Nokia E7 – drømmen der slukkes (mobiltest)

Nokia E7 er Nokias nye flagskib inden for business-segmentet, men telefonen halter på især ét altafgørende punkt.

Nokia E7 – drømmen der slukkes (mobiltest)

Nokia E7 – i mine øjne en klar drømmemobil, når det kommer til business-faktor og QWERTY-tastatur. Og det positivt forudindtagede syn fortsætter da også, når E7 elegant forlader indpakningen.

En klar sværvægter når det kommer til fysisk størrelse, men hvad kan man ellers forvente, når der skal være plads til en 4-tommer skærm og fuldt tastatur.

Størrelsen alene giver følelsen af noget solidt i hånden, og E7 oser også langt væk af kvalitet. Men mobilen bliver desværre for solid på ét punkt. De rene linjer og overskæringer grundet slide-funktionen er fejlfrie, men netop slide-funktionen er simpelthen for ”stærk”.

Her savner jeg en mere mekanisk løsning, der hjælper brugeren lidt på vej. Telefonen modtager alternativt alt for mange hårde vrid og stød, som unægtelig ikke kan være sundt for den.

Med hensyn til design fungerer den lille bøjning, når tastaturet slides ud, perfekt. Tastaturet er desuden fuldt tilfredsstillende med både god størrelse og fornuftig belysning af tasterne. Brug af ”shift”-knappen, for eksempel ved brug af tal, kræver dog rimeligt fleksible fingre.

Softwaren halter

Desværre er Nokias samarbejde med Microsoft om Windows Phone kommet for sent. E7 skulle aldrig have haft Symbian-platformen, som halter alt for langt bagefter på flere områder.

Én ting er, om Symbian er intuitivt – det kan altid diskuteres, men softwaren passer bare ikke til touch-æraen, som vi for længst har påbegyndt. Her er lidt konkrete eksempler på, hvordan man ikke skal designe et interface.

– For at få adgang til et skærmtastatur under opkald skal man trykke ”Valg” og ”Åbn opkaldsfunktion”. Og når man har tastaturet fremme skal man forlade ”opkaldsfunktion” før man kan lægge på. Det er bare ikke praktisk.

– Under et opkald kan mobilen ikke føle om den holdes oppe ved øret eller ej. Det betyder, at et tilfældigt blødt tryk på kinden kan afslutte et opkald.

– Føleren i mobilen er overfølsom. Lige netop føleren bliver et kæmpe irritationsmoment kombineret med den langsomme responstid, som E7 desværre har.

Oplevelsen af softwaren er kort fortalt fyldt med små irriterende ”dumheder” og alt for lange ventetider, som slået sammen får telefonen til at ligne noget fra touchskærmenes første dage.

Problemfrie basisfunktioner

Hastigheden er et problem, men basisfunktionerne virker heldigvis upåklagelige. Samtalekvaliteten er fantastisk – telefonen frasorterer for eksempel både støj den ene og anden vej. Ligeledes er E7 super til SMS, kalender, e-mail og internet.

Opsætning af e-mail og kalender er hurtigt og nemt, uanset hvilken type man bruger. Jeg benyttede Googles mail og kalender uden problemer, og opdatering og synkronisering foregik ubemærket.

Internetbrowseren kan jeg ikke sætte en finger på – på nær når det kommer til opbygningen. Jeg synes efterhånden det burde være et krav, at have en adresselinje fremme konstant, men Symbian-browseren ligner sig selv; det vil sige, at man skal trykke ”Gå til” og ”Ny internetside” før man kan indtaste en URL.

Tilslutning til WLAN er der ingen problemer i, og samspillet mellem brug af trådløst netværk og 3G – eller EDGE-forbindelsen, er fejlfrit.

Kamera, skærm og programmer

Skærmen er en af E7’s helt klart store forcer. Den er ikke bare stor, men også i en ren og klar opløsning. Billeder, programmer og især video spiller perfekt i alle henseender.

Kameraet derimod har jeg ikke meget til overs for. Jo, otte megapixels er flot, men selve billedkvaliteten halter lidt efter. Kameraet ser ud til at have svært ved at indstille sig efter lys og lignende, og billederne kan hurtigt blive lidt grynede eller ”snavsede”.

