo – jeg har da haft en enkelt genstart undervejs, da MMS pludselig strejkede – men slet ikke i nærheden af, hvad der opleves hos konkurrenterne.

Der er desuden fremragende lyd, både ved samtaler, Bluetooth og højtaler. Den oplader lynende hurtigt, og antallet af applikationer i høj kvalitet, er uden sammenligning verdens bedste.

Så selvom jeg som teknik fagperson synes der er for lidt nyt i iPhone 4S, ændrer det ikke på, at dette i efteråret 2011, er verdens bedste smartphone. Ikke den mest nyskabende men den bedste, men den der er de færreste problemer med.

6 ud af 6 stjerner, og dermed første gang, at jeg giver en iPhone topkarakter.

Det videre forløb om iPad

Redaktionen har fulgt udviklingen. Her er de efterfølgende historier. mobilsiden fortsatte historien. 7/11/2011 gik vi videre og publicerede et indlæg med tematikken Her er 12 applikationer, der udnytter iOS 5 til fulde – Fortsættelsen om emnet kan læses her. Og der er stadig puls i emnet. Læs de seneste nyheder om iPad..