Nokia X7 – helt sin egen men elendig (mobiltest)

Vi har testet den første mobil med den nyeste version af Nokias eget styresystem Symbian. X7 er tæt på en katastrofe.

Nokia X7 – helt sin egen men elendig (mobiltest)

Nokia X7 er den første mobil med den nyeste version af Nokias styresystem Symbian, der populært bliver kaldt “Anna”.

Det er ikke en topmodel, men med en pris i skrivende stund på omkring 3.200 kroner, er det heller ikke en helt billig model. Men det burde den måske være!

I hvert tilfælde er det en mobil med en hel del irritationsmomenter.

Læs mere herunder, og døm selv: Skal Symbian have en chance, eller bare hvile i fred?

X7 er helt sin egen

Styresystemet Symbian er uden tvivl helt sit eget! Og hvis man skal sige noget positivt, så er det tydeligt, at Nokia ikke har kigget nogen over skulderne, og at der er ikke hentet inspiration eller stjålet features fra andre systemer.

Det betyder så også bare, at hvis man kommer fra en Android-mobil eller iPhone, så er systemet DYBT forvirrende.

ALT er anderledes, og – efter min mening – ikke særlig intuitivt.

Som eksempel kan nævnes, at det både på Android, Windows Phone og iPhone er muligt at tage lyden af mobilen ved at holde volume-knappen på siden af mobilen nede. Det er det ikke på Nokia X7. Her skal man fx. ind i ‘Ring op’ og holde # nede – hvilket der ikke bliver givet noget hint til, det skal man bare vide.

Alternativt er der adgang til lyd-profilerne fra forsiden, hvor en af de mange firkanter på skærmen repræsenterer lyden – eller gennem ‘Home’-knappen, ‘Indstillinger’ og ‘Profiler’.

Et tryk på “sluk-knappen” i toppen giver også mulighed for lydjustering.

Sådan er det hele vejen igennem. Med X7 får man lange omveje ind til de funktioner man skal bruge, og et hav af unødvendige ‘klik’.

Designet er lækkert

Som mobil er X7 egentlig en pæn telefon, der er udført i metal og glas. Den har en ret solid feel over sig. Samtidig er det en mobil med et særegnet design, der ikke ligner alle andre.

Det er til gengæld også en ulempe, at mobilen er formet “som en båd”, hvor hele bagsiden er rundet af. Det betyder, at det er MEGET svært – ofte umuligt, at bruge volume-tasten på siden af mobilen, mens man holder den med én hånd.

Det samme kan siges om kamera-tasten, der ikke er nem at ramme, fordi den sidder på så buet en kant.

SIM-kort og SD-kort sættes ind i siden af mobilen, og mobilen skal altså ikke skilles ad. Det betyder også, at man umiddelbart ikke kan tage batteriet ud.

Super sløv skærm

Skærmen på X7 er fire tommer stor og af typen AMOLED. Skærmens udseende er på mange måder fin nok, det er skærmens evne til at reagere, der er helt væk.

Kombineret med, hvad der virker som en alt for lille processor på 680 MHz, er resultatet en mobil, der hakker en hel del.

Flere steder, hvor der står ‘Tryk for at skrive’ eller ‘Vis ældre beskeder’ er det simpelthen så svært at få skærmen til at reagere, at jeg flere gange har opgivet.

Også bare almindelig betjening bliver besværliggjort af den sløve skærm.

Nokia X7, Symbian Anna
Tastaturet på X7 har æøå. Bogstaverne står tæt sammen, hvilket er en fordel når man skriver med én hånd. (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Virkelig dårlig SMS-funktion

I min tid med Nokia X7 er der ikke blevet sendt mange SMS’er. Simpelthen fordi det er så besværligt.

Hvis man skriver et ord, som ordbogen ikke kender så står forslaget over det man skrev i en lille “boble”. For at vælge det nye ord, skal man trykke på det. Men det er alt for svært ramme ordet. Enten vælger den ingenting, eller også registeres trykket som et klik på baggrunden.

Tastaturet virker heller ikke særligt præcist, og man oplever ofte slet ikke at ramme de bogstaver man ønskede – med mindre skrivningen sker meget konsentreret.

Nokia X7 har et fuldt QWERTY-tastatur, men har også et T9-tastatur, der vælges ved at trykke på ikonet med tre streger, og vælge ‘Numerisk’ fra menuen der kommer frem.

På den positive front kan det nævnes, at der på QWERTY-tastaturet er blevet plads til alle bogstaver, også æøå, og tegnene komma, punktum, spørgsmålstegn og appostrof. Derudover kan der skiftes til symbol-tastatur med ét tryk.

I den nederste linie under tastaturet ligger blandt andet ‘pil frem og tilbage’, som kan være praktisk, når man skal bladre i teksten, især fordi touch-skærmen er så dårlig, som den er.

Men pilene har også sine ulemper. Når man laver mellemrum kommer man alt for tit til at ramme især pil-tilbage-tasten, der ligger lige under. Så står man pludselig FØR det ord man lige har skrevet, og skriver videre der.

Når man skal skrive en SMS så popper tastaturet op, og man kan skrive. Men smiley-funktionen ligger tilbage i starten, og man er altså nødt til at fjerne tastaturet, lave en smiley, og hente tastaturet frem igen. Ikke særligt smart!

Applikationsbutikken er svær at åbne

Fra Nokia X7 er der adgang til applikationsbutikken Ovi Store. Men det er der flere problemer i.

På den ene side har Ovi Store langt fra den mængde applikationer, som Android Market og App Store har. Problemet er også, at tilgangen af nye apps sker langsomt, da Ovi langt fra står øverst på udviklernes “to do liste”.

Men derudover virker det som om, at X7 simpelthen ikke er kraftig nok til at køre app-butikken. Når man forsøger at tilgå butikken står den bare og ‘indlæser’ i en evighed – selvom man har tilkoblet trådløst netværk. Kun en enkelt gang er det lykkes mig at hente en app, nemlig Angry Birds.

Medie-mobil?

Under lanceringen kaldte Nokia deres X7-model for en “Entertainment smartphone”. Men det vil jeg gerne sætte spørgsmålstegn ved.

Nokia X7 kan for eksempel ikke afspille film der ligger på SD-kortet, men melder, at den er “Ude af stand til at loade data, prøv igen senere”.

Facebook er en anden ting, der ikke fungerer optimalt på X7. På forsiden ligger et felt, der roterer forskellige Facebook-opdateringer, hvilket måske er smart nok.

Problemet er bare, at den ofte viser opdateringer der er 22 timer, eller lignende, gamle, selvom Facebook-delen er opdateret.

Og skulle der endelig være noget spændende, man ikke har set før, og man trykker på den, ender man på hovedsiden af Facebook-applikationen, og ikke den konkrete status. Så kan man bladre 22 timer tilbage, for at finde opdateringen.

Facebook-applikationen er i øvrigt horibel dårlig, og har meget få af de funktioner, man kender fra Android- eller iPhone.

Den har også svært ved at hente billeder fra Facebook, og disse bliver altid blot vist som et fejl-ikon. Derudover er det næsten umuligt at bladre igennem startsiden, uden uforvarende at ende inde på en status, fordi skærmen reagerer dårligt.

Til gengæld kan X7 fint køre spillet Angry Birds. Men det er næppe nok til at kalde X7 en “Entertainment smartphone” – særligt i lyset af, at underholdnings-funktioner som Facebook halter.

Kamera og galleri

Kameraet på Nokia X7 er på 8 megapixels, hvilket jo på papiret er et  hæderligt kamera.

Kameraet har hverken autofokus eller funktionen, hvor man med et ‘tab’ på skærmen kan fokusere på et punkt (touchfokus). I stedet zoomer man ind når man rører skærmen.

Billedekvaliteten er hæderlig uden at være prangende.

Når man har taget et billede er det kun muligt at dele det med vennerne via Facebook. Vil du sende en MMS skal du ind under SMS-delen, og her bliver det tricky.

Er du i samtale-visning skal du finde ‘Valg’, finde ‘Tilføj’ og ‘Vedhæftede filer’. Åbner du derimod en ny besked, vises fra start et clips-ikon, som giver adgang til at vedhæfte indhold.

Den fysiske kamera-knap på siden af mobilen, virker også som genvej til kameraet, men den er svær at aktivere fordi den sidder på den buede kant.

Billeder taget med Nokia X7

Nokia X7, Symbian Anna
De mange felter på X7’s tre forside-skærme kan tilpasses efter behov. (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Browseren er opgraderet – men ikke optimal

Browser-delen er én af de ting, der er blevet opdateret fra den tidligere Symbian-version til “Anna”, og mange ting er blevet bedre. Det er blevet meget nemmere at lave en indtastning i browser-linien, og en del ekstra tryk er fjernet.

Når det er sagt, så er browser-delen i X7 langt fra godkendt. Det går ALT for langsomt, og selv når siden én gang er indlæst, er det ikke muligt at bevæge sig rundt på siden, uden at den hakker så meget, at man lige så godt kan lade være.

Browseren understøtter pinch-to-zoom, men det er ikke muligt flytte rundt på siden imens.

Internetoplevelsen er på X7 langt fra optimal – også selvom browseren på papiret er bedre, end den som orginalt fulgte med på f.eks. Nokia N8. 

Lang batteritid

Batterielevetiden på Nokia X7 er umiddelbart bedre end på mange andre smartphones, og den holder strøm i knap to hele dage.

Her vil jeg dog tage det forbehold, at jeg nok har brugt mobilen mindre end normalt, fordi den har været så stort et irritationsmoment. Uanset, så er batterilevetiden på X7 rigtig god.

Men Nokia er jo generelt kendte for, at være gode til at få meget driftstid ud af batteriet. 

Flere problemer

Udover de nævnte punkter er det væsentlig at nævne to andre vigtige problemer jeg har haft med Nokia X7.

Under opkald har jeg oplevet en del udfald mens jeg har ført samtaler. Kvaliteten af lyden har ind i mellem været alt for dårlig, og nogle gange samtalen faldet helt ud.

Også kort-tjenesten Ovi Maps har jeg oplevet problemer med. Det tager en evighed at åbne applikationen, og det lykkes aldrig at fremtvinge en rutevejledning. Igen virker det som om, processoren slet ikke er kraftig nok til at køre applikationen. 

Konklusion – hold dig væk fra X7

Man kan som bruger forvente, at denne mobil er et hak bedre end Nokia N8, da den jo har en nyere version af Symbian, og samtidig ikke er en billig-telefon. Men så bliver man skuffet.

Når Nokia N8 til sin tid bliver opgraderet til Symbian Anna, vil X7 ikke nå den til sokkeholderne.

Jeg har i denne anmeldelse fremhævet nogle ting, som for mig har været voldsomt irriterende og besværlige i hverdagen. Der er ikke plads til at inddrage ALLE irritationsmomenter, så ville anmeldelsen ingen ende tage.

Nokia har traditionelt stået for mobiler, der om ikke andet er rigtig gode til de helt basale ting, som opkald og SMS. Men også her fejler Nokia X7.

Tilbage står der kun at sige, at man skal holde sig langt væk fra denne telefon.

Nokia X7 ender på én ud af seks stjerner.

For og imod

+ Lang batterilevetid
+ Pænt design i solide materialer

– Irriterende SMS-funktion
– Buet design, der går ud over den daglige brug
– Sløv browser
– Upræcis touchskærm
– Dårlig Facebook-integration

Læs mere:
– Nokia X7 er officiel
 

Flere artikler om Smartphone

Siden vi publicerede denne historie er der kommet nyt i sagen. mobilsiden kunne ikke lade være. 22/6/2011 gik redaktionen videre og kørte en opfølgning med nyheden; Kom tæt på Nokia N9Klik her for at åbne artiklen.. Og der er sket meget siden. Klik her for at læse seneste nyt om temaet..