Nokia N900 – de første indtryk

En klodset, men også meget spændende kommunikationsmobil. Vi har fået Nokia N900 til test, og her kan du læse vores første indtryk af det finske flagskib.

Nokia N900 – de første indtryk

Ved første øjekast virker Nokia N900 utrolig tyk af en moderne mobil at være. Dette indtryk bliver bekræftet, når man først får fingre i den 181 gram tunge smartphone, der med rimelighed kan betegnes som forholdsvis tung og klodset.

Designet er en smagssag, men ikke desto mindre virker Nokia N900 meget neutral og også en smule gammeldags i sit sorte, firkantede look.

n900 nokia - nyt artikelfoto

Skærmen

Skærmen på N900 er 3,5″ og af typen ‘resistive’. Det betyder, at den både kan betjenes med en finger, med en negl, med spidsen af en kuglepen eller med en ‘mobil-pegepind’ – en såkaldt stylus. Sådan en pegepind medfølger og kan hives frem fra hjørnet af telefonen.

Umiddelbart er Nokia N900 udstyret med en af de bedste resistive-skærme, vi har oplevet. Man skal dog trykke forholdsvis hårdt, hvis man skal være sikker på, at skærmen reagerer, når man benytter sig af fingerbetjening. Når man bruger fingrene, kan det ligeledes være nødvendigt at trykke flere gange, før telefonen reagerer. Der er dog ingen problemer ved brug af stylus.

n900 nokia - nyt artikelfoto

Tastaturet

N900 har et QWERTY-tastatur, der kan skydes ud til siden. Tasterne er forholdsvis små, og det kræver lidt tilvænning. Ikke desto mindre får man hurtig en fornemmelse af tastaturets udformning, og de fleste fejltryk bliver hurtigt reduceret.

Hver tast buer en lille smule, og det hjælper gevaldigt til at skille de små taster fra hinanden. Derudover er der en fin klikrespons, og bogstaverne ‘æ’,’ø’ og ‘å’ har egne taster.

God til kommunikation

Det gode tastatur er med til at gøre Nokia N900 særdeles velegnet til kommunikation. Der er trådet sms-visning, og e-mail-klienten er nem at sætte op. Det gælder især, hvis man benytter Gmail, Hotmail eller nogle af de andre profiler, som allerede er foruddefineret på telefonen. ‘Mail for Exchange’ er ligeledes understøttet.

Fra telefonens menu kan man downloade en Facebook-applikation, så man kan tjekke vennernes status-updateringer, se ulæste meddelelser, kommunikere med sit netværk og uploade billederne direkte fra telefonen.

Er man en flittig Twitter-bruger, er der også mulighed for at se andres meldinger og opdatere sine egne.

Internet på N900

Internet-browseren har flash-understøttelse og fungerer rigtig godt på almindelige hjemmesider. Det er til gengæld lidt mærkværdigt, at det ikke lader til at være muligt at se mobiltilpassede websites.

Desværre er der ingen multitouch, så man kan ikke ‘trække’ i billedet for at zoome, som man fx kender det fra iPhonen. Til gengæld kan man trykke to gange for at lade browseren forsøge at zoome, så den ønskede tekst er tilpasset bredden af skærmen.

Man kan dog også selv definere, hvor meget der skal zoomes. Det sker ved at tegne cirkler på skærmen. Hvis man tegner cirklen med urets retning, zoomer man stille og roligt ind, mens en bevægelse imod urets retning zoomer ud. Det fungerer egentlig ganske godt, men det kan godt virke lidt omstændeligt, da der skal en del cirkulære bevægelser til.

Begrænsede muligheder

Styresystemet i Nokia N900 er det Linux-baseret Maemo 5. Det kører forholdsvis glat, og det virker umiddelbart som et mere naturligt styresystem til en smartphone end Symbian. Da N900 er Nokias hidtil eneste mobil med Maemo 5, giver det desværre nogle begrænsninger – i hver fald lige i øjeblikket.

Eksempelvis er der endnu ikke adgang til applikationsbutikken Ovi Store. Hvis man trykker på butikkens ikon, bliver man blot informeret om, at Ovi Store til Maemo 5 “kommer snart”.

Man kan dog få adgang til et lille udvalg af applikationer via en såkaldt ‘Maemo Select’-widget, der er placeret på et af de fire skriveborde. Her kan man blandt andet downloade et program, der aktiverer fm-radioen i N900.

Det virker ligeledes mærkværdigt, at den indbyggede dokumentviser er et betalingsprogram. Man kan fx ikke se vedhæftede word-dokumenter i e-mail-klienten, før man har aktiveret det såkaldte ‘Documents To Go’-program, som findes i menuen. Man kan prøve programmet gratis i 30 dage for herefter at købe den fulde version til 9,99 dollars.

Inden længe vil vi følge op på denne artikel med en uddybende anmeldelse, hvor der blandt andet også vil blive kigget nærmere på N900’s fem megapixels-kamera, muligheden for GPS-navigation og små fif til styresystemet.