Der er ingen autofokus, men man kan til gengæld aktiverer ansigtsgenkendelse, som virker fint. Der er masser af manuelle indstillingsmuligheder, og jeg vil ikke benægte, at en ægte fotograf vil kunne frembringe flottere kvalitetsbilleder. Men ikke desto mindre, så skal det ikke kræve en professionel fotograf for at benytte et mobilkamera.

E7 kommer fra start med Ovi Maps, som faktisk er et super program. Navigation både til fods og i bil virker upåklageligt, og især ”til fods”-delen er enormt brugervenlig.

Ovi Marked er en stor del af Nokia E7, og udvalget er slet ikke til at kimse af. Der er masser af både spil og programmer at vælge imellem, og kvaliteten af disse er også i top. Samtidig er der i markedet et udvalg af billeder, videoklip, widgets og andre ting til at personliggøre telefonen.

Desværre for Ovi Marked virker det desværre alt for ustabilt. Ofte kommer der en melding om manglende forbindelse, og programmet har nemt ved at crashe under download og installation af applikationer.

E7 har desuden pre-installeret et ”Sociale Netværk”-program, til for eksempel Facebook og Twitter, som fungerer fint. Herudover er der Quickoffice til dokumenter og det underholdende quiz-spil Ovi Maps Challenge.

Billeder taget med Nokia E7

Andet

Da jeg fik E7 i hånden, blev der ikke lagt skjul på, at Nokia skulle være foran med batterilevetiden, og jeg så frem til ikke at skulle lade min mobil op hver eneste aften. Men ak, E7 er ikke bedre end så mange andre.

Selv uden brug af WLAN holder telefonen ikke strøm i meget mere end 24 timer, og det er uden et kæmpe forbrug. En svaghed ved batteriet ser dog ud til især at være brug af applikationer og spil. Disse tærer ualmindeligt meget på levetiden, mens opkald, internetbrug og andre dagligdagsfunktioner ikke påvirker nær så meget.

I de sidste linjer af denne anmeldelse, skal Symbian have en enkelt rose med på vejen. E7’s ”homescreen” er suverænt opbygget. Den giver et omfangsrigt overblik uden at være forvirrende, og den besværlige menu er noget man næsten kan undgå ved hjælp af genveje.

Der er i alt tre homescreens, hvor jeg i den første har dato, tid, profilindstilling, opdatering fra Facebook, seneste mails, de næste kalenderposter, begivenhedsopdatering (for eksempel mistet opkald, ny SMS, og så videre), samt fire genveje.

På den anden homescreen er der genveje til brug af WLAN, musik og internetmuligheder, mens den tredje homescreen har de seneste opdateringer fra hele seks forskellige feeds.

Det er mange ting, men som sagt er det opbygningen og overblikket, der virkelig gør, at E7 rykker på det område.

Summa summarum

Det korte af det lange er, desværre for Nokia, at E7 ikke er helt godkendt.

Symbian er blevet forbedret på mange områder, og basisfunktionerne virker. Men det nytter bare ikke noget at have ”toppen af poppen”, når bevægelsesføleren ikke kan følge med, interfacet er for langsomt, funktionerne stadig er opbygget underligt og hovedprogrammer crasher eller fejler i tide og utide. Det går ikke.

Selve konceptet skal Nokia have ros for. Jeg føler, at E7 kunne blive begyndelsen på fremtidens Communicator-serie, men der mangler noget.

Drop Symbian (med al respekt var Symbian en gang verdens bedste smartphone-platform, men efter touchskærmene kom frem, har det kun gået ned af bakke), forbeder slider-mekanismen, og sæt et godt kamera i. Det burde være opskriften på en lækker business-mobil med fuldt tastatur.

Men indtil da, kan jeg kun give Nokia E7 tre ud af seks stjerner, hvor den tungeste fejl klart er interfacet, som i sig selv trækker telefonen i hvert fald to stjerner ned.

Drømmen om den perfekte business-mobil er indtil videre slukket.

For og imod

+ Skærm
+ Solidt design
+ Gode basisfunktioner
+ Homescreens

– Langsomt og dårligt software og interface
– Skidt batterilevetid
– Ikke godkendt kamera

Redaktionen fastholder fokus på sagen

Siden redaktionen publicerede denne nyhedsartikel er der kommet nyt i sagen. mobilsiden fortsatte historien. 2/3/2011 fulgte redaktionen op med artiklen; iPhone 4 kan snart dele netforbindelsen – Læs fortsættelsen her. Redaktionen har stadig interesse for temaet. Klik her for at læse aktuelle nyheder..