Samsung Galaxy Ace – Billig Android-mobil pengene værd? (mobiltest)

TEST: Vi har testet Samsungs bud på en første-gangs smartphone, og ser på, hvor meget man skal gå på kompromis, for at spare penge.

Samsung Galaxy Ace – Billig Android-mobil pengene værd? (mobiltest)

Samsung Galaxy Ace er én af fire billige smartphones, lanceret af Samsung tilbage i januar.

Med en 3,5 tommer skræm, 800 MHz processor og 5 megapixel kamera er Galaxy Ace topmodellen af de fire.

Men selvom Samsung Galaxy Ace på mange måder er et rigtig godt bud på “min første smartphone”, er den alt for dyr.

Man sparer simpelthen for få kroner, i forhold til, hvor meget man går på kompromis med kvaliteten.

Samsung Galaxy Ace hvid
Samsung Galaxy Ace med hvidt bagcover

Det ydre

Samsung Galaxy Ace holder design-linien fra Galaxy S og ligner det, den er: en billigere version.

Med i salgspakken følger to covers, ét i blank hvid, og ét i mat, nubret sort. Så kan du skifte farve alt efter humør.

Hvorvidt man synes Galaxy Ace er pæn, er en smagssag. Personligt synes jeg den er ganske fin at se på, men der er ingen tvivl om, at den er meget “plastik”.

I toppen af mobilen finder man ladestik til micro-USB-opladeren, og et 3,5 mm jack-stik. Placeringen af dem er helt perfekt i forhold til, at de aldrig sidder i vejen.

På venstre side sidder volume +/-, på højre sidder tænd/sluk-knappen, og indstikket til microSD-kortet. Alt det er der ikke noget at sætte en finger på, det sidder som det skal.

Ingen hjælp til opsætning

Samsung Galaxy Ace er en Android-mobil, og selvom det for folk der allerede har haft en Android-mobil er ret nemt at sætte en ny op, kan det for de uinviede være en svær øvelse.

Derfor trækker det også ned, at en mobil som Samsung Galaxy Ace, der henvender sig til unge og første-gangs smartphone-ejere, ikke har en opsætningsguide.

Vi har set på mobiler som HTC Wildfire, hvor fint og enkelt en opsætningsguide kan laves, så man hjælper brugerne godt i gang med deres nye mobil.

Knap godkendt skærm

Skærmen på Samsung Galaxy Ace er 3,5 tommer, med en opløsning på 320 x 480 pixels og 16M farver.

Skærmen er egentlig okay at se på, og i det daglige ser den ganske fin ud. Betragningsvinklen er dog ganske ringe (det vil sige, farverne bliver utydelige og blege, når man ser på skærmen fra siden).

Skærmen bliver også mere end almindeligt hurtigt fedtet – hvilket selvfølgelig også påvirker, hvor nem den er at se på.

Ind imellem kan den også have en tendens til at “hænge lidt” i menuerne – hvilket dog ikke er unormalt på en smartphone i denne klasse.

Fremragende SMS-skrivning

Noget som Samsung Galaxy Ace gør rigtig godt – og som er yderst vigtigt i en smartphone til denne målgruppe – er SMS-skrivning.

Den indbyggede ordbog er rigtig god og intuitiv, og tasterne er nemme at ramme.

Man kan vælge mellem Samsung tastatur (QWERTY) og Swype – begge dele fungerer rigtig godt. Swype er en rigtig god mulighed at have.

Hvis man skal fluekneppe, vil jeg dog nævne, at det er irriterende, at man skal trykke på symbol-tasten, for at få komma frem, mens punktum altid ligger fremme i bunden af tastaturet. Der forsinker min skrivning. Desuden kan det være svært at skrive så hurtigt på QWERTY-tastaturet, som man kan på T9-tastaturet.

Opkalds-funktionen halter

Opkalds-funktionen i en mobil er jo også ret væsentlig. Og her er det efterhånden sjældent, at der er noget at kommenterer på samtale-kvaliteten – vi tager efterhånden for givet, at det bare er i orden. Men det kan man desværre ikke sige i Samsung Galaxy Ace. Jeg oplever, at samtale-lyden er noget hul og rungende.

Derudover har jeg oplevet et par andre irritationsmomenter under opkald. Når man taler i telefonen, og fjerner den fra øret for at lægge på, lyser skærmen ikke op – og man kan altså ikke afbryde opkaldet. Her skal man trykke på HOLD-knappen ude på siden først.

Og hvis man under et opkald skal trykke et tal (fordi man for eksempel er igennem til en kundeservice), mister man muligheden for at lægge på, og skal altså først slette det eller de tal, der er indtastet, før man kan afbryde opkaldet.

Samsung Galaxy Ace har smart-dial, men ikke den helt smarte af slagsen. Den lider nemlig af samme sygdom, som vi for eksempel så i LG Optimus One. Når man staver navnet på tastaturet, tager den ind imellem nogle tilfældige tal, som for eksempel de midterste tal i et telefonnummer. Og sådan er der altså efter min mening INGEN, der søger efter kontakter.

Jævn billedekvalitet

Kameraet i Samsung Galaxy Ace er 5 megapixel med en opløsning på 2592×1944 pixels, autofokus og LED blitz. Det er ikke muligt at fokusere billedet ved at trykke på skærmen. 

Billederne er af nogenlunde kvalitet i denne klasse.

Se eksempler på billeder taget med telefonen i galleriet.

Billeder taget med Samsung Galaxy Ace

Lunken browser-oplevelse

Internet-oplevelsen på Samsung Galaxy Ace er nogenlunde – men heller ikke mere end det. Siderne indlæses noget sløvt, og jeg finder tit mig selv ventede irriterende længe på en side, eller det sidste af en side skal indlæses.

Man kan bruge pinch-to-zoom, altså zoome ind og ud med to fingre, på siderne. Ind imellem hakker det lidt, og manøvreringen foregår ikke helt glidende. Men det er måske, hvad man kan forvente af en mobil i denne klasse.

Job-dræber

Desuden skal det nævnes, at der ingen høretelefoner følger med mobilen, hvilket efterhånden er usædvanligt. I langt de fleste salgspakker i dag finder man et headset, der både kan bruges som høretelefoner til musik, og som håndfrit-sæt.

I stedet for at skulle installere en task-killer-applikation, der gør det muligt at få overblik over, hvilke applikationer, der kører i baggrunden på telefonen, har Samsung været så smart at indbygge én i Galaxy Ace.

Den midterste knap kan holdes inde, hvorved man får adgang til en oversigt over udvalgte applikationer og en jobliste – som i øvrigt også findes i menuen. Herfra kan apps, der ligger i baggrunden dræbes.

Konklusion

Samsungs bud på en billig førstegangs-smartphone er egentlig ikke så ring’ – og så alligevel. Til en pris på omkring 3000 kroner uden abonnement ved salgsstart er den simpelthen for dyr, i forhold til, hvad man får.

Der er ikke noget der svinger sig op til at være mere end middel, mens der til gengæld er nogle ting, der trækker voldsomt ned.

I et marked, hvor man kan få en HTC Wildfire, som må betragtes som værende i samme klasse, til under 2000 kroner uden abonnement – eller den nyere HTC Gratia til lidt over 2000 kroner, eller den kommende HTC Wildfire S til omkring 2300 kroner, ville jeg ikke vælge Samsung Galaxy Ace.

Står du til gengæld med en godt tilbud fra dit teleselskab, på en billig Galaxy Ace med abonnement, er det bestemt en telefon, man fint kan leve med.

Karaktereren afspejler dog kvalitet sammenholdt med pris, og her kan Samsung Galaxy Ace kun svinge sig op på to stjerner, som vi giver til en mobil, der kun præsterer et minimum af, hvad man kan forvente til prisen.

Hvis man er til Samsung, er Galaxy 3 et meget bedre bud, og er efterhånden helt nede i en pris omkring 1500 kroner.

For og imod

+ God SMS-funktion
+ Fungerer ok i hverdagen

– Alt for dyr
– Problemer med opkalds-lyd og -funktioner
– ingen høretelefoner

Sidste nye om historien

Siden redaktionen publicerede denne nyhed er der kommer nyt i sagen. mobilsiden kunne ikke slippe historien. 20/3/2011 blev sagen bragt videre med artiklen Nokia bekræfter: Windows Phone i 2011Klik her for at åbne artiklen.. Er du interesseret i absolut seneste nyt om temaet, så klik her